Класична генеалогија (порекло породица)

Pozdrav.

Tema je fenomenalna, zapravo odlicna.Ja bih hteo da pitam nesto o prezimenu Konjevic. Da li ima nesto o kom tipu se radi halogena. Mi smo deo familije iz Srema. Znam da smo naseljeni tamo, ali ne znamo kada ni odakle. Koliko sam uspeo da nadjem moj pradeda je rodjen tamo kao i njegov otac. E sad problem mi pravi to sto ima Konjevica katolika od Vukovara do Benkovca, kao i u Crnoj Gori u zaledju Herceg Novog, onda u Bosni, kod Cacka ima selo Konjevici....itd, itd. Nesto sam prekopavao po netu i naso sam da su se u Sremu u 18 veku tu doseljavali iz Crne Gore, a takodje i pre toga u vreme despota Stefana Stiljanovica. Inace ima velika populacija Konjevica u Americi ali su kako kazu hrvatskog porekla. Sad su Cognevic...:)). Ako neko zna nesto bio bih zahvalan za dalje istrazivanje.

Ne znam da li sam stavio Konjeviće na početku teme na spisku prezimena, ali oni se zapravo jesu testirali i pripadaju haplogrupi R1b. To su izgleda ti Cognevici iz Amerike, a kao mjesto porijekla navode Crnu Goru. Haplotip im je veoma blizak jednom Grku sa Krfa sa prezimenom Armenis (koji je možda jermenskog projekla sudeći po prezimenu), ali što je još interesantnije blizak je haplotip i tipičnom haplotipu koji se pojavljuje na Kavkazu kod Lakh naroda i Oseta. U svakom slučaju Konjevići imaju R1b haplogrupu istočne varijante.

U Crnoj Gori izgleda da postoje dvije grupe Konjevića, jedna je iz Drobnjaka sa slavom Đurđevdan, a druga je od starih Bratonožića sa slavom Nikoljdan, koja je iz Morače odselila u Boku Kotorsku. Pretpostavljam da su ovi testirani iz te Bratonožićke grupe jer su Drobnjaci dosad bar bili I2a1b1 Dinaric. A najstariji sloj u Bratonožićima bi zaista mogao sadržati R1b.

Pravci migracija u Srem su bili razni i postoje glavne struje čija je početna tačka uglavnom u Crnoj Gori i Hercegovini. Ja sam recimo našao da su neke porodice koje su u 16 v. živjele na području Semberije, Majevice i Usore, a porijeklom su iz Hercegovine, tu doživjele razdvajanje, pa su jedna otišle na zapad u Krajinu, a druge otišle na istok u Mačvu i preko Save u Srem. Sasvim je dakle moguće da su i Konjevići u Sremu porijeklom iz Crne Gore i Hercegovine, jer je odatle Srem najviše i naseljavan. U Srem su mogli doći dakle bilo iz sjeveroistočne Bosne bilo iz Mačve.

U svakom slučaju, ako si povezan sa Konjevićima koji su se testirali dalje porijeklo ti nije srpsko ni slovensko, već vjerovatno vizantijsko, a dalje moguće kavkasko-jermensko.

Јако интересантна тема, свака част!
Видим да се прича и о Хаплогрупи, ја сам Р1а1а Р-М198, општина Зворник РС...славимо Св.Аврама 11 новембра, тренутно покушавам да утврдим да ли моји преци потичу из Херцеговине или Ливањског краја...надам се да помоћу резултата који ћу добити од Familytreedna коначно утврдити поријекло породице...а можда нешто одркијем и на овој теми ;)!

Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru. Baš je bio opširan i iscrpan.Kao što sam i pretpostavljao nešto tako, jer imam u familiji par rođaka koji su onako...kako bih definisao kosooki...:)))).... Vidim da se testiranje radi preko neta.OK.Da li ima potrebe da se testira vise clanova iste porodice?

Ne radi se preko neta ali se moze poruciti preko neta ))))))
To sto su ti rodjaci "kosooki" jos nista ne znaci. Medjutim, bilo bi najbolje kada bi ipak uradio test i onda ne bi bilo mesta spekulacijama. Nije neophodno da bilo ko iz blize rodbine radi test pored tebe ali bi bo moglo da samo jos vise potvrdi rezultat. U principu, trebalo bi da dobijete potpuno isti rezultat.

Ne radi se preko neta ali se moze poruciti preko neta ))))))
To sto su ti rodjaci "kosooki" jos nista ne znaci. Medjutim, bilo bi najbolje kada bi ipak uradio test i onda ne bi bilo mesta spekulacijama. Nije neophodno da bilo ko iz blize rodbine radi test pored tebe ali bi bo moglo da samo jos vise potvrdi rezultat. U principu, trebalo bi da dobijete potpuno isti rezultat.

Naravno da se poruči...:). OK resio sam da uradim test preko sajta za koji ste ostavili link. Nasao sam tamo cak i moje prezime, ali ne mogu da udjem u rezultate..:(

Od forumcana koji su to prijavili su radili investigator (I2a1) i Nibellung (R1a). To je za one koji to javno govore.))))

investigator je bar 10x pisao o tome u okviru nekoliko tema. Potrazi njegove postove. On je tehnicki deo testa odradio u IGENEA-i. Oni su prakticno zastupnici najpoznatije americke firme iz te oblasti za Evropu.

Preciznija ja sam R1a1a M198..kao i korisnik Mladjo,ali nisam radio u Igenea...toliko sam zeleo da saznam svoju haplogrupu a onda kad sam saznao splasnuo mi je taj entuzijazam,neznam ni sam zasto :)

Preciznija ja sam R1a1a M198..kao i korisnik Mladjo,ali nisam radio u Igenea...toliko sam zeleo da saznam svoju haplogrupu a onda kad sam saznao splasnuo mi je taj entuzijazam,neznam ni sam zasto :)

Хехе, мислим да је у питању помисао да не ”припадаш” И2а1 групи која је већинска на овим нашим просторима...ја сам велики ентузиаста и захваљујући овој теми неке ствари су ми много јасније :p. Одакле си ти ”Нибелунг”?

