Kineska kuhinja, recepti!

Evo Nina ovo je copy/Paste sa Serbian Cafe-a ali uskoro ces imati malo vishe o tome ..... ....samo da nadjem vremena .... Nadam se da ce ti se svideti Pozdrav

Jelo se može služiti i kao glavno jelo uz barenu rižu.

Sastojci za 4 porcije
12 pilećih krilaca
3 čena bijelog luka
3 struka mladog luka
kašika susama
kašika kukuruznog gustina
kašika šećera
2 kašike soja sosa
2 kašike šerija ili vinjaka
2 kašike ulja
60 ml pileće supe
kašičica susamovog ulja
kašičica tucane crvene paprike

Priprema
Odsjeći krilcima vrhove i odbaciti ih, a onda rasjeći po zglobu na 2 dijela. U većoj zdjeli izmiješati soja sos, šeri, šećer, gustin, 2 čena bijelog luka (sitno isjeckana) i tucanu papriku. Dodati krilca, izmiješati i ostaviti preko noći u frižideru. Potrebno ih je okrenuti jednom ili dvaput.

Strukovima mladog luka odsjeći vrhove pa isjeći na dužinu od 3 cm. Zagrijati vok na srednjoj temperaturi, dodati susam i propržiti ga da dobije zlatno žutu boju (ili kupiti već prepržen). Ostaviti na stranu.

Sad dobro zagrijati vok, dodati ulje pa kad se i ono zagrije ubaciti polovinu krilaca (marinadu sačuvati) i pržiti 10

-15 min dok porumene sa svih strana. Izvaditi ih na tanjir pa nasuti malo ulja u vok i dodati preostala krilca. Kad sve bude gotovo prosuti ulje u kome su se pržila krilca pa u vok-u propržiti mladi luk i 1 čen bijelog luka, sasuti krilca, izmiješati pa dodati pileću supu, pokriti i kuvati oko 5 min. Na kraju sipati sačuvanu marinadu i miješati dok se krilca ne glaziraju. Sipati sesamovo ulje, dobro izmiješati i prebaciti na tanjir za služenje.

Posuti susamom. Prijatno.

Interesantna poslastica koju morate jesti vruću. Prilično je jednostavna za pripremu, a nije ni mnogo skupa. Ne dajte da vas ime odvrati od pripreme.

Sastojci za 4 porcije
1 kg banana, zelenijih
2-3 kašike brašna
malo praška za pecivo
malo hladne vode
eurokrem
ulje

Priprema
Od brašna, vode i praška za pecivo napraviti smjesu, malo gušću nego za palačinke. U tiganju dobro ugrijati ulje. Banane sjeći na pola, uvaljati u smjesu i spustiti na ulje. Peći oko pola minute sa jedne strane, pa okrenuti na drugu stranu. Ulje treba da bude u nivou polovine banane. Vaditi i slagati na veći tanjir. Svaku bananu premazati eurokremom i služiti odmah dok su tople.

NAPOMENA: Paziti da ulje bude dobro ugrijano i ne držati banane dugo u ulju.

Kuva se su dosta vode, tj, stavi se u hladnu vodu i ceka da provri. Kada provri, poklopi se i iskljuci. Bitno je da bude mnogo vise vode nego pirinca tako da on trci po serpi. Kada se ohladi, ispere se pod mlazom hladne vode i zacini (posoli).

A je l' bilo ono da se blansirano povrce odmah zagnuri u ledenu vodu? Tada ocuva intenzivnu boju. I klice soje (pasulja mung itd) stave se u cediljku i zagnjure u vrelu vodu, to ono kada treba 2 min da se "osamute" pre dodavanja u supu, sajgonke i sl.

Sto se tice pripreme pirinca, Marge Simpson je to lepo objasnila, ali, za svaki slucaj mozes kupiti BASMATI pirinac, ima ga u Maxi-u ili nekom drugom mega marketu, i skuvas za kolicinu - trecina pirinca i dve trecine vode.Za 12 minuta je gotov!!! Prijatno!

