Kanada

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ova drugarica moje zene je dobrodusna,ako se ljuti na Kanadu onda je to verovatno zato
sto je prodala 2 stana i 2 placa pa je tim novcem kupila kola, kucu u Otavi i jos uvek
zivi od tog novca.Uostalom ona je kanadska drzavljanka ,a ja ne,moram da joj verujem
makar malo. A ako ne ubedim zenu da ima smisla dati 1250$ za aplikaciju verovatno
nikad necu ni biti kanadski drzavljanin.
Cini mi se da ti jos nisi resio kome da verujes i sta........u prvom postu trazis da ubedjujemo tvoju zenu u suprotno a kazes da verujes u ovo sto njena drugarica prica o Kanadi.
Po njenoj prici,imigranti su upuceni na druge nove imigrante, a medju tim novim imigrantima
zadnjih godina najvise ima kineza, a kinezi iskljucivo posluju,druze se i kupuju stvari
jedni kod drugih pa ispada da su u stvari oni rasisti a ne belci, jer nikog ne pustaju
u svoj krug. Ona tvrdi da skoro svaki kinez iz Honk Konga ,Makaa ako ima minimum
100 hiljada $ kapitala , vrlo lako postaje stanovnik Kanade.
Ne znam kakav problem ima ta zena i sta njoj smetaju drugi imigranti, kinezi, japanci, azerbejdzanci i ostali........pa i ona je imigrant, mozda i nju neko posmatra na isti nacin.
Uzgred,kanadski penzioneri ako imaju tu "old-age" penziju verovatno zive jako tesko,to
valjda nije pogresila?
U Srbiji penzioneri zive kao bubreg u loju..........ne znaju gde ce sa parama, kada se razbole nije nikakv problem da plate lek recimo 1000 din. , u bolnicama imaju privatne sobe, paze ih tri med. sestre, dva doktora spec. , putuju na more dva puta godisnje, Spanija, Karibi,..........ne znaju da li da idu na skijanje u Austirju ili Francusku,...........
Samo sam hteo da vidim kako su drugi ljudi resili problem nesuglasica po pitanju odlaska
u Kanadu ako su ih imali sa bracnim drugom,i kako se to posle zavrsilo.
Nema nikakvog smisla ubedjivati nikoga pa ni tvoju zenu da uradi nesto protiv svoje volje, jedino resenje je da zajedno razmislite dobro, zasto biste se selili u Kanadu i da sve ove gluposti koje ti dolaze sa strane, jednostavno zaboravite i koristite zdrav razum.

Ma Klika pusti ubedjivanje, ili je provokacija ili ljudi stvarno zaboravljaju sta je Srbija i Balkan.
Ta "drugarica" mora da je bila neka princeza na zrnu graska, tatina i mamina cerkica razmazena. Koji .... je isla uopste u Kanadu, bolje da je i ona ostala prva u SELU.
Nije red da se guraju sa Kinezima i Merkurcima i da kupuju u prljavim prodavnicama i da nemaju hleba da jedu kad odu u penziju.
AAAAAAAAAAAAA.

Nisam imao nameru nikog da provociram,sta vam je? U stvari,nisam objasnio detaljno,jer sam mislio da ne treba ali vidim da ipak treba. Ne zivim u Srbiji, zivim u Vilniusu, i zena je litvanka
kao i ta njena prijateljica. Svojevremeno sam radio u Italiji 3 godine,video sam i hostele ,rad sa gradjevinskim preduzimacima i u hotelima i restoranima, znam sta je surovi kapitalizam i rad na crno i kolika je vrednost kanadskog pasosa. Ali hajde ti sad to objasni nekome ko nije ziveo pod sankcijama, bombardovanjima i pod hiperinflacijama. Ili ti kazes da ima nekih zemalja gde je nezaposlenost 30% a dobijes odgovor: "Sta je to nezaposlenost?Toga kod nas nikad nije bilo!"

Moze nekom da zvuci neverovatno, ali znate li da se posta u mom rejonu raznosi samo
utorkom i petkom.Razlog? Lokalna posta nema dovoljno postara, niko nece da bude postar,
iako je konkurs stalno otvoren.