Opet ja sa pitanjima. Interesuje me šta da tražim na onom sajtu za testiranje, pošto sam laik iz te oblasti. Nešto sam gledao po netu i evo da pitam. Pored osnovne halpogrupe da li basic test i daje podrgrupe sa onim slovima i brojevima. Šta još daje basic test. Da li preko basic mogu da saznam poreklo u grubo?

Kao sto rekoh, investigator je vec x puta odgovarao na takva pitanja ))))

U sustini... sto je veca rezolucija testiranja, dobija se vise informacija. Sa najjeftinijim testom se moze dobiti pripadnost haplogrupi ali po pitanju rodjackih veza nije od preterane koristi.

http://www.igenea.com/en/index.php?c=12

ovde ima dovoljno informacija o celoj proceduri

Lesandar, Svarozic,

Hvala puno na javljanju. Nisam znala da Bekčića ima i u Bosni. Bekčići iz Drenja su Srbi pravoslavci, krsna slava je sv. Nikola.

Želela bih ovim putem i da se zahvalim Investigatoru na svoj pomoći i uloženom trudu.

Pa sad, poreklo prezimena i poreklo ljudi ne mora da bude isto. Recimo sa vrlo velikom verovatnoćom mogu da tvrdim da je prezime turskog porekla, izvedeno od imenice bekçi koja znači čuvar. Ostalih 10% ostavljam za albano-cincarske varijante. Ni jedan procenat za slovensku.
Što se haplogrupe tiče, a vezano sa prethodnim, Turska, odnosno delovi Kavkaza koji su bili pod njom poseduju dovoljno haplogrupe G2 koja jeste neolitska ali nije evropsko-neolitska. To je, po meni i najizglednija situacija.

Prezime Bekčić je često kod bosanskih muslimana, mislim da je originalno iz istočne Bosne (mada vjerovatno ima više odvojenih familija sa ovim prezimenom), po meni je 99% od turske riječi bekçi, što naravno ne znači da je dotična dama turskog porijekla... :)

Naravno da ne može da se tvrdi da je dama turskog porekla. Ali prezime jeste, ( dodatak, bekçi znači i stražar) a detalj da jedan opisani Bekčić ima haplogrupu G2 može da se objasni onako kako sam objasnio pre nego da je Otzijev rođak.

Хехе, мислим да је у питању помисао да не ”припадаш” И2а1 групи која је већинска на овим нашим просторима...ја сам велики ентузиаста и захваљујући овој теми неке ствари су ми много јасније :p. Одакле си ти ”Нибелунг”?

Iako je ova tema namenjena za podatke o istoriji vezanoj za rodjacke veze, vrlo se cesto dolazi do genetike, sto i nije tako lose posto je to savremena naucna disciplina koja donosi mnogo vaznih podataka vezanih i za klasicnu genealogiju. Medjutim, ja takve teme vise volim da vidim na temi specijalno posvecenoj toj problematici posto genetika dosta cesto "plasi" ljude sa onim silnim skracenicama i brojevima.

I2a1 je definitivno najrasirenija haplogrupa medju Srbima i ostalim Slovenima na Balkanu. Medjutim, upravo nosioci M198 mogu vrlo-vrlo lako da budu deo tog prvobitnog srpskog korpusa koji je dosao na Balkan. Karpatska podgrupa sa Z280+ ima iste tragove migracije kao i I2a1 Din-S tako da je ocigledno da se radi o vrlo bliskim populacijama. Interesantno je da prema ovom poslednjem istrazivanju imamo i 1/4 nosilaca R1a M458 u Srbiji. Malo mi je "mutno" ovo poslednje istrazivanje pa cemo za potvrdu rezultata ipak morati da pricekamo.

Za nosioce R1a je jako dobra stvar sto je ta haplogrupa uz R1b najispitanija od svih ostalih.

Nibellung je iz sopskih krajeva

P.S. ako nije tajna, koje su ti stvari sada mnogo jasnije? :D

Sop :) juzna pruga

Poslednja izmena:
PREZIMENA FAMILIJA IZ JOŠANA
U periodu neposredno pred početak II svetskog rata tj. krajem tridesetih godina XX veka, u Jošanu je stanovnistvo imalo sledeća prezimena i krsne slave:

Arambašić - Sv. Nikola,
Banjanin - Sv. Jovan Krstitelj,
Bevanda - Sv. Nikola,
Bjelobrk - Sv. Petar i Pavle,
Bošnjak - Sv. Stevan,
Vlatković - Sv. Nikola,
Vranić - Sv. Jovan Krstitelj,
Vukmanović - Sv. Jovan Krstitelj,
Vukmirović - samo jedna porodica jošanskog trgovca i preduzetnika Milana Vukmirovića - Vukmira, koja je poreklom iz sela Babin Potok kod Vrhovina a krsna slava je Sv. Nikola,
Diklić - Sv. Arhandjel Mihailo,
Dražić - Sv. Djuradj,
Egić - Sv. Nikola,
Kamenko - Sv. Nikola,
Kne?ević - Sv. Jovan Krstitelj,
Kosanović - Sv. Nikola, samo jedna porodica a poreklom iz susednog sela Visuća,
Lončar - Sv. Arhandjel Mihailo,
Majstorović - Sv. Jovan Krstitelj,
Majcen - samo jedna porodica a nosilac prezimena, po imenu Alojz, bio je Slovenac pa pretpostavljam Rimokatolik po veroispovesti,
Mandić - Sv. Jovan Krstitelj,
Mašić - Sv. Nikola,
Mrđa - Sv. Nikola, samo jedna porodica poreklom iz Visuca,
Narančić - Sv. Jovan Krstitelj,
Pavković - Sv. Jovan Krstitelj,
Poznanović - Sv. Jovan Krstitelj, samo jedna porodica poreklom iz Visuća,
Radaković - Sv. Nikola. Ovo je najčešće prezime u Jošanu a u okviru njega postojalo je vise tzv. špic-namet-a kao što su: Bricani, Stanišići, Lisani, Adamovići, Zekići, Kenderi, Puškari, ?ujići, Medići, Radani, Musići, Pilipovići, Šiši, Gemići...
Sadžak - Sv. Nikola,
Stojić - Sv. Arhandjel Mihailo,
Surla - Sv. Nikola,
Uzelac - Sv. Nikola,
Cvijanović - Sv. Jovan Krstitelj,
Šever - Sv. Nikola, porodica je poreklom iz obližnjeg sela Bunića.

