Književni kviz

Granice SAD su zatvorene već 50 godina i čuva ih vojska. Niko ne može ni da uđe ni da izađe.
Stanovništvo strahuje od strašne bolesti koja se zove Amor deliria nervosa. Na svu sreću, postoji vakcina koju mogu da prime svi punoletni građani, pošto prođu procenu.
Međutim glavnu junakinju potera maler...
U suštini roman govori o svetu bez empatije, a spisateljica se preziva kao onaj kuvar.
U našim knjižarama može da se nađe u "komšijskom" prevodu.
Ime romana i spisateljice?

Poslednja izmena:
Ako je glavni junak simbol induvidualne ljudskosti koja se suprotstavljanja tradicionalizmu, rečju vitez džentlmen i ako ga glumi jedan mnogo poznat italijanski šarmer, kako mu se zove žena čija su braća predstavnici javnog morala, a pojedini imaju ruku kao jabuka?

Pozdrav i :cvet: vrednim knjigoljuBkama... :heart2:
Da vidimo šta nam nudi Gospa Nora :think: ...
Kratko i jasno - Anđa ! :D

Sibir, zima 1951. godine, "radna akcija". Glavni junak tu odrađuje kaznu već desetak godina, jer, pobegavši sa četvoricom prijatelja iz nemačkog zarobljeništva i hvalivši se time svojima, zajedno sa četvoricom pomenutih, biva optužen (i osuđen) za špijunažu. I njegov zadatak je da kopa jame i da učestvuje u gradnji soc. naselja, ni iz čega ...
Ceo roman, zasnovan na ličnim iskustvima samoga tvorca, "staje u jedan dan" i predstavlja prvu pisanu reč kritike tadašnjeg režima, koji, igrom slučaja, zaobilazi cenzuru!
E sada, pošto pretpostavljam da je jasno o kom delu je reč i ko je tvorac, mene zanima u kom sovjetskom časopisu je to pisanije prvi put ugledalo svetlost dana?
:mrgreen:

Poslednja izmena:
Pozdrav i :cvet: vrednim knjigoljuBkama... :heart2:
Da vidimo šta nam nudi Gospa Nora :think: ...
Kratko i jasno - Anđa ! :D

Sibir, zima 1951. godine, "radna akcija". Glavni junak tu odrađuje kaznu već desetak godina, jer, pobegavši sa četvoricom prijatelja iz nemačkog zarobljeništva i hvalivši se time svojima, zajedno sa četvoricom pomenutih, biva optužen (i osuđen) za špijunažu. I njegov zadatak je da kopa jame i da učestvuje u gradnji soc. naselja, ni iz čega ...
Ceo roman, zasnovan na ličnim iskustvima samoga tvorca, "staje u jedan dan" i predstavlja prvu pisanu reč kritike tadašnjeg režima, koji, igrom slučaja, zaobilazi cenzuru!
E sada, pošto pretpostavljam da je jasno o kom delu je reč i ko je tvorac, mene zanima u kom sovjetskom časopisu je to pisanije prvi put ugledalo svetlost dana?
:mrgreen:

Da, Anđa iz Banović Strahinje :)

Ovo je Jedan dan Ivana Denisoviča, a časopis neka bude Pravda (lupam, naravno).

Nije Pravda ...
dobro, možda je malo teže pitanje i zato ću još malo da pomognem - naime, ovaj magazin je nekoliko puta menjao imena i uređivačku politiku, a najbolji utisak na čitaoce je ostavio upravo u ovom svom (disidentskom) periodu, kada objavljuje i nekoliko, od strane Staljinovog režima, takođe zabranjenih dela Dž. Orvela, V.Nabokova i drugih ...
ako ni ovo objašnjenjce nije pomoglo, onda će ovo pitanje sigurno - Prema povesnim spisima, drugi naziv za Ameriku je... ? (dve reči)
:roll: :D

Nije Pravda ...
dobro, možda je malo teže pitanje i zato ću još malo da pomognem - naime, ovaj magazin je nekoliko puta menjao imena i uređivačku politiku, a najbolji utisak na čitaoce je ostavio upravo u ovom svom (disidentskom) periodu, kada objavljuje i nekoliko, od strane Staljinovog režima, takođe zabranjenih dela Dž. Orvela, V.Nabokova i drugih ...
ako ni ovo objašnjenjce nije pomoglo, onda će ovo pitanje sigurno - Prema povesnim spisima, drugi naziv za Ameriku je... ? (dve reči)
:roll: :D

Novi Mir (Svet).

Hmm, sad uopšte nisam siguran da li se dobro sećam ... mislio sam da je ovu zbirku pesama posvetio (e sad nek' me kamenuju ako sam promašio čo'eka) Teofilu Gotje-u !?

Odlično si mislio ;)
Samo, ovaj je više pesnik, a onaj poznatiji kao pisac, te im je pero zajedničko. Oko toga napravih zabunu.

Smisli neko lepo pitanje, ja sam
Bueroschlaf1.gif

Laku noć :cao:

У вези је са неким ликом Жан-Жака Русоа?

Морам да спамујем:
Човече, када би писао ћирилицом, не би писао овако:
Hmm, sad uopšte nisam siguran da li se dobro sećam ... mislio sam da je ovu zbirku pesama posvetio (e sad nek' me kamenuju ako sam promašio čo'eka) Teofilu Gotje-u !?

Back