Neka se niko od srpskih kanadjana ne oseti pogodjenim ali kvadratni metar stana u Vilniusu je1800 evra pa je ova gorepomenuta prijateljica prodavsi 2 trosobna stana i placeve usla u Kanadu sa preko
320 hiljada evra.A kad neko unese takvu sumu para onda verovatno hoce i neki kvalitet za svoj novac?

Razumem ja i moju suprugu:ipak ona zivi u svojoj zemlji, radi kancelarijski posao, situirana,ima pasos
EU, ali to ima ona a ne ja. Sa svakim novim zakonom pasos EU sve dalji i dalji od mene, ako se ona razvede od mene sta sam ja onda ucio litvanski jezik i polagao ispite za licence jer ako se ona razvede
ta jednogodisnja viza se vise nece produzavati a drzavljanstvo nemam, opet na avion za Beograd preko Praga.?

Nego lepo da se mi prijavimo za kanadsku vizu , zlu ne trebalo,pa cak i ako budemo zauvek zajedno
da ja po eventualnom dobijanju vize sam udjem u kanadu na 24 meseca dok ne dobijem stalni bravak,
usput popravim engleski jezik i pokupim neke poslovne kontakte koji bi eventualno koristili ovde, valjda
bi uspeo da ustedim i nekih 25 000 CAD i to bi bilo to.To je ono na sta ja treba da nagovorim zenu.
Sad je valjda jasnije.

Neka se niko od srpskih kanadjana ne oseti pogodjenim ali kvadratni metar stana u Vilniusu je1800 evra pa je ova gorepomenuta prijateljica prodavsi 2 trosobna stana i placeve usla u Kanadu sa preko
320 hiljada evra.A kad neko unese takvu sumu para onda verovatno hoce i neki kvalitet za svoj novac?
A zasto bismo se osetili pogodjenim? Super, dosla je sa blizu $500K , ne razumem sta joj onda smeta? I sta to ona nije dobila za svoj novac? A zasto je otisla u Otavu? Da li je uradila domaci zadatak pre nego sto se preselila, verujem da nije........postoje i druga mesta za zivot...........
Razumem ja i moju suprugu:ipak ona zivi u svojoj zemlji, radi kancelarijski posao, situirana,ima pasos
EU, ali to ima ona a ne ja. Sa svakim novim zakonom pasos EU sve dalji i dalji od mene, ako se ona razvede od mene sta sam ja onda ucio litvanski jezik i polagao ispite za licence jer ako se ona razvede
ta jednogodisnja viza se vise nece produzavati a drzavljanstvo nemam, opet na avion za Beograd preko Praga.?
Ne bih da ulazim u tovje porodicne probleme, ali nekako mi se cini da si se ti ozenio zarad papira, mozda gresim?

I ja to htedoh upitati, ali da ne ispadnem bezobrazan.... :-)

*******, nisi sve naveo, ja bio ubedjen da pričaš o našim ženama...

A i ta riba sa 300 000 evra, sa tolikim parama možeš gde hoćeš da počneš neki posao, ne znam šta je očekivala? Da joj kleknu i liznu čim sleti u Kanadu ? Ma daj ....

A zasto bismo se osetili pogodjenim?

Nisam ziveo pod staklenim zvonom, jedna je stvar kad neko dolazi u Kanadu sa 10 hiljada CAD, od kojih je pozajmljeno 7 hiljada i koje mora odmah da vrati čim pokaze cariniku da ima
tih 10 hiljada , pa odmah sutra mora da počne da trazi posao. A druga je kad neko dodje sa
velikim računom u banci pa onda razmislja da li je bolje kupiti stan u centru ili kucu u predgradju i da li je univerzitet u Otavi pravo mesto za doktorat iz matematike ili ima i boljih univerziteta. ("Equal oportunities for all new immigrants")).

Da sam se ozenio zbog papira, lako bih se ja dogovorio sa njom oko aplikacije za vizu...
Nije taj slučaj.

Ima jedna stvar:dobijam ponekad reklamne sms-ove obicno pred praznike kao za 100$ let
do Amsterdama ili Londona.Pomislim, imam tih 100 dolara, imam i slobodan vikend ,viza mi ne treba, sto ne bih skočio do Amsterdama? A onda se setim, da nije to za mene,u
mojim godinama ,to je za mlade, samo što kad sam ja bio mlad ziveo sam pod embargom u Srbiji.Sad Amsterdam više nema smisla.Što bi se reklo:"prošao voz".

