svarozic
Buduća legenda
- Poruka
- 35.145
Ipak najpoznatiji deo Konjevića je iz Sombora, a kako sam shvatio došli su iz južne Srbije.
Da ne misliš ti na Konjoviće, od onog kompozitora Petra Konjovića?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ipak najpoznatiji deo Konjevića je iz Sombora, a kako sam shvatio došli su iz južne Srbije.
Pravorekuć Milana, slikara. Jedan njihov deo živi u Pančevu.Da ne misliš ti na Konjoviće, od onog kompozitora Petra Konjovića?
Pozdrav.
Tema je fenomenalna, zapravo odlicna.Ja bih hteo da pitam nesto o prezimenu Konjevic. Da li ima nesto o kom tipu se radi halogena. Mi smo deo familije iz Srema. Znam da smo naseljeni tamo, ali ne znamo kada ni odakle. Koliko sam uspeo da nadjem moj pradeda je rodjen tamo kao i njegov otac. E sad problem mi pravi to sto ima Konjevica katolika od Vukovara do Benkovca, kao i u Crnoj Gori u zaledju Herceg Novog, onda u Bosni, kod Cacka ima selo Konjevici....itd, itd. Nesto sam prekopavao po netu i naso sam da su se u Sremu u 18 veku tu doseljavali iz Crne Gore, a takodje i pre toga u vreme despota Stefana Stiljanovica. Inace ima velika populacija Konjevica u Americi ali su kako kazu hrvatskog porekla. Sad su Cognevic...). Ako neko zna nesto bio bih zahvalan za dalje istrazivanje.
Hvala na odgovoru. Baš je bio opširan i iscrpan.Kao što sam i pretpostavljao nešto tako, jer imam u familiji par rođaka koji su onako...kako bih definisao kosooki...))).... Vidim da se testiranje radi preko neta.OK.Da li ima potrebe da se testira vise clanova iste porodice?
Ne radi se preko neta ali se moze poruciti preko neta ))))))
To sto su ti rodjaci "kosooki" jos nista ne znaci. Medjutim, bilo bi najbolje kada bi ipak uradio test i onda ne bi bilo mesta spekulacijama. Nije neophodno da bilo ko iz blize rodbine radi test pored tebe ali bi bo moglo da samo jos vise potvrdi rezultat. U principu, trebalo bi da dobijete potpuno isti rezultat.
Od forumcana koji su to prijavili su radili investigator (I2a1) i Nibellung (R1a). To je za one koji to javno govore.))))
investigator je bar 10x pisao o tome u okviru nekoliko tema. Potrazi njegove postove. On je tehnicki deo testa odradio u IGENEA-i. Oni su prakticno zastupnici najpoznatije americke firme iz te oblasti za Evropu.
Preciznija ja sam R1a1a M198..kao i korisnik Mladjo,ali nisam radio u Igenea...toliko sam zeleo da saznam svoju haplogrupu a onda kad sam saznao splasnuo mi je taj entuzijazam,neznam ni sam zasto![]()
Opet ja sa pitanjima. Interesuje me šta da tražim na onom sajtu za testiranje, pošto sam laik iz te oblasti. Nešto sam gledao po netu i evo da pitam. Pored osnovne halpogrupe da li basic test i daje podrgrupe sa onim slovima i brojevima. Šta još daje basic test. Da li preko basic mogu da saznam poreklo u grubo?
Pa sad, poreklo prezimena i poreklo ljudi ne mora da bude isto. Recimo sa vrlo velikom verovatnoćom mogu da tvrdim da je prezime turskog porekla, izvedeno od imenice bekçi koja znači čuvar. Ostalih 10% ostavljam za albano-cincarske varijante. Ni jedan procenat za slovensku.
Što se haplogrupe tiče, a vezano sa prethodnim, Turska, odnosno delovi Kavkaza koji su bili pod njom poseduju dovoljno haplogrupe G2 koja jeste neolitska ali nije evropsko-neolitska. To je, po meni i najizglednija situacija.
Prezime Bekčić je često kod bosanskih muslimana, mislim da je originalno iz istočne Bosne (mada vjerovatno ima više odvojenih familija sa ovim prezimenom), po meni je 99% od turske riječi bekçi, što naravno ne znači da je dotična dama turskog porijekla...![]()
Naravno da ne može da se tvrdi da je dama turskog porekla. Ali prezime jeste, ( dodatak, bekçi znači i stražar) a detalj da jedan opisani Bekčić ima haplogrupu G2 može da se objasni onako kako sam objasnio pre nego da je Otzijev rođak.
