Kancer

Šta kažu lekari na sve to? Daju li oni kakve prognoze, pričaju li vam išta? Koliko godina ima supruga?

Nista posebno o tome ne govore, nema tu mnogo opcija, to je nazalost deo toka bolesti, postoji opcija punktiranja tecnosti ali vrlo brzo se opet napune pluca pa to izbegavamo dokle bude mogla da izdrzi druga opcija je hemo, od koje joj nakratko bude bolje. Bolelo je to i u toku prosle ture hemo-terapije ali niko nista ne preduzima povodom toga. Inace deluje mi da ni oni nemaju pojma sta raditi osim standardne procedure koju svima prepisuju. Supruga je 1962 godiste. (Kucam poruke sa nekog drndavog telefona pa ima gresaka ).

Dobija terapiju protiv bolova?

Pa za sada ne. Niko joj to i nije predlozio trpi i cuti.
Mada joj ti bolovi nisu konstantni ali kad se duze krece dosta je zaboli a i slabo spava ne moze nikako da se namesti.

Citam ovo na jednom sajtu ali niko joj to nije predlozio da se odrade pretrage tog izliva:

Bolesnici s malignim pleuralnim izlivom uglavnom se leče simptomatski, jer takav izliv upućuje na diseminirani bolest, au većine je malignih procesa propraćenih pleuralni izliv hemoterapija bezuspješna. Dispneja je jedini simptom koji se može pripisati samom izljevu. Ako dispneja ugrožava kvalitet bolesnikovog života i ako se se želi ublažiti terapijskom torakocentezom, tada je potrebno provesti jedan od ovih postupaka: (1.) tubusnu torakostomiju sa ubrizgavanjem sklerozirajućeg sredstva kao što je bleomicinom, 60 ij, ili minociklin, 50-10 mg / kg, (2.) torakoskopiju s pleuralni abrazijom ili insuflacijom talka, ili (3.) ugrađivanje pleuroperitonealnog spoja (shunta).

http://www.lekarinfo.com/pulmologija/pleuralni-izliv

doduse nisam pametan, ovde se tvrdi da: "postoji lista od 40-tak bolesti koje mogu izazvati pojavu izliva u pleuralnoj duplji"

Karcinom jajnika može biti udružen sa pleuralnim izlivom(tzv. Meigsov sindrom) koji može biti i prva manifestacija bolesti. U ovom slučaju, pleuralni izliv je najverovatnije posledica odmakle bolesti ali da bismo potvrdili malignu prirodu izliva, neophodno je izvršiti dijagnostičko-evakuacionu pleuralnu punkciju i uzorak poslati na citološki pregled( nalaz malignih ćelija u izlivu je conditio sine qua non- što će reći -jedini uslov da se postavi dijagnoza mal. izliva). Naravno, uzorak se šalje istovremeno i na bakteriološki pregled, i na BK, Low(bacil tuberkuloze) ukoliko sumnjamo na nemalignu prirodu izliva(pacijntkinja obolela od Ca jajnika ima "pravo" da oboli od upale pluća npr. ili tuberkuloze, ili da ima srčano popuštanja, ili da ima bubrežnu insuficijenciju, ili da ima neko reumatološko oboljenje...Postoji lista od 40-tak bolesti koje mogu izazvati pojavu izliva u pleuralnoj duplji

https://www.doktor.rs/forum/pitanja-odgovori/voda-plucima-t11914.html

Poslednja izmena:
DRAKKSOn kako je sada

Lose, dva meseca posle hemo tumor marker Ca 125 joj skocio na 105, a vrednosti su do 30.

Verovatno ce opet morati na hemo,,buduci da nista drugo ni ne znaju niti postoji, koliko ja znam.

I to smo na svoju ruku pre neki dan odradili tumor markere, a kontrola kod onkologa ranije zakazana za 31.05.

Moracemo na vanrednu kontrolu. :confused:

Lose, dva meseca posle hemo tumor marker Ca 125 joj skocio na 105, a vrednosti su do 30.

Verovatno ce opet morati na hemo,,buduci da nista drugo ni ne znaju niti postoji, koliko ja znam.

I to smo na svoju ruku pre neki dan odradili tumor markere, a kontrola kod onkologa ranije zakazana za 31.05.

Moracemo na vanrednu kontrolu. :confused:

..zasto odmah niste otisli sta cekate? kakvo zakazivanje kod onkologa? meni je moj hirurg onkolog rekao da njegovi pacijenti ne zakazuju nego kad primetim bilo kakvu promenu
momentalno da dodjem i da ga nadem ma gde bio...znaci nema cekanja do maja....daleko je to....