Mozda izgleda da je meni preterano stalo do kanadskog pasoša, ali radi se o tome
da je "ovo poslednji vagon zadnjega voza" za pasoš.Da ne bude opet:"prošao voz".

Pretpostavimo da ona pristane, da ja udjem u Kanadu i da se dočepam posla vozača kamiona(ako je ikako moguce)
koliko bih mogao da skupim za 2 godine?

Hej Klika ajde kad se probudis da te zamolim za odgovor. Naime zavrsio sam Srednju teh. Ptt skolu, radim vec godinu dana u MTS/u. Sta mislis ako odradim neki zanat za dve godine (preporuci neki), imam li mogucnost da dobijem dovoljno poena na obrazovanje???:???: Hvala lave.:worth:

Ja sam opet malo u frci oko ovoga statusa obrazovanja supruga kao accompanying spouse, DA LI U OVU GRUPU MOGU DA SVRSTAM ZAVRSENU VISU SKOLU U KATEGORIJI PRATIOCA :::::
A two-year diploma, trade certificate or apprenticeship or university degree at the bachelor’s level and completed at least 14 years of full-time or full-time equivalent studies

HVALA NA ODGOVORU PUNO PUNO

Znate kako je vec, od kako su ovi poceli da dobijaju obavjestenja iz ambasade ja se unervozim i odmah hocu da ubrzam proces predaje. Ja inace imam 69 poena, ali cekam da magistriram pa da budem sigurica, mada u poslijednje vrijeme vec pocinjem da razmisljam o riziku. Pogotovo kada se zgrozim nad procedurom za magistriranje na beogradskom univerzitetu, gori su od simplified procesa, vjerujte mi.

Ja sam opet malo u frci oko ovoga statusa obrazovanja supruga kao accompanying spouse, DA LI U OVU GRUPU MOGU DA SVRSTAM ZAVRSENU VISU SKOLU U KATEGORIJI PRATIOCA :::::
A two-year diploma, trade certificate or apprenticeship or university degree at the bachelor’s level and completed at least 14 years of full-time or full-time equivalent studies

HVALA NA ODGOVORU PUNO PUNO

Znate kako je vec, od kako su ovi poceli da dobijaju obavjestenja iz ambasade ja se unervozim i odmah hocu da ubrzam proces predaje. Ja inace imam 69 poena, ali cekam da magistriram pa da budem sigurica, mada u poslijednje vrijeme vec pocinjem da razmisljam o riziku. Pogotovo kada se zgrozim nad procedurom za magistriranje na beogradskom univerzitetu, gori su od simplified procesa, vjerujte mi.

Mozes.;)

Dobices jos 4 poena na suprugovo obrazovanje za adaptability.

Poslednja izmena:
Zmajevac, evo da ti odgovorim!

Ja sam jedna od tih koji su imali poprilican problem pri usaglasavanju sa bracnim partnerom (samo usaglasavanje traje od 2006, a kad smo se dogovorili evo za godinu dana se nesto konkretno izdesavalo) po pitanju imigracije i evo kako se zavrsilo...........

On je dobio LMO. Napokon ovoga meseca su nam ga faksirali, sada jos samo da
nekako sarmira sluzbenice u Kanadskoj Ambasadi u Beogradu ( perfektnim engleskim nece sigurno)

Moja jedina prednost je sto on nije nikada bio u fazonu da nece da cuje. Na kraju je prelomilo to sto smo se dogovorili da zapocnemo proces koji ce ionako da traaaaaaaje ( i traje) a mi cemo se lako predomisliti ako se u medjuvremenu ovde sloze kockice.

