Književni kviz

Večito mrzovoljan i posebno kivan na svoju zemlju i zemljake, ne samo da ih je kinjio
za života svojim pisanjem, već je uspeo da ih kazni i posle smrti ostavljajući za sobom
testament koji je nazvao "posthumna literarna emigracija".

Bio je poznat po skandalima, a jedan je izazvao kada je primajući nacionalnu nagradu
izjavio: "Sve je smešno kad razmišljaš o smrti."

Smatrao je ne treba čitati nacionalne veličine i one koji dobijaju dobre kritike jer su i
takvi pisci i njihova publika budale; Hajdeger je za njega bio mislilac parazit - kič mozak...

I dok je u svojoj zemlji bio omražen i na lošem glasu, u inostranstvu su ga rado čitali.

Ko je on?

Да пробам: Томас Бернхард. Он је тестаментом забранио издавање његових књига у Аустрији, такође је омаловажавао сваке награде.

Poslednja izmena:
Ову изјаву о Хајдегеру нисам знао, или је се не сећам, али је говорио да је Аустрија најгора од свих држава на свету (можда и не сасвим неоправдано). Узрок свог јако лошег детињства и фрустрација (осујећивања) у породици – био је ванбрачно дете које никад није видело оца - пренео је на државу и друштво у коме је живео. Мајка га је кињила, говорила је да је за све материјалне недаће у којима су живели криво његово рођење. Слала га је у Општину да сам себи подигне месечних пет марака (!) колико је добијао, како би видео колико мало вреди, говорила му је. То је доживљавао као њену освету, па је он своју освету пренео на државу и уопште на друштво.

Не знам шта да поставим као питање, па ћу једно кратко (ако већ није било). Који је познат писац био мајстор у љуштењу јабука: могао је у једном потезу да скине кору са јабуке, па су га пријатељи увек са интересовањем при томе посматрали?
:)

Не. Чекам да је набави Библиотека. :rotf:

Иначе, како сам оно прочитао о љуштењу јабука, увек и ја то покушавам, и могу да кажем да сам прилично напредовао. Само вам не бих препоручио да пробате - брзо прелази у навику па сад и кромпир покушавам тако да ољуштим.
На задовољство моје жене. :mrgreen:

Pa, ja sam Biblioteka, mogu da ti pozajmim...:lol:

Kao devojka, i ja sam bila napaljena na to ljuštenje jednim potezom. Bila je fora, udaćeš se za onoliko godina koliko puta skreneš nožem po kori, pa je moralo da se ljušti pažljivo i ujednačeno, da sve bude glatko a ujedno. :lol:

A krompir, ljuštiš li ga ovako

inzinjer-u-kuhinji.gif

ili ovako? :rotf:

1601507_10151996345478881_337660886_n.jpg

Kao devojka, i ja sam bila napaljena na to ljuštenje jednim potezom. Bila je fora, udaćeš se za onoliko godina koliko puta skreneš nožem po kori, pa je moralo da se ljušti pažljivo i ujednačeno, da sve bude glatko a ujedno. :lol:

A krompir, ljuštiš li ga ovako

inzinjer-u-kuhinji.gif

ili ovako? :rotf:

1601507_10151996345478881_337660886_n.jpg

:rotf: Tvoja i moja baba nisu učile iz istog priručnika za vradžbine. To ide ovako:
oljuštiš jabuku u jednom potezu, zažmuriš i baciš koru preko glave; koje slovo
formira kora to će biti prvo slovo imena tvog muža. Problem je u tome što svako
bacanje najčešće daje drugo slovo. :D

Ovo za jabuku mi je strašno poznato ali... nema šanse da se setim.

Ти баш желиш да направиш лом код моје жене. Настојиш да ме удаљиш са форума?! Као, да ти позајмим књигу, па онда поведеш пријатељицу, па снимиш мобилним или како већ, па то на интернет, и онда благо мени. Укапирао сам, схватио сам те форе, цаке. Остави ти то.

Pa ti povedi i ženu da joj mm da neku knjigu...:rotf:
Баш је смешно.
Само, лоше би се ту неко провео.

:rotf: Tvoja i moja baba nisu učile iz istog priručnika za vradžbine. To ide ovako:

Ти, бре, к'о да си ишла у вишу врачарску школу.

Njutn? Al on nije bio nas pisac i nije ljustio jabuke:zcepanje:

То ли је, говоримо кобајаги а у ствари није тако. Ставиш смајлија, сличицу, па нека се мисле да ли говориш озбљно или не.
Не знам шта ћу за помоћ, откуд знам какве је јабуке јео, конзумирао, и којом приликом. А није наведен ни један посматрач тј. пријатељ, ваљда сви који су имали част да буду у његовом друштву. А нисам ни Шекспир, па да изокола нешто кажем што се може прочитати између редова или да се нешто из тога наслути. Моји утисци о њему: врло озбиљан, јако поштован од свих, перфекционист, недружељубив, при писању врло водио рачуна о правилности својих реченица, мало је сувопаран, чини ми се. Ето.
Да ли сам рекао да је наш?

То ли је, говоримо кобајаги а у ствари није тако. Ставиш смајлија, сличицу, па нека се мисле да ли говориш озбљно или не.
Не знам шта ћу за помоћ, откуд знам какве је јабуке јео, конзумирао, и којом приликом. А није наведен ни један посматрач тј. пријатељ, ваљда сви који су имали част да буду у његовом друштву. А нисам ни Шекспир, па да изокола нешто кажем што се може прочитати између редова или да се нешто из тога наслути. Моји утисци о њему: врло озбиљан, јако поштован од свих, перфекционист, недружељубив, при писању врло водио рачуна о правилности својих реченица, мало је сувопаран, чини ми се. Ето.
Да ли сам рекао да је наш?
Jovan Skerlic?

Писао је нешто, али је то небитно; има и песме у прози као и критике. Међутим најзначајније су му приповетке и неколико романа, у ствари толико их и има.
Носио наочаре (а који писац није :lol:). Неки мисле да је био строг, намћор и надмен, други, пак, супротно: да је био јако скроман и тих.

Није Константиновић. Утисци су лично моји, па и не мора да буде све сто посто тачно.
Много је познатији код шире публике (а и код непублике, тј. ако неко не зна ни једног писца, за њега је чуо :) ).

Poslednja izmena:
Sad ja treba da postavim pitanje?
Ja ću postaviti dva, pa opciono nek se nastavi igra, pošto nisam naročito vešta sa formulacijom ovih kvizovskih pitanja:
1. Pesnik, esejista, kritičar, bio je valjda pred doktoratom ali je ipak rešio da se bavi nekakvim činovničim poslom. Američkog porekla, ali je živeo u Engleskoj. Smatra se možda najuticajnijim pesnikom XX veka.
ili
2. Naša pesnikinja, šuškalo se da je zaljubljena u Crnjanskog.

Back