Kanada

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li simplified application jos uvek vazi?da li sada ove promene znace da ti posle aplikacije jave da li im trebas ili ne trebas ili te opet stave na cekanje?
gde moze da se vise procita na ovu temu?

Ruzo,
Simplified application "jos" vazi, u stvari jedino tako i mozes konkurisati za SW ako nemas arranged employment (AEO), jedino sto ce nove aplikante "odmah" obavestavati da li su usli u dalji proces ili ne - da li im treba njihova struka...Oni koji udju u dalji proces, cekajuuu....., a oni koji ne prodju, vracaju im aplikaciju i novac za application fee. Fino :) .
Sve ovo imas da procitas na cic.gc.ca , napisali su svasta a nista.
Kao sve je to za dobro aplikanata, da se smanji vreme cekanja, itd...ali cini mi se da jedno pricaju, drugo rade a trece misle.
A do maja 2006 je tako brzo islo (6-9 meseci trajao proces), i ja baksuz da predam bas u julu, a mogao sam i u martu-aprilu, nego sve nesto ajd sutra cu , ajd prekosutra.
Skupo me to stajalo.
Ako imas nekog u Quebec-u ili Alberti pa da probas na Provincial Nominee, to je za sad najbrze i najsigurnije, ko uspe da dobije ponudu za posao iz neke od provincija koje imaju PNP program.
Za radnu dozvolu je malo teze, jedino ako nisi odlican varioc, metalac ili gradjevinar sa raznim atestima i dooobrim iskustvom, pa mozda te neko angazuje za radnu vizu, ponavljam tesko, ali nije nemoguce za dobre zanatlije sa zavrsenom odgovarajucom skolom, i radnim iskustvom.

Pozdrav,

Sinisa.

Ruzo,
Simplified application "jos" vazi, u stvari jedino tako i mozes konkurisati za SW ako nemas arranged employment (AEO), jedino sto ce nove aplikante "odmah" obavestavati da li su usli u dalji proces ili ne - da li im treba njihova struka...Oni koji udju u dalji proces, cekajuuu....., a oni koji ne prodju, vracaju im aplikaciju i novac za application fee. Fino :) .

Sinisa,

molim te mozes li mi poslati link ili uradi copy/paste dijela o kojem pricas, da ce odmah reci da li neko ulazi u proces ili ne, i da mu vracaju novac ako ne ulazi u porces.

Ja se slomih ali to nikako da nadjem. I cudno mi je da oni sada assesment rade besplatno.

poz.

pitanje>Da li znate da neke firme u Kanadi angazuju vozace kamiona iz Srbije ili je to jos jedna internet prevara???Molim iskren odgovor posto sam se zagrejao za posao,inace oglas sam video u malim oglasima ovde na krstarici...

Sinisa,

molim te mozes li mi poslati link ili uradi copy/paste dijela o kojem pricas, da ce odmah reci da li neko ulazi u proces ili ne, i da mu vracaju novac ako ne ulazi u porces.

Ja se slomih ali to nikako da nadjem. I cudno mi je da oni sada assesment rade besplatno.

poz.

Evo druze, sad sam morao sve ponovo da preletim, jer sam i ja zaboravio vise gde sam to procitao, a znam da negde JESAM.

"If the bill passes, the Immigration Minister would have to authority to set annual limits on the number of applicants under certain categories of Canadian immigration. New Canadian immigration applications would be handled at the discretion of the Immigration Minister; some will be processed quickly, others will be held at the visa office for processing at a later date, and others will be returned to the applicant along with government processing fees."

Izvor : http://www.canadavisa.com/proposed-...gration-laws-implications-for-applicants.html

Ma ima o tome gomila clanaka i po njihovim novinama, stavio sam linkove pre nekoliko dana na forum.

