Kako to da Srbi nisu imali nikakvu vlast u SFRJ, a pokupili svo JNA naoruzanje?

Uzmi Vucicevog ministra zdravlja i pitaj ga ili je , zasto nema lekova, zasto nema poboljsanja uslova lecenja, i reci ce ti kako nema...vlast je nasa...

E tako i JNA , imala je pravo da gubi bitke, da salje vozove bez obezbedjenja , da ostavlja otvorene kasarne, da setka po Splitu bez oruzja, ali nijje imala pravo da postavi oficire ili stratege da smanje zrtve i ovih koje uredjuju i svoje zrtve...

Klasicna izdaja....iznutra, svaka izdaja je iznutra...kad je spolja ne zove se izdaja nego ucena...ultimatum ili nesto slicno...

Uzmi Vucicevog ministra zdravlja i pitaj ga ili je , zasto nema lekova, zasto nema poboljsanja uslova lecenja, i reci ce ti kako nema...vlast je nasa...

E tako i JNA , imala je pravo da gubi bitke, da salje vozove bez obezbedjenja , da ostavlja otvorene kasarne, da setka po Splitu bez oruzja, ali nijje imala pravo da postavi oficire ili stratege da smanje zrtve i ovih koje uredjuju i svoje zrtve...

Klasicna izdaja....iznutra, svaka izdaja je iznutra...kad je spolja ne zove se izdaja nego ucena...ultimatum ili nesto slicno...
vec sam naveo zasto je to bilo tako. Za pare prodavaju i rodjeno dete.

Netačni podaci i za Hrvatsku i Sloveniju i BiH.

SLO- 54 tenka M-84 i 60 tenkova T-55

HR-78 tenkova M-84,3 tenka T-72,222 tenka T-55 i 2 tenka M-95 Degman.Ukupno 305 tenkova.

BiH- muslimani su imali oko 40 tenkova u ratu
HVO nemam podatake,ali daleko više od 7 tenkova kako si ti napiso.
Hrvatska je T55 kupovala i na crnom tržištu. Od JNA je najveća količina došla iz Varaždina oko 70 tenkova.

Udbaski narativ- Srbi nisu imali vlast.

Cinjenica: Prilikom raspada SFRJ, Srbi pokupili skoro sve JNA tenkove.

Kako uskladiti ove dve stvari?

Kako je moguce da neko ko nema vlast, pokupi svo oruzje iz organa sile, necem sto je bukvalno najbitnija stvar u brutalnim komunistickim diktaturama.

Kako je to moguce?
Komunisti nisu Srbi...

Tad Srbi nisu ni postojali kao većina u Srbiji od Shugoslovena Titinih

vec sam naveo zasto je to bilo tako. Za pare prodavaju i rodjeno dete.
Mislim da studenti pokazuju da Srbi prodaju svoju decu i bez para, dovoljno su blentavi....
Studenti su indirektno postavili pitanje koje je cudno za Srbe i uopste ljude na neki nacin, a to je vaspitavanje roditelja od strane dece..

To je izgleda obavezan program i deca koja ne zatezu zivce i strune roditeljima, ostavljaju ih u potpunom idiotluku sopstvnog ega i mikromehuru laznih i pravih prijatelja , sigurice i uskog kucnog vidika...

Deca koja natezu zivce roditeljima ih vode u predivan svet odrastanja od dece i poslusnika svojih roditelja u svet odgovornosti i razmisljanja i postavljanja i sebe u svetu i granica prema svima...

Posmatranjem roditelja koji imaju aktivnu i neposlusnu decu vidi se da su se drustveno vise razvili od onih koji imaju dobru decu bilo da su deca zrtva njihove tiranije pa su dobra i poslusna ili su dobra zato sto su odmetnuta ili zapostavljena, sto je cest slucaj na balkanu , pocev od korena u Bosni , idi igraj se i ne smaraj...gde ucestvuju u zivotu dece samo kroz seksulni cin i pravljenje obroka...i naravno to im je i najbitnije pa tu nastoje da dresiraju decu najvise, na pitanju seksa i pitanju troska dve stavke za koje dnevnik moze da se napise u 4,5 recenica svaki dan , eto to je ceo dozivljaj dece kod mnogih iz tih krajeva..

