Književni kviz

Najbolje da pitamo Nenadića. Ko bi to bolje znao od njega?

Misliš, da napravimo busiju u Knezu, kad bude postao drug član? Slažem se. Praćka je moja briga, ti nabavi kamenčiće (al' biraj ih dole na Dorćolu, kad se prođe I gimnazija).

Pametnice moje, izvinite što ste čekale. Nisam ni sumnjala u vas.:lol:
Malo sam se zanela na "voćkici", upravo shvatih da sam prevarena od strane jednog nepismenog prodavca skraćenih verzija romana, koje se prodaju na ulici po 100 din.

Šta bi, Rado? Šta si kupila?

Pitanje: ako zamislimo Licej u kome sede svi pisci Sveta, ko bi (pored Džojsa, razume se), dobio peticu od profesora za poštovanje tog jednog od ona tri pravila iz Poetike?

Tako je. Reč je o Gerikoovoj slici Splav Meduze.

meduse.jpg

Знам да се убацујем овако, али сликар се зове Теодор Жерико, ипак је Француз :-) могуће да је лапсус...

Знам да се убацујем овако, али сликар се зове Теодор Жерико, ипак је Француз :-) могуће да је лапсус...

U pravu si, hvala ti. Ja vazda pogrešno transkribujem francuska imena iz poznatih razloga. Lapsus je calami, ali ću upotrebiti najnovije saznanje: lapsus mozgus.

Dopuna:

Saigrači su navikli, pa me više i ne koriguju.
Što se pitanja tiče, traži se, pored Uliksa još najmanje jedan roman.

Poslednja izmena:
Ako misliš na Aristotelovu Poetiku u izvornom obliku, a ne onako kako su je tumačili klasicisti, onda bi to pravilo bilo ono o jedinstvu protoka vremena.
Radnja Uliksa se odvija u periodu od 19 sati.
Aleksandar Solženjicin, Jedan dan Ivana Denisoviča, G. G. Markes, Hronika najavljene smrti...

Verovatno se izlupetah u ovaj sitni sat :sad2:

Ako misliš na Aristotelovu Poetiku u izvornom obliku, a ne onako kako su je tumačili klasicisti, onda bi to pravilo bilo ono o jedinstvu protoka vremena.
Radnja Uliksa se odvija u periodu od 19 sati.
Aleksandar Solženjicin, Jedan dan Ivana Denisoviča, G. G. Markes, Hronika najavljene smrti...

Virdžinija Vulf "Gđa Dalovej"?

Bravo za oboje! Sjajni ste.

Za Jedan dan Ivana Denisoviča nisam sasvim sigurna: ima jedno buđenje i spavanje, a onda beži po sumraku. Sad, da l' je to u okviru jednog dana, tj. 24 sata, mrzi me da proveravam, ali verujem ako Šejd kaže.
Markesa nisam čitala.
Gospođa Dalovej jeste sigurno.

Da dodam još neke (a vi korigujte ako sam pogrešila):
Igoov Poslednji dan na smrt osuđenog, to traje par sati.
Molijerova Tvrdica je takođe dan.
Mislim da je se i Dugo putovanje u noć završava u 24 h, ali i to treba proveriti.
I Usta puna zemlje su dan.
A možda i Kafkin Preobražaj.

Čija diploma stoji istaknuta u biblioteci katedre za opštu književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu?

:mrgreen: šala
Koji pesnik je u životu radio kao trgovac oružjem, Francuz je u pitanju?

Poslednja izmena:
Samo ću je pozdraviti lepo, učtivo i pitaću je: da nije gospođica izvolela videti jednu steonu kravu boje narandže. Ona će se, to da znaš, samo smeškati da bi me zavela, i krenuće prema zamku, tobože postiđena.

Šta je gospođica koja je izvolela videti kravu?

Uh, domaće autore jako slabo poznajem. :lol:

Ovoga bi trebalo da si čitao. Dobio NIN-a, bio (dozvolićeš potpuno objektivu digresiju: jedini pravi) kandidat za Nobela, a ovo piše u knjizi koja spada u trilogiju u čijem se imenu nalazi i reč "cirkus".

p.s. "trebalo" nema didaktički ton, da ne shvatiš pogrešno. Htedoh reći da si sigurno čitao bar nešto.

Poslednja izmena:

Back