Stvar je u tome da assessment uopste i ne rade, nego samo "odluce" treba li im tvoj profil zanimanja ili ne i u zavisnosti od potreba na trzistu rada, neke aplikacije resavaju "brzo", neke stavljaju na dalje cekanje, a neke vracaju zajedno sa application fee, posto assessment nije ni uradjen niti ce biti :(.

Koliko sam pratio ovde na forumu , ti si vec odavno predao aplikaciju, tako da se ovo ne odnosi ni na tebe ni na mene (predao krajem jula 2006 - AOR 2.Avgust 2006).
A ne odnosi se ni na SAP aplikante, lepo kazu, samo na aplikacije predate posle 27 februara 2008 .

The proposed legislation, if passed in its present form, will apply to all applications received at a visa office on or after February 27, 2008.

Pozdrav,

Sinisa.

P.S. odakle si, Landlord ? mozes i na PM

pitanje>Da li znate da neke firme u Kanadi angazuju vozace kamiona iz Srbije ili je to jos jedna internet prevara???Molim iskren odgovor posto sam se zagrejao za posao,inace oglas sam video u malim oglasima ovde na krstarici...

Zasto se ne javis na taj oglas sto si video ?
Ako traze novac unapred, odmah znas da je prevara.
Sto se tice kamiondzija, jako teeesko, posto Kanadjani ne priznaju nase vozacke dozvole, pa ne znam koje sve kategorije da imas polozene i koje r. iskustvo da imas u tom zanimanju.
Osim ako nemas tamo nekog ko ce ti poslati sredjen LMO (labour market opinion) za tebe , pa predas aplikaciju za work permit.
Znaci, cim traze novac unapred - PREVARA , dokazano 100000000 puta.
Jedino sto znam za jednu gradj. firmu iz BG koja je trazila novac unapred, ali nije bila prevara, za divno cudo, poslali su koliko znam, 2 ture od po 50-tak ljudi za Vancouver.
Ali ovo su sve bili gradjevinci- stolari, tesari, varioci,...
Stric od mog druga je otisao u prvoj turi, tako da znam 100% provereno da nije prevara. Ne bih verovao da nisam video.
Cak su imali muke da skupe ljude za drugu turu, iz prostog razloga, sto je previse lepo zvucalo da bi bilo istinito, i nisu ljudi smeli da zagrizu...
Ako nemas nekog tamo da ti pomogne oko job offer-a i LMO-a, tesko da ces ga dobiti "na lepe oci", od neke kanadske firme ili nase agencije.

Puno srece,

Sinisa.

Eto,cuo sam se sa covekom,zvao me malopre i koliko sam mogao da ga razumem treba da dodjem u Canadu i polazem vozacki pa me automatski interesuje koliko to kosta(za C i E kategoriju),rekao mi je jos da mi treba radna viza pa me interesuje koliko brzo se ona dobija ako firma kod koje treba da se zaposlis malo pogura stvar i na kraju mi rece da mi treba Engleski(basic nivo) sto nije problem.Ako vam do sada nisam dosadio recite mi molim vas koliko je karta do kanade i viza???P.S.Ako sam nekoga ubio u pojam sa pitanjima neka mi ne zameri,ovo mi je stvarno bitno,mozda zivotna prekretnica...poz.

Ruzo,
Kao sve je to za dobro aplikanata, da se smanji vreme cekanja, itd...ali cini mi se da jedno pricaju, drugo rade a trece misle.
A do maja 2006 je tako brzo islo (6-9 meseci trajao proces), i ja baksuz da predam bas u julu, a mogao sam i u martu-aprilu, nego sve nesto ajd sutra cu , ajd prekosutra.
Skupo me to stajalo.
Ako imas nekog u Quebec-u ili Alberti pa da probas na Provincial Nominee, to je za sad najbrze i najsigurnije, ko uspe da dobije ponudu za posao iz neke od provincija koje imaju PNP program.
Za radnu dozvolu je malo teze, jedino ako nisi odlican varioc, metalac ili gradjevinar sa raznim atestima i dooobrim iskustvom, pa mozda te neko angazuje za radnu vizu, ponavljam tesko, ali nije nemoguce za dobre zanatlije sa zavrsenom odgovarajucom skolom, i radnim iskustvom.