NAPOMENE:

1 - Osim navedenih porodičnih prezimena u Jošanu se, u to vreme pred početak drugog svetskog rata, pominju i prezimena pojedinaca koji su takodje bili njegovi stanovnici kao što su prezimena Jelić, Kukić, Librić i Zec.

2 - U Krajiškom popisu iz 1701. godine za selo Jošan, pored većeg dela navedenih prezimena, pominju se još sledeća porodična prezimena koja su kasnije iščezla: Dogandžić, Dragičević, Grahovac, Kurinjac, Masnikosa, Mrkobrada, Panjković, Radošević, Radulović, Rađenović, Stojaković i Štimac.

PREZIMENA FAMILIJA IZ JOŠANA
U periodu neposredno pred početak II svetskog rata tj. krajem tridesetih godina XX veka, u Jošanu je stanovnistvo imalo sledeća prezimena i krsne slave:

Arambašić - Sv. Nikola,
Banjanin - Sv. Jovan Krstitelj,
Bevanda - Sv. Nikola,
Bjelobrk - Sv. Petar i Pavle,
Bošnjak - Sv. Stevan,
Vlatković - Sv. Nikola,
Vranić - Sv. Jovan Krstitelj,
Vukmanović - Sv. Jovan Krstitelj,
Vukmirović - samo jedna porodica jošanskog trgovca i preduzetnika Milana Vukmirovića - Vukmira, koja je poreklom iz sela Babin Potok kod Vrhovina a krsna slava je Sv. Nikola,
Diklić - Sv. Arhandjel Mihailo,
Dražić - Sv. Djuradj,
Egić - Sv. Nikola,
Kamenko - Sv. Nikola,
Kne?ević - Sv. Jovan Krstitelj,
Kosanović - Sv. Nikola, samo jedna porodica a poreklom iz susednog sela Visuća,
Lončar - Sv. Arhandjel Mihailo,
Majstorović - Sv. Jovan Krstitelj,
Majcen - samo jedna porodica a nosilac prezimena, po imenu Alojz, bio je Slovenac pa pretpostavljam Rimokatolik po veroispovesti,
Mandić - Sv. Jovan Krstitelj,
Mašić - Sv. Nikola,
Mrđa - Sv. Nikola, samo jedna porodica poreklom iz Visuca,
Narančić - Sv. Jovan Krstitelj,
Pavković - Sv. Jovan Krstitelj,
Poznanović - Sv. Jovan Krstitelj, samo jedna porodica poreklom iz Visuća,
Radaković - Sv. Nikola. Ovo je najčešće prezime u Jošanu a u okviru njega postojalo je vise tzv. špic-namet-a kao što su: Bricani, Stanišići, Lisani, Adamovići, Zekići, Kenderi, Puškari, ?ujići, Medići, Radani, Musići, Pilipovići, Šiši, Gemići...
Sadžak - Sv. Nikola,
Stojić - Sv. Arhandjel Mihailo,
Surla - Sv. Nikola,
Uzelac - Sv. Nikola,
Cvijanović - Sv. Jovan Krstitelj,
Šever - Sv. Nikola, porodica je poreklom iz obližnjeg sela Bunića.

NAPOMENE:

1 - Osim navedenih porodičnih prezimena u Jošanu se, u to vreme pred početak drugog svetskog rata, pominju i prezimena pojedinaca koji su takodje bili njegovi stanovnici kao što su prezimena Jelić, Kukić, Librić i Zec.

2 - U Krajiškom popisu iz 1701. godine za selo Jošan, pored većeg dela navedenih prezimena, pominju se još sledeća porodična prezimena koja su kasnije iščezla: Dogandžić, Dragičević, Grahovac, Kurinjac, Masnikosa, Mrkobrada, Panjković, Radošević, Radulović, Rađenović, Stojaković i Štimac.

Da, Jošane su naselili uglavnom Srbi Usorci, koji su u Jošane došli nakon oslobođenja tog dijela Like od Turaka. Dolazili su sa prostora Vilića i Otočca, a prije seobe u Otočac koja se desila oko 1660. živjeli su u Koreničkom Polju gdje su se doselili oko 1530. sa područja Usore u Bosni, a dalje porijeklo im je iz Banjana u Hercegovini. Ovo je jedna od najjačih i najprepoznatljivijih hercegovačkih struja koja je došla na područje Krajine. Iako su Banjani dominirali bilo je tu i Nikšića, Predojevića, Maleševaca, Rudinjana,Šaranaca,Drobnjaka, Korjenića (po kojima je Korenica idobila ime) i drugih srpskih plemena uglavnom sa područja između Trebinja , Nikšića, Gacka i Bileće. Ove Usorce su krajiški austrijski oficiri veoma hvalili kao časne i poštene ljude (ima više izvora koji ih pominju u tom kontekstu).

