Uh...ma ne, ja sam formalista covek ali verujem u ideju prosvetiteljstva u potpunosti. Dakle postoje dve osnovne ideje, prva je da je narod u osnovi glup i da mu je potrebna cvrsta ruka protiv cega sam svim srcem ( to je kao kada zena voli muskarca sa velikim M pa kada tresne rukom o sto ima da se cuje). Ta cvrsta ruka gresi kao sto gresi svaki covek, tada se desava da jedan narod ide kako ta ruka navodi, levo ili desno, u mir ili u rat, narod dodje masa iz Domanovicevog Vodje i sve zavisi od te ruke, nekog coveka, njegove harizme, "njegovih" zakona, tada se javlja obozavanje ili prezir, tada slike nicu iznad table u ucionicama a ja sam protivnik takvog stanja i cekanja dobrih, vrednih, pametnih, humanih, tolerantnih ljudi koji mozda ne dodju nikada.
Druga ideja se odnosi na aktivno ucesce naroda. Nesto slicno Francuskoj, ja se divim njihovoj politickoj svesti. Dakle, sta radi jedan narod kada se glasa zakon koji ne odgovara narodu - narod ide na ulicu i buni se! Padaju razgovori sa politicarima ali bogme padaju i suzavci na ulici i zakon se obara! Ni manje ni vise, nema kompromisa kada je zakon los. Donose se snazni zakoni koji ne remete zivot ljudi, koji su u skladu sa zivotom ljudi, javno mnenje odlucuje o zakonima posredno i kanalise ponasanje politicara koji se pribojavaju istog vise nego drugih politickih partija.
Sto se zakona tice glasam za sustinske promene koje se ne dogadjaju vec 20 i kusur godina. Dakle, vi imate ZOO koji je donet '78 a mi smo vlasnike nad sredstvima za proizvodnju promenili tri puta od tada, gde je narod da se pobuni, to su ugovori, nama idu u korist, ne, mi cekamo da se pojavi neki dobar covek koji ce nam srediti zivot a to tako ne ide jer sve i da se pojavi najbolji ko ce ga naslediti? Drzava i narod su konstante dok je sve ostalo podlozno promeni i ne sme se niko vezivati za promenljivu jer nje danas ima a sutra nema