Kina besna: "Tražite rat dobićete ga"

Ima primera koliko hoćeš.

To o čemu pričaš je jednostavno nemoguće, priča u prazno. Izbaci kineske komponente i materijale i razmisli šta će ti ostati od bilo kog proizvoda, recimo od EV. Apsolutno je danas nemoguće napraviti EV bez kineskih komponenti.
Немој да прецењујеш копи-пејст технологије

Cilj i jeste da se izbace kineske komponenti sto vise, strane firme ce se seliti u Vijetnam, Indiju sto se vec i duze vrijeme desava, od ovog trgovackog rata je najvise Vijetnam profitirao, India i jos neke azijske zemlje.

Ti i dalje misliš da je Kina zemlja jefitne radne snage gde će milioni za šaku pirnča dnevno da sklapaju igračkice za Zapad sa šrafcigerom u ruci.

Ako tako misliš ozbiljno si prespavao prethodnih 20 godina.
Kina je industrijski najmoćnija zemlja na svetu TAČKA

Ideje da će je sada zameniti Vijetnam a da će se Kinezi vratiti na selo da gaje pirinač do kolena u blatu su toliko infantilne da ih ne vredi ni komentarisati.

Ti i dalje misliš da je Kina zemlja jefitne radne snage gde će milioni za šaku pirnča dnevno da sklapaju igračkice za Zapad sa šrafcigerom u ruci.

Ideje da će je sada zameniti Vijetnam a da će se Kinezi vratiti na selo da gaje pirinač do kolena u blatu su toliko infantilne da ih ne vredi ni komentarisati.
Vijetnam ne ali India hoce, to se vec desava.

Kina nije najveca ekonomija.

https://www.usnews.com/news/best-co...oduct in,largest economies, Japan and Germany.

Немој да прецењујеш копи-пејст технологије

Bilo nekad copy-paste i bilo nekad da rade za šaku pirinča
Nemojte ljudi pričati o stvarima koje ne poznajete i ne razumete

Nemate blagog pojma šta je i kako izgleda kineska industrija, pričate napamet nešto što ste nekada negde čuli.

Blagog pojma nemate koliko USA "proizvođača" samo lepi markice na kineske proizvode ili spaja 2, 3 komponente i ubacuje u kutiju, takođe štampanu i Kini.
Nemožete ni da pretpostavite koliko je to daleko otišlo i koliko su kineski pipci pušteni po celom svetu, mislite da one stotine hiljada brodskih kontejnera voze vazduh i leblebije po celom svetu. Budite ozbiljni, čitajte ako ne verujete, informišite se.

Bio sam vrlo precizan u izražavanju, rekao sam najveća INDUSTRIJSKA zemlja sveta

U USA najveći udeo u GDP otpada na finansije, osiguranje, nekretnine...
samo 10% američkog GDP-a čini proizvodnja

S druge strane preko 30% kineskog GDP-a je industrija što praktično znači da je kineska industrija ravno DUPLO VEĆA od američke.

Bio sam vrlo precizan u izražavanju, rekao sam najveća INDUSTRIJSKA zemlja sveta

U USA najveći udeo u GDP otpada na finansije, osiguranje, nekretnine...
samo 10% američkog GDP-a čini proizvodnja

S druge strane preko 30% kineskog GDP-a je industrija što praktično znači da je kineska industrija ravno DUPLO VEĆA od američke.
Zbog cega si to naveo, navece americki firme kao gugl, meta nemaju proizvodnju, od 10 najveci i najvrijednijih firmi u svijetu su vecina americkih. Jeli to znaci da ne vrijede ili sta?

https://www.forbesindia.com/article/explainers/top-10-largest-companies-world-market-cap/86341/1

Bilo nekad copy-paste i bilo nekad da rade za šaku pirinča
Nemojte ljudi pričati o stvarima koje ne poznajete i ne razumete

Nemate blagog pojma šta je i kako izgleda kineska industrija, pričate napamet nešto što ste nekada negde čuli.

Blagog pojma nemate koliko USA "proizvođača" samo lepi markice na kineske proizvode ili spaja 2, 3 komponente i ubacuje u kutiju, takođe štampanu i Kini.
Nemožete ni da pretpostavite koliko je to daleko otišlo i koliko su kineski pipci pušteni po celom svetu, mislite da one stotine hiljada brodskih kontejnera voze vazduh i leblebije po celom svetu. Budite ozbiljni, čitajte ako ne verujete, informišite se.
И да си све у праву, заборављаш које је главно светско новчано средство у трговини - ДОЛАР...

Док је тако, сва та роба под царином ће завршавати у Америци посредно или непосредно, да ли плаћана са више или мање наштампаних зелених папирића - НЕБИТНО ...

Ми у Србији да смо паметни, исто би такву протекционистичку политику, нпр аграрну и енергентску спровели спрам локалне конкуренције, па да видиш како динар јача, и ситна плата постаје куповно моћна...

Али добро, ти си више трговац и познаваоц управљања резервама робе, али мислим да ниси монетарну политику уклакулисо у коначним закључцима трговинског рата свилене Кине, и папирнате Америке

Zbog cega si to naveo, navece americki firme kao gugl, meta nemaju proizvodnju, od 10 najveci i najvrijednijih firmi u svijetu su vecina americkih. Jeli to znaci da ne vrijede ili sta?

https://www.forbesindia.com/article/explainers/top-10-largest-companies-world-market-cap/86341/1

Ako nisi primetio pričamo o INDUSTRIJI

ne znam šta ti konkretno nije jasno u jednostavnoj rečenici da je Kina najveća industrijska sila sveta.

