Klanjanje čoveku?

alex987:
...:
daj neke ljude za primer, na koje trebamo da se ugledamo, koji su dali plodove vredne postovanja, inace se sve svodi na demagogiju, na poturanje od strane malenog npr. jana husa, a u stvari - corak.
ne rece li Hristos: i veca dela od ovih ce ciniti?
daj neke ljude koji nisu iz Paravoslavlja a koji su ugled denominaciji tvojoj. deklarativno povezivanje je nista, princip bez argumentacije...

Isus Hrist, Bog, rodio se kao “sin čovečiji”. Zašto? Da bi nama ljudima pokazao kako treba živeti i Bogu ugoditi. On je Taj na koga se trebamo ugledati. On nam to i kaže:

Jovan14,6
Isus mu reče: Ja sam put i istina i život; niko neće doći k Ocu do kroza me.
Iz ovoga je jasno na Koga se trebamo ugledati. Na Hrista.

Koja si ti zamlata...
Tvoj jedini cilj je da generalizujes, vrdas, muljas, dezavuises...
Ako neko ne valja u Crkvi, apostol kaze da se izvadi takav, a ne da razgragudjuje Crkva Bozija, jer ce takvog Bog...
Ja te pitam onda konkretno da opalis po nekom koji je primer zastranjivanja, da ne sudis Crkvu komplet.
Potom te pitam da istaknes nekoga konkretno iz tvoje klike, jer pise da nemamo svi jednake darovem nego je svakom dano po meri dara Hristova. Ti opet uzimas uzalud Gospoda u usta, potpuno bezeci od bilo kakve diskusije, kao da je hriscanstvo i Crkva nekakva aptrakcija, nekakva fikcija, prazna retorika, a ne konkretna dela koja iz vere proisticu.
To kako su se pojedine sekte "ugledale" na Hrista, to sam rekao da uzalud podrazavaju - mnogi ce reci u onaj dan - nismo li tvojim imenom prorokovali? Tda ce imodgovoriti: idite od mene, nikada vas nisam znao.
JA TE PITAM DA LI JE SVAKA SEKTA SA SVOJIM 'PROROKOM" ISTINITA, DA LI SU TO ONI KOJI TVRDE DA SU PROROKOVALI IMENOM GOSPODNJIM, A U STVARI IH ON NE ZNA, I RECI CE IMD A IDU OD NJEGA ???

alex987:
Treba se ugledati samo na Hrista, treba proučavati Njegov život na Zemlji, Njegove reči, Njegova dela. Treba ići Njegovim putem i nositi krst kao i On što je nosio.

Da bi to uspeli trebamo što više čitati o Njemu u Svetom Pismu koje nam je zbog toga i dato - da bi pronašli put spasenja. A put je samo jedan - to je Isus Hristos.

Samo je Hrist bio bezgrešan i nijedan čovek više ma kad živeo. Zato se ne treba ugledati na ljude nego samo na Hrista.

Isti taj Hristos je rekao da je poslao svoje ucenike - apostole i da njih treba poslusati, oni su ti koji su preneli jevadjelje Gospodnje dalje, pa su bili djakoni, pa prezviteri, pa eparhije, pa pomesne crkve, pa ... ; svako ima svoj krst, i nijedan od nasih ljudskih se ne moze meriti sa Gospodnjim, bas kao ni sektaska retorika sa onima koji su svoj zivot dali za jevandjelje pocev od sv. Stefana, pa na dalje; vekovima ljudi su bili nepismeni i morali su da slusaju proipovednike, a opismenjavanje je tek u 20. veku omasovljeno.

...:
JA TE PITAM DA LI JE SVAKA SEKTA SA SVOJIM 'PROROKOM" ISTINITA, DA LI SU TO ONI KOJI TVRDE DA SU PROROKOVALI IMENOM GOSPODNJIM, A U STVARI IH ON NE ZNA, I RECI CE IMD A IDU OD NJEGA ???

To što mene pitaš ja ne mogu da ti odgovorim jer ne znam.
Ali znam ono što piše u Pismu:

"Duh diše gde hoće, i glas njegov čuješ, a ne znaš otkuda dolazi i kuda ide..." Jovan 3,8

Sigurno će biti lažnih "proroka" ali je isto tako sigurno da Božjeg Duha ne možemo predvideti.

U 4.Mojsijevoj knjizi vidimo da je magarica progovorila:

"Tada Gospod otvori usta magarici, te ona reče..."