Postoji nekoliko negativnosti jake podrske sigurnosti i oslobadjanju stanovnistva od brige i neuredjenosti u SFRJ , 5 velikih minusa koji nisu minusi sistema u tom trenutku , ali su negativnog dejstva na boraniju , ne i na visoko inteligentne ljude i svest, ali na boraniju su negativni....

Tako da prilikom biranja sistema mora , ali mora da se uvodi restrikcija kretanja i bivstvovanja u tom sistemu , terenu..fizickom prisustvu...
To nije uskracivanje nego zastita... kao sto se deca ne pustaju da se krecu blizu jakog saobracaja, jer njihova svest ne moze da ih zastiti od njihove prirode..

Svi danasnji pokreti su tutubani sto se toga tice....i sve vise idu u katastrofu...

Jedna od negativnosti je i pionirski pokret koji je skinuo odgovornost sa roditelja i oslobodio dve stvari , razvoj deteta i evolutivnu psihologiju , tj psihologiju rasta...
Ona je sad pod zestokim brisanjem i cisto sumnjam da ce seuopste znati o njoj u buducnosti.....
Danas je dominantna degenerativna psihologija, tj svi su ludi i nenormalni , samo trebaotkriti koliko su razvijeni ti defekti....kao najzdraviji su kad se rode...neka uvrnuta ali opste prihvacena psihologija da svakom treba psihijatar i psiholog...kao posledica te teorije...a ne na vreme kao posledica evolutivne teorije...

Blagostanje sa malim prihodima je druga od tih velikih minusa po boraniju ,jer boranija onda umisli da je faca i krenu zloupotrebe i lenjost..a lenjost je najveca bolest..a krene i alavost, pa se bushi sistem i pravila, jer alavost vidi slabe mehanizme kaznjavanja jer se insistira na evoluciji kroz greske, a ne kroz determiniciju kroz strahove od kazne...Sto je tacno u smislu evolutivnog razvoja npr pedagoskog razvoja deteta, tu je najociglednije, dete koje ogranicite zabranama i dete koje naoruzate ogranicenjima u ponasanju....dva totalno razlicita rezultata...drugo dete postaje zainteresovani , istrazivac, ali stalno siri set opreznih ogranicenja, tj navikne da nema zabrane, nego upozorenja , koja su uvek donekle i uklonjiva...ali nisu ogranicavajuca vise nego sto je potrebno..
Npr nemoj nemoj nemoj nemoj, i eto ti vocnjak, brdo , siblje, samo nemoj da se nataknes na granu , na siblje da iskopas sebi oko , koristi sve pomocne prostorije samo ne u blizini ostrih predmeta niti teskih predmeta koji nisu stabilni....i odjednom za deteprostor zazivot raste od 24kvm na 10 000 i vise kvadratnih metara....
Ako pazljivo pogledate ponasanje roditelja videcete da na selu nije najbolja podrska iako imaju te resurse...jer organizacija ne moze da se pokupi jer su roditelji nepoduceni i nevesti u tim stvarima...

Da ne sirim pricu , potaklo me to sto se pripisuju razne greske namerama i planovima a ustvari je u pitanju neselektivnost primene, tj nije sve za boraniju kojoj treba odusak u smislu daj mi da se napijem i najedem kko svinja, cak i da izgledam kao svinja, a ne oslobodjenje od teskog zivota da bi razvijali sebe, jer nece...otici ce u bahatost...

Udbaski narativ- Srbi nisu imali vlast.

Cinjenica: Prilikom raspada SFRJ, Srbi pokupili skoro sve JNA tenkove.

Kako uskladiti ove dve stvari?

Kako je moguce da neko ko nema vlast, pokupi svo oruzje iz organa sile, necem sto je bukvalno najbitnija stvar u brutalnim komunistickim diktaturama.

Kako je to moguce?
Isto kako je moguce da neko sa JNA nije poravnao Ljubljanu prvo pa ako treba i ZG.

Ah pa da, dogovorili su se.
Dok je raja ratovala i ginula, oni su svercovali i otvarali zajedno banke i spremali se za privatizaciju.

JNA je bila jugoslovenska vojska i pucala je po onima koji su pucali na nju.

Jugoslavija (SRJ) je docekala 21 vek sa tim imenom.

Isto kako je moguce da neko sa JNA nije poravnao Ljubljanu prvo pa ako treba i ZG.

Dok je raja ratovala i ginula, oni su svercovali i otvarali zajedno banke i spremali se za privatizaciju.

E da je picala rata ne bi bilo duze od nedelju dana..

