Književni kviz

Da, da. To. A iz poezije - kec za kraj godine.
smilie_girl_066.gif

Mrtva 'ladna, obori čoveka.:rotf:

Kad sam već iskukala i izguglala svoje pravo na pitanje, da ga iskoristim:

(naravski, Moon, za poeziju dobijaš citat :zcepanje: )

Unapređen sam u čin majora i svaka me je saveznička vlada odlikovala - pa čak i Crna Gora, mala Crna Gora, tamo negde dole na Jadranskom moru.
...Na moje iznenađenje, orden je imao verodostojan izgled.
... "Okrenite ga!"
"Majoru . . . . . . . . . . . . " pročitah. "Za inzvanrednu hrabrost".

Ovaj crnogorski časnik je po rođenju dobio ime Džejms Gec, ali je nama poznatiji pod drugim, koje piše na ordenu.
Roman iz koga je citat ima i filmske verzije: u najpoznatijoj, pomenutog majora igra Robert Redford, a u verziji koja će se pojaviti krajem ove godine, jedan holivudski glumac mlađe generacije, vrlo popularan (svako je gledao najmanje jedan film sa njim).

Zamenite tačkice slovima.

music_girl.gif

Kad sam već iskukala i izguglala svoje pravo na pitanje, da ga iskoristim:

(naravski, Moon, za poeziju dobijaš citat :zcepanje: )

Unapređen sam u čin majora i svaka me je saveznička vlada odlikovala - pa čak i Crna Gora, mala Crna Gora, tamo negde dole na Jadranskom moru.
...Na moje iznenađenje, orden je imao verodostojan izgled.
... "Okrenite ga!"
"Majoru . . . . . . . . . . . . " pročitah. "Za inzvanrednu hrabrost".

Ovaj crnogorski časnik je po rođenju dobio ime Džejms Gec, ali je nama poznatiji pod drugim, koje piše na ordenu.
Roman iz koga je citat ima i filmske verzije: u najpoznatijoj, pomenutog majora igra Robert Redford, a u verziji koja će se pojaviti krajem ove godine, jedan holivudski glumac mlađe generacije, vrlo popularan (svako je gledao najmanje jedan film sa njim).

Zamenite tačkice slovima.

music_girl.gif

Ove godine je 110 godina od njegovog rođenja i 60 godina od njegove smrti. Rodio se i umro u jednom malom gradu (koji je pripadao raznim državama).
Bio je slikar i nastavnik crtanja u lokalnoj školi.
Poslednje godine života proveo je u getu, u svom mestu, maštajući da se dokopa varšavskog geta.
U životu ga je držao upravnik geta, jer je hteo da mu ovaj oslika vilu u kojoj je živeo. Ubio ga je jedan drugi nacista iz
ljubomore prema upravniku.
Pisanjem je počeo da se bavi tek sa 40 godina i to na nagovor prijatelja, kojima je pisao duga, maštovita, bajkovita pisma.
Njegov književni opus je mali (skoro sve je prevedeno na srpski), ali toliko značajan da ga smatraju jednim od najznačajnijih
srednjoevropskih pisaca 20. veka.
Ko je on?

Pomoć

Poslednja izmena:
Ime pod kojim je na rođenju zaveden ima 6 reči, ali mu se, kako stvari stoje, ni jedno od tih nije naročito dopadalo, budući da ima nekoliko desetina (poznato je tek nešto preko 80) pseudonima kojima se služio tokom svog (književnog) života.
Prevodio svašta, a najviše se divio Pou i Vitmenu, T. S. Eliotu, Bodleru...i tako, svim tim...zanimljivima.

Bio i astolog (studirao silne karte: od Šekspirove i Vajldove, preko Šopenove, do Napoleonove i Musolinijeve) i još što šta prčkao oko okultizma, ezoterije i alhemije. To je, naravno, zapazio i Krouli, pa su bili i korespodenti neko vreme, a potom i toliko dobri prijatelji da je Krouli, uz njegovu pomoć razradio plan za sopstveno samoubistvo (nerealizovano) u rodnom gradu osobe o kojoj je reč. Najzad, pisao je i neke fragmente po tim Kroulejvim knjigama.

Prema rečima jednog Nobelovca, sahranjen je u grobu sa svojom babom: ...u toj grobnici leži jedna suluda starica koju nisu smeli više da ostavljaju samu, i leži takođe, pod njenim nadzorom, načeto telo jednog stihotvorca koji je ostavio na svetu svoj deo ludila; u tome je upravo ogromna razlika između pesnika i ludaka, u sudbini ludila koje ih je obuzelo.

Iz koje knjige je citirana rečenica?

music_girl.gif

Poslednja izmena:

Back