U medjuvremenu sam mu ja slatko na uvce prepricavala sve najlepse i najoptimisticnije price sa ovog i nekih drugih foruma po pitanju Kanade. Mnoge je sam citao i evo ga sada
potpuno je u toj prici, on je preuzeo sve na sebe, a ja se odmaram, uzivama i kao nesto zamisljam (mislim to samo onako kobajagi jer napokon mogu da predahnem a kad bi bilo sta krenulo lose ipak nikada ne bih odustala)

Mislim da si ti mala maca za mene jer imas samo jednog "rovca", sta bi brale da si na mom mestu : on jedinac, pa njegovi roditelji, pa svi kumovi( nedavno ga oba kuma uhvatila u masinu pa dva sata udri drvlje i kamenje po Kanadi, a on posle meni kaze: Moram priznati da su im argumenti jaki":sad2: i najblizi prijatelji svi najgrdje price i najstrasnije apokalipticne scenarije..........ali nisam odustajala (lazem, jednu celu godinu sam digla ruke od svega)..........medjutim, mislim da covek ne bi trebao da odustaje od svojih snova, mada kada je cena brak i dete onda su to vrlo teske odluke.

Ipak ne odustaj. Verujem da si joj ti ipak mnogo blizi i drazi od "prijateljice", a prijateljica moza da opet sve to rasproda pa da se varati ovamo ako je tako nesretna.

A stvarno bih se obradovala kad bi Klika napisao tu svoju knjigu. On mi je bio jedan od najvernijih igraca podrske, naravno i mnogi drugi...Javorka, Kiti, Gmina itd
:bye:

au ja tek sada videla da sam citavu 25-tu stranu RASPRAVE propustila, a brze bolje pohitala da odgovorim...

pa sad ne znam, ne razumem se bas u Litvanke, a sa poslom kamiondzije bar u Ontariju tesko da ces se domoci pasosa.

ops :eek:

Hvala na odgovoru, od ubedjivanja na uvce još je bolje ubedjivanje u prirodi.Naime ,prošle jeseni, spomenuo sam joj kanadu i ona počela da plače u sred restorana, u tržnom centru,pa sam se osecao kao veliki zločinac. Posle toga sam zaključio da joj se kanada moze pomenuti samo u šetnji duboko u šumi ili u čamcu na jezeru gde 500 metara unaokolo nema žive duše, da se opet ne desi blam .

Posao vozača kamiona je valjda od onih gde se može bolje zaraditi
pa sam to postavio da bih dobio neku okvirnu cifru koja bi nju impresionirala, a koja je realna,da ne preteram.Svojevremeno,
jedan poznanik koji je radio na crno u Torontu,u restoranu , mi je pricao da je za 12 meseci ustedeo 13 hiljada CAD. Posto od ulaska sa imigracionom vizom do dobijanja residence statusa treba 24 meseca,rekao sam joj da bih valjda i ja ustedeo 25 hiljada ali nije bila tim zadivljena.

Zadnje vesti koje su stigle od ove kanadske prijateljice su da je njen muž najzad odbranio
doktorat iz matematike ali da su jako male šanse da ce mu neko dati posao i sa tom kanadskom diplomom jer ima 40 godina i da je dete ispisala iz škole na engleskom jeziku
i upisala ga u francusku školu zato što je tu mnogo, mnogo veca kultura. Ah , ta kultura...

Posao vozača kamiona je valjda od onih gde se može bolje zaraditi
pa sam to postavio da bih dobio neku okvirnu cifru koja bi nju impresionirala, a koja je realna,da ne preteram.Svojevremeno,
jedan poznanik koji je radio na crno u Torontu,u restoranu , mi je pricao da je za 12 meseci ustedeo 13 hiljada CAD. Posto od ulaska sa imigracionom vizom do dobijanja residence statusa treba 24 meseca,rekao sam joj da bih valjda i ja ustedeo 25 hiljada ali nije bila tim zadivljena.
Moze se zaraditi ali moras biti svestan da to nimalo nije lak posao a pogotovu ne za ljude sa porodicom i malom decom jer su zrtve velike. Da li znas koliko sati mesecno jedan kamiondzija provede na putu? Pretpostavimo da radi ove duze ture "coast to coast" ako misli da ustedi te pare koje si pomeuo. SIgurno oko 250 sati. Ako budes na kamionu , vidjaces cerku i zenu jednom u nedelju dana na par sati.
Ako ti je novac najbitnija stvar na svetu, onda ti je moj savet, ne dalazi u Kanadu, ovo nije zemlja za zgrtanje novca niti su oni koji to rade sretni, ramisli malo na tu temu, ima bitnijih stvari u zivotu od materijalnih dobara, novca,............
Nema sansi da je neko radeci na crno u restoranu ustedeo $13K za godinu dana..........