Sta mislis da bi hrvatska nesto razmisljala o samostalnoj teritoriji , ili Sloba o vlasti posle 9 marta, ili Slovenija o nekom ratovanju...

Sve bi to bilo onako kako je na papiru, a to znaci , nema ratovanja, nego se dogovorite....nista pistolji i puske...ko ima to on je terorista i kraj...srbin hrvat albanac,crnogorac,tu bi bilo najteze, ali ebiga, pola crne gore pobij akko treba pa nek svi nose crninu...

Ali naravno da bi svi ukapirali da nema ratovanja dok je 10 pametnih ljudi u JNA, ali tih deset se uvek na balkanu makne na vreme, uklone ih...moja prva lekcija u srednjoj skoli....neko odelenje povelo inicijativu da se senilni profesori posalju u penziju , imali smo ih 2, jedna od nezgoda je bila kad sam ja kad nisam bio na casu dobio 17 jedinica...jednostavno ko god je od djaka ustao , rekao moje ime, profa nadje upise jedinicu i ide dalje...i tako podelio 17 jedinica istom djaku , odsutnom meni...

I naravno mene je bolelo uvo kao djaka za to ,ali kad je neko odelenje povelo inicijativu , ajd, sto da ne...nisu djaci bez veze to pokrenuli....

Ali onda je proradio balkan i Srbi....profani poceli pritisak na odlikase, odlikasi poceli da sire guzove da im lakse ulazi , pocelo mazenje i predigra masovna...
dvojkasi se ucutali , kao njih to ne interesuje, ustvari podvili repove i cekaju da li ce biti odmazde...
I sad mene stvarno boli uvo za to , ja sam imao neke svoje sukobe sa seljacinama u skoli , tek pridosli profani iz nekih sela...zatvorene srednje skkole...ali to me nije puno tangirralo , cim sam video da treniraju boga u sebi , tj svete se preko ocena, i prikazuju silu , odmah sam ih ignorisao i svaku njihovu ocenu...

Ali poenta price je glasanje djaka da li ce odelenje da podrzi tu akciju i ja glasam za, i jos neki 3,4 jkasi...i to bas obrazlozenjem kad su djaci poveli , solidarnost i da se stvarno tu malo proceslja ne bi bilo lose...znaci nisam neki aktivista, ali podrska drugim odelenjima...
Ali davidis cuda, svi uzdrzani....Naravno predsednik odelenja ponavlja glasanje....opet 2 za ,ostali presli svi u uzdrzane...
I tako 15 puta...
I onda dodje profan i kaze ajd dodji nesto u vezi fizike...ja izadjem, i bukvalno za 2 minuta 7 protiv 2 za i ostaloi uzdrzani...i odluka donesena da ne podrzimo promene...

Tako da sam kupio fore kako se sklanjaju ljudi od poverenja i autoriteta , i kad neko ima pravo ono sto radi , i svi vide pozitivu ali su uskopljeni svojim interesima...i sve finte i forice kako se eliminisu pozitivni postupci iz gomile mediokriteta...

Naravno video sam i kako se sire lazi i neistine, klecke, kako se namerno daju netacne ocene, bas od tih dva seljaka profana...jedan je zavodio drugarice koje izvede na tablu , a mene gadjao kredom pa mu ja otvoreno rekao da se ne zaebe jos neki put, sumrak ce docekati ali jutro nece..
Slicno i sa tom drugom profankom davala mi sve 2 i 3, a ja idem na republicko takmicenje i tamo osvajam prva mesta nekoliko godina...smesno, prave sprdnju od sebe i skole...Ali tu se vidi isto ovo kao sto se stalno vidi , Ruganje Slobe narodu , ruganje politicara zivotu , ruganje Vucica svima...ruganje svih tih SNS razumu , sve je to stalno u narodu , nije za dz kako ga vide stranci koji hoce da kazu nesto , ovi ostali vide i gledaju svoja posla...vide da su price istinite...

Kad bi rekao borbena gotovost, mislim da balkanci to ne razumeju...

