Kina - najveci izvoz na svetu u 2008. godini

I ovo je Kina:

453210-lg.jpg


beijing-hutong-coal-delivery-32.3.jpg
 
EU izašla sa spiskom štetnih dečjih artikala
Opasne igračke u našim prodavnicama
igracke_v.jpg

Gumene igračke koje se kupuju u kineskim prodavnicama, uverili su se novinari, gotovo u 90 odsto slučajeva nemaju nikakvu deklaraciju, što je sasvim dovoljno da tržišna inspekcija reaguje.
- Tržišna inspekcija u poslednjih deset dana u svim većim gradovima Srbije kontroliše prodavnice igračaka. Kada akcija bude u potpunosti završena izaći ćemo sa podacima o broju kontrola, zaplena i prekršajnih postupaka - rečeno nam je u Ministarstvu trgovine uz napomenu da inspektori kontrolišu samo deklaraciju, a da ne sprovode zdravstvenu kontrolu.
Ipak, kako nezvanično saznajemo, iskustva inspektora pokazuju da većina štetnih igračaka stiže u Srbiju bez deklaracije.
igracke-tabela.jpg

Sudeći po rezultatima analiza koji mogu da se nađu na sajtu RAPEX-a, sistema Evropske unije za brzo upozoravanje na sve opasne proizvode široke potrošnje, hemijski neispravne igračke uglavnom stižu iz Kine i sa Tajlanda. Boje gumenih igračka za kupanje, glodalica, zvečki ili automobilčića najčešće kriju nedozvoljene koncentracije olova i hroma, dok se u senkama, karminima i slagalicama nalaze neke druge hemikalije među kojima je i ftalat DEHP.


Opširnije o ovim dramatičnim momentima na:
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=24106
http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=5487
i mnogo drugih...

(p.s. šta kažete za stil?)
 

Back
Top