Ja sam pre neki dan pravila "pohovane banane".jela sam to u kineskom restoranu,nasla par recepata i izabrala jedan ali nije isto kao tamo ali da napisem,veoma je lepo ispalo i ukusno.
Od brasna,vode i praska za pecivo napraviti smesu,malo guscu nego da palacinke.U tiganju dobro ugrejati ulje.Banane seci na pola,uvaljati u smesu i spustit u u ulje.Peci oko pola minute sa jedne strane,pa okrenuti i tako isto i sa druge strane.Ulje treba da bude u nivou polovine banane.Izvaditi i svaku bananu premazati sa (istopljenim) eurokremom,neko stavlja ispod i prezle pa tek onda eurokrem ili cokoladu.njam njam :D

Jel' zna neko recept za corbu Jezero?
U NS-u je tako zovu. Ne znam puni naziv. Corbica je veoma tamne braon boje, mozda crna.
Verovatno se pravi od krvi, jer stvarno ne znam sta bi drugo moglo da da onakvu boju.
Znam samo da je izvanredna.

Jel' zna neko recept za corbu Jezero?
U NS-u je tako zovu. Ne znam puni naziv. Corbica je veoma tamne braon boje, mozda crna.
Verovatno se pravi od krvi, jer stvarno ne znam sta bi drugo moglo da da onakvu boju.
Znam samo da je izvanredna.

Nije od krvi, zgrušala bi se, ali može biti sa sosom od soje ili algama, ili sa "mastilom "od sipe, znam da Italijani i Dalmatinci tako prave Crni rožoto. Pitaj ih za osnovne sastojke kad budeš ponovo jela, baš me interesuje.
Ja sam jednom u NS jela čorbicu "zapadno jezero", ali nije bila tamna, nego je imala providne rezance, kao da su od celofana. I ta je bila odlična.Međutim, oni imaju običaj da kuvar da ime nakom jelu koje je kreirao na licu mesta, pa ga uvrstili u jelovnik, tako da naziv i nije baš sigurna stvar.

Nadjoj temu.. mozda je prikladnije mesto za kineske rolnice :)

1 praziluk, ili mladi luk
2 kasicice rendanog djumbira
1/2 kupusa, secenog na tanke trake
2 kasike soja sosa
1 kasicica maslinovog ulja, + dodatno ulje za przenje rolnica
2 vece sargarepe, secene na tanke trake
tanke kore za pitu
1 jaje
so i biber

Mozete dodati i mleveno meso, celer, pecurke, papriku, kineske rezance, ja pravim samo sa ovim sastojcima.

Iseci kore na kvadrate od ~ 15cm, i prekriti vlaznom krpom.

Na malo ulja proprziti sargarepu, dodati luk, pa kupus. Kada omeksa, dodati soja sos, djumbir, so i biber. Prziti da se sastojci sjedine. Ohladiti.

Koru postaviti dijagonalno, premazati ivice umucenim jajem, i filovat.. evo slika vredi hiljadu reci. :)

Prziti u ulju dok kora porumeni.

Servirati uz slatko-kiseli sos i umucenu pavlaku. Njamnjamnjam. :)

------

Sos

1/3 solje jabukovog sirceta
4 kasike braon secera
1 kasika kecapa
1 kasicica soja sosa
2 kasike gustina umucen sa 4 kasicice vode

Sirce, secer, kecap i soja sos kuvati da prokljuca, dodati gustin prethodno pomesan sa vodom, kuvati par minuta dok ne zgusne. Ohladiti.

To je to. :)

e vidim da si ovde postavila spring rolls...čitam recept,i ja pravim identično...jedina razlika je što u sos,ja stavim 5 kašika braon šećera,pošto volimo malo slađe,da se sirće ne oseti toliko...ali to je već lični izbor,odnosno porodični...i nama je isprobano najbolje sa junetinom,mrak kako je dobar...

imaš u Rodiću i Mercatoru više vrsta,pa možeš birati...za Pekinšku patku imam jedan odličan isproban recept,ali kad budem imala vremena pišem...dotle mirnisan strpljenje...možda neko ima više vremena izna recept da ti napiše...ja ti ostajem dužna da zapišem ovih dana kada dođem do daha...

e vidim da si ovde postavila spring rolls...čitam recept,i ja pravim identično...jedina razlika je što u sos,ja stavim 5 kašika braon šećera,pošto volimo malo slađe,da se sirće ne oseti toliko...ali to je već lični izbor,odnosno porodični...i nama je isprobano najbolje sa junetinom,mrak kako je dobar...

Imas pravo, i ja bih dodala sledeci put jos secera bas da se neutralise ukus sirceta.

Back