Zadnje vesti koje su stigle od ove kanadske prijateljice su da je njen muž najzad odbranio
doktorat iz matematike ali da su jako male šanse da ce mu neko dati posao i sa tom kanadskom diplomom jer ima 40 godina i da je dete ispisala iz škole na engleskom jeziku
i upisala ga u francusku školu zato što je tu mnogo, mnogo veca kultura. Ah , ta kultura...
Prijatelju, ti izgleda nisi shvatio one moje postove od pre nekoliko dana, pune ti glavu kojekakvim glupostima ...........

Poslednja izmena:
Pozdrav od nas za vas ;) i jedno pitanjce za iskusne:worth:

Naime da li u Provincial nominees si u obavezi da nadjes posao pre aplikacije ili je dovoljno da imas onih 50 poena bez aranziranog posla, malo sam zbunjen kako to funkcionise????:dash:

Hvala ljudi

...
Zadnje vesti koje su stigle od ove kanadske prijateljice su da je njen muž najzad odbranio doktorat iz matematike ali da su jako male šanse da ce mu neko dati posao i sa tom kanadskom diplomom jer ima 40 godina...

Godine zivota ovde su daleko manje bitne u procesu zaposljavanja nego npr. u Srbiji. Njih nigde ne spominjes u rezimeu, na razgovoru te niko ne pita kad si rodjen, a ono sto znas da radis i sto si radio od zavrsetka fakulteta do tog posla za koji konkurises u najvecoj meri obezbedjuje ti radno mesto (ovo sad sve pricam za one sa fakultetskom diplomom). Sa 40 godina u stanju si da se uklopis i sa mladjima i sa starijima, a to su i godine kada vec treba da imas dosta iskustva i ocekuje se da vrlo brzo po zaposlenju das i neke rezultate. Ako je muz te zene radio samo na doktoratu od fakulteta do svoje cetrdesete ni ja mu ne bih dala posao. Drugo, ovde se doktorat ceni kao da si se stvarno mnogo trudio da ga steknes i kao da si stvarno mnogo pametan sto ga imas. Trud i pamet se placaju i svaki ce ti poslodavac reci "hvala, ali vi ste previse kvalifikovani za posao koji nama treba" ako je stvarno tako.

Ne znam zasto, ali ispostavlja se da je imigrantima veliki problem da sebe vrednuju po kanadskim standardima, a ovde je sve tako jednostavno i lako za planiranje. Onda se posle zale da Kanada jedno prica kad te zove da dodjes a drugo kad sletis, sto nije tacno. Pravilo broj jedan pre nego sto predate aplikaciju jeste da se pogledate u ogledalo i vidite cime raspolazete. Ako imate fakultetsku diplomu to je dobar pocetak, ali da li znate da radite ono sto se u vasoj struci trenutno trazi? Idite na Internet, vidite sta kanadske firme ocekuju od kandidata vase struke. Kada se sokirate od onog sto ste videli onda recite sebi "dobro, uvek se u oglasima trazi malo vise nego sto zaista ocekuju da znas" ali dajte smestite sebe iskreno u kategoriju "jesam za tamo ili nisam". Ako je ikako moguce sto pre se bacite na doucavanje onoga sto vam nedostaje u rezimeu i jos bolje ukljucite u neki projekat na tu temu jer suvo knjisko znanje ovde nikog ne impresionira previse. Takodje, idite na sajtove koji ce vas nauciti kako se pise rezime za ovo trziste rada. Kad napisete svoj rezime procitajte ga kao da citate tudj ili kao da ste vi poslodavac pa onda recite sta mislite. Pripremite se za Kanadu. Ovde se za zaposlenje traze stvarne kvalifikacije, posao se lepo placa, zivot se da planirati do u sitne detalje i zivi se lepo i opusteno ako nadjete pravu meru i ne alavite se u stilu "komsija kupio kosilicu a ja cu kombajn".

