Kakvi su Beograđani?

Pravi beograđani, kao i pravi zemunci već dugo godina žive u svojevrsnoj samoizolaciji.Pod užasnim pritiskom višedecenijske invazije ljudi sa svih strana bivše Juge, ostali su usamljeni prepušteni sebi.
Sa tugom i setom posmatraju grad koji više nije njihov.
Stanovnici Beograda se nipočemu ne razlikuju od ostalih stanovnika velikih metropola.Sa dolaskom u Beograd svako od njih je poneo deo svog zavičaja, kulture, nekulture.Jednostavno, svako je poneo deo sebe.
Neki su zavoleli Beograd, osetili grad kao svoj i sasvim se uklopili u tokove grada.Naravno ostavili su izvestan trag koji na pozitivan način čini Beograd lepšim i šarenijim.
Drugi, koji su nažalost većina, nikada nisu prihvatili grad kao svoj.Nije ih ni Beograd prihvatio kao svoje.
Beograd sa njima živi.Beograd bez njih može.

'Aj' malo dosta s tim lamentiranjem z:) . S Beogradom je oduvek tako bilo, pa je on uvek na kraju uspevao da "proguta", "svari" i sebi prilagodi sve. A i mi sami uvek možemo doprineti, pomoći našem Beogradu u tome. Sve je važno, i najmanji gest u tom smislu, pa čak i svaki post ovde... z:girl:

Pa zar neko može da kaže da su Beograđani loši? Toliko ljudi posle prvog dolaska u Beograd se vraća. Da smo toliko loši ili negostoprimljivi ne bi ni dolazili. Oni koji kažu da su Beograđani loši mogu slobodno da se vrate odande odakle su i došli i takvi, ni nama niti bilo kome, ne trebaju.

нема ту прави и неправи београђани
београђани су они који живе у београду
а то што неко боље мисли о себи зато што му је и понеки предак рођен овде...његов проблем

да предупредим глупости
ја бих био тај прави

нема ту прави и неправи београђани
београђани су они који живе у београду
а то што неко боље мисли о себи зато што му је и понеки предак рођен овде...његов проблем

да предупредим глупости
ја бих био тај прави

E pa nije baš tako, Ja mislim o sebi da sam pravi Beograđanin i sa tugom se sećam ovog grada,ljudi,mesta,slenga,i mnogih stvari kojih više nema na javnim mestima,već su ili negde pobegli (čitaj oterani ili isterani) ili se skupljaju po stanovima i malim sedeljkama.
Ovaj grad je imao dušu a sada nažalost ostala ljuštura u koju se svi guraju da bi se zvali Beograđanima i kako bi kad odu u svoje selo mogli da se k... kako žive u glavnom gradu.
Gde su svi ti " Beograđani" bili kad se zidao ovaj grad i kad se sa poštovanjem izgovaralo njegovo ime ( da predupredim ja sam 16 generacija rođena u Beogradu) i samim tim postoji jedna stara izreka pa ko shvati shvati a kaže: " Tek petom kolenu frak lepo stoji"
A ovim(Prodaj njivu-kupi stan)Beograđanima zaista nemam šta da kažem svi smo jednaki po pravima,ali ne i po rođenju.
Zato molim vas nemojte nas stavljati u isti koš, jer mi nikad nismo nosili opanke i kondure a vama još uvek vire ispod odela.

to sto se desilo beogradu od '90 na ovamo, odnosno da od manjeg urbanog grada, centra kulture, pristojnosti, ... postane ovo sto je danas, u manje vise istom obliku se desilo sa novim sadom
da od male lepe varosi sa 190.000 stanovnika, koja je bila poznata na bivsoj jugi po cistoci,
mirnom, usporenom zivotu, od rata, se ovde naseli svakojaki svet, danas na svakom koraku
se moze cuti "dje si bolan" ili "gdje si jadan ne bio" i slicne fraze, grad je izgubio vecinu sarma
koji ga je krasio, i danas se novim sadom krecu neki novi klinci

da se razumemo, nikog ne zelim da uvredim, jako sam tolerantna osoba, ali ovo je brate panonska nizija,
nije za svakog da zivi ovde

Bah, ista prica po hiljaditi put... ko se doselio, ko se rodio... sto ne ubacite ko se rodio, a od-selio? Beograd, onakav kakav je bio - pre dvadeset, trideset, cetrdeset, pedeset godina - najlakse se da uociti na ljudima koji su ga napustili, jedino oni se nisu menjali zajedno sa Beogradom, oni su hodajuca istorija, takoreci :) Ali vidim po onoj gore definiciji da su Beogradjani samo ljudi koji danas zive u Beogradu... to je bas tuzno.

