књиге у пракси

bezibre!

Poznat
Banovan
Poruka
8.923
да ли вам је читање ишта помогло у животу?
да ли вас је нека књига променила у унутрашњем смислу?
да ли авс еј мотивисала на нешто или ставрно померила свет?
да ли сте постали бољи због читања?
не мислим на пусто знање, информације, занимације...

Jeste, oćoravio sam. :lol:
Naravno da jeste, počeo sam da čitam u vreme kad nije bilo kablovske i interneta, moji pogledi na svet iz mladosti su definisani knjigama. Postao sam jako promoćurniji i stekao neko životno iskustvo upijajući tuđe. Naučio sam da se lepo i pravilno izražavam, da budem duhovit.
Naučile su me da kritički razmišljam od smisla života i sveta do sasvim prizemnih stvari.
Knjige su mi uvek bile prijatelji i nikad me nisu izdale.

Jeste, oćoravio sam. :lol:
Naravno da jeste, počeo sam da čitam u vreme kad nije bilo kablovske i interneta, moji pogledi na svet iz mladosti su definisani knjigama. Postao sam jako promoćurniji i stekao neko životno iskustvo upijajući tuđe. Naučio sam da se lepo i pravilno izražavam, da budem duhovit.
Naučile su me da kritički razmišljam od smisla života i sveta do sasvim prizemnih stvari.
Knjige su mi uvek bile prijatelji i nikad me nisu izdale.

Koja je knjiga najviše uticala da stalno objavljuješ vesti iz crne hronike?

Zaiste ne mogu da razmišljam o knjigama u kontekstu pomoći, koristi, unutrašnje promjene ili ličnog poboljšanja. Mislim da svako ko to od očekuje od knjiga ne razumije šta je umjetnička književnost. Čitanje je potreba, koja se razvija navikom, i ja svoj život ne mogu zamisliti bez knjiga, ali ne volim ovakve mistifikacije. Čitanje na čovjeka utiče, ali ništa više nego bilo šta drugo čemu smo u životu izloženi.

Naravno da su mi knjige pomogle u životu, ali shvatila sam, ne treba da govorimo o stručnoj literaturi.
Kao što ED reče, iz svake knjige pokupila sam neko novo iskustvo, bilo pozitivno ili negativno. Proširujem rečnik, razvijam kreativno mišljenje. U prilici sam da kritikujem, a da pri tom nikog ne uvredim. U društvu uvek imam temu za razgovor, a da to nije ogovaranje ili prepričavanje serija.
Čitanje je savršen način da potrošiš slobodno vreme, a kupovina knjiga (moj omiljeni hobi :)) da potrošiš novac. Neki pušači dnevno izgore po jednu knjigu, dok ja, večiti apstinent, pokušavam da kvalitetom, a poslednjih godina i kvantitetom, privolim moje naslednike da čitanju. Valjda će mi uspeti, makar s drugim kolenom. ;)

Da, više puta sam izbegla da kupim pokvareni jogurt.

Da, mnoge čiju sam boju udisala. Neke udžbenike sam umela i da grickam u naletu predispitne treme.

Da. Neke knjige me mnogo iznerviraju, pa ih u naletu besa zafrljačim. Tako sam jednom polomila list jednom fikusu.

Mnogo. Uspevam satima da ćutim što moji ukućani naročito cene. Dok sam bila nepismena, bila sam mnogo bučnija.

Kakva pitanja, takvi odgovori.
Knjige su za čitanje.
Čitanje je potreba. Nema tu mnogo (istočnjačke) filozofije.

Knjige su više uticale na mene kad sam bio klinac...neke su baš umele da me promene, na primer, nakon čitanja Pulmanove trilogije "Njegova Mračna Tkanja" počeo sam da sumnjam u svoju veru u boga i religiju. To mi je donekle otvorilo oči a nastavio sam da se bavim takvim razmišljanjima.

Od čitanja nisam postao bolji, već drugačiji, i to gledano iz tuđe perspektive jer je to van nekih njihovih ograničenih krugova pa se smatra drugačijim.
Promene se svakodnevno dešavaju, a tako i jedna knjiga nas promeni na neki način, koliko god da je dobra ili loša :)

Što me nervira tvoj avatar.

Čitanje svakako obogati vokabular.

Jeste mi pomoglo - pročitala sam mnogo divnih stvari, putovala kroz razne zemlje i vremena, božanstveno se provela, a sve ležeći u krevetu i jedući jabuke. I dan danas pomaže, zaronim u knjigu i nisam osoba kojoj već tri meseca nisu platili za obavljen posao, nego sa Markom Polom i velikim Kanom idem u lov, a prati nas 10 000 duša. Jedina knjiga koja me je motivisala na konkretnu akciju je Haklberi Fin - nakon čitanja sam odmah pobegla od kuće, a posle sam stalno bežala iz škole : )

Jeste mi pomoglo - pročitala sam mnogo divnih stvari, putovala kroz razne zemlje i vremena, božanstveno se provela, a sve ležeći u krevetu i jedući jabuke. I dan danas pomaže, zaronim u knjigu i nisam osoba kojoj već tri meseca nisu platili za obavljen posao, nego sa Markom Polom i velikim Kanom idem u lov, a prati nas 10 000 duša. Jedina knjiga koja me je motivisala na konkretnu akciju je Haklberi Fin - nakon čitanja sam odmah pobegla od kuće, a posle sam stalno bežala iz škole : )
Moram onda da ti uvalim da čitaš neku erotsku literaturu, a onda da počnem da se vrzmam po tvom komšiluku........ :per:

Back