Kineska kuhinja, recepti!

Vidim da ima problema sa pirincem, odnosno kako uspeti da bude perfektan.
Nikako italijanski ili bilo koji se raskuvava. Najbolje varijante su jeftini, poluoljusteni iliti tamnije boje, a procedura je jednostavna.
Zeljnu kolicinu postaviti u serpu i isprati u 5-6 voda, odnosno dok se ne ispere skrob i prljavstine. Onda naliti vode preko tako opranog pirinca za de bljinu palca i postaviti na jaku vatru. Voda ce se brzo isparavati i stvoriti "male vulkane" na povrsini. To je momenat sa se temperatura spusti na najmanje, dobro poklopiti serpu da para ne izalazi. 10-12 minuta kasnije otklopite serpu, rastresite pirinac (pazeci da ne izmesate zagorelo dno ( to se zove "singing rice", a fantastican je u kineskoj supi - izvrstan ukus.) Tako ostavite jedno 2-3 minuta da para nestane iz pirinca i iskljucite sporet.

Najbolji odnos je 1 mera pirinča i 1,5 mera vode.

Ako ga kuvate na butanu smanjite vatru na minimum kada voda skoro ispari i nakon 5 minuta je ugasite. Ostavite poklopljeno obavezno još jedno 10 - 15 minuta da se lepo upari.

Ako kuvate na struji krenite sa max jačinom, držite donekle otklopljenu šerpu, pre nego što sva voda ispari ugasite ringlu poklopite šerpu i ostavite ja tako oko 15 minuta.

U oba slučaja pirinač neće zagoreti a biće kao iz restorana. ;) Jedna jako bitna napomena, kinezi isključivo kuvaju pirinač koji je "okruglog" zrna, ne onaj duguljasti.

pa bre u centru kine u bloku 70 , u staroj zgradi , na spratu, u prolazu

Po mom ukusu i po načinu na koji spremaju klopu u BG su mi najbolji Veliki Šangaj na Novom Beogradu u Omladinskih brigada (ne brza hrana koju imaju gotovu nego isključivo iz menija) i još jedan restoran na Senjaku QUAN JU DE u Kozjačkoj 12. Ovde su ubedljivo najveće porcije i stvarno ih spremaju na tradicionalni način. :D

Evo da otvorim temu, ako je već nema sa receptima kineske hrane:

Kineski ručak:

Sastojci
500gr belo pilece meso
500gr spageti ili original egg nudlles
200gr mrkva
200gr mahune
200gr kupus
200gr konzervirani baby kukuruz (ako imate)
200gr sampinjone fresh ili konzervirane
2 sredne velicine luk
3-4 cesanja cesnjak
3-4 kasike soy sos
ulje
so,biber

Priprema

1.Zarijte ulje(ja koristim wok) u veliku tavu pa proprzite meso iseckano na lentice.
2.Ocistite povrce pa iseckajte mrkve na stapiche,luk na kriske,cesnjak i kupus na krupno,mahune,kukuruz,sampinjone ostavite cjele.
3.Kad je meso na pola gotovo,dodajte mrkve,proprzite,pa kukuruz,proprzite,pa mahune,kupus,luk,sampinjone,pa cesnjak.
4.U medjuvremenu skuvajte spagete ili pripremite nudlles,ocjedite i dodajte ih u tavu.
5.Dodajte soy sos,so i biber,dobro promesajte ,po zelju mozete dodati i malo sezama ali ne morate.
Posluživanje

Tajna Kineske kuhinje je u nacinu seckanja povrca(jullienne nacin) sve na stapice ili na krupno i sve da ostane krckavo i da sacuva boju.
Zavisi kakav soy sos koristite mozete oduzeti ili dodati po zelji.

