Kako to da Srbi nisu imali nikakvu vlast u SFRJ, a pokupili svo JNA naoruzanje?

"Osjećaj ugroženosti” ti automatski daje pravo na oružanu agresiju i barikade?

Ako je osjećaj straha opravdanje za protjerivanje i okupaciju, onda bi svaka svjetska država mogla postati ratna zona samo zato što je netko “osjetio strah”.

Screenshot-2023-04-29-144655.jpg
images

Ne zvuci uverljivo uopste.

Objasnjenje za Sloveniju i dalje nije dovoljno.
Tako je bilo, bez obzira da li jeste ili nije uverljivo.
Sasvim je drugi kolosek, presvlaćenje komunista u Srbiji u SPS i rađanje "Vožda". Navedena dešavanja i tragičnu sudbinu Srba u BiH i Hrvatskoj, vožd će iskoristiti da učvrsti svoju vlast u Srbiji, sa namerom da ona ostane jedina jugoslovenska republika u kojoj nacinalističke i patriotske snage nisu uklonile sa vlasti stari boljševički sistem.
Isto to danas radi Vučić sa Srbima sa Kosova.
Mada su Srbi sa Kosova, tačnije Kosova polja, rodili i Slobodana Miloševića. U izrežiranom sukobu kosovskih Srba i pokrajinske policije, u kome je murija izvukla deblji kraj, Sloba je izgovorio sudbonosno "niko vas ne sme da bije". Igranka je mogla početi.
Svaki Srbin van granica SR Srbije, bio je sjajan kapital i predmet trgovine velikom voždu, u njegovom pokušaju da stvori mini Jugoslaviju i sebi dodeli ulogu novog Tita.

Zasto su Srbi pustili Sloveniju bez ispaljenog metka a u Hrvatskoj i Bosni usli u rat zbog ISTOG RAZLOGA - otcepljenje?

Претражи мало ГООГЛЕЧЕ па погледај колико су Злобенци испалили армбрустера и метака .....

.. а посебна је прича како су заробили све чланове породица официра ЈНА ...

.. стрељали посаде караула које су се предавале под белом заставом...

https://dzonson.wordpress.com/category/распад-југославије/page/2/?ak_action=reject_mobile

"Osjećaj ugroženosti” ti automatski daje pravo na oružanu agresiju i barikade?

Ako je osjećaj straha opravdanje za protjerivanje i okupaciju, onda bi svaka svjetska država mogla postati ratna zona samo zato što je netko “osjetio strah”.
Preskačeš brojna dešavanja koja su prethodila barikadama, ugroženih Srba u Hrvatskoj. Uplašeni dešavanjima u SR Hrvatskoj, oni se nisu prvo obratili "voždu", već su svoje glasove skoro u potpunosti dali Račanu i njegovom transformisanom SDP, nekadašnjem SKH. Hrvatski Srbi su zapravo uvek bili više opredeljeni za saradnju sa Zagrebom, nego li sa Beogradom.
Kako navedeno nije dalo rezultate i kako je Račan ćutao dok se Srbima oduzimala konstitutivnost u hrvatskom saboru, Srbi iz Hrvatske nisu imali drugu opciju sem da dušu prodaju "đavolu". Ta će ih kobna odluka koštati potpunog nestanka sa prostora na kome su bili praktično autohtoni i kao zasebna grana srpskog identiteta, dali mnogo ne samo srpskom narodu, već i celom svetu.

Preskačeš brojna dešavanja koja su prethodila barikadama, ugroženih Srba u Hrvatskoj. Uplašeni dešavanjima u SR Hrvatskoj, oni se nisu prvo obratili "voždu", već su svoje glasove skoro u potpunosti dali Račanu i njegovom transformisanom SDP, nekadašnjem SKH. Hrvatski Srbi su zapravo uvek bili više opredeljeni za saradnju sa Zagrebom, nego li sa Beogradom.
Kako navedeno nije dalo rezultate i kako je Račan ćutao dok se Srbima oduzimala konstitutivnost u hrvatskom saboru, Srbi iz Hrvatske nisu imali drugu opciju sem da dušu prodaju "đavolu". Ta će ih kobna odluka koštati potpunog nestanka sa prostora na kome su bili praktično autohtoni i kao zasebna grana srpskog identiteta, dali mnogo ne samo srpskom narodu, već i celom svetu.
Zanimljiva tvrdnja, ali nikad u Ustavu SR Hrvatske nije pisalo da su Srbi “konstitutivni narod” u smislu da imaju ista ustavna prava i mehanizme kao Hrvati.
To je još jedan od mitova koji se prepričava kako bi se opravdala kasnija politička i vojna agresija.

