Kako ucite?

• Začetnik teme Začetnik teme oui
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nekako.............salim se.............ucim.............pa ovako prvo pricitam,onda dok citam 2 put podvucem najvaznije,onada 3 put procitam to sto sam podvukla!I na casu da se podsetim opet po4 put procitam to sto sam podvukla!

Prvo procitam dvaput, podvucem najvaznije i onda citam naglas ono podvuceno nekoliko puta dok sve ne zapamtim. Obicno podelim na nekoliko delova; kad naucim dva dela ja ga spojim u jedno i tako. Ali sve moram naglas, nikako ne mogu usebi.

Prwo uznem knjigu...podwuchem....zatim pochinjem da uchim na glas....pasus po pasus sve dok ne nauchim........

To je uchenje napamet.
I tako nishta necesh zapamtiti.
Bolji metod je prvo skracivanje teksta,a onda chitanje sa razumevanjem dok u glavi ne stvorish sliku kako to izgleda.,
Posle ne morash da ponavljash,samo zamislish tu sliku i opisujesh je....ako ne moze sve da stane u sliku,povezi ishe slika i napravi strip....
A da,uchim uz tihu muziku...ne volim tishinu....a i radio mi ne smeta...
Uchim kao shto sam i opisala a onda pokusham da objasnim tu sliku...:)

slusao sam neka predavanja i najbolje bi bilo kada bi sve pamtili u slikama... ljudi mnogo bolje pamte slike nego tekstove. imena, godine, formule.. pokusajte napraviti neku kombinaciju. npr: godina 1379 zapamtite 1 2 3 predjete olovkom preko tih brojeva i dobijete latinicno slovo z i tako zapamtite i
4 5 6 godinu.........
7 8 9

Nisam baš najbolje skapirao to za godine...
Bilo kako bilo, ja sam društveni smer i u jednoj oblasti imam u proseku 50 godina. Teško da bih sve zapamtio kombinacijama, tu jedino utvrđivanje pomaže... ;)

Nisam ni ja skapirala to sa godinama
Što se godina tiče, ja imam neki svoj sistem koji sam vremenom sama oformila... Povezujem datume i godine, sa nekim drugim brojkama, iz mog života, ili sa bilo čim drugim što bi mi pomoglo da ih zapamtim. Ili, jednostavno vizuelno pamtim tako kako je napisano.
Uvek kada pomislim na godinu kada se nešto desilo, ja zamislim tu stranicu u knjizi gde sam to pročitala, znam u kom delu stranice se nalazi, i tu je :)

Cao, svima!
Evo, moje pitanje je sledece: kako ucite? Koje su vam metode? Da li podvlacite tekstove markerima, obicnom olovkom, da li ponavljate naglas, da li ucite u kuhinji, sobi, na stolu, ispod njega?
Dajte nam neki recept kao vi ucite! Puno pozdrava
*temu posvecujem onima koji imaju lose ocene, a kraj je blizu, pa, pomozite, prilozite svoju metodu!

Ne znam da li sam odgovrila na ovu temu,ale opet cu...Moja metoda ucenja se zasniva samo na pisanju,pisanju i pisanju...Mozda je nekome gubljenje vremene ali ja najlaks zapamtim kada pisem...Nama je prof u sonovnoj iz geosa na casu dao da prepisemo lekciju sa table,i za domaci smo imali da je prepisemo u posebnu svesku...tim je valjda hteo da postigne da zapamtimo bar ensto,pa mi je ta navika ostala

Ja recimo, pisanjem nikada ništa nisam zapamtila, odnosno prepisivanjem sa table i iz knjige, ako mi pri tom nije objašnjeno.
Ako je meni nešto jasno kako ide, mogu lako da ga zapamtim. Jednostavno, ne umem da bubam. Ili ga naučim sa razumevanjem, ili nikako.

Ja recimo, pisanjem nikada ništa nisam zapamtila, odnosno prepisivanjem sa table i iz knjige, ako mi pri tom nije objašnjeno.
Ako je meni nešto jasno kako ide, mogu lako da ga zapamtim. Jednostavno, ne umem da bubam. Ili ga naučim sa razumevanjem, ili nikako.
Bash tako. Zato ja imam problem sa hemijom. Po lekciji imam oko 30 reakcija, a sve su razlichite, pa moram sve da skapiram - mada je po lekciji lako, imash oko 5 shablona... :|

Nama ovaj iz geografije uglavnom pricha a mi pishemo hvatamo beleshke i ne znam kada sam zadnji put uzela knjigu iz geografije u ruku.A i onda kada uzmem knjigu kada proveravam nishta nema shto nam je ovaj prichao....kako li cu ja u srednjoj da uchim...CcCcC

Ja sam IV godina faxa,a ishla sam u gimn, prirodni smer. Kako se priblizhava kraj, ugl je svima tezhe uchiti.
Uglavnom, nema nekog klasichnog obrasca za uchenje. Najbitnije pre svega je VOLJA I MOTIVACIJA, a potom svi oni posebni uslovi koji variraju od choveka do choveka. Sve shto ste nabrojali pomazhe: i tishina, podvlachenje razlichitim bojama, vadjenje teza, kod matisha i prirodnih nauka samo vezhbanje i vezhbanje zadataka, potom obavezno povezivanje sa nekim primerima iz zhivota, da bi i suvoparna teorija imala smisla.
Nekad bih sve radila osim uchila, zato odredim sebi sat vremena i to moram da posvetim uchenju, posle toga pauza od 5-10 minuta, pa opet. Inache, za vash uzrast 45'uchenja-5pauza...zato su i chasovi tako rasporedjeni.
najbitnije je da imate neki dugorochniji cilj...npr. ako dobije 5 iz matisha, lakshe tju se upisati na neki fax i sl. Ocena sama po sebi je losha motivacija, a i ne traje dugo.

Back