Književni kviz

Sad ja treba da postavim pitanje?
Ja ću postaviti dva, pa opciono nek se nastavi igra, pošto nisam naročito vešta sa formulacijom ovih kvizovskih pitanja:
1. Pesnik, esejista, kritičar, bio je valjda pred doktoratom ali je ipak rešio da se bavi nekakvim činovničim poslom. Američkog porekla, ali je živeo u Engleskoj. Smatra se možda najuticajnijim pesnikom XX veka.
ili
2. Naša pesnikinja, šuškalo se da je zaljubljena u Crnjanskog.
Елиот?

Poslednja izmena:
Писао је нешто, али је то небитно; има и песме у прози као и критике. Међутим најзначајније су му приповетке и неколико романа, у ствари толико их и има.
Носио наочаре (а који писац није :lol:). Неки мисле да је био строг, намћор и надмен, други, пак, супротно: да је био јако скроман и тих.

Није Константиновић. Утисци су лично моји, па и не мора да буде све сто посто тачно.
Много је познатији код шире публике (а и код непублике, тј. ако неко не зна ни једног писца, за њега је чуо :) ).

Za jabuke nisam znala, ali sam odmah pomislila na Andrica, ali taj je bio svaler nevidjenih razmera, a sad ga ti
opisujes kao povucenog, tihog i nedruzeljubivog:D

Stariji :)

hint :mrgreen:

vlade%20divac_1363076999_672x0.jpg
:lol:

Pošto niko neće... jedno perolako.

Osim što je tvorac jednog od najpoznatijih književnih likova, za koji znaju i oni koji ne čitaju,
bio je dugogodišnji upravnik doma za posrnule žene.

Ko je on?

Рекао сам да га различито виде.
Izvinjavam se uvazenom publikumu, al ne umem da odolim:D

Basara u svojoj knjizi Dugovecnost na temu Andric:worth:
Deo romana o Krlezi.

" Ali , lukav kakav je, Andric se pripitomio u Beogradu. Izdao ijekavicu na najpodmukliji moguci nacin. Pritajio se.
Imao je bolje zivce. Nije Andricu Beograd bio miliji nego meni,Krlezi. Dapache. I on je tesko podnosio
cincarske vradzbine i potuljenu vlashku magiju zaogrnutu u socijalisticko i sindikalno ruho.
I isplatilo mu se. K tome, postao je nedodirljiv. Narocito po primitku Nobela. Kao arapski pastuv
svakodnevno je opasivao beogradske ljepotice. Imao je poseban pik na supruge kolega pisaca i
drustveno-politickih radnika. Joza mi je to licno rekel, rekao je Krleza. I sta ti tu poduzimas,
pitao sam Broza, rekao je Krleza. Isto, odgovorio je Broz, rekao je Krleza, i ja bih cionio isto
da sam na njegovom mestu, tako je rekao Broz, rekao je Krleza, sav rezigniran"

Одговор Рахели
Ништа ме ти овим наводом не побијаш. Једино ако сматраш да је требало да додам како је за неке важио за подмуклог и заводника. Поред тога, писцу је при писању романа све дозвољено - и тачно и нетачно.

Одговор Рахели
Ништа ме ти овим наводом не побијаш. Једино ако сматраш да је требало да додам како је за неке важио за подмуклог и заводника. Поред тога, писцу је при писању романа све дозвољено - и тачно и нетачно.

Slažem se. Pitanje je koliko je ovo Basarino pripovedanje autentično. Tako sam se pitala je l' istina sve što je Bjelica napisala o crnogorskim princezama, kad mi je jednom pala šaka.

To što Basara pominje, a Rayela citira, odnosi se na priču koju je Krleža godinama širio o tome kako je Andrić zaveo ženu Gustava Krkleca. Na znam da li je to tačno, ali trač ima silne rukavce, od toga kako je poslije toga Andrić Kreklecu rekao samo "Gugo, izvini.", pa do toga da je izbačen iz masonske lože jer je maznuo ženu bratu masonu.
Navodno je Krleža prestao da se naslađuje tek kad je Andrić dobio Nobelovu nagradu. Valjda ga je to dotuklo, nemam pojma.

Back