Претражи мало ГООГЛЕЧЕ па погледај колико су Злобенци испалили армбрустера и метака .....

.. а посебна је прича како су заробили све чланове породица официра ЈНА ...

.. стрељали посаде караула које су се предавале под белом заставом...

https://dzonson.wordpress.com/category/распад-југославије/page/2/?ak_action=reject_mobile

Sto bih guglao jel moze danas nesto da se diskutuje bez AI i gugla?

Ja sam samo cuo da vam je neka vatrogasna brigada Slovenije istresla iz gaca i to je bio kraj sukoba.

Ako su ovo uradili kao sto kazes, totalno pametno. I ja bih zarobio te peedere

Ja sam samo cuo da vam je neka vatrogasna brigada Slovenije istresla iz gaca i to je bio kraj sukoba.

Узели су официрима породице као таоце.. жене ..децу .... док официри нису били кући

Официри су били у касарнама са војском

... Гооглање служи да обезбеди веродостојне и обилније податке за реално стварање слике

Придружи се СПЦу.. митраљез на раме .. и само напред

Да, то је тужна истина. Ватрогасно друштво је било далеко озбиљнија војна сила "од друге војске Европе", "треће силе света", шта већ.

Сви ти њихови диктуми су били исте природе, братство јединство, бла трућ. Јефтине лажи без трунке супстанце.

Ne obraćaj pažnju na lokalnu mitomaniju urođenika. Vatrogasna brigada je svuda vatrogasna brigada. Pa i u Sloveniji. Slovence su izbegli ratna dešavanja, samo zato što je tako Vožd u Beogradu odlučio. Ima indicija i da su imali sa njim tajni dogovor.
Recimo, vatrogasne brigade su postojale i u BiH, pa su isto tako na početku rata istresli iz gaća neke delove JNA, u zasedama u Sarajevu i Tuzli. Posle im ta ista kilava JNA izašla na položaje oko gradova, pa je bilo nekoliko godina kuku i lele. Nismo mi vatrogasci, mi smo civili, nemojte nas. Stvar je u tome što je JNA dobila mandat od Vožda, da ostavi 10% svog naoružanja Srbima iz BiH i na taj način formira VRS. U Sloveniji to nije bilo moguće i niko nije imao nameru da to uradi.
Kakvi ****** vatrogasci.

'Ватрогасно друштво' су чинили они од 35 - 55 са циљем ...

наоружани армбрустерима.. вољни да стрељају посаду караула ЈНА које су се предавале под белом заставом

а ЈНА су 90% чинили 18тогодишњаци без муниције .. образовани да чувају а не нападају ...

10% официра је уцењено породицама као таоцима ...

Показали сте се ви у тим ратовима '91. Квалитет, морал, спремност, све.

Не морате више да се показујете. Доста је, све је сасвим јасно.

Zanimljiva tvrdnja, ali nikad u Ustavu SR Hrvatske nije pisalo da su Srbi “konstitutivni narod” u smislu da imaju ista ustavna prava i mehanizme kao Hrvati.
To je još jedan od mitova koji se prepričava kako bi se opravdala kasnija politička i vojna agresija.
Tad ste već odavno započeli s masakrima po Hrvatskoj.. ništa čudno.

СПЦ се наоружава

Доста је, не морате више. А и смрди већ прилично.

Јесам, 1988 године, и хвала драгом Богу на томе.

Са друге стране, сад видим да опет знам боље. Кило купуса у Максију 59 динара. Ни ти не можеш да позобаш више од киле купуса на дан.

https://www.maxi.rs/Vocje-i-povrcje/Svezhe-povrcje/Kupusnjache/Kupus/p/7481212

Доста је, не морате више. А и смрди већ прилично.
Показали сте се ви у тим ратовима '91. Квалитет, морал, спремност, све.

Не морате више да се показујете. Доста је, све је сасвим јасно.