Za mene jedino merilo je Sveto Pismo i ono što Hristos kaže. O lažnim i pravim prorocima kaže ovo:

Matej,7
"15 Čuvajte se od lažnih proroka, koji dolaze k vama u odelu ovčijem, a unutra su vuci grabljivi.

16 Po rodovima njihovim poznaćete ih. Eda li se bere s trnja grožđe, ili s čička smokve?

17 Tako svako drvo dobro rodove dobre rađa, a zlo drvo rodove zle rađa.

18 Ne može drvo dobro rodova zlih rađati, ni drvo zlo rodova dobrih rađati.

19 Svako dakle drvo koje ne rađa rod dobar, seku i u oganj bacaju.

20 I tako dakle po rodovima njihovim poznaćete ih.

21 Neće svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Ući u carstvo nebesko; no koji čini po volji Oca mog koji je na nebesima."

... a to je ono što obrazuje moju veru.

Zaključak: ako si pravi Hristov sledbenik prepoznaćeš lažnog proroka (tj. onog koji lažno propoveda) i nema bojazni da ćeš biti zaveden. Poznavanje Biblije je svakako na prvom mestu.

Veliki hasidski rabin Bunam iz Pzishe jednom je rekao:" Svaki covek mora da ima dva dzepa....tako da moze posegnuti u jedan ili drugi u zavisnosti od potrebe.U desnom dzepu su rechi:"Svet je stvoren radi mene", a u levom:"Ja sam prah i pepeo"...

Kao i na svkom pitanaju do sad pravoslavci su opet uspeli da skrenu diskusiju sa glavne teme na neka druga pitanja.

Ova tema govori o tome da li treba da se klanjamo ljudima ili ne.

Oni u svojoj doktrini imaju odrednicu da moraju da ljube ruke svojim popovima, da ih nazivaju ocevima i da slepo slusaju samo one stvari koje su im dozvoljenje da slusaju i citaju one delove Pisma za koje imaju odobrenje vladike.

Sve ovo tipican je primer onoga za sta napadaju tzv. sekte o kojima inace nista ne znaju jer se nisu ni potrudili da spoznaju.

Nama sektasima je lako da diskutujemo sa njima jer mi njih poznajemo, bili smo sa njima i dobro ih upoznali, ali oni nas ne znaju pa je jedino sto mogu da naslepo pljuju i da u strahu drhte jer im tlo izmice pod nogama pred nama svedocima za pravu i jedinu Istinu.

Inace. ako mi neko pokaze mesto u Novom zavetu gde mogu da procitam da je neko nekom apostolu poljubio ruku i da je ovaj to prihvatio sa odobravanjem, javno cu da se odreknem svega sto sam ikad rekao.

maleni:
Oni u svojoj doktrini imaju odrednicu da moraju da ljube ruke svojim popovima, da ih nazivaju ocevima i da slepo slusaju samo one stvari koje su im dozvoljenje da slusaju i citaju one delove Pisma za koje imaju odobrenje vladike.

Пошто си очигледно упућен у Црквене каноне, наведи нам цели текст канона који говори о овоме, као и рефер. Ако не наведеш, само си најобичнији лажов и опадач. Дакле ? 8)

MaranAta:
maleni:

Пошто си очигледно упућен у Црквене каноне, наведи нам цели текст канона који говори о овоме, као и рефер. Ако не наведеш, само си најобичнији лажов и опадач. Дакле ? 8)

Sad hoces i kanone da ti pisem. Ma daj.
Hristos rece, po plodovima cete ih poznati.
Da li ljubis popovima ruke? Ljubis. To je plod tvoje vere. Da li ljubis rezane i slikane likove? Ljubis. To je plod tvoje vere. Da li svestenike nazivas sa "Oce"? Nazivas. To je plod tvoje vere. To sto u Bobliji pise da to nije dozvoljeno, a ti nisi nigde ostavio zapis na papiru da to treba da cinis ne znaci da to ne cinis posto ti imas predanje koje ti dozvoljava da tako cinis.
Svako ko mi ne veruje neka ode do prve pravoslavne crkve i videce ovo o cemu pisem svojim ocima. I ne mora da bude pismen jer to ne treba da cita, to ce da dozivi.

Aj sad!