ne znam kako se zove jelo al je jako dobro i kinesko je ,pravim ga jAko cesto i jednostavnije je nego sto izgleda :D
sastojci :
oko 400 g svinjskog filea
100 g pancete
2 vece babure
1 zelena ljuta papaprika
1 sargarepa po zelji
300 g sampinjona
1 veci crni luk ili dva manja
1 cen belog luka
pola sake pinjola
pririnac ili testetnina od pirinca kolicina po zelji u zavisnosti od ukusa
za sos
1 dl soja sosa ,najbolje vijetnamskog slanog
2 kasike senfa
po zelji malo tabasko sosa i slatko kiselog indijskog ,ima ga u mega marketima
malo vode
0,5 dl konjaka , vinjaka ili neke tamnije rakije
...
biber ,so , vegeta,kari ...
priprema :luk se isece na rebarca ili rezance ,babura takodje, ljuta paprika na sitne kockice ,a sargarepa se narenda ... i sve se to ostavi da se przi na ulju dok paprka i ostalo povrce ne omeksa , prethodno se zacini vegetom i dodaju pinjoli , a onda kasnije dodaju i sampinjoni i jedan sitno iseckan cen belog luka na kraju ...kada se i sampinjoni izdinstaju, skloniti sa vatre i odloziti povrce u neku ciniju ili tanjir
-u isti tiganj prethodno ociscen staviti sitno iseckanu pancetu da se proprezi i posle par minuta dodati i svinjski file izecen na rezance i prethodno zacinjen kari pastom i posoljen
da se i on proprzi
-skuvajte na drugoj ringli pirinac ili rezance od istog ,koje su jos i bolje jer se kuvaju oko 1 min
-u medjuvremenu u jednoj ciniji ili vecoj solji pomesati slani soja sos ,senf ,konjak ,biber , tabasko i slatko kiseli sos ,malo secera i biber i dodati pola male case vode da se malo razblazi
-finale
u veliki tiganj (vok) gde se proprzili meso i slaninu , vratite izdinstano povrce sa pocetka i pomesajte sa mesom ,dodajte pirinac ili spagete i na kraju sve zalite pripremljenim sosom i ostavite da se kuva i ogrezne u njemu na sradnjoj vatri jos jedno 5-10 mi i gotvo
prijatno

Poslednja izmena:
E bas lepo sto ima fotki jer ne bih umela da objasnim dobro postupak uvijanja rolnica. Ali evo kako izgleda fil koji stavljaju moje komsije iz Hong Konga:
1 kg svinjskog mesa mlevenog jednom
1 manja glavica kupusa
3 velike sargarepe
1 glavica crnog luka
1 glavica belog luka
gustin
soja sos
sitake pecurke suve, a moze i sveze vidim da ih ima na pijacama

Glavicu crnog luka proprziti na ulju, dodati meso i prziti dok ne promeni boju. Za to vreme na krupnoj strani rendeta (za jabuke) izrendati sargarepu, i kupus, pa to dodati u meso koje je vec przeno, samo kratko 1-2 minuta promesati, dodati seckani beli luk, seckane na listice sitake pecurke, (nisam rekla ako su suve potpiti ih 15 minuta u toplu vodu) dve kasike gustina i soljicu soja sosa, promesati i po jednu veliku kasiku stavljati na kvadrat kore . Ja isecem jednu koru na cetiri dela, a kraj zalepim sa malo zumanca. Przi se u dosta ulja, otprilike ode vise od 1\2 litra za ovu kolicinu. Stavi se na salvetu da upije visak ulja i gotovo.

Sastojci za jednu osobu:

- 200g svinjskog filea
- jedna mandarina, očišćena od semenki
- šaka graška
- salata endivija
- listići korijandera
- ¼ glavice crvenog luka
- ½ češnja belog luka
- kašičice svežeg đumbira
- kašika sirćeta balsamiko
- kašika ulja od kikirikija
- 1,5 kašika slatko-ljutog sosa
- 3 kašike soja sosa

Isecite meso po na tanke pariće. Onda ga potopite u marinadu, koja se pravi od ½ češnja belog luka, kašičice svežeg đumbira, kašičice slatko ljutog sosa i dve kašičice soja sosa. Neka u marinadi meso odstoji sat do dva.

Šaku graška blago prokuvajte. Onda ga pomešajte s endivijom, korijanderom i crvenim likom.

Potom napravite preliv za salatu – kašika balsamiko sirćeta, kašika ulja od kikirikija, kašika slatko-ljutog sosa i 2 kašike soja sosa.

