Silence_
Zainteresovan član
- Poruka
- 270
Da li je neko cuo za mape uma i sta mislite o tome?
Procitao sam knjgu Mape uma (Toni Buzan), kao i jos neke knjige istog autora. Mape uma su, za one koji nisu citali, sistem za bolje pamcenje informacija, tj prvenstveno skolskog gradiva, a u vidu su skice razgranate mreze (poput porodicnog stabla
), s tim sto se na granama, osim teksta, koriste i sllike, brojevi i simboli da bi zamenili monotoni tekst. Ja sam par puta crtao mape uma, cisto onako eksperimentalno, i ono sto mi se kod njih svidja jeste preglednost, tj umesto da ispisete nekoliko stranica suvog teksta - nacrtate mapu uma na jednom papiru i uvek je pri ruci za brzo potsecanje. To je dobra tehnika za one koji bubaju, tj uce tekst tako sto ga memorisu a kad im se postavi konkretno pitanje iz istog teksta oni nemaju veze... e kod ovoga ne moze tako jer na osnovu mape, koju crtate sami, sami se i trudite da sklapate recenice i pricate na svoj nacin, a ne tudje reci.
Knjiga je odlicna i u njoj su detaljno izlozena sva uputstva za pravljenje mape uma. Ja licno planiram da napravim neku vecu mapu (tj vise njih) iz opste kulture, to bi bilo bas korisno, jer me nervira to sto sad npr naucim dosta toga zanimljivog, a za par godina sve to izbledi kao da ga nikad nisi ucio. A ono sto se obnavlja na odredjen nacin (takodje opisan u knjizi), ostaje u glavi zauvek. I tako

)