Тако сам и мислио... најобичнији лажов и опадач. :roll:

Него, видим да се 'ваташ за оно што је теби тако "очигледно" и Библији, а ни не сањаш колико си у заблуди. Ево једно питањце за "твоје величанство - папу":

(1 Кор. 4,15) Јер ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца. Јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем.

Јел то Св. Павле сам себе назива оцем, јер је он родио Коринћане јеванђељем, или се то мени замутиле очале... јел синко ? Хајде... гукни... 8)

MaranAta:
Тако сам и мислио... најобичнији лажов и опадач. :roll:

Него, видим да се 'ваташ за оно што је теби тако "очигледно" и Библији, а ни не сањаш колико си у заблуди. Ево једно питањце за "твоје величанство - папу":

(1 Кор. 4,15) Јер ако имате и хиљаде учитеља у Христу, али немате много отаца. Јер вас у Христу Исусу ја родих јеванђељем.

Јел то Св. Павле сам себе назива оцем, јер је он родио Коринћане јеванђељем, или се то мени замутиле очале... јел синко ? Хајде... гукни... 8)

Pa kako je tebe pop iz Male Krsne rodio evandeljem?Zar njega nebi nazvao ocem da ga vidis.

I Pavle ovde govori o predaji onoga sto ima onima kojima pise. Kao sto prirodni otac predaje svojoj deci svoje genetske karakteristike tako i duhovni otac predaje duhovne osnove. Deca ne mogu da imaju genetske karakteristike vise oceva vec samo jednog. Tako je i sa duhovnim ocem.
U prirodi deca idu zivot i mnogo ljudi utice na njih i formiraju njihov karakter, ipak svako dete ima samo jednu karakteristiku koja je predispozicija tog karaktera, a to je genetski karakter prirodnog oca.
Tako je i u duhovnom svetu, mnogo ucitelja moze da bude u nasem zivotu i od svih mozemo nesto da naucimo ali je samo onaj ko nam donosi evandjelje duhovni otac. Tako su i korincani imali mnogo onih koji su ih ucili ali je samo nekoliko njih doslo sa istinskim evandjeljem (oci - u mnozini). Jedan od njih bio je i Pavle.

Danas u crkvi mogu da postoje samo ucitelji a nikako i ocevi jer je evadjelje objavljeno i svako ima pristup bez da mu covek nesto posebno izlaze o tome. Dovoljno je samo da mu da Novi zavet i ... eto.

Аха.. дакле, признао си да је сваки онај који доноси Божју Истину - отац. :lol:

А то што на крају лупаш како данас у Цркви могу да постоје само учитељи, је само резултат твоје гордости, незнања, и немогућност сагледавања чињеничног стања.

ЈЕР !!!

Да си имало поштен, најпре према себи, а онда и према другима, лако би утврдио да твој концепт "самоучења", по принципу "подели Библије и проповедање завршено", је постало могуће тек у задњих 50ак година са масовним описмењивањем становништва. Сетимо се само како су иза 2. св. рата оснивани курсеви за одрасле у читању и писању. Испада да је самим тим, нестала улога отаца у Цркви, и сви одједном постали - учитељи.

Мало укључивање можданих вијуга не би било на одмет. :roll:

klanjanje choveku? .........
e svashta ........
da, video sam male uplashene ljude shto se klanjaju nebesima i sto je josh gore - drugim ljudima.

svaki chovek je poseban, jedinstven i neponovljiv i ne vidim zasto bi jedan trebao da bude iznad drugog ......

MaranAta:
Аха.. дакле, признао си да је сваки онај који доноси Божју Истину - отац. :lol:

А то што на крају лупаш како данас у Цркви могу да постоје само учитељи, је само резултат твоје гордости, незнања, и немогућност сагледавања чињеничног стања.

ЈЕР !!!

Да си имало поштен, најпре према себи, а онда и према другима, лако би утврдио да твој концепт "самоучења", по принципу "подели Библије и проповедање завршено", је постало могуће тек у задњих 50ак година са масовним описмењивањем становништва. Сетимо се само како су иза 2. св. рата оснивани курсеви за одрасле у читању и писању. Испада да је самим тим, нестала улога отаца у Цркви, и сви одједном постали - учитељи.

