Književni kviz

Dobro, lepo si se ismejala ( i ja sam), ali, mogu li dobiti odgovor na pitanje ili da brisem post?

Ja sam malo pogubio konce. Jel' za Marka Tvena pitanje na kraju?
Elem, Semjuel Lenghorn Klemens radio u mladosti na brodu na Misisipiju koji je obilježavao dubinu rijeke za plovidbu onih grandioznih parobroda. "Mark twain" bi tako na engleskom značilo "označi dva" (twain je arhaični oblik za two). Ostalo mu to u pamćenju kad je tražio pen name i tako nastade Mark Twain. Osim toga, pravilan izgovor prezimena bio bi Tvein, a ne Tven, kako se kod nas ustalilo, ali ko sad za to mari.

Ako si na ovo mislila, neka postavi pitanje ko želi.

Ja sam malo pogubio konce. Jel' za Marka Tvena pitanje na kraju?
Elem, Semjuel Lenghorn Klemens radio u mladosti na brodu na Misisipiju koji je obilježavao dubinu rijeke za plovidbu onih grandioznih parobroda. "Mark twain" bi tako na engleskom značilo "označi dva" (twain je arhaični oblik za two). Ostalo mu to u pamćenju kad je tražio pen name i tako nastade Mark Twain. Osim toga, pravilan izgovor prezimena bio bi Tvein, a ne Tven, kako se kod nas ustalilo, ali ko sad za to mari.

Ako si na ovo mislila, neka postavi pitanje ko želi.

Odgovor je tacan...

Evo ja cu.
Prvo napisao "Ofeliju', Potom se upustio u gorko-slatku SM vezu sa ozenjenim "hamletom', koji je pucao u njega u nastupu ljubavnog ludila. Dva ukleta pesnika. Jedan nagrabusio na pijanom brodu, a drugi pisao i delao u maco stilu:"Pritisnuću te uza šta ja želim, a ti ne želiš ", pa zavrsio u zatvoru i na kratko se predao utjehi majke religije.

За који истанбулски фудбалски клуб навија Орхан Памук?

Misliš, onako, direktno iz Amerike?;)
Не знам где је он сада, позивам се на једну његову књигу у којој се изјаснио. Питање је постављено тендециозно, с намером, да фаворизује тј. да да предност мушкима јер су мање заступљени, чини ми се, али слаба вајда, слаба добит. Уједно, да би одговор могао да да само онај ко је читао, а не неко ко је до одговора дошао посредно.

Не знам где је он сада, позивам се на једну његову књигу у којој се изјаснио. Питање је постављено тендециозно, с намером, да фаворизује тј. да да предност мушкима јер су мање заступљени, чини ми се, али слаба вајда, слаба добит. Уједно, да би одговор могао да да само онај ко је читао, а не неко ко је до одговора дошао посредно.
Ja sam sve njegove knjige citala, a i jako mi je drag ( fudbal do duse ne registrujem) a posto zivi i dan danas u Istambulu to moze sao da bude samo

Fenerbahçe ;)

Ja sam na kvizu postavio već nekoliko sportsko-književnih pitanja. Na sva su mi odgovore dale žene.

Ja sam sve njegove knjige citala, a i jako mi je drag ( fudbal do duse ne registrujem) a posto zivi i dan danas u Istambulu to moze sao da bude samo

Fenerbahçe ;)
Браво, тачно је!
Само, умеш ли ти то да напишеш/изговориш српски?
Зашто само, ујаци су му навијали за друга два истанбулска тима, један за Галатасарај, други за Бешикташ.

Браво, тачно је!
Само, умеш ли ти то да напишеш/изговориш српски?
Зашто само, ујаци су му навијали за друга два истанбулска тима, један за Галатасарај, други за Бешикташ.

Ja to umem da izgovorim, a aj da pokusam da napisem : Ferenbache.
Galatasaraj je nesto kao Zvezda, a ove zamlate koje navijaju za Ferenbache to bi mogli da budu neki Hajdukovci iz Splita,
mada su poredjenja besmislena.

Tako i ja navijam za Partizan. Svi u mom okruzenju su navijali i navijaju za Zvezdu, a ja kao iz inata za Partizan:D

Kada je 1954 godie Hemingvej primao nobelovu nagradu, rekao je: Trebalo je da je date onj divnoj spisateljici....
Judora Velti ju je definisala[I"]:...je nacinila esenciju, a od esencije eliksir, a onda je opet od tog eliksira pcela da oblikuje pricu"[/I]

Zelela je da putuje, plese, upoznaje ljude. Njen prvi ljubavnik i prva velika ljubav, dalji rodjak po majci odbija da se ozeni njom, ali ona nudi brak
njegovom bratu blizancu i s njim odlazi u veliki svet,

Ko je ona? U filmu ovog njenog muza ( brata bizanca) igra Brandauer, a film je zapravo proslavio i njen cudesan ( istoimeni) roman.
Ona je Dankinja, a sada sam vec sve rekla:D

Back