Хехе, мислим да је у питању помисао да не ”припадаш” И2а1 групи која је већинска на овим нашим просторима...ја сам велики ентузиаста и захваљујући овој теми неке ствари су ми много јасније. Одакле си ти ”Нибелунг”?
Хехе, мислим да је у питању помисао да не ”припадаш” И2а1 групи која је већинска на овим нашим просторима...ја сам велики ентузиаста и захваљујући овој теми неке ствари су ми много јасније. Одакле си ти ”Нибелунг”?
Ima li sta za Marinkovice,okolina Obrenovca.slava S.Nikola...davninom iz Bosne.
Ima li sta za Marinkovice,okolina Obrenovca.slava S.Nikola...davninom iz Bosne.
PREZIMENA FAMILIJA IZ JOŠANA
U periodu neposredno pred početak II svetskog rata tj. krajem tridesetih godina XX veka, u Jošanu je stanovnistvo imalo sledeća prezimena i krsne slave:
Arambašić - Sv. Nikola,
Banjanin - Sv. Jovan Krstitelj,
Bevanda - Sv. Nikola,
Bjelobrk - Sv. Petar i Pavle,
Bošnjak - Sv. Stevan,
Vlatković - Sv. Nikola,
Vranić - Sv. Jovan Krstitelj,
Vukmanović - Sv. Jovan Krstitelj,
Vukmirović - samo jedna porodica jošanskog trgovca i preduzetnika Milana Vukmirovića - Vukmira, koja je poreklom iz sela Babin Potok kod Vrhovina a krsna slava je Sv. Nikola,
Diklić - Sv. Arhandjel Mihailo,
Dražić - Sv. Djuradj,
Egić - Sv. Nikola,
Kamenko - Sv. Nikola,
Kne?ević - Sv. Jovan Krstitelj,
Kosanović - Sv. Nikola, samo jedna porodica a poreklom iz susednog sela Visuća,
Lončar - Sv. Arhandjel Mihailo,
Majstorović - Sv. Jovan Krstitelj,
Majcen - samo jedna porodica a nosilac prezimena, po imenu Alojz, bio je Slovenac pa pretpostavljam Rimokatolik po veroispovesti,
Mandić - Sv. Jovan Krstitelj,
Mašić - Sv. Nikola,
Mrđa - Sv. Nikola, samo jedna porodica poreklom iz Visuca,
Narančić - Sv. Jovan Krstitelj,
Pavković - Sv. Jovan Krstitelj,
Poznanović - Sv. Jovan Krstitelj, samo jedna porodica poreklom iz Visuća,
Radaković - Sv. Nikola. Ovo je najčešće prezime u Jošanu a u okviru njega postojalo je vise tzv. špic-namet-a kao što su: Bricani, Stanišići, Lisani, Adamovići, Zekići, Kenderi, Puškari, ?ujići, Medići, Radani, Musići, Pilipovići, Šiši, Gemići...
Sadžak - Sv. Nikola,
Stojić - Sv. Arhandjel Mihailo,
Surla - Sv. Nikola,
Uzelac - Sv. Nikola,
Cvijanović - Sv. Jovan Krstitelj,
Šever - Sv. Nikola, porodica je poreklom iz obližnjeg sela Bunića.
NAPOMENE:
1 - Osim navedenih porodičnih prezimena u Jošanu se, u to vreme pred početak drugog svetskog rata, pominju i prezimena pojedinaca koji su takodje bili njegovi stanovnici kao što su prezimena Jelić, Kukić, Librić i Zec.
2 - U Krajiškom popisu iz 1701. godine za selo Jošan, pored većeg dela navedenih prezimena, pominju se još sledeća porodična prezimena koja su kasnije iščezla: Dogandžić, Dragičević, Grahovac, Kurinjac, Masnikosa, Mrkobrada, Panjković, Radošević, Radulović, Rađenović, Stojaković i Štimac.
A od nevesinjskog kapetana Ljubana Ružića su, po narodnom predanju, nevesinjski Ljubovići. Oni su bili najjunačkija muslimanska porodica u Hercegovini, Bosni, Zeti, Dalmaciji, Liki i Srbiji.