Мало укључивање можданих вијуга не би било на одмет. :roll:

Koliko vidim nisam govroio o samoucenju, vec o poruci. Yavrsetkom pisanja Novog zaveta zavrsena je i poruka evandjelja pa je svako ko dolazi sa tom porukom samo ucitelj. Jer nema nista novo da doda onome sto je vec uradjeno. Tako da nema oceva nego ucitelja. I ti ucitelji upravo i postoje da nebi postojao koncept samoucenja.
U poslanici Rimljanima pise da vera dolazi od propovedi, a propoved donose oni koji su poslani od Hrista Isusa. Poslanica ne govori o ocevima nego poslanicima koji dolaze u ime Nebeskog Cara.
U evandjelji po Mateju pise Hristova zapovest data ucenicima da idu u svet i da nacine sve narode ucenicima, uceci ih da drze sve ono sto im je On naredio.

I tako dalje.

Yavrsetkom pisanja Novog zaveta zavrsena je i poruka evandjelja pa je svako ko dolazi sa tom porukom samo ucitelj.

Морам признати да ме ово добро насмејало... :lol: :lol: :lol:

Поставља се питање: КАКО СУ ЉУДИ МОГЛИ ЗНАТИ КАДА ЈЕ ЗАВРШЕНО ПИСАЊЕ НОВОГ ЗАВЕТА, ПОГОТОВО АКО КАНОН НИЈЕ БИО ПОЗНАТ СВЕ ДО 4. ВЕКА ?

На који начин су то људи онда знали када да оне који проповедају зову оче, а када да то престану и да почну да их зову - учитељима ? :lol: :lol: :lol:

Што би рекли: Иди бре лечи се, деца ти се смеју... :wink:

MaranAta:
Yavrsetkom pisanja Novog zaveta zavrsena je i poruka evandjelja pa je svako ko dolazi sa tom porukom samo ucitelj.

Морам признати да ме ово добро насмејало... :lol: :lol: :lol:

Поставља се питање: КАКО СУ ЉУДИ МОГЛИ ЗНАТИ КАДА ЈЕ ЗАВРШЕНО ПИСАЊЕ НОВОГ ЗАВЕТА, ПОГОТОВО АКО КАНОН НИЈЕ БИО ПОЗНАТ СВЕ ДО 4. ВЕКА ?

На који начин су то људи онда знали када да оне који проповедају зову оче, а када да то престану и да почну да их зову - учитељима ? :lol: :lol: :lol:

Што би рекли: Иди бре лечи се, деца ти се смеју... :wink:

Oni koji citaju Otkrivenje znaju kad je kraj i od kad nema vise dopisivanja.

Pavle je iskoristio govornu figuru da bi opisao koliko muka je morao da podnese da bi ljude doveo do evandjela a vi ste na tome izgradili teologiju.
Cak ni Isusa niko nikad nije nazvao Ocem, a njegovim posredstvom smo svi rodjeni.

Da nije tako tuzno to sto pricas, smejao bih ti se. Ali se svaki put setim onih jadnih baba koje na groblju ljube ruke zadriglom popu, koji cak ne moze ni da se seti kako se zove covek koga sahranjuje, i nazivaju ga ocem. On da im nije otac, nego im nije ni ocuh.

Mozes samo dalje da govoris na svoju sramotu.

Нешто избегаваш да објасниш како су људи могли да знају када је писање завршено ? Канон није био познат до 4. века... Дакле ? 8)

MaranAta:
Нешто избегаваш да објасниш како су људи могли да знају када је писање завршено ? Канон није био познат до 4. века... Дакле ? 8)

MOzda ne znas latinicu pa zbog toga ne umes da procitas sta sam napisao. Nauci, pa ponovno procitaj moju prethodnu poruku ali od pocetka.

Ako ne znas latinicu pretpostavljam da znas cirilicu ili imas nekog ko i cita i kome diktiras pa pise umesto tebe. Svejedno, taj neka ti procita ranije postove na kojima smo raspravljali o kanonu. Posebno procitaj svoje i idi na linkove koje si nam preporucivao da citamo.

I na kraju, ovde se ne radi o kanonu, vec o necem drugom a od cega bezis pa po ustaljenoj, do sad vidjenoj, praksi pokusavas da promenis temu.

Хајде да те исто питам, али на други начин... Да ли мислиш да су све помесне цркве, имале све књиге Библије, од момента њиховог писања, па надаље, и кад је написано Откровење, одмах су све добиле по једну копију, прочитале да је крај свих књига, и одмах сазвале народ да кажу како од тог момента па надаље, нема виче "очева", него има само "учитеља" ? Дакле ? :roll:

Back