Nego zapade mi za oči ovaj Srbin Bevanda sa slavom sv. Nikola. Znamo za sadašnjeg predsjednika Vijeća Ministara BIH Vjekoslava Bevandu, Hrvata iz zapadne Hercegovine.

Generalno interesantna je veza zapadne Hercegovine i Krajine što se tiče prezimena. Ima dosta srpskih prezimena u Krajini koja se jedino još mogu naći u Zapadnoj Hercegovini. Prezimena su toliko specifična da je suludo misliti da nisu istog korijena, bez obzira što su danas jedni Srbi, a drugi Hrvati. Navešću samo neka karakteristična: Dodik ili Dodig, Došen, Martić, Jerković, Bubalo, Sanader, Vještica ili Vištica, Aralica, Arambašić, Bandić, Bogdanović, Borojević,Erceg, Glavaš, Grubiša ili Grubješa, Ivanišević,Ivanković,Jeličić, Josipović, Jurić, Jovanović, Keči ili Keče, Knežević, Korać, Kordić, Krajinović, Kralj ili Kraljević, Lončar, Lovrić, Luburić, Lučić, Majstorović, Mandić, Maksić, Marić,Marinković, Marjanović, Marković, Matijašević, Matijević, Matković,Medić,Merčep, Merdžan, Mihajlović, Milošević, Mihić, Mijatović, Milanović, Miletić, Milić, Milićević, Mitrović,Nikolić, Nikšić, Novak, Nović, Obradović, Obućina, Pavković, Pejić, Pekić, Perić, Petrović, Popović, Radić, Rakić, Sabljić, Skender, Smoljan ili Smoljanović, Soldat, Stanković, Stanić, Stojanović, Stojić, Sudar,Šantić, Šarac, Šešelj ili Žeželj, Tadić, Tomašević, Tomić, Topić, Udovičić, Vidović, Vlatković ili Latković, Vranješ, Vučić, Vujinović, Vuković, Zelić, Zorić, Živković, itd.

Dakle ovo gore su sve katolička prezimena iz zapadne Hercegovine. Ova koja su boldirana nalaze se još kod Srba u Krajini i nigdje više koliko je meni poznato. Ostala koja nisu boldirana nalaze se takođe kod Srba u Krajini, ali ih ima i po Hercogovini među Srbima. Dok sam pisao spisak shvatio sam da su predstavljeni mnogi političari iz Srbije i Hrvatske, dakle svi oni imaju "hrvatske" odnosno srpske rođake. Sa Hrvatske strane su tu: Ivo Sanader, Milan Bandić, Budimir Lončar, Branimir Glavaš, Ivo Josipović, Maks Luburić, Tomislav Merčep, Zoran Milanović, biskup Sudar, a sa srpske strane: Milorad Dodik, Milan Martić, bivši ministar Bubalo, slikar Stojan Aralica, Aleksa Šantić, Aleksandar Vučić, Vojislav Šešelj, Boris Tadić.

Ali da se vratimo na pomenuto Bevanda. To je dosta rašireno katoličko prezime u zapadnoj Hercegovini. Dedijer je za njih napisao da su se ranije zvali Njegovani i da su slavili sv. Nikolu, što se vidimo u potpunosti poklapa sa slavom srpskog Bevande u Lici iz Jošana sa gornjeg spiska. I za ove ostale bi se moglo sasvim isto utvrditi. Što je najgore ovi katolici zapadne Hercegovine bili su najekstremnije ustaše u Drugom Svjetskom Ratu, pa su tako Dodici klali Dodike, Martići Martiće, Luburići Luburiće itd.

To u vezi konvertitskog sindroma nije nista novo. Postoji vrlo jednostavan lakmus papir po pitanju izvornog hrvatstva. Sto je neki danasnji Hrvat veci srbomrzac, to su mu koreni bliskiji srpskim. Paradoksalno je da najcistiji etnicki Hrvati nisu srbomrsci i da se prema Srbima mahom odnose dobro.

Ali dobro, da ne bude da se ovde zanimamo sovinizmom iako iznosimo notorne cinjenice :D

idemo dalje sa gradjom.....

Po Dedijeru u „starinske”porodice spadaju one koje su na prostoru Hercegovine zivjele odranije, prije turskih osvajanja srpskih srednjovjekovnih zemalja, a to su :
1.BUHA, vode porijeklo od Bjelokosica,žive u Domrkama i Ribarima kod Fojnice, Kolesku, Gacku, Nevesinju i rasijanju.