Evo kako bi britanci to nazvali

1 IntegrityA firm must conduct its business with integrity.
2 Skill, care and diligenceA firm must conduct its business with due skill, care and diligence.
3 Management and controlA firm must take reasonable care to organise and control its affairs responsibly and effectively, with adequate risk management systems.
4 Financial prudenceA firm must maintain adequate financial resources.
5 Market conductA firm must observe proper standards of market conduct.
6 Customers' interestsA firm must pay due regard to the interests of its customers and treat them fairly.
7 Communications with clientsA firm must pay due regard to the information needs of its clients, and communicate information to them in a way which is clear, fair and not misleading.
8 Conflicts of interestA firm must manage conflicts of interest fairly, both between itself and its customers and between a customer and another client.
9 Customers: relationships of trustA firm must take reasonable care to ensure the suitability of its advice and discretionary decisions for any customer who is entitled to rely upon its judgment.
10 Clients' assetsA firm must arrange adequate protection for clients' assets when it is responsible for them.
11 Relations with regulatorsA firm must deal with its regulators in an open and cooperative way, and must disclose to the FCA appropriately anything relating to the firm of which that regulator would reasonably expect notice.
12 Consumer DutyA firm must act to deliver good outcomes for retail customers.

sve ovo moze da se primeni na vojsku...

I cini ono sto zovemo borbena gotovost, a sto je u suprotnosti sa hijararhijom tj postovanjem cinova..

Ja znam u praksi , jer su me naterali javaslukom i izginulo mi 7 klasica , pa sam presao totalno u paralelni sistem vojske...to znaci sve ovo gore, ja kao vojnik sam uredan, fizicki spreman, krevet uredan, kaseta zatvorena i to je to...
Postujem naredjenje svakog viseg staresine, a svi su visi od mene,nemam cin, dok nije u suprotnosti sa ps, tad ide na razmatranje, ili u suprotnosti sa borbenom gotovosti , e tad se ne prihvata...tj odbija se istog trenutka...ma koji da je cin...a verujte mi glavni komandant vojske u tom periodu i ja se sudarimo na vratima komande, ja raspojasan, krenuo da se oblacim i zurim u kuhinju , on obezbedjenje iza njega nije ocekivao da ce neko da ga spreda sudari , ali objasnim situaciju , i nastavljam dalje, nema pozdrava posto nisam uredan, to vam je ps, nemas kapu ne pozdravljas, nisi upregnut , ne pozdravljas stavom mirno...nego se privodis ka vojnickom izgledu pa onda...

Sitnice ali sve to znaci...znaci kad oficir koji je glavni sedi i racuna kako ce da ebe svalerku a boli ga tuki za vojsku na terenu ....i odjednom postaje uredan, jer mu moj vojnik pravi drusttvo, nista pretnje,nego tu je, ovaj ga rasteruje, ali on samo uzmice, jer je dobio nepisani zadatak da bude tu , kao veza, a ustvari da neda jajarama da zaebu akciju na terenu pa da izgine grupa...

Nije VB, ali radi posao...
I ima uvek ljudi koji ne zele da budu topovsko meso , da vojska bude mekana i ljigava, da ne bude ciganska...ne mislim na rome, nego na ponasanje tipa plasljiva i bezobrazna u isto vreme..

Prestani upotrebljavati reč Srbi. Srbi u Republici Srpskoj Krajini i Republici Srpskoj nisu imali ni 10-15% opreme i naoružanja bivše JNA. Narativ da su Srbi imali kompletno naoružanje je samo pokušaj opravdavanja ratnih poraza, nesposobnosti i kukavičluka protivničke strane a svi vrlo dobro znamo ko su oni bili.
Zanimljivo kako niste imali ništa, a rat ste počeli s tenkovima, višecijevnim bacačima, artiljerijom i avionima JNA koji su “slučajno” završili baš tamo gdje su Srbi dizali barikade.
Ako je to 10–15 % opreme, onda bi volio vidjeti kako izgleda 100 %.

Priča o skromno opremljenim borcima možda prolazi u lokalnoj mitologiji, ali činjenice su jednostavne.. JNA je bila najveća vojna sila u regiji i stala je na stranu pobunjenika.
Sve nakon toga bio je samo pad s visine vlastitog mita o nepobjedivosti.

Zasto su Srbi pustili Sloveniju bez ispaljenog metka a u Hrvatskoj i Bosni usli u rat zbog ISTOG RAZLOGA - otcepljenje?
Zato što su u Sloveniji shvatili da nemaju ugrožene Srbe koje bi mogli “braniti”, pa nije bilo izgovora za agresiju.
U Hrvatskoj i BiH su ih proglasili “ugroženima”, pa su tenkovi mogli krenuti uz patriotsku glazbu.

