- Poruka
- 394.670
Tursku sa šećerom ili bez, ness, kapućino ili...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
istoNazovi tursku ili espreso, uvek crnu bez ikakvih dodataka
baš ovakvu sa slike, šta crnja to bolja
joj te hladne su bile super tokom duge kanadske zime - tim hortons je pravio savrsenu - leti se led prebrzo otapa, a zimi je bas ugodjaj.... pogotovo ako se ide autom negde nadaleko, pa ono na gustiranje tokom voznje.Samo one hladne letizimi nes 3u 1
i lokum prideTursku, jaku i slatku.
Predugo su Turci ovde bili da su ostavili i poneke dobre stvari i obicaje.
Nisam obozavalac toliko slatkog, ali da, ratluk uz to pojedem ponekad.i lokum pride
Kafu su doneli Turci u Srbiju, zajedno sa tradicionalnim načinom pripreme u džezvi (što je takođe turska reč), i zato se kolokvijalno zove "turska kafa" - ona kafa koja se sprema na turski način. Espreso je espreso, italijanska kafa, a turska kafa se preliva vodom u džezvi.Poturica..
Netačno.Kafu su doneli Turci u Srbiju, zajedno sa tradicionalnim načinom pripreme u džezvi (što je takođe turska reč), i zato se kolokvijalno zove "turska kafa" - ona kafa koja se sprema na turski način. Espreso je espreso, italijanska kafa, a turska kafa se preliva vodom u džezvi.
Time što je nazivaš drugačije ne možeš promeniti istoriju pijenja kafe u Srbiji. Kafa nikad nije bila "domaća" jer mi nemamo kafu i nismo imali kafu dok je oni nisu doneli.
Čak i reč "kafana" je nastala od reči kafa, a u prvim kafanama u Srbiji sedelo se na podu i ispijala se kafa, baš po turskim običajima.
Danas oni više piju čaj nego kafu, a nama je ostala primarni svakodnevni napitak.
Šta je netačno, da su Turci na Balkan doneli kafu?Netačno.
I nije hebena kafa primaran napitak no voda, bez kafe možeš a bez vode pak i ne. Saberi se.
Da. To je ogromna i sramna predrasuda, znam da većina nažalost to misli ali to prosto naprosto nije tačno,nego je netačno. Zapravo, ruku na srce, oni tehnički i jesu doneli "kafu" ali su je ubrzo potom odneli, a i to nije ista kafa kakvu danas pijemo niti ima dodirne tačke s njom.Šta je netačno, da su Turci na Balkan doneli kafu?
Pričaj mi o tome, uvek volim sa slušam alternativnu istoriju, zabavlja me. Slušam.