2.DJERIC, su starinom iz Niksica, žive u stolackoj, nevesinjskoj, konjickoj,focanskoj opstini.Za Djerice iz Ravni i Gacka, Dedijer veli da su Mucibabici,dosli su u Sipacno, odatle su dosli u druga mjesta:Biograd Slato,Dzinov Do Nevesinje i rasijanju.
3.MUCIBABIC,su starinska porodica u Ravnima u Povrsi,raselili su se na vise mjesta:Ljeskov Dub,Zijemlja,Fojnica, Gacko, Nevesinje i rasijanju.
4. BAJEVIC, su od Predojevica iz Prijevora kod Bilece, rod su sa onim bratstvima koji vuku porijeklo od Predojevica, to su Leri, Jankovici i Boboti.
5. KOZJAK, su od plemena Predojevica kod Bilece.
6. LERO, vode porijeklo od Predojevica, žive u Bileci i rasijanju.
7. JOKANOVIC, su starinska porodica od Predojevica iz Bilece.Ima ih u Hercegovini, na Kosmetu u Bosni i rasijanju.
8. BOBOT, su starinci u Bileci, rod su sa svim porodicama koje vode porijeklo od Predojevica. Žive u rasijanju.
9. MUSIC, su stara porodica iz Trebinja, ima ih oko manastira Savina u Boki.
Žive na Zalomu u Nevesinju i rasijanju.
10. ANDJELIC, su stara porodica žive u selu Andjelici koje je po njima dobilo ime u trebinjskoj opstini.
11. PAPIC, su stara porodica. Papica ima u Bileci Dabru i Nevesinju.
12. BJELIC,su stara porodica iz Preraca kod Bilece, ima ih u Beogradu i rasijanju.
13. MANIGODA, su starinom od Predojevica iz Bilece, ima ih u Konjicu i rasijanju.
14. ZIROJEVIC, su starinom od Predojevica iz Bilece, ima ih u Gacku, Nevesinju na Zalomu, Kifinu Selu i rasijanju.
15. KOMLENIC,su starinom od bratstva Pilatovaca kod Bilece u Oputnoj Rudini. Žive u Bileci i rasijanju, rod su sa svim porodicama koje vode porijeklo od plemena Pilatovaca.
16. GRUBACIC, vode porijeklo od Pilatovaca, ima ih u Baljcima,Gacku i Rastu kod Nevesinja i rasijanju.
17. CUPKOVIC, su starinom iz sela Biograda kod Nevesinja, porijeklom su od Predojevica iz Prijevora kod Bilece. Žive u Biogradu,Udreznju, Rogacama,Nevesinju i rasijanju.
18. IVANIS, su starinom iz Slata kod Nevesinja. Porijeklom su iz sela Sipacna kod Niksica, žive u Nevesinju i rasijanju.
19. VUJADINOVIC, su starinom sa Bijele Rudine kod Bilece, žive u Nevesinju u Babjoj Glavi, Sumicima, Udreznju i raseijanju.
20. TOHOLJ,su porijeklom sa Bogdanusica kod Bilece, žive na vise mjesta u Hercegovini i rasijanju.
21. MRKALJ,su porijeklom iz istoimenog sela u gornjem Hrasnu imeđu Stoca i Ljubinja.
22. MILIDRAG,su stara srpska porodica sa Ljeskova Duba kod Fojnice u Gacku. Žive u Gacku, Nevesinju i rasijanu.
23. VISNJEVAC, su iz sela Visnjeva u Gacku, žive u rasijanju.
24. DERETIC,su stara porodica iz Korjenica kod Trebinja,žive u Trebinju i rasijanju.
25. VUJOVIC, su stara porodica,jedna od najstarijih i najbrojnijih u Hercegovini. Vode porijeklo od nekog Vuja koji je još u XV vijeku presao sa Grahova u Hercegovinu. Žive sirom Hercegovine i rasijanju.
26. PODRUGOVIC, su porijeklom iz sela Kazanaca u Gacku. Iz ove porodice je poznati guslar i epski pjesnik Tesan Podrugovic.
27. RADOVANOVIC, su porijeklom iz Vranje Dubrave kod Bilece, odatle su se raselili i danas žive u Riocima, Davidovicima,Dabru,Lukavcu,Fatnici,
Vranjskoj i rasijanju.
28. SUTONJA, su porijeklom od plemena Pilatovaca iz Oputnih Rudina, ima ih u Bileci i rasijanju.
29. SIKIMIC,su stara porodica, porijeklom od plemena Pilatovaca, žive u Trebinju, Nevesinju i rasijanju.
30. TADIC,su stara srpska porodica iz Pive.Tadica ima u Beogradu i rasijanju.Iz ove porodice vodi porijeklo sadasnji presjednik Srbije Boris Tadic.
31. PREDIC, su stara srpska porodica iz Hercegovine, koji su se veoma rano odselili u Vojvodinu. Iz ove porodice porijeklom je poznati srpski slikar Uros Predic.
32. CUCKOVIC, (CUCAK) su starinom iz Risna u Boki, žive u Trebinju , Beogradu i rasijanju.
33. ZECEVIC, su porijeklom iz Banjana, žive u Nevesinju, Sarajevu,Beogradu i rasijanju.