E pa nije baš tako, Ja mislim o sebi da sam pravi Beograđanin i sa tugom se sećam ovog grada,ljudi,mesta,slenga,i mnogih stvari kojih više nema na javnim mestima,već su ili negde pobegli (čitaj oterani ili isterani) ili se skupljaju po stanovima i malim sedeljkama.
Ovaj grad je imao dušu a sada nažalost ostala ljuštura u koju se svi guraju da bi se zvali Beograđanima i kako bi kad odu u svoje selo mogli da se k... kako žive u glavnom gradu.
Gde su svi ti " Beograđani" bili kad se zidao ovaj grad i kad se sa poštovanjem izgovaralo njegovo ime ( da predupredim ja sam 16 generacija rođena u Beogradu) i samim tim postoji jedna stara izreka pa ko shvati shvati a kaže: " Tek petom kolenu frak lepo stoji"
A ovim(Prodaj njivu-kupi stan)Beograđanima zaista nemam šta da kažem svi smo jednaki po pravima,ali ne i po rođenju.
Zato molim vas nemojte nas stavljati u isti koš, jer mi nikad nismo nosili opanke i kondure a vama još uvek vire ispod odela.

:eek:
Sto volim ove cistokrvne, ponosne Beogradjane sto na nas iz drugih gradova (ne daj boze sela, to nisu ljudi vec stoka jel?) gledaju kao na zivotinje.

nego, da odgovorim na temu- Beograd je lep i zanimljiv grad koji ima mnogo toga da pruzi (ali ima i mana prilicno, haotican, saobracaj uzas, mnogo je veliki za moj ukus, ustvari samo nisam navikla na tako veliki grad, to nije njegova mana vec moj problem hehe)... I Beogradjani su super, imam ovde dosta ljudi koje sam upoznala i koji su mi bas dragi.
Ali ipak kad zavrsim ono zbog cega sam na par godina dosla u ovaj grad (skolovanje) planiram da se vratim u svoj mali grad na obali reke Save. Da se posluzim poredjenjem ovog Gospodina Beogradjanina koga sam citirala gore, ja svoju ''njivu'' ne bih prodala cak ni za stan u Beogradu! Ali sigurna sam da cu se godina provedenih ovde i ljudi koji me vezuju za ovaj grad uvek rado secati :)

ах, како ко, природно
ал ако би се баш морало генерализовати...
просечна оцена - стока мајмунска z:)

Ovako nešto bi mogao reći ili neko ko bi voleo da živi u Beogradu ali nije u mogućnosti ili neko koga je jedan ili više beogradjana žešće izradio nekada.
Sve u svemu ovakav komentar ide ti na čast i samo umanjuje tvoju želju da blatiš gradjane Beograda.
PS. Beogradjani su se pokazali u svetu kakvi su, a utisci su fenomenalni!!!!!

То се дешава.
Кад дођеш у нову средину, веома је важно да прво ти прихватиш те људе око себе такве какви су. И тада ће све доћи на своје место.
Искрено, имам утисак да Београђани лакше прихватају људе из унутрашњости него обрнуто. Често су ме у другим градовима гледали са подозрењем. Мислили су да сам сигурно уображена само зато сам из Београда. Увек сам успела да их разуверим. :)

Naprotiv, oni kao da su ljubomorni na neki nacin. Ispadne da je nama super ovde i imamo sve.
I ne prihvataju nas svi.

Poslednja izmena:

Ova(j) stvarno zasluzuje batine!
Pazi ti tu napuvanost: "16. generacija rodjena u Beogradu"... c..c.. Nobles! Plava krv!

E, seljanchuro smrdljiva, mozes samo da zavidis seljacima koji imaju njivu, polje, livadu, sirinu, kucu i okucnicu a ti i pisas i seres i jedes u tih par kvadrata!

Back