Zasto su Srbi pustili Sloveniju bez ispaljenog metka a u Hrvatskoj i Bosni usli u rat zbog ISTOG RAZLOGA - otcepljenje?

Zato što su sve secesije jugoslovenskih separatističkih republika bile protivustavne i imale su biti smatrane činom agresije protiv ustavnog poretka i celovitosti SFRJ, gde je uloga JNA bila upravo da navedeno štiti.

Kako u Sloveniji nije bilo u značajnom broju jugoslovenskih građana koji su smatrali da im je potrebna zaštita JNA, odustalo se od upotrebe sile sa ciljem da se izbegne krvoproliće. To nije bio slučaj sa jugoslovenskim građanima u BiH i Hrvatskoj, uglavnom hrvatskim i BiH Srbima, koji su imali u ovim republikama status konstitutivnih naroda. Protivzakonitio i protivustavno otcepljenje ove dve republike ugrozilo je osnovna građanska prava navedenih jugoslovenskih građana i JNA je imala obavezu da ih zaštiti. Na kraju, oni nisu baš ništa uradili da bi ih se moglo za bilo šta kriviti.
Samo su želeli da nastave svoj život i istim uslovima i istoj državi u kojoj su već pedeset godina nesmetano živeli.

Zato što su sve secesije jugoslovenskih separatističkih republika bile protivustavne i imale su biti smatrane činom agresije protiv ustavnog poretka i celovitosti SFRJ, gde je uloga JNA bila upravo da navedeno štiti.

Kako u Sloveniji nije bilo u značajnom broju jugoslovenskih građana koji su smatrali da im je potrebna zaštita JNA, odustalo se od upotrebe sile sa ciljem da se izbegne krvoproliće. To nije bio slučaj sa jugoslovenskim građanima u BiH i Hrvatskoj, uglavnom hrvatskim i BiH Srbima, koji su imali u ovim republikama status konstitutivnih naroda. Protivzakonitio i protivustavno otcepljenje ove dve republike ugrozilo je osnovna građanska prava navedenih jugoslovenskih građana i JNA je imala obavezu da ih zaštiti. Na kraju, oni nisu baš ništa uradili da bi ih se moglo za bilo šta kriviti.
Samo su želeli da nastave svoj život i istim uslovima i istoj državi u kojoj su već pedeset godina nesmetano živeli.
Koje opravdavanje velikosrpstva jugoslavenstvom, smiješan si.

Ne zvuci uverljivo uopste.

Objasnjenje za Sloveniju i dalje nije dovoljno.

Zato što su u Sloveniji shvatili da nemaju ugrožene Srbe koje bi mogli “braniti”, pa nije bilo izgovora za agresiju.
U Hrvatskoj i BiH su ih proglasili “ugroženima”, pa su tenkovi mogli krenuti uz patriotsku glazbu.
Ako po Zagrebu prodaješ konzerve čistog hrvatskog zraka, dovlačiš u zemlju izlapelu ustašku emigraciju sa svih strana sveta, činiš sve da SR Hrvatsku izdvojiš iz SFRJ, sasvim je prirodno i očekivano da će se hrvatski Srbi, kao narod koji je za vreme prethodno nezavisne hrvatske države doživeo nezapamćen genocid, osetiti ugroženim. Nisu od kamena. I oni su ljudi od krvi i mesa.
Ispostaviće se potpuno opravdano, kako će nekoliko godina kasnije biti proterani iz svojih kuća i domova, kojima su vekovima unazad živeli.

Ako po Zagrebu prodaješ konzerve čistog hrvatskog zraka, dovlačiš u zemlju izlapelu ustašku emigraciju sa svih strana sveta, činiš sve da SR Hrvatsku izdvojiš iz SFRJ, sasvim je prirodno i očekivano da će se hrvatski Srbi, kao narod koji je za vreme prethodno nezavisne hrvatske države doživeo nezapamćen genocid, osetiti ugroženim. Nisu od kamena. I oni su ljudi od krvi i mesa.
Ispostaviće se potpuno opravdano, kako će nekoliko godina kasnije biti proterani iz svojih kuća i domova, kojima su vekovima unazad živeli.
"Osjećaj ugroženosti” ti automatski daje pravo na oružanu agresiju i barikade?

Ako je osjećaj straha opravdanje za protjerivanje i okupaciju, onda bi svaka svjetska država mogla postati ratna zona samo zato što je netko “osjetio strah”.

Back