Onda dolazi poslednja faza. Propržite file na ugrejanom ulju u voku. Onda smešajte sve: file, grašak već smešan s endivijom, lukom i korijanderom, dodajte kriške mandarine i sve prelite bajnim prelivom.

Uživajte!

Potopite kašičicu arame algi u malo tople vode. Oljuštite 3 kelerabe i isecite ih na krupne kocke. Na 2 kašičice nerafinsianog ulja ispržite iseckan čen belog luka, 2 kašičice rendanog đumbira i kašičicu karija u prahu. Dodajte kocke kelerabe i pržite na jakoj vatri 2 minuta.

Nalijte kelerabu vodom, da je tečnost prekrije. Dodajte natopljene arame alge, zajedno sa vodicom u kojoj su stajale. Dodajte prstohvat nerafinisane morske soli i pustite jelo da provri. Smanjite vatru i krčkajte polako, dok keleraba ne omekša i postane slatka, oko 20 minuta.
Razmutite 2 kašičice kuzu praha (ili kašičicu gustina) u 3-4 kašike vode, pa umešajte u jelo. Kuvajte 2 minuta, promešajte par puta. Isecite zeleni deo 1 praziluka na krupne komade i dodajte jelu. Kuvajte još 5 minuta. Za dve osobe.

Slika govori više od reči, a kad su to reči koje ne umemo da pročitamo, slika nam je jedini izbor. Veoma sam prijatno iznenađena kineskim kulinarskim blogovima, njihovom kreativnošću i uopšte kineskom kuhinjom.:super:

Ako ste zainteresovani za kinesku kuhinju predlažem da posetite ovaj blog:
http://blog.sina.com.cn/yoyolove

Kad otvorite recept dobijate postupak pripremanja jela u slikama, kao na primer:
http://blog.sina.com.cn/s/blog_48c44d7501000cp7.html

Ne svodi se sve samo na "seckanje žilijen" ili na "ubaci u vok i isprži". Pogledajte lepotu i jednostavnost ovog recepta:
http://blog.sina.com.cn/s/blog_48c44d750100089n.html

Jel postoji neki specijalan nacin za spremanje kineskih Nudli ? Kupio sam kod Kineza 2 vrste pirincanih nudli, jedne su skroz uvijene i malo deblje a druge su skroz taknke i rastresite, jeo sam nudle po restoranima..sad bi hteo sam da ih spremam :) Al nisam bash siguran kako ..;)
Hvala na pomoci :)

Jel postoji neki specijalan nacin za spremanje kineskih Nudli ? Kupio sam kod Kineza 2 vrste pirincanih nudli, jedne su skroz uvijene i malo deblje a druge su skroz taknke i rastresite, jeo sam nudle po restoranima..sad bi hteo sam da ih spremam :) Al nisam bash siguran kako ..;)
Hvala na pomoci :)

Treba da stoje potoplojene u hladnoj vodi 2 - 3 sata, a posle toga ih pravis kako hoces. Znaci ne prelivati vrelom vodom, niti ih kuvati.

VOLIM!!!! I pripremam, mada ne tako uspesno kao u restoranima, ali se trudim :-) Imam cak i tuchani wok! Specijalno ga vukla sa Kalenica dok se nisam oteglila :-) Ipak, kada sam jednom prilikom intervjuisala jednog naseg kuvara u Svedskoj, ciju hranu su jeli i svedski kralj i svedsko podzemlje, on kinesku hranu zove "podgrejana salata"! Necuveno nipodastavanje ukusa! Dakle, ako se nisam ziva polomila i visila sa plafona dok nisam skuvala, od sabajle do mrklog mraka, sa bar 3 dana paca, nisam nista uradila?! Ne razumem :-)

nekada davno zvala me ex sveki na rucak..
kad je iznela ciniju sa teleco-pilecom supom sa rezancima, u ciniji je plivala velika pileca nogica..
od tada ne jedem pilecu supu..nisam ni tada..:(

Znam... Ja ih samo spremam i gledam kako ih drugi jedu... U stvari, ne jedu, vec se tope u njima i pitam se zasto ali nikako da probam. Mozda hocu jednog dana, a do tada ih samo spremam dragim osobama z:poz:

sta li tek spremas onima koje ti nisu drage :malav:

grosbouffe.gif

Back