и ти митраљез на раме па показуј

Ne obraćaj pažnju na lokalnu mitomaniju urođenika. Vatrogasna brigada je svuda vatrogasna brigada. Pa i u Sloveniji. Slovence su izbegli ratna dešavanja, samo zato što je tako Vožd u Beogradu odlučio. Ima indicija i da su imali sa njim tajni dogovor.
Recimo, vatrogasne brigade su postojale i u BiH, pa su isto tako na početku rata istresli iz gaća neke delove JNA, u zasedama u Sarajevu i Tuzli. Posle im ta ista kilava JNA izašla na položaje oko gradova, pa je bilo nekoliko godina kuku i lele. Nismo mi vatrogasci, mi smo civili, nemojte nas. Stvar je u tome što je JNA dobila mandat od Vožda, da ostavi 10% svog naoružanja Srbima iz BiH i na taj način formira VRS. U Sloveniji to nije bilo moguće i niko nije imao nameru da to uradi.
Kakvi ****** vatrogasci.
Ok ali opet nejasno i nedokazano.

BG i Slovenija je imala deal.

Ko sa kim tacno?
Za ciju korist?
Sta je bio deal?
Sta je Srbija dobila iz deala?

Ok ali opet nejasno i nedokazano.

BG i Slovenija je imala deal.

Ko sa kim tacno?
Za ciju korist?
Sta je bio deal?
Sta je Srbija dobila iz deala?

У ствари то су само увек исте слепачке заблуде оних који су те ратове изгубили. "Београд издао, Београд је зло".

Њих је увек неко издао, преварио и уцвелио, не треба да обраћаш много пажње.

Mislim da studenti pokazuju da Srbi prodaju svoju decu i bez para, dovoljno su blentavi....
Studenti su indirektno postavili pitanje koje je cudno za Srbe i uopste ljude na neki nacin, a to je vaspitavanje roditelja od strane dece..

To je izgleda obavezan program i deca koja ne zatezu zivce i strune roditeljima, ostavljaju ih u potpunom idiotluku sopstvnog ega i mikromehuru laznih i pravih prijatelja , sigurice i uskog kucnog vidika...

Deca koja natezu zivce roditeljima ih vode u predivan svet odrastanja od dece i poslusnika svojih roditelja u svet odgovornosti i razmisljanja i postavljanja i sebe u svetu i granica prema svima...

Posmatranjem roditelja koji imaju aktivnu i neposlusnu decu vidi se da su se drustveno vise razvili od onih koji imaju dobru decu bilo da su deca zrtva njihove tiranije pa su dobra i poslusna ili su dobra zato sto su odmetnuta ili zapostavljena, sto je cest slucaj na balkanu , pocev od korena u Bosni , idi igraj se i ne smaraj...gde ucestvuju u zivotu dece samo kroz seksulni cin i pravljenje obroka...i naravno to im je i najbitnije pa tu nastoje da dresiraju decu najvise, na pitanju seksa i pitanju troska dve stavke za koje dnevnik moze da se napise u 4,5 recenica svaki dan , eto to je ceo dozivljaj dece kod mnogih iz tih krajeva..
ne zaboravi da u Srbiji zivi vise crnogoraca nego u crnoj gori tako da ono sto vidis po ulicama srpskih gradova, uglavnom, nije Srbija vec crna gora.
I saam sam napravio anketu (za sebe) ko izlazi na ulice i ko podrzava obojenu revoluciju..........tacno onako kako sam i pretpostavio, 80 posto imaju crnogorsko poreklo..........direktnih crnogorskih potomaka u Srbiji u odnosu na celokupno stanovnistvo , je oko 10 posto a indirektnih jos toliko.
Dolazimo do cifre od 1,2 miliona od toga nesto ispod milion su odrasli , nekih 200 000 starih koji ne znaju ni da su zivi.........dakle, ostaje masa od 500-600 000 koji, ili su ucesnici obojene revolucije ili podrzavaju te aktivnosti.
Nisu srbi andjeli, ima i kod deformacija ko kod svih naroda sveta, al nije isto kada od te deformacije "boluje" 20 posto stanovnistva i nije isto kada su 98 posto deformisani.
Pre neki dan je neko ovde postavio temu o 3 bivsa i 1 sadasnjem presedniku Srbije........NE SAMO TA CETVORICA , VEC I PRETHODNI I ONI IZMEDJU, ODLUCUJUCI POLITICARI U BEOGRADU, BILI SU U OGROMNOJ VECINI SA CRNOGORSKIM KORENIMA..............DAL DIREKTNO IZ CRNE GORE, KOSOVA ILI IZ BIH ALI SU IM GENERALNO KORENI U CRNOGORSKIM PECINAMA.

