Književni kviz

Ma, još kad sam smislila, nego nikako da pogodim.:rotf:

Nobelovac, Francuz, homoseksualac, u svojim delima branio svoju seksualnu opredelejenost. Bio u formlnom braku, imao čak i vanbračnu ćerku. Bio uzor drugim francuskim piscima.

Збунило ме је то што кажеш да је са женом био у формалном браку. Колико се сећам из његових Дневника, добро се слагао са женом, једино је несугласица била око веровања у Бога јер је он био атеиста а она баш верујућа. Настојала је да га преобрати али без успеха.

За Ничеа је Велимировић рекао да је надмашио свог Заратустру, а за његовог натчовека да је ништарија. Као одјек те књига написао је слично дело, како би показао какав би човек, у ствари, требало да буде. Дело се одликује лепотом, а неки сматрају да је и лепше од Заратустре. Које је то дело?

А Млечни пут висаше над синијом као рој светих пчела.

Што је код Ничеа Заратустра, то је овде Ананда Вран Гавран.

''Дошав до језера Вран се забрину, како би дошао до средине. Но у том тренутку две златне рибе допловише до обале и рекоше:
- Стани стопалама на леђа наша и корачај.
И стаде Вран, како му би речено, и корачаше слободно као на златним потковицама. А кад би насред језера, ноге му се укочише, те не могаше даље.
Он баци поглед у воду преда се и намах се трже као од ћутљиве муње...''

Збунило ме је то што кажеш да је са женом био у формалном браку.
Ja sam pročitala da je formalan, bez dece. Oženio se rođakom posle smrti majke, u 26. godini.

Ja ga obozavam,mozda, zato to su mu knjizice tanke, ali ubitacne:)

Tanke, misliš ispod 460 strana (Kovači lažnog novca)? ;)

Ето, ове године славимо римског цара Константина Великог који је био благонаклон према хришћанима давши им слободу вероисповести. Један други римски цар, синовац овога, познат је по томе што је, супротно, прогањао хришћане.
Који је руски писац и у ком свом историјском роману писао о животу овог цара?

Poslednja izmena:

Nemam pojma na sta mislis, ali ja nisam mislila na tu knjigu. :D
Evo pomoci: pisac je nesvrseni student medicine, skoncao u Nemackoj. Bio je ozenjen glumicom, a delo na koje zam mislila je jedno od poslednjih (ili poslednje) sto je napisao. Naljutio ze na Stanislavskog koji ga je postavio kao tragediju, dok je ovaj mislio da pise komediju.
Moze dzem, moze pita, moze strudla...

Kao i svi nesvrseni studenti: nije napisao diplomski. Eto, tako.
''Медицински факултет Универзитета у Москви Чехова уписао 1879 , а дипломирао 1884 .Био је веома савестан студент који је присуствовао предавању професора Бабукхин ,Закхариин , Већ у 1881 , почео праксу лекара у др П. Архангелска у Цхикинскои земство болничком Звенигород округа Московске покрајине...''
(Са Википедије)
:whistling:

''Медицински факултет Универзитета у Москви Чехова уписао 1879 , а дипломирао 1884 .Био је веома савестан студент који је присуствовао предавању професора Бабукхин ,Закхариин , Већ у 1881 , почео праксу лекара у др П. Архангелска у Цхикинскои земство болничком Звенигород округа Московске покрајине...''
(Са Википедије)
:whistling:

Koliko je meni poznato, Cehovljeva porodica je bila u ozbiljnim finansijskim neprilikama koje je on resavao n razne nacine (izmedju ostalog i hvatajuci prodajuci zebe). Na osnovu pogovora u nekim knjigama sam napisala ono sto mislim: da je Cehov prekinuo studije pred sam kraj, ali ga to nije sprecilo da se bavi lekarskom praksom. Ako pogledas Wiki na drugim jezicima, videces razlicite informacije, ali to ne znaci da nisi u pravu. Treba proveriti na ozbiljnom mestu.

Back