Književni kviz

Nije nije, Elojza je tačan odgovor, al' nam se Višnja izgubila negde, u vlatima travi ... :lol:

O da, prelepa Arkadijeva kći, Remedios ili Meme !!

I da ne zaboravim da odgovorim kolegi Nautilusu -
ako ovde koristim latinsko pismo i ako mi se i provuče po koja misaona, gramatička ili slovna greška, molim i moliću Gospoda da mi oprosti !
Ali ako bi duša moja, putem misli mojih, prestala da mi se obraća na ćirilici - to sam sebi ne bih oprostio !! ;)

Poslednja izmena:
...
Ah, Mago, Mago.
Ali nećeš se više sa D.K. sastajati, oca ti je... !
I tome ću kraja naći !
A zašto kažeš da si vjeru u me izgubila čim sam otišao? Zašto curvo ? Jesam li ti i iz Mostara potvrdio svoju riječ? Jesam li ti i prsten nudio ?
Ali ja znam sve. Znam ja šta je tebi ! Znam - nesretna Mago, žalosti moja ! Eto mene naskoro tamo !
A da što me kao zoveš o Božiću ? Tako mi Bog pomogao, ja znam da bi ti voljela da ne dođem, znam, tako mi Boga .
Ah, nesretna moja !
U grob ćeš oterati i mene i sebe !
...

Deo prepiske našeg čuvenog pisca i njegovom najpre, verenice, a potom neostvarene ljubavi Magdaline Živanović. Ko beše taj nesrećnik ?

Poslednja izmena:
Ajmo malo na našu postmodernu: roman u kome se paralelno prepliću priče o Andriću, Crnjanskom i samom piscu romana.
Naziv romana i ime pisca.
Mnogima od vas ( ako ste studirali književnost ) bio je profesor na fakultetu.

A dobitnik je i Nagrade Laza Kostić, za roman Princ i serbski spisatelj (preporučujem)
...

:mrgreen:

Milisav Savić, " Ožiljci tišine ". Takođe preporučujem.
images

Za sve tvoje tišine.

"Odlazila je...Odlazila je.
Bila je na vratima. Odlazila je.
On se uspravi. Odjednom posta nemoguce, sve beše nemoguce, samo još jednu noc, jednu noc, još jednom usnulo lice na ramenu, sutra neka bude borbe, još jednom kraj sebe taj dah, još jednom nježnu iluziju o tom padanju, slatkom obmanu.
Ne idi, ne idi, umiremo u bolovima i živimo u bolovima, ne idi, ne idi, pa šta ja imam?
Šta mi vredi moja hladna hrabrost? Kuda idemo? Samo si ti stvarna..
Najjasniji san! Ah, cvetne livade zaborava! Samo još jednom!Jednom varnicu vecnosti! Pa za koga se cuvam? Za kakvo neutješno nešto? Za kakvu mracnu neodređenost?"

Iz kog romana je ovaj citat i od kog pisca?

"Odlazila je...Odlazila je.
Bila je na vratima. Odlazila je.
On se uspravi. Odjednom posta nemoguce, sve beše nemoguce, samo još jednu noc, jednu noc, još jednom usnulo lice na ramenu, sutra neka bude borbe, još jednom kraj sebe taj dah, još jednom nježnu iluziju o tom padanju, slatkom obmanu.
Ne idi, ne idi, umiremo u bolovima i živimo u bolovima, ne idi, ne idi, pa šta ja imam?
Šta mi vredi moja hladna hrabrost? Kuda idemo? Samo si ti stvarna..
Najjasniji san! Ah, cvetne livade zaborava! Samo još jednom!Jednom varnicu vecnosti! Pa za koga se cuvam? Za kakvo neutješno nešto? Za kakvu mracnu neodređenost?"

Iz kog romana je ovaj citat i od kog pisca?

Hm...je l' ovoga ko ovo govori igrao Entoni Hopkins? A ima i verzija sa Ingrid Bergman?

Back