Tako da nema nimalo sumnje da nam drzavu uredjuju ti primitivni mafijasi STO, SVAKAKO, LONDON TO MAKSIMALNO KORISTI.

Preskačeš brojna dešavanja koja su prethodila barikadama, ugroženih Srba u Hrvatskoj.
Hrvatski Srbi kao etno-grupa ničim nisu bili ugroženi u Hrvatskoj pre nego što su se digli na ORUŽANI ustanak protiv Republike Hrvatske i odmah 1991. godine iz zločinačke "Republike Srpske Krajine" proterali 170 000 Hrvata. Do 1995, proterali su 400 000 Hrvata i drugih nesrba.

Milan Martić, bivši policijski inspektor MUP-a Republike Hrvatske, predsednik tzv. RSK, osuđen je na 35 godina robije zbog zločina nad hrvatskim civilima.

Ne obraćaj pažnju na lokalnu mitomaniju urođenika. Vatrogasna brigada je svuda vatrogasna brigada. Pa i u Sloveniji.
Nije bila "vatrogasna brigada" već dobro organizovana Teritorijalna odbrana. Slovenci su svemu prilazili ozbiljno, pa i Teritorijalnoj odbrani. JNA bi sa njom teško izašla na kraj čak i da na čelu JNA nisu bili kriptostaljinistički pileći mozgovi, jer em što je slovenačka TO bila veoma dobro organizovana po dubini, em zbog brdsko-planinskog terena, em je slovenački narod bio jedinstven u nameri da odbrani ono šta su izglasali na referendumu, a to je nezavisnost svoje dežele, koju su Slovenci izglasali uprkos pretnjama tadašnjeg američkog državnog sekretara Bejkera da neće prizna nezavisnost Slovenije ukoliko ista bude proglašena. JNA bi se u Sloveniji provela kao kasnije u Hrvatskoj gde je JNA vodila zločinački rat sa ciljem da otcepi delove te republike; izgubila bi rat od Slovenaca kao što je izgubila od Hrvata.

Druga je stvar što je nacional-socijalista Slobodan Milošević imao na umu zločinački plan stvaranja "Jugoslavije s onima koji u njoj žele da ostanu" u kojem nije bila predviđena Slovenija, a ovamo lagao sve živo pa čak i svoje tadašnje prijatelje Amerikance da se zalaže za opstanak SFRJ, te je pomenuti državni sekretar Bejker posle povlačenja JNA iz Slovenija izjavio da je Milošević lažov. No, posle odlaska te administracije, Amerikanci će na kvarno i uprkos svom javnom mjenju nastave da na razne načine podržavaju Miloševićevu zločinačku ratnu politiku sve do Rambujea.

Udbaski narativ- Srbi nisu imali vlast.

Cinjenica: Prilikom raspada SFRJ, Srbi pokupili skoro sve JNA tenkove.

Kako uskladiti ove dve stvari?

Kako je moguce da neko ko nema vlast, pokupi svo oruzje iz organa sile, necem sto je bukvalno najbitnija stvar u brutalnim komunistickim diktaturama.

Kako je to moguce?
sta zna dete sta je tenk i kolko je tezak :lol:

ko iz onog vica kad je ciganin pokro sine sa pruge pa reko da su to uradila neka deca a pandur kaze kako bre deca pa to je tesko preko sto kila a ciga kaze ma sta zna dete sta je sto kila :rotf:

tako i ovo tvoje...kupio svako sta je stigao, tenkovi su jos najbezbolniji kako su kupili lovu iz banaka.

Udbaski narativ- Srbi nisu imali vlast.

Cinjenica: Prilikom raspada SFRJ, Srbi pokupili skoro sve JNA tenkove.

Kako uskladiti ove dve stvari?

Kako je moguce da neko ko nema vlast, pokupi svo oruzje iz organa sile, necem sto je bukvalno najbitnija stvar u brutalnim komunistickim diktaturama.

