Kako ucite?

• Začetnik teme Začetnik teme oui
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja ne mogu da podvlachim,onda mi automatski cela strana promeni boju nego izvlachim na neki papir i posle ponovim.Jako dobra metoda osim ukoliko nema sta da se izvuche,onda se to svede na prepisivanje tako da je u tom slucaju bolje tekst podeliti i prepricavati.Prednosti ove metode su 1. Sto izvucheno manje u odnosu na ono iz knjige 2. Sto nakon sto izvuches gotovo sve znas a mana je sto duze traje u odnosu na chitanje i ponavljanje.

sve zavisi od predmeta npr fiziku naucim one definiccije napamet,provezbam zadatke koje smo radili u svesci i proberim jer su tacni ako nisu radim ponovo,a npr istoriju citam i ono najvaznije napisem na papir svojim recima i sve lepo tako kazem nastavniku!!matis ne ucim NIKADA jer koristim ono sto zapamtim na casu imam3.srpski NIKADA ne ucim,slusam dobro od pocetka pa dobro znam imam 5.!!!!!najvaznije je da se tome posvetis....a to mi je jako tesko

Treba uchiti redovno. Ako idete u gimnaziju,zapustiti gradivo je neshto najgore shto mozete sebi da uradite. Kad se gradivo nagomila,to je raspad od rada. Mnogima problem predstavlja uchenje istorije zato shto je veoma obimno gradivo i ima dosta podataka koji se moraju nauchiti napamet. Moj recept za uchenje takvih predmeta jeste da odma poshto je lekcija ispredavana,da kod kutje ishchitate bar jednom to shto ste tog dana radili. Oni koji imaju dobru memoriju,za njih je bolje da tu lekciju odmah nauche i skinu je sa vrata. Ja sam istoriju uchila tako shto sam naterala sebe da bukvalno svaki dan ishchitam sve predhodno radjene lekcije. To mi je oduzimalo od 45min do sat vremena,ali polako mi je sve ulazilo u glavu i nisam morala da sedim po 5 sati i da ko papagaj ponavljam rechenice,ne bi li ih nauchila napamet. Ovako mi se nekako samo gradivo ugradjivalo u memoriju,a nije bilo toliko teshko. Verujte mi,ova taktika pali. Imam 5 iz istorije. :) Valjda znate onu izreku "repetitio est mater studiorium"(Ponavljanje je majka nauka). Ako radite kampanjski,nema vajde od takvog uchenja.
Josh jedan nachin na koji mozete uchiti je prepisivanje. Ali ne prepisivanje na testu. ;p
Tako sam uchila fiziq. Otvorim svesku i sve uredno isprepisujem i dok to radim ponovim par puta naglas neku definiciju. Nazalost,fizika mora da se buba napamet,a prepisivanje,meni barem,to olakshava. I da,dok prepisujete,precrtavate naravno i sve grafike koje ste crtali na chasu. Nema drugog nachina da nabubecate te slike,a morate ih znati. Bez formule i slike,nemojte se javljati da odgovarate fiziku. A ako vas prozovu... Pa... Snalazite se. Malo je teze da vam drug iz prve klupe shapne sliku,jel da? Xexe.

Uh... Da vidim. Mesto za uchenje... Mora da bude mesto gde nema mnogo gluposti koji bi vam skrenule paznju. Ako uchite pa onda,ne znam... Uzmete pa drndate telefon i prelistavate novine koje su se nashle do vas,nema nishta od uchenja. Ne sme da bude ni krevet. To je mesto gde spavate,i psihichki,budete li pokushali da uchite tu,spavatje vam se i batalitjete uchenje. Mesto za uchenje moze biti pisatji sto,onda ja recimo dok uchim i obnavljam shetam gore-dole po sobi. Ponekad sednem na pod. Mislim,pod je tvrd,nema opushtanja,a tepih totalno nezanimljiv pa za mene tad postoje samo knjige. :). I mora da bude tishina,ofc.

U uchenju,ako ne mozete da se skoncentrishete,moze da pomogne dobra motivacija. Postavite neki cilj sebi do koga tje vas uchenje dovesti.
Naprimer: Kad nauchim,motjitju da izadjem napolje za dechkom/devojkom.
Motjitju da odgledam moj omiljeni film.
Motjitju da izadjem na internet i da drndam krsarica forum.
Bitju opushten i netju imati obaveza.
Nemojte nikad kad sednete da uchite da govorite sebi: Jaooo kako ovo smara! Jao kako smara! Bla bla. Tako tek netjete nauchiti. ;ppp Budite odluchni i recite sebi: Ma sad tju bre ovo da otkachim da se ne smaram vishe sa ovih glupostima.