..zasto odmah niste otisli sta cekate? kakvo zakazivanje kod onkologa? meni je moj hirurg onkolog rekao da njegovi pacijenti ne zakazuju nego kad primetim bilo kakvu promenu
momentalno da dodjem i da ga nadem ma gde bio...znaci nema cekanja do maja....daleko je to....

Idemo u ponedeljak da cimamo njenu doktorku i da vidimo sta dalje.
Kazem da nismo samoinicijativno odradili CA ko zna kolilko bi to do kraja Maja poraslo.

Idemo u ponedeljak da cimamo njenu doktorku i da vidimo sta dalje.
Kazem da nismo samoinicijativno odradili CA ko zna kolilko bi to do kraja Maja poraslo.

...da, bolje sto jeste....meni niko nikad nije trazio tumor markere, palo mi na pamet da radim sama, ali kad sam videla cenu iskreno da kazem odustala sam....jedino
da radim u bolnici ako bude doktor trazio...

...trazite je dok je ne nadjete ne odustajte nikako....srecno....

Jutros supruga obilna krv na nos, sad veceras temperatura 38,5. Ujutro hitno kod lekara.

Mada znam kad dodjemo da niko nece preterano da se angazuje oko toga, "sedite sacekajte da vas prozovemo!" :confused:

Jutros supruga obilna krv na nos, sad veceras temperatura 38,5. Ujutro hitno kod lekara.

Mada znam kad dodjemo da niko nece preterano da se angazuje oko toga, "sedite sacekajte da vas prozovemo!" :confused:

Sestre su tu da obave trijazu. Sestra mora da proceni da li je pacijent prioritetan i da o tome obavesti lekara, pa onda taj pacijent ide preko reda. Svakako ne mozes ocekivati da ce je uvesti kod lekara istog momenta kad stignete, ali isto tako ne moze ona sa temperaturom i takvom dijagnozom da ceka dok ulaze ljudi koji su dosli po upute za kontrolne specijalisticke preglede.

...stavis je da sedne, nadjes njenog lekara, onkologa, radiologa, hirurga, koga vec trazte kad odete i objasnis mu situaciju, kazes da sedi tu da ne moze da stoji i
zamolis da je odmah primi, mislim da nema sanse da te odbije...bar po mom misljenju..svakako srecno sutra i javi sta ste uradili...

..a zasto niste otisli danas odmah kad joj je pozlilo?

ух па што ниси данас звао, нема ту чекања код високе температуре.
неки пут мислим да смо и ми погрешили што смо болницу одлагали
до последњег часа :sad2:

Bili jutros kod lekara i vratili se oko 12H sa polovicno uradjenim poslom. Kao sto sam i rekao niko nista ne preduzima povodom njenog trenutnog stanja niti se neko posebno uzbudjuje zbog toga. Doduse, nesto sto bi se inace zakazivalo smo odradili naravno uz cekanje par sati ali makar rezultati RTG pluca i Eho abdomena su ok u smislu da nema peomena na gore u odnosu na zadnje rezultate iz Januara. Rast tumor markera i temperatura po doktorki onkologu na Institutu za onkologiju Bgd nisu strasni, sto nama amaterima bas i nije jasno. Te je po peegledu svih tih rezultata plus biohemije od pre, rekla je "da pratimo rast tumor markera i da se javimo za 3 nedelje kad se vrati njena doktorka sa godisnjeg, na koji je otisla danas". Racunam da ova koja je menja nije bas ni previse htela da se upusta u slucaj.
Nista ne znamo sta raditi, nego kako bude!

Bili jutros kod lekara i vratili se oko 12H sa polovicno uradjenim poslom. Kao sto sam i rekao niko nista ne preduzima povodom njenog trenutnog stanja niti se neko posebno uzbudjuje zbog toga. Doduse, nesto sto bi se inace zakazivalo smo odradili naravno uz cekanje par sati ali makar rezultati RTG pluca i Eho abdomena su ok u smislu da nema peomena na gore u odnosu na zadnje rezultate iz Januara. Rast tumor markera i temperatura po doktorki onkologu na Institutu za onkologiju Bgd nisu strasni, sto nama amaterima bas i nije jasno. Te je po peegledu svih tih rezultata plus biohemije od pre, rekla je "da pratimo rast tumor markera i da se javimo za 3 nedelje kad se vrati njena doktorka sa godisnjeg, na koji je otisla danas". Racunam da ova koja je menja nije bas ni previse htela da se upusta u slucaj.
Nista ne znamo sta raditi, nego kako bude!

Kako je sadA

Pa isto ko juce, ujutro malo niza temperatura a sad joj opet raste.
Prosto mi nije jasno da oni temperaturu i porast tumor markera za tri puta ne smatraju da je to nesto urgentno! :confused:

Back