Kako je to moguce?
Ovo je, zapravo, dobro pitanje za stanovnike mentalno paralelnih univerzuma..:kafa:

https://hrcak.srce.hr/file/362695

Uloga JNA-a u velikosrpskom projektu

2.
Funkciju saveznoga sekretara narodne obrane obnašalo je samo šest osoba, dva Hr-
vata i četiri Srbina. Hrvati su bili Josip Broz Tito i general armije Ivan Gošnjak.
..............
Dužnost načelnika Generalštaba JNA-a obnašalo je trinaest generala i jedan ad-
miral; trojica su po nacionalnosti bili Crnogorci, jedan Slovenac, osmorica Srbi i
dvojica Hrvati.

3.
Pobornici velikosrpske ideje8 svoje pristaše u armijskim krugovima imali su nakon
Titove smrti, a tada se prvi put među pripadnicima JNA-a srpske nacionalnosti
»stidljivo« pojavila ideja o napuštanju dotadašnjega armijskoga ustroja. Naime
dotadašnja armijska struktura približno je područno pokrivala teritorije republika,
osim Hrvatske koja je bila podijeljena između 5. i 7. armije.

Demokratski orijentirane snage u Srbiji upozoravale su na proces srbizacije JNA-a,
među zapaženijima je Sonja Biserko, predsjednica Helsinškoga odbora Srbije, a što
je vidljivo iz njezinih sljedećih riječi:

»Nakon Titove smrti, kad je admiral Branko Mamula bio na čelu JNA,
počela je srbizacija vojske, razoružavanje Teritorijalne obrane i prekra-
janje vojnih oblasti. To piše Mamula u knjizi Očuvanje socijalizma i re-
centralizacija Jugoslavije. On je to pokušao i promjenom Ustava 1980-ih,
samo nije dobio suglasnost republika. U knjizi piše da ih nije ni trebao
pitati za suglasnost jer se tako izgubilo na vremenu. Tada Srbija i JNA
zauzimaju iste pozicije. Ni u Memorandumu SANU-a ne govori se protiv
socijalizma, nego samo o decentralizaciji Jugoslavije, a tek u drugom dije-
lu Memoranduma piše se i o položaju srpskoga naroda. I JNA i srpska elita
govore o krizi, ali ne i protiv socijalizma. General Nikola Ljubičić omo-
gućio je Miloševićev dolazak na čelo partije Srbije. Miloševića je vojska
odabrala da projekt realizira pod parolom da nije nacionalist. Uz pomoć
srbizirane JNA Milošević se od samog početka brutalno obračunava sa
svim protivnicima – čistio je institucije od kadrova koji se nisu slagali s
njim i sve što je mislilo drukčije.«
..............................................
’ Osim jezika, očigledna neravnopravnost bila je u
nacionalnom sastavu časničkoga zbora, gdje je postotak bio sljedeći:
Srbi 63,2%; Crnogorci 6,2%; Makedonci 6,3%; Hrvati 12,6%; Slovenci
2,8%; Muslimani 2,4%; Jugoslaveni 3,6%; Albanci 0,6%; Mađari 0,7%
i ostali 1,6%.

Navedeni postotci odnose se na razdoblje pred raspad SFRJ-a 1990./91. g. U od-
nosu na 1945. Srbi i Makedonci jedini su bilježili kontinuirani rast zapovjednoga
kadra u odnosu na druge narode i narodnosti. Zapovjedna struktura Jugoslavenske
armije ( JA) 1945. g., odnosno nakon završetka Drugoga svjetskoga rata bila je slje-
deća: Srbi 50,97 % (udio u ukupnom pučanstvu 42,27 %), Hrvati 22,72 % (29,69
%), Slovenci 9,71 % (8,58 %), Makedonci 3,58 % (5,01 %), Crnogorci 9,20 % (2,00
%), Muslimani 1,88 % (11,45 %) i ostali 1,94 % (1 %)

Koliko je bio uticajan moglo se videti na Brijunskom plenumu.Čak je i on sam glasao protiv sebe.Ne postoje istorijski izvori koji potvrđuju da je Ranković ikad učestvovao u kreiranju politike u Titoslaviji.Učestvovao je u izvršenju politike odnosno političkih odluka koje su donosili drugi.Konkretno velikohrvat Broz.
Srbi su se o Titoslaviji pitali koliko i Aškalije.
Broz je bio velikohrvat samo za srpske tolkienovce.

Pogledato odulji interview Ive Banca, napose nakon 42:30

Back