34. KRUNIC, su porijeklom iz Trebinja, žive u Trebinju, Sarajevu, Beogradu i rasijanju.
35. ATELJEVIC, su porijeklom iz Korjenica kod Trebinja. Turci su ih istjerali iz Korjenica, od njihovog roda su ove porodice: Stijacic, Kujacic, Lisov, Komor i Antelj. Ima ih u Ljubomiru kod Trebinja, u Izgorima u Gacku .
36. SKENDER, su porijeklom od Aleksica iz Oputne Rudine kod Bilece. Žive u Ljubomiru kod Trebinja i rasijanju. Rod su sa porodicama koje vode porijeklo od vlaha Malesevaca, iz sela Maline na putu Trebinje-Bileca.
37. GLOGOVAC,su stara srpska porodica porijeklom iz sela Miruse kod Bilece. Ima ih u Nevesinju, Bratac,Kifino Selo, Luka,Gacku i rasijanju.
38. SALATIC, su starinska porodica iz Bijele Rudine kod Bilece, Dedijer veli da su porodicno ime dobili „ od nekog odbjeglog vojnika” koji je kupus zvao salatom, te ih prozvase Salaticima.
39. PILJEVIC, su porijeklom iz Ridjana u Niksickim Rudinama, te su odselili u Dabar, a otale u Drezanj i druga mjesta. Ima ih u Sarajevu, Beogradu i rasijanju.
40. POPADIC,su stara popovska porodica u Garevi u Gacku,ima ih u Bileci.
41. JANJUSEVIC, žive u Garevi kod Gacka u Beogradu i u rasijanju.
42. KOSUTIC, su porijeklom sa Banjana i odatle su dosli na Miholjace,žive u Brckom, Beogradu i rasejanju.
42. GUSIC, su porijeklom iz Crne Gore. Ranije su stanovali u nevesinjskoj Povrsi, Rogacama i u selu Bratac i rasijanju.
43. KESELJ, su starinom iz Drobnjaka od Cerovica. Zivjeli su u Grahovu,Trusini, Jugovicima,Lukavcu, Ranikucama, Nevesinju i rasijanju.
44. SPREMO, su starinom sa Stona,zivjeli su u Sopiljima, Biogradu, Batkovicima, Nevesinju i rasijanju.
45. NADAZDIN, su stara porodica iz sela Bjelojevica kod Stoca, ima ih u Krusevu, Prebilovcima i u Spiljanima kod Konjica i rasijanju.
46. STEVANOVIC,su su iz Stevanovica Torina kod Lukavca. Vode porijeklo od Obrenovica iz Meduna u Srbiji. Iz ove porodice je porijeklom prorok Vukelja Stevanovic i Ilija Stevanoc Kiko (1826-190) nevesinjski kapetan iz ustanka Nevesinjska puska 1875-1878 godine.
47. CVIJETIC, su istog porijekla kao Stevanovici i vuku porijeklo od Obrenovica.
48. DAKOVIC,su istog porijekla kao Stevanovici i Cvijetici,žive u Nevesinju i rasijanju.
49. PERISIC, su iz Kazanaca u Gacku, rod su sa Dakovicima koji su se ranije prezivali Perisici,veli dedijer za njih. Žive u Nevesinju, Beogradu i rasijanju.
50. GUTIC ,su porijeklom iz Ozrinica kod Niksica odakle su dosli prije 400 godina na Rogace u Nevesinje. Ima ih u rasijanju.
51. SIMOVICI, su starosjedioci u Batkovicima u Nevesinju. Ima ih u Nevesinju, Beogradu i rasijanju.
52. ZERAJIC, su stara srpska porodica iz sela Citluk kod Nevesinja. Zerajici žive u Miljevcu, Nevesinju i rasijanju. Iz ove porodice poticu hajduk Vucic Zerajic i mladobosanac Bogdan Zerajic.
53. GOLIJANIN, su porijeklom ispod planine Golije između Gacka i Niksica. Ima ih u selu Krekavicama, Jezeru, Nevesinju i rasijanju.
54. CERANIC, su porijeklom iz Drobnjaka gdje su se prezivali Cerovici. Ima ih u Gacku, Avtovcu,Miholjacama, na Oblju kod Kalinovika i rasijanju.
55. GLIGORIC, su stara srpska porodica, zivjeli su u selu Kovacima kod Bilece, Livnu, Beogradu i rasijanju.
56. ZELENOVIC, su porijeklom od Cerovica iz Drobnjaka. Zelenovica ima u Miholjacama, Avtovcu,Drobnjaku,Nevesinju,Beogradu,Novom Sadu i rasijanju.
57. MIHIC,su porijeklom sa Bancica kod Ljubinja, to su cuveni kamenorezci i stogodisnjaci. Ima ih u Stocu, Gacku, Mostaru, Nevesinju,Beogradu i rasijanju.
58. ZELEN, su stara srpska porodica iz sela Lipe kod Duvna, odakle su se raselili.
59. DANGUBIC,su stara porodoica iz Humske, ima ih u Bileci i Ljubinju i rasijanju.
60. VUJNOVICI,su rod sa Vujovicima čak slave istu slavu,ima ih u Beogradu i rasijanju.
61. SORAJIC,su iz Ljubomira.