Može da ti se sviđa ili ne ali to je činjenica.

Amerika ima najveći GDP ali najveću industriju ima Kina.

Ili u prevodu, da bi ti bilo lakše, Amazon možda vredi 2.000 milijardi dolara ali je najmanje dve trećine proizvoda koje se preko njega prodaju napravljeno u Kini.
Ništa ja ne zaključujem, samo iznosim činjenice.

И да си све у праву, заборављаш које је главно светско новчано средство у трговини - ДОЛАР...

Док је тако, сва та роба под царином ће завршавати у Америци посредно или непосредно, да ли плаћана са више или мање наштампаних зелених папирића - НЕБИТНО ...

Ми у Србији да смо паметни, исто би такву протекционистичку политику, нпр аграрну и енергентску спровели спрам локалне конкуренције, па да видиш како динар јача, и ситна плата постаје куповно моћна...

Али добро, ти си више трговац и познаваоц управљања резервама робе, али мислим да ниси монетарну политику уклакулисо у коначним закључцима трговинског рата свилене Кине, и папирнате Америке

Pokušaću da ti objasnim prosto

Ako te se pitaš šta će biti, kako će se dalje stvari dešavati uzmi vrati se malo u prošlost, 5-10-15 godina pa pogledaj kakva je tada bila situacija i brojke i kako su se menjale s godinama. Trendovi su jasni, treba ti samo lenjir ili krivuljar da povučeš linije i vidiš šta će biti u narednih 5-10-15 godina.

Nema ti nikakve velike nauke, elementarna matematika i praćenje trendova.

Uzmi, pogledaj USA, Kinu i EU i biće ti dovoljno da shvatiš u kom pravcu sve ide.

Ako nisi primetio pričamo o INDUSTRIJI

ne znam šta ti konkretno nije jasno u jednostavnoj rečenici da je Kina najveća industrijska sila sveta.

Može da ti se sviđa ili ne ali to je činjenica.

Amerika ima najveći GDP ali najveću industriju ima Kina.

Ili u prevodu, da bi ti bilo lakše, Amazon možda vredi 2.000 milijardi dolara ali je najmanje dve trećine proizvoda koje se preko njega prodaju napravljeno u Kini.
Ništa ja ne zaključujem, samo iznosim činjenice.
Ali zasto, industrija se seli u zemlje sa jeftinom radnom snagom zasto si to naveo, koja je poenta?

Јави ми за 6 месеци царина на све ЕВ Кинеске џиџабиђе, да ли ће графикон суфицита у ТРГОВИНИ ЗА ПАРЕ, да иде наниже или и даље навише као што велиш...

Пошто за реално објашњење крхкости свих економија које зависе од банкстера мораш у конспираторне теорије да улазиш, нека те у том економском погледу на много комплекснији свету од просте производне економије

Ali zasto, industrija se seli u zemlje sa jeftinom radnom snagom zasto si to naveo, koja je poenta?

Pa pričamo o automobilskoj industriji, ne znam šta ti nije jasno

U vreme kada je sve ovo sa Kinom počelo, jedna UK je proizvodila 3 x više automobila od te iste Kine a Italija čak 4 x više
Danas Kina proizvodi 30 x više automobila od Italije i 40 x više automobila od UK

Danas se u Kini proizvodi svaki treći automobil na svetu, uskoro će to biti svaki drugi, itd.

Te zemlje ( sa jeftinom radnom snagom) su usavršile tehnologiju i "otele se kontroli"!
Sada će se polako izjednačavati sa zemljama sa skupom radnom snagom a onda ....
... prosečan Pkingajac sada ima viši životni standard od prosečnog Sarajevca ...

Tramp se zalaže za još oštrije mere i naročito protiv EV uopšte, ne samo kineskih. Zbog električnih automobila je najviše i ispala cela frka.

Toliko o vasem zapadnom "slobodnom trzistu"

Cim je neko na tom trzistu jeftiniji , jaci, kvalitetniji od vas - slobodno trziste se ukida.

A nama sve to namecete da nam unistite domacu privredu i poljoprivredu. Licemeri.

Pa pričamo o automobilskoj industriji, ne znam šta ti nije jasno

U vreme kada je sve ovo sa Kinom počelo, jedna UK je proizvodila 3 x više automobila od te iste Kine a Italija čak 4 x više
Danas Kina proizvodi 30 x više automobila od Italije i 40 x više automobila od UK

Danas se u Kini proizvodi svaki treći automobil na svetu, uskoro će to biti svaki drugi, itd.
Pa naravno, zato sto je jeftina radna snaga, to nisu samo Kineske firme.

Kina ima jos jeftine radne snage i sirotinje koliko hoces.

Verovatno pojma nisi imao da je Kina najrobotizovanija industrija na svetu

Od 100 robota koji se godišnje instaliraju u svetu, 55 je u Kini

To verovatno zato što imaju "jeftine radne snage i sirotinje koliko hoćeš".

Ja ne navijam za kinesku industriju, ona nas sve ugrožava ali sam realan i smešne su mi ideje da će se tek tako lako rešiti problem Kine koja uništava zapadnu konkurenciju. Neće se rešiti, kasno je za protekcionističke mere i carine, davno je prošlo vreme kada se nešto tako moglo uraditi.

Diskutuješ a očigledno nemaš blagog pojma kako izgleda kineska industrija danas, da znaš ćutao bi

Back