Pozdrav,

Sinisa.[/QUOTE]
Hvala Sinisa puno na informacijama:)

Eto,cuo sam se sa covekom,zvao me malopre i koliko sam mogao da ga razumem treba da dodjem u Canadu i polazem vozacki pa me automatski interesuje koliko to kosta(za C i E kategoriju),rekao mi je jos da mi treba radna viza pa me interesuje koliko brzo se ona dobija ako firma kod koje treba da se zaposlis malo pogura stvar i na kraju mi rece da mi treba Engleski(basic nivo) sto nije problem.Ako vam do sada nisam dosadio recite mi molim vas koliko je karta do kanade i viza???P.S.Ako sam nekoga ubio u pojam sa pitanjima neka mi ne zameri,ovo mi je stvarno bitno,mozda zivotna prekretnica...poz.

Zavisi od dela u koji ides (nece te izaci isto ako ides u Toronto i u Vancouver), put do tamo kosta izmedju 700 do preko 1000 EUR. Koliko znam, najpovoljnija je Lufthansa, ali mislim da za njih moras traziti let iz Budimpeste (potrazi na njihovom sajtu - ako rezervises unapred par meseci, imaces popust).
Sto se tice vize, ne mozes preko turisticke, treba ti privremena radna viza. Imas objasnjeno na http://www.cic.gc.ca/english/work/apply-how.asp
sta sve moras imati da bi ju mogao dobiti.
Ovde na https://services3.cic.gc.ca/efee/efee.do
ti pise da je cena za tu vrstu vize 150$

Uh bre,onaj prvi ne mogu da otvorim,pokusavam i pokusavam ali ne ide,molim te ako ti nije tesko i ako si vec citao sta pise navedi mi u kratkim crtama sta treba za privremenu radnu vizu,da spremam na vreme(sto pre to bolje...)Hvala jos jednom

Ako se na ovom forumu nalazi neko ko vozi kamion u Kanadi neka mi kaze njegovo iskustvo sto se tice polaganja vozackog ispita,npr. cene casova,polaganja,tezina ispita itd...

Nedavno sam im pisao i odgovorili mi za dva dana, jako lepo i uljudno. Doduse pisao im na nemackom...no mislim da nema veze.
Pozdrav

Pitanje za one koji su u proceduri SW - without arranged work

Da li je neko mozda pisao neko pismo ambasadi u Becu? bilo koja informacija? Neki znak, nesto novo?

Ovo beznadje je jako strasno....udjoh u 19.mesec.....

cao grandic,ajde molim te kazi mi kakve su sanse za pekare u kanadi,naravno sa diplomom,i kako se moze otici na radnu vizu,pozdrav

Samo ako imas tamo nekog ko ce ti obezbediti Job Offer - LMO (Labour Market Opinion), inace ovako sam da trazis preko interneta na job search sajtovima , mrka kapa, nema sansi. Bar za pekare...
Ako imas nekog tamo da ti napravi LMO, onda nema problema.
Znam da ima nasih ljudi u Kanadi koji to rade za novac, obezbedjuju ti ponudu za posao, ali to ti ne preporucujem, na tebi je da vidis gde si i sta mozes a sta ne mozes.

Pozdrav.

zna li iko koliko se ceka od uradjenog lekarskog do poziva za viziranje pasosa i koliko jos da vrate pasos,ja lekarski uradio 10.marta i jos nista,zna li ko sta,izludecu vise od cekanja...hvala

Ovako,

Moja sestra od strica živi u Frederictonu, New Brunswick.
Kada sam joj rekao da želim da izađem u Kanadu rekla je da će se raspitati i videti koja je najbolja opcija. Njena jako dobra prijateljica je službenik u imigracionoj službi i rekla joj je da je najbolji i najbrži način doći na radnu vizu i onda pokrenuti proces za status useljenika.