62. LECIC,su potomci kneza Zdrijelovica iz Ljubomira.
63. BAJCETIC, jedna grana Bajcetica preselila se iz Mirilovica u Cernicu, gdje ih ima i danas.
64. DZELETOVIC, su stara srpska porodica iz sela Cepelice kod Bilece. Prije Kosova, Dzeletovici su dosli iz Petrovica i Banjana u Cepelicu. Ima ih u Bileci, Blagaju, Radicima (Rast) kod Nevesinja,u Nevesinju i rasijanju.
65. VUKAJLOVIC, su porijeklom iz Ridjana kod Niksica, zivjeli su u Mirusama. Ima ih u Gacku, Nevesinju i rasijanju.
66. DUTINA, su porijeklom iz Konavla, a žive u Mirusama.
67. ULJAREVICI, su porijeklom iz Ridjana. Žive u Bileci,Gacku,Nevesinju,Glasincu, Brckom, Beogradu i rasijanju.
68. BOVAN, su porijeklom sa Bune kod Mostara.
69. CRNOGORAC, su stara porodica sa „Bjelatka ispod Krsca”.
70. GOVEDARICA, su porijeklom iz Herceg Novog,poticu od Bijelica. Iz Skorbutnih Rudina presli su na Miholjace u Gacku. Žive u Nevesinju,Kifinu Selu,Bratacu, Krekovima,Mostaru,Sarajevu,Beogradu i rasijanju.
71. SUSIC (SUSA) poticu iz sela Kljeuta kod Gacka.
72. TAMINDZIC, su porijeklom iz Ridjana kod Niksica, gdje su se prezivali Kasikovici a poticu od Ljubovica, prema porodicnom predanju.Žive u Bezdjedje,Nevesinju,Beogradu i rasijanju.
73. SKOKO, su zivjeli u selu Bodezista u Gacku, u Jugovicima i Pridvorici u Borcu. Na Bozic, 6.1.1942 godine, ustaše ih pobile i spalile u crkvi. Ima ih u Sarajevu, Beogradu i rasijanju.
74. BANJAC, su starinom od Koprivice sa Banjana,prezime su dobili po tome sto su zivjeli na Banjanima,ima ih u Dreznju,Nevesinju,Mostaru,Glamocu i rasijanju.
75. MEDAN,su porijeklom od Kapora,preko Hrasna i Stoca doselili se u Dabar a odatle na Trusinu. Ima ih u Stocu, Mostaru i rasijanju.
76. SARENAC, su stara porodica a ima ih u Davidovicima kod Fatnice,Dreznju,Sumicima,Lukavcu,Kifinu Selu kod Nevesinja, na Stepenu kod Gacka, u Bosni,Beogradu i rasijanju.
77. VLACIC, su starinska porodica iz Popova polja, ima ih u Jasenici kod Ljubinja,Klepcima,Trebinju i u rasijanju. Potjecu iz Ridjana kod Niksica.
78. DODER, su porijeklom od Pilatovica iz Pilatovaca kod Bilece. Ima ih u Objeseniku,Kokorini,Gacku,Ulogu,Plocnik,Mostaru i rasijanju. U Crnoj Gori se zovu Doderovici. Doderi, Beati, Sekare,jedno su bratstvo i svi poticu iz Pilatovaca.
79. DJOGO,su porijeklom iz Mirilovica, odakle su prije 400.godina dosli u Hrasno, ima ih u Pobrdju,Kapavici,Rujevu Dolu i Ubosku. U Kolesku i Nevesinju se prezivaju Djogovici.
80. GRAHOVAC, su porijeklom sa Grahovca sa Grahova, odakle su se raselili po Hercegovini.Ima ih u Zovom Dolu,Biogradu,Lukavcu,Bratacu,Mijatovcima
Nevesinju, Blagaju, Mostaru,Sarajevu, Beogradu i rasijanju.
81. KUKIC, su iz Baljaka kod Bilece.
82. MANDIC, su od Malesevaca iz Maline imeđu Trebinja i Bilece. Jedno vrijeme boravili su na Mirusama i Banjanima. Ovi iz Banjana presli su planinu Sominu i naselili se u Dulicima. Maddica ima u Duvnu,Dalmaciji, Lici i rasijanju.
83. JANKOVIC, su od Malisevaca,ima ih u Trebinju i rasijanju.
84. SOLAJA, su iz Lazarica kod Gacka,ranije su se zvali Pajevici. Ima ih u Brckom, Beogradu i rasejanju.
85. MAKSIMOVIC, su stara srpska porodica, potomci su Vladislavica iz Jasenika u Gacku.
86. KASIKOVIC, su starosjedioci iz Nevesinja. Od Kasikovica su Ljubovici u Odzaku kod Nevesinja. Ima ih u Nevesinju i rasijanju.
87. POPARA, su starinom iz Ceva, žive u Padjenima kod Bilece, u Vlahovicima kod Ljubinja, Predolju kod Stoca i rasijanju.
88. KULAS,su porijeklom iz Fatnice,porijeklom od stare porodice Mijac. Ima ih u Fatnici,Nevesinju i rasijanju.
89. JEREMIC, su porijeklom iz Foce,ima ih u Slivljima u Gacku i rasijanju.
90. HRNJEZ, su porijeklm od Dubljevica u Gacku. Ima ih u Sarajevu.
91. KOKOLJ, su stara porodica iz Bilece. Kokolji, Sudzumi i Seslije jedno su pleme. Porijeklom su sa Trebjese i žive u rasijanju.
92. TOMANOVIC, su porijeklom iz Bilece, ima ih u Domasevu, Ljubinju i rasijanju. Porijeklom su od Matosa sa Rovina u Crnoj Gori.
93. BOKIC, su starosjedioci u Domasevu, a porijeklo vuku od Vrljesa.
94. SAVIC, su Visnjici ispod planine Golije u Crnoj Gori. S njima su rod Golijani,Bacevici,Vukovici u Nevesinju i Visnjici u Visnjica Dolu pod Golijom. Savica ima u Slatu, Krekavicama, Krekovima i Nevesinju.
95. ZUTKOVIC, su porijeklom sa Banjana, kasnije se pominju u Nevesinju.
96. LAZETIC, su stara srpska porodica koji su se ranije prezivali Istinici, žive u Dobreljima u Gacku,Biogradu i Nevesinju i rasijanju.
97. LJUBOVIC, su porijeklom od nekakva Ljuba koji je bio dvorjanin hercega Stefana.Dedijer veli :„Devet ih je brata poslo na Kosovo,pa se samo jedan ziv vratio i poslije pada Hercegovine pod Turke njegovi su potomci primili islam”
Zivjeli su na Odzaku Lubovica kod Nevesinja, nekada najmocnija feudalna porodica u Bosni i Hercegovini, vodili su rat za prestiz sa krajiskim Filipovicima. Najpoznatiji clan ove porodice je Osman Ljubovic,opjevan je u narodnoj epskoj pjesmi,„Zenidba bega Ljubovica”.

