Kakvu kafu pijete ?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
394.670
Tursku sa šećerom ili bez, ness, kapućino ili...:)

1696163667_u-bih-godisnje-se-popije-15-milijardi-soljica-kafe.jpg

Najperverznija kafa koju sam svojevremeno pripremala kao šanker je bila Afogato kafa-ranim jutrom. Perverzija im se umanjuje činjenicom da su to prosto ljudi na odmoru i treba im neka vrsta egzotike i potpuna različitost od rutine.
Afogato je kafa-dezert. Započeti dan dezertom je... poprilično ideja koju ne savetujem, ali ja sam tad bila samo šanker. Probala sam kasnije nego što sam pravila za goste. To je dobra kafa, ali ne i nikakako za početak dana.

1756414531474.png

Kafu su doneli Turci u Srbiju, zajedno sa tradicionalnim načinom pripreme u džezvi (što je takođe turska reč), i zato se kolokvijalno zove "turska kafa" - ona kafa koja se sprema na turski način. Espreso je espreso, italijanska kafa, a turska kafa se preliva vodom u džezvi.

Time što je nazivaš drugačije ne možeš promeniti istoriju pijenja kafe u Srbiji. Kafa nikad nije bila "domaća" jer mi nemamo kafu i nismo imali kafu dok je oni nisu doneli.

Čak i reč "kafana" je nastala od reči kafa, a u prvim kafanama u Srbiji sedelo se na podu i ispijala se kafa, baš po turskim običajima.

Danas oni više piju čaj nego kafu, a nama je ostala primarni svakodnevni napitak.

Kafu su doneli Turci u Srbiju, zajedno sa tradicionalnim načinom pripreme u džezvi (što je takođe turska reč), i zato se kolokvijalno zove "turska kafa" - ona kafa koja se sprema na turski način. Espreso je espreso, italijanska kafa, a turska kafa se preliva vodom u džezvi.

Time što je nazivaš drugačije ne možeš promeniti istoriju pijenja kafe u Srbiji. Kafa nikad nije bila "domaća" jer mi nemamo kafu i nismo imali kafu dok je oni nisu doneli.

Čak i reč "kafana" je nastala od reči kafa, a u prvim kafanama u Srbiji sedelo se na podu i ispijala se kafa, baš po turskim običajima.

Danas oni više piju čaj nego kafu, a nama je ostala primarni svakodnevni napitak.
Netačno.
I nije hebena kafa primaran napitak no voda, bez kafe možeš a bez vode pak i ne. Saberi se.

Šta je netačno, da su Turci na Balkan doneli kafu?

Pričaj mi o tome, uvek volim sa slušam alternativnu istoriju, zabavlja me. Slušam.
Da. To je ogromna i sramna predrasuda, znam da većina nažalost to misli ali to prosto naprosto nije tačno,nego je netačno. Zapravo, ruku na srce, oni tehnički i jesu doneli "kafu" ali su je ubrzo potom odneli, a i to nije ista kafa kakvu danas pijemo niti ima dodirne tačke s njom.

Poslednja izmena od moderatora:

Back