Za tako nešto je potrebna garancija firme koja je spremna da vas zaposli. Kao što je ovde već neko, od ljudi koji su tamo, objasnio, oglas je obavezno držati 8 nedelja, pa ako se niko ne javi mogu da zaposle stranca.
Znači, potrebno je aplicirati na oglase za deficitarnu radnu snagu (profile).

Ta sestrina prijateljica ju je uputila na gradonačelnika Frederictona, koji je i vlasnik agencije za pravne poslove vezane za imigraciju. On joj je odmah rekao da on najsigurnije može da obezbedi zaposlenje, odnosno dolazak onima koji bi radili kao kamiondžije. Navodno je to jako deficitarno zanimanje tamo i poslodavci su spremni da se upuste u papirološke gnjavaže, samo da bi popunili upražnjena radna mesta. Čak, daju refundaciju avionske karte (isključivo za zaposlenika, ne i za članove porodice), o njihovom trošku te upućuju u školu za kamiondžije, koja traje oko dva meseca. Naravno, to je samo zbog propisa, inače neko ko nema kvalifikacije odavde ne može da računa na to radno mesto.

Prema zakonu onaj ko izlazi na radnu vizu može sa sobom povesti ženu i decu samo ako mu je zarada, možda ću pogrešiti, 35.000CAD godišnje. Kamiondžije u firmi koja bi mene zaposlila imaju 45.000 za redovan fond sati, tj. kilometražu. Više od toga je extra plaćeno.

Takođe, agencija tog gradonačelnika završava status useljenika, koji pokreće kad se zasnuje radni odnos.
Cene njegovih usluga su 1.000 CAD za zaposlenje i radnu vizu (po dolasku), 2.000 za status useljenika.

Prošle godine je doveo jednog Holanđanina sa porodicom, koji je, sticajem okolnosti postao kućni prijatelj sa mojom sestrom i zetom.
Holanđanin vozi 4 dana u nedelji, a tri je slobodan. Neće da radi prekovremeno, kaže da je i ovako prezadovoljan i ne pada im na pamet da se ikada vrate u Holandiju. Deca su odmah krenula u školu bez obzira što nisu znala jezik. Za par meseci su ga naučili kao da su rođeni tamo. Sva deca brzo uče jezik sredine.
Prednost za našu decu je što kada savladaju jezik idu na testiranje nivoa znanja. Neretko preskaču i po nekoliko razreda, s obzirom šta su sve morali da nauče u srpskoj školi.

Moja sreća je što mi sestra ustupa jedan od svoja dva stana, u istoj kuć,.hranu i ostale osnovne potrepštine za tih dva-tri meseca dok ne počnem primati platu.
Jedini mi je problem što moram naći kintu za avionske karte, za pokazivanje pri ulasku u Kanadu. Te pare za pokazivanje bih ujedno iskoristio za plaćanje usluge agenciji, kupovinu nekog autića i gorivo, pošto se škola za kamiondžije nalazi u susednom gradu St. John, a sestra i zet su prezauzeti da bi me vozikali.

Zaboravio sam da napomenem, da ta fora za dobijanje statusa, kad si već tamo sa radnom dozvolom, pali samo ako su ti i članovi porodice sa tobom.
Ako su oni ostali u Srbiji, dobijate odbijenicu sigurno i po isteku radne vize ili ćete je produžiti ili se vratiti. Lakše im je da i tebe vrate, nego da ti prime porodicu.
Zato je vrlo važno naći posao koji nosi toliku zaradu da imate pravo i porodicu povesti sa sobom.

Donquihot HVALA!

Ne znam kako ali napisali ste sve ono sto nas goruce interesuje. Kao da ste mi procitali misli.Mi se jesmo raspitivali o radnoj vizi, ali na drugoj podtemi, ali sve ove informacije o visini zarade i prevodjenju porodice, o promeni statusa u Kanadi, sve nas je to jako zanimalo!