A moze da bude i neshto veoma prosto. Npr,stavite ispred sebe parche torte ili chokoladu koju mnogo volite i kazete sebi: Ako nauchim,pojeshtju ovu tortu. :rotf: Ali najozb. :D

I da,ako uchite do kasno,posle shkole odmorite sat,sat i po. I to ne mislim da visite na internetu,ili gledate u tv,ili da zamarate ochi chitajutji knjigu neku ili chasopis,bash odspavajte. Kad ustanete,popite kafu i uhvatite se knjige. ;)

Uh... Dosta od mene. Ako neko ima neko pitanje,pitajte slobodno.

Uchim tak0 shto...prvo ono sto treba da nauchim podvuchem bash tako,nekim markerima u boji....onda citam u svojoj sobi naglas sama....i tako nekoliko puta,uglavno jednu lekciju oko 15 puta prochitam i znam je :) a i ja sam kampanjac,ucim samo kad treba,znaci danas ucim ono sto imam sutra....mozda to nekima ne valja,ali meni pomaze,svega se dobro secam,jer je prosao tek jedan dan....i onda uradim dobro i posle me bas briga za to . . . . . . .

otprilike ovako...
nekad ucim i par dana unapred u zavisnosti koliko ima i sta treba...
i da ,ne treba mi 15 puta citanja! 4-5 je dovoljno....mada ja sad u poslednje vreme prepisem po pitanjima u neku svescicu i na taj nacin uglavnom naucim a onda tu svescicu nosam svaki dan i citam kad imam vremena(uglavnom nikad):mrgreen:
i da uvek se izvucem....kad nesto nzm
ali uglavnom znam...povatam na casu (ja sam pametna glavica :ok::P)
znaci 5,00

Ma nacin na koji ces da ucis zavisi i mnogo od nastavnika. Ako je on na primer kao moja muzicarka pa moras da znas svaku recenicu iz knjige napamet onda nema sta, sednes i bubas(dobro ili razradis sistem puskica sto je cesca varijanta :D) Meni su svi prirodni predmeti ok njih lako skapira. Drustvene idem pasus po pasu i na kraju preslisam sebe celu lekciju, podvlacim zapisujem sa strane itd. Onda mi lakse ide posto imam fotografsko pamcenje,zapamtim gde je to tacno u knjizi...
E, ali jezike ne podnosim!!! Pogotovo srpski jer mi je od gramatike muka. Boli me uvo za 501 pravilo i 50001 izuzetak! Iz gramatike uvek dobijem 4 jer ucim samo pred kontrolni a i nastavnica mi je debil jer na casu po ceo dan moram da slusam o njena tri muskarca u kuci. Da bih imala 5 lupam iz knizevnosti, zesce se izlupam na casu kad pita sta je pisac hteo da kaze i trudim se da dobro uradim pismeni, ali se mojo nastvanicu uvek nekako ne dopada moj stav o zivotu...jeb.:D I eto nastavnice jezika me ne podnose ali sam ja ipak na kraju izvukla 5,00:D

Cao, svima!
Evo, moje pitanje je sledece: kako ucite? Koje su vam metode? Da li podvlacite tekstove markerima, obicnom olovkom, da li ponavljate naglas, da li ucite u kuhinji, sobi, na stolu, ispod njega?
Dajte nam neki recept kao vi ucite! Puno pozdrava
*temu posvecujem onima koji imaju lose ocene, a kraj je blizu, pa, pomozite, prilozite svoju metodu!

Univerzalne metode nema-sve zavisi od osobe......

Nikada nisam podvlacila olovkom, ucila napamet,....... i uvek sam odlicna-obrati vise paznje na casu, a pretmeti kao sto su matematika i fizika traze dobru osnovu(oni nisu teski, to je samo zabluda)-stalno radi zadatke.........................