Imigracija nije samo "predam aplikaciju i cekam", imigracija je projekat na kome se ozbiljno i temeljno radi. Moj vam je savet da gledate malo dalje od tih 67 poena da se po dolasku ne biste brzo razocarali. Srbija je teska za izdrzati i jasno mi je da je mnogima samo cilj da nekako odu, ali obratite malo paznju na moj savet i ustedite sebi par godina tavorenja u Kanadi. Pripremite se lepo da biste procvetali vec u prvoj godini svog imigrantskog staza.

Ako ti je novac najbitnija stvar na svetu, onda ti je moj savet, ne dalazi u Kanadu, ovo nije zemlja za zgrtanje novca niti su oni koji to rade sretni, ramisli malo na tu temu, ima bitnijih stvari u zivotu od materijalnih dobara, novca,............
.

Mene ovo podseca na jednog krupnog amerikanca koji je u leto 1996. samozadovoljno do
besvesti hodao po promenadi u Tel Avivu noseci majicu na kojoj je krupnim slovima
pisalo: "My only job is to have fun". Ceo svet je morao da sazna da on više nije rob koji radi po 12 sati na dan,nego turista.

Naravno da je kvalitet života važniji od zaradjivanja novca. Na žalost, za vecinu ljudi ne
u Srbiji, nego na celoj kugli zemaljskoj realno važi jednačina:" više novca =kvalitetniji život".
Ili kao što se kaže:"Novac nije sve ali je sve bez novca ništa."

Problem sa Kanadom je u tome što je to jedina zapadna zemlja koja daje imigracione vize,
osim Novog Zelanda. Nema drugih. A u stranoj zemlji ako hoceš i da zaradiš i da živiš, najvažnije je državljanstvo te zemlje, sve privremene ,kratkoročne obnovljive vize ne vrede mnogo i nekako smrde :"ako budeš dobar možda cemo ti obnoviti vizu. Razmislicemo."

Idi na www.cic.gc.ca i izboduj se sam, vidi kako stojis i da li imas tih famoznih 67 bodova.
Ali pazi, moras polagati IELTS test koji je prilicno zahtevan, tek nakon toga mozes tacno znati kako stojis sa bodovima. Ako nemas neku visu skolu ili fakultet onda zaboravi , nemas skoro nikakvih sansi da prodjes, na zalost.

A zasto bas Guelph? Imas tamo nekoga?

da li možda znaš kako izleda taj IELTS test,pošto planiram da izađem na njega?gde može da se polaže?

Pozdrav od nas za vas ;) i jedno pitanjce za iskusne:worth:

Naime da li u Provincial nominees si u obavezi da nadjes posao pre aplikacije ili je dovoljno da imas onih 50 poena bez aranziranog posla, malo sam zbunjen kako to funkcionise????:dash:

Hvala ljudi

Ne moze bez obezbedjenog posla, prouci sajt provincije u kojoj apliciras malo bolje.
Prvo AEO (arranged employment opinion), pa aplikacija za provincial nominee.
Pozdrav.:ok:

Thanks GRANDIC. Pazi ovako ja imam frku jer imam samo srednju skolu zavrsenu, hoce li mi znaciti nesto ako odradim neki zanat (tipa stolar, limar, moler i.t.d.), ali je radno iskustvo u firmi za koju imam zavrsenu srednju. Hvala jos jedared ha.:klap:Samo veselo i bez nervoze!!!!
Pozzzz

Hteo bih da postavim jedno pitanje

Ja i moja supruga smo aplicirali za Kanadu avgusta meseca 2007. Dobili onaj AOR i otada nista. U medjuvremenu krajem maja 2008 smo aplicirali i za Kvebek, jer je tamo proces mnogo brzi ( 6 - 9 meseci ) i sasvim je drugaciji sistem aplikacije. Pre neki dan stiglo je pismo iz Kanadske ambasade iz Beca na francuskom u kome traze da dopunski posaljemo neke dokumente u vezi radnih mesta koje imamo kod kuce kao i da izaberemo Bec, Kiev ili Sofiju kao mesto gde ce se odrzati intervju.
Dali ima neko od vas saznanja sta se zbiva na tim intervjuima i ako ima takvih iskustava u kojoj ambasadi od ovih navedenih bi bilo najbolje da odemo?
Nisam siguran ali sam cuo od pojedinaca da u ambasadi u Sofiji ili u Kijevu salju francuske sluzbenike iz ambasade iz Beca.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back