Jedino jos, da li znate precizno koja je to godisnja bruto plata koja je dovoljna za odlazak troclane porodice na suprugovu radnu vizu( u ambasadi nece da kazu dok ne vide LMO).Mi ocekujemo nesto vise od 40.000$CAD bruto godisnje. Da li je to dovoljno?

HVALA!

Donquihot HVALA!

Ne znam kako ali napisali ste sve ono sto nas goruce interesuje. Kao da ste mi procitali misli.Mi se jesmo raspitivali o radnoj vizi, ali na drugoj podtemi, ali sve ove informacije o visini zarade i prevodjenju porodice, o promeni statusa u Kanadi, sve nas je to jako zanimalo!

Jedino jos, da li znate precizno koja je to godisnja bruto plata koja je dovoljna za odlazak troclane porodice na suprugovu radnu vizu( u ambasadi nece da kazu dok ne vide LMO).Mi ocekujemo nesto vise od 40.000$CAD bruto godisnje. Da li je to dovoljno?

HVALA!

40.000 bruto godisnje je oko 2700 neto mesecno. Razne porodice razne prohteve imaju, a neki od troskova su:
- stan $700-$1000 u zavisnosti koji grad, koji kraj grada, kakva zgrada,...
- TV - $60
- internet - $30
- struja - $20-$30
- mobilni - $60
- mesecna cena gradskog prevoza - $75 (ovo zavisi od grada)
- "korpa" sa osnovnim potrepstinama za troclanu porodicu najmanje $1000 mesecno

Tu jos dodju mozda i kola tj. osiguranje,...

Dakle, $40000 bruto za troje nije smak sveta ali ne preporucuje se na duge staze.

Ajd' nek se javi jos neko ko je u Kanadi, ali ja mislim da je ovo prava slika.

Donquihot HVALA!

HVALA!

Mislim da ne postoji tačna cifra da bi vam "ladno" odobrili da idete svi zajedno,"svaki slučaj je zaseban" (kako imaju običaj da kažu), ali 40K je skoro duplo više od cifre na mom ugovoru. Mislim da ne bi trebalo da prave probleme, jer sigurno znam da ovde ima porodica (dve poznajem lično), koje su "spojene" i sa manjim primanjima (po ugovoru).

Jel' vam stigao fax sa ugovorom i LMO-om?

40.000 bruto godisnje je oko 2700 neto mesecno. Razne porodice razne prohteve imaju, a neki od troskova su:
- stan $700-$1000 u zavisnosti koji grad, koji kraj grada, kakva zgrada,...
- TV - $60
- internet - $30
- struja - $20-$30
- mobilni - $60
- mesecna cena gradskog prevoza - $75 (ovo zavisi od grada)
- "korpa" sa osnovnim potrepstinama za troclanu porodicu najmanje $1000 mesecno

Tu jos dodju mozda i kola tj. osiguranje,...

Dakle, $40000 bruto za troje nije smak sveta ali ne preporucuje se na duge staze.

Ajd' nek se javi jos neko ko je u Kanadi, ali ja mislim da je ovo prava slika.

Mislim da je ova cifra od $1000 za hranu za previsoka, jedino ako se izlazi po restoranima onda te ni to nece skrpiti.
Mobilni placam sa svim dzabinama samo $45 preko Fido-a, mada je i to nepotrebna stavka u samom pocetku, ja ga imam zato sto nemam fiksni telefon jer mi je internet preko kabla.
Takodje, ova cifra za kablovsku je previsoka, opet zavisi od grada, u Torontu je jeftinije.

Moze se sve ovo malo redukovati ali u svakom slucaju $40K nije neka cifra za 2 odraslih sa decom, to je natezanje. Kola ne dolaze u ozbir u ovom slucaju jer je osiguranje dosta skupo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back