Inace, da dodam, Ljubovice, oni su po predanju poreklom od Ljube Ruzica, koji je bio kapetan mletacke vojske i komandant odbrane Nevesinja u Hercega Scepana. Sa turcima je postigao dogovor da ne diraju narod a on sam je presao na stranju Turaka. O tome nesto malo pise i na sajtu stare i znacajne srpske porodice Orlovic

A od nevesinjskog kapetana Ljubana Ružića su, po narodnom predanju, nevesinjski Ljubovići. Oni su bili najjunačkija muslimanska porodica u Hercegovini, Bosni, Zeti, Dalmaciji, Liki i Srbiji.

98. BANDIC, su porijeklom sa Kosova a žive u Cadjaru u Gacku. Ispred Turaka su pobjegli iz Hercegovine u Cevo. Jovan Erdeljanovic veli da su 343 porodice pobjegle ispred Turaka iz Hercegovine i sklonile su se u Cuce.
99. KORDIC, su porijeklom iz Hercegovine a pominju se čak u Zumberku u
prvoj polovini XVI vijeka.
100. RADULOVIC, su stara srpska porodica iz Hercegovine. Pominju se u
Mostaru, Trebinju i Nevesinju. Starinom su sa Ridjana kod Niksica, odakle su se raselili u razne krajeve zemlje.Predanje im kaže da su sa Kosova. Ima ih u Beogradu i rasijanju.
101. VUKOMANOVIC,su stara porodica porijeklom od Vlaisavljevica,žive u Jaseniku kod Gacka. Ima ih na Zlatiboru,Beogradu i rasijanju.
102. PAPOVIC, su stara porodica iz Kazanaca.Poticu od Predojevica iz Prijevora kod Bilece. Od Papovica vode porijeklo Parovici u selu Lazaricima kod Gacka, koji su se kasnije preselili u selo Biograd kod Nevesinja. Od nevesinjskih Parovica, najpoznatiji je Blagoje Parovic (1903-1937) revolucionar i spanski borac. Poginuo u Spaniji u Spanskom gradjanskom ratu
1936-1939 godine, po nalogu Kominterne i Josipa Broza Tita, hitcima u ledja likvidirao ga Vlajko Begovic, a prema svjedocenju istoricara Vladimira Dedijera. Pasici, muslimani u Gacku i Avtovcu vode porijeklo od Papovica.
103. KNEZEVIC, su stara srpska porodica iz Lukovica kod Gacka.Od Knezevica vode porijeklo Zimonjici.
104. KOPRIVICA, su stara srpska porodica porijeklom sa Banjana, ima ih u Gacku i Nevesinju.
105. LAZAREVIC, su doselili u Gacko iz Grblja poslije 1433 godine, naselil se u selo Lazarice između Gacka i Avtovca.
106. SAROVIC, su dosli iz Cadjara u selo Przine kod Gacka.
107.MARIJANOVIC, su porijeklom iz Humske zemlje, neki su otselili u Bosnu i žive u selu Provalama kod Travnika.
108. TEPAVCEVIC, su iz Gacka iz sela Cadjara.
109. SUKOVIC, su iz Kazanaca,Stepena i iz Cernice u Gacku.
110. TOMOVIC, su sa Banjana, koji su se odatle raselili.
111. LESKOVAC, su stara srpska porodica sa Ljeskovika u nekoj od ranijih seoba otselili su iz Nevesinja, ali je od njih ostao toponim Ljeskovik.
112. SAMARDZIC, su stara srpska porodica porijeklom iz Krivosija u Boki. Još daljom starinom su iz sela Bajica u Crnoj Gori, raselili su se po Hercegovini i dalje. Jedni Samardzici zivjeli su na Krstacama Vranjskim i u Ladjevicima kod Bilece. Samardzica ima u Slatu,Donjoj Trusini,Postoljanima,
Bratacu,Batkovicima i Nevesinju. Od bratackih Samardzica je rodom četnicki hercegovacki vojvoda Petar Samardzic (1895-1945).
113. PISCEVIC, su iz Pisce na Pivskoj planini.
114. SIPOVAC, su stara srpska porodica porijeklom iz Drobnjaka, poslije Drobnjaka,boravili su u Sipacnu a zatim se doselili u Rast,Udreznje,Grabovicu
i Nevesinje. Ima ih u Nevesinju,Mostaru,Sarajevu,Beogradu i rasijanju. Selo Sipacno po njima je dobolo ime.
115. ELEZOVIC, ( ELEZ ) su stara porodica iz Hrasna kod Ljubinja.
116. IGNJATIC, su stara porodica sa Taleze i Bobovista iz Trebinja.
117. PRAVICA, su iz sela Bijelac kod Trebisnjice, ima ih u Herceg Novom,Dubrovniku i Trebinju.
118.BUBALO, su iz sela Mijonici imeđu Popova i Trebinja.
119.KLIKOVIC, su iz Sume kod Trebinja po kojima je selo dobilo ime.
120. LONCAR, su iz sela Loncara u Borcu na Gornjoj Neretvi, tako su prozvani po loncima koje su pravili i prodavali.
121. VULESEVIC, su porijeklom iz Tvrdosa kod Trebinja.
122. PUTICA, su porijeklom iz Gacka, otselili se u selo Orah kod Trebinja.
123. CELOVIC, su porijeklom iz Duzi u Trebinju, ima ih u Srbiji u Beogradu.
124. DEDICI, su stara srpaka porodica iz Dedica u Popovu, u nekoj seobi doselili su u okolinu Zadra.
125. TIHIC, su iz Tihova u Gacku, otselili u Bosnu, primili islam i danas su aktivna muslimanska porodica.
126. DANILOVIC, su stara srpska porodica sa Zubaca kod Trebinja.
127. GOLUBOVIC, su porijeklom iz Pive od Branilovica, rodonacelnik porodice bio je neki Golub po kome su dobili prezime. Ima ih u : Nevesinju,Gacku, Konjicu, Loznic, Beogradu i rasijanju.
128. BACEVIC, su iz Banjana, selo Objesenik u Borcu zvalo se Bacevic, danas se jedno selo kod Mostara zove Bacevici.
129. COKORILO, su stara srpska porodica iz Vracanovica na Banjanima i iz Mirusa kod Bilece. Ima ih u Planoj, Piragicima, Dzinovoj Mahali,Nevesinju, Mostaru i rasijanju. Iz ove porodice potice kaludjer Prokopije Cokorilo, mostarski jeromonah,rođen u Planoj 1802 godine. Napisao „Ljetopis Hercegovine’ veoma značajno djelo za proucavanje hercegovacke istorije.
130. L A K E T A, su stara srpska porodica, porijeklom iz zaledja Boke Kotorske. Njihov prapredak harambasa Laketa pominje se u prepisci s
mletackim providurom u Kotoru iz daleke 1686 i 1687 godine. Pisma se cuvaju u Istorijskom arhivu u Kotoru, pisana na Srpskom i Latinskom jeziku.

Back