Književni kviz

Glavni junak romana je mladjaHni provinijalac koji dolazi u Pariz u nadi da ce imati veliku " buducnost" u politici, ljubavi i knjizevnosti.
Zaljubljuje se u jednu udatu zenu koja ga je opcinila, paralizovala. Neko vreme je odusevljen i revolucijom 48, ali i ti ideali ga brzo napustaju.
Studira prava, ali ne bas mnogo ozbiljno, Dobija neocekivano nasledstvo, krece se u "otmenom drustvu", zivi iznad svojih mogucnosti, na kraju je skoro sve i potrosio
i nastavlja da zivi kao obican gradjanin.
Koji je to roman?

Da su Donasje Alfons Fransoa i on bili savremenici, bili bi "dream team".

Da je Frojd bio malo mlađi, ili ovaj drugi malo stariji, verovatno bismo
čitali neke nove teze o Erosu i Tanatosu.

Bio je opsednut krvlju, bolom i istim polom (premda je imao porodicu).

Obožavao je Ničea i stare Grke, a prvi orgazam je doživeo pred slikom
sv. Sebastijana.

Način na koji je umro smatrao je vrhunskom formom masturbacije.

Da su Donasje Alfons Fransoa i on bili savremenici, bili bi "dream team".

Da je Frojd bio malo mlađi, ili ovaj drugi malo stariji, verovatno bismo
čitali neke nove teze o Erosu i Tanatosu.

Bio je opsednut krvlju, bolom i istim polom (premda je imao porodicu).

Obožavao je Ničea i stare Grke, a prvi orgazam je doživeo pred slikom
sv. Sebastijana.

Način na koji je umro smatrao je vrhunskom formom masturbacije.

Bodovano odgovara i Mishimi ( Sv.Sebastijana i pominje u jednom svom romanu), ali sve drugo ne ukazuje da bi to mogao da bude Japanac.

Kad smo kod setaca: ako je ovo slika, ko je pisac knjige istog naziva?

jb18_temptation-st-anthony.jpg

Bio je sin karikaturiste, dva puta nedeljno je nosio Andre Salmonu očeve crteže da ih objavi. Tada mu je bilo 14 godina.
Salmon je za njega rekao: "Ljubak dečkić živahnog, još bezazlenog pogleda, ali dobar kandidat
za kasniju svirepost; čudan pogled zasenčen vragolastim čuperkom."
Na žalost, dečkić te reči nije ni stigao da opravda... Njegova smrt najviše je pogodila
Koktoa, koji je par godina kasnije zapisao: "Bio je suviše slobodan. On me naučio da se ne oslanjam ni na koga...
Pošto njemu dugujem ono malo svoje vidovitosti, njegova smrt me potpuno pomela, izgubio sam pravac, nisam bio kadar da vodim svoju barku, da podržavam svoje delo i da se staram o njemu."

Ko je on.. Mislim da sam previše rekla :lol:

Pre mnogo, mnogo godina jedan pisac je iznajmio jedan muzejski eksponat kako bi ga inspirisao pri pisanju.

Nakon mnogo godina jedan drugi pisac je iskoristio ovaj predmet inspiracije za naslov svog romana.

Ko je on i o kom romanu je reč?

P.S. Norka, sve pare stavljam na tebe, a ti vidi šta ćeš.

Back