Josh jedan nachin na koji mozete uchiti je prepisivanje. Ali ne prepisivanje na testu. ;p
Tako sam uchila fiziq. Otvorim svesku i sve uredno isprepisujem i dok to radim ponovim par puta naglas neku definiciju. Nazalost,fizika mora da se buba napamet,a prepisivanje,meni barem,to olakshava. I da,dok prepisujete,precrtavate naravno i sve grafike koje ste crtali na chasu. Nema drugog nachina da nabubecate te slike,a morate ih znati. Bez formule i slike,nemojte se javljati da odgovarate fiziku. A ako vas prozovu... Pa... Snalazite se. Malo je teze da vam drug iz prve klupe shapne sliku,jel da? Xexe.
Uh... Dosta od mene. Ako neko ima neko pitanje,pitajte slobodno.

:otkacio: :evil:
Читам и не верујем. :dontunderstand: ФИЗИКА СЕ НЕ УЧИ НАПАМЕТ! Ни слике, ни обрасци, ни задаци, ни дефиниције (углавном).

Кад се учи физика важно је:
-сваки процес замислити (уколико је могуће). Нпр. у механици (прва година) -неки задатак са вертикалним хицем навише -лоптица се диже и успорава, у једном моменту као да стане, па почне да пада убрзано. Успорава јер је сила теже вуче наниже (чувено g), застане јер изгуби сву брзину због теже, па полети наниже јер је тежа опет вуче.

-Обрасци -разумети их. Зашто и где иде + а где минус, зашто је негде квадрат итд. Има образаца који се морају набубати, али њих је врло мало. А они који се могу разумети, њих и треба разумети и читати њихово извођење јер се најбоље тако запамте и онда нема проблема у раду.

-Слике, однисно графици се могу нацртати ако се замисли појава и процени шта се дешава са траженим величинама. А да је замислиш треба ти да одслушаш профу шта предаје и/или (ако те живцира па нећеш да га слушаш) прочиташ опис из књиге или са нета. Онда се лако исцрта...

Можда је све ово теже него набубачити, јер захтева исту количину рада као бубачење и нешто што чисто бубачење не захтева -размишљање. Али ако нешто научиш како треба, нема оног цвикања пред час "чек` да се преслишам обрасце" и "ај` на брзину да исцртам све графике". Али, када се једном похватају форе како треба учити физику, скоро да нема проблема када се раде друге области -принцип је исти, може само да буде лакше или теже градиво, али битније разлике нема. Ја, коњина која је завршила са физиком, могу да испишем 80% образаца (не да их се присећам на фору "чек` како беше?", већ да их испишем).

Добро, ако неко има опуштеног профу па може и да се не зна и да се поваде све свеске, књиге, пушке и папири на тесту и коме физика не треба -наравно да ће да прави наоружање, али остали...

Сад сам испао нај geek :p

Ma bre Fizika je najlaksi predmet:cool:
Ja formule samo stavim na papir i posle nekog vremena rada zadataka same ti udju u glavu. Iz fizike do sada nikada nisam dobila manju ocenu od 5 Tako da nemojte da mi dirate fiziku:cool:
Za sada mi je najomiljeniji predmet:ok:
Ok posle mate:super:

Prvo procitam lekciju,onda je podelim na 2-3 dela naucim svaki i onda ispricam sve odjednom.........I da,lekciju citam uvek naglas,i sam se preslisavam.........Imam neke drugove sa kojima uci njihova mama...UZAS.......Ja tako ne bih mogao nista da zapamtim.........

Ja idem u gimnaziju,tako da mi nije nimalo lako sa uchenjem.Predmete kao sto su istorija,geografija i biologija,ucim tako sto procitam 2 puta lekciju,pa onda povadim na papir ili podvucem najvaznije cinjenice.Takodje pravim razne oblachitje ponekad,vezujem jedno sa drugim...Uglavnom ucim sve uz ljude oko sebe koji dreche,ili pustim muziku,i sve to radim na podu.Znam da to nije pozeljno...:)
Predmete koje volim ucim redovno,sa zadovoljstvom.Za predmete koje ne volim(matematika,fizika) postajem kampanjac-ucim samo pred test ili pred ispitivanje,a ond ane pipam,ili jednostavno uopste ne ucim jer me ne zanimaju.Postavim jako skromne ciljeve,npr. da imam dvojku,a odlican sam djak(jer ostalo imam petice).

U principu bitno je da slusas na casu i ucis redovno, bez obzira da li taj predmet volis ili ne:arrow:koristan je.Lekcije citam pazljivo 2 puta,a zatim obratim i paznju na beleske, resim pitanja i prepricam je...vec je naucena:super:

Back