Kako su nastali drugosrbijanci?

• Začetnik teme Začetnik teme Fring
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Interesanto je da ovaj fenomen ne postoji kod Hrvata i bosanskih Muslimana ne postoje drugohrvatijanci i drugomuslimanci

Postavlja se pitanje kako i zasto su nastali drugosrbijanci
Ja imam neku svoju teoriju o ovom ali da cujem vas

Прво да чујемо шта мислиш о Александру Вучићу, па онда ћемо о другосмрдијанцима.

Interesanto je da ovaj fenomen ne postoji kod Hrvata i bosanskih Muslimana ne postoje drugohrvatijanci i drugomuslimanci

Ту ,,своју теорију'' задржи за себе!

Poslednja izmena od moderatora:

Prvi, drugi, trećesrbijanci su obična glupost i asocira na nekakve podjele medju nama.
Možemo se samo razlikovati kakvi smo kao ljudi, dobri ili loši..

Trećesrbijanci, tj. članovi Putinovog fan kluba su smislili taj termin.

Prvosrbijanci su Car Lazar, Stefan Nemanja, Arsenije III Čarnojević, itd i oni sa drugosrbijancima i trećesrbijancima nemaju veze.
Tema je o tome kako su nastali drugosrbijanci
Ali hajde da definisemo sta i ko su zapravo drugosrbijanci
Drugosrbijanci su autosovinisti, oni koji preziru Srbe a obozavaju srpske neprijatelje one koji su razbili SFRJ i proveli etnicko ciscenje i genocid ,bombardovanje ,sankcije ,demonizaciju Srba devedesetih

Kako je doslo do ovog fenomena da postoje ovakvi ljudi u Srbiji

Drugosrbijanci su autosovinisti, oni koji preziru Srbe a obozavaju srpske neprijatelje one koji su razbili SFRJ i proveli etnicko ciscenje i genocid ,bombardovanje ,sankcije ,demonizaciju Srba devedesetih

Tako je, to je definicija koju su smislili trećesrbijanci.

Iz njihove trećesrbijanske perspektive, čim neko kaže "To što je neko Srbin ne znači da je bezgrešan i najbolji na svetu", ta rečenica se na trećesrbijanskom jeziku prevodi kao "treba pobiti sve Srbe i okačiti na vrbe".

Ti problemi sa prevodom i razumevanjem rečenog su vazda bili kamen spoticanja za trećesrbijance.

images

Џевад Галијашевић

https://sr.wikipedia.org/wiki/Џевад_Галијашевић
https://sr.wikipedia.org/wiki/Џевад_Галијашевић

drugosrbijanci su autosovinsticki kvinsliski sljam koji mrzi sve srpsko a zele biti gradjani sveta ali ih ostatak naroda podseca odakle su i sta su zapravo zato i ta mrznja prema sopstvenom narodu to su oni koji su prodali veru za veceru i misle ako izdaju i pobiju sopstveni narod da ce postati cenjeni gradjani sveta dobar deo njih su iz mesanih ili bivsih komunjarskih brakova sreca nasa pa ne prelaze 5% stanovnistva

drugosrbijanci su autosovinsticki kvinsliski sljam koji mrzi sve srpsko a zele biti gradjani sveta ali ih ostatak naroda podseca odakle su i sta su zapravo zato i ta mrznja prema sopstvenom narodu to su oni koji su prodali veru za veceru i misle ako izdaju i pobiju sopstveni narod da ce postati cenjeni gradjani sveta dobar deo njih su iz mesanih ili bivsih komunjarskih brakova sreca nasa pa ne prelaze 5% stanovnistva
1684830658201.png

Ovakvi su rijetkost u muslimanskom drustvu za razliku od Srbije
Kod Musliimana su to pojedinci dok je u Srbiji to masovnija pojava i nije samo obuhvatila ove placenike iz NVO sektora vec je ta ideologija zazivjela i u obicnom narodu

Za ovog Galijasevica zna se da prima apanazu od Dodika
A u ratu je bio pripadnik armije BIH i ucestvovao u operaciji na Vozuci mozda je tamo radio neke pizdarije pa ga drze u saci ili je mozda stari udbas i kosovac iz SFRJ

Mislis da je drugosrbijanska ideologija posljedica toga sto je Beograd bio glavni grad Jugoslavije pa se u njega sljevalo i stanovnistvo drugih naroda usljed cega je doslo do mjesanja naroda i da su drugosrbijanci ustvari posljedica komunizma i mjesanih brakova

Ja mislim da je drugosrbijanska ideologija posledica specijalnog rata koga je zapad vodio protiv Srba devedesetih
Osnovano je bezbroj tih NVO u Srbiji koje su propagirali tu idologiju.Kolovodje svih tih NVO su jako dobro placeni
A ta ideologija je usla u narod propagandom
Jos za vrijeme Milosevica osnovani su strani porpagandni servisi tv ,radio stanice,casopisi itd koji su suberzivno djelovali
Naprimjer b92 ostao je upamcen kao gebelsovski servis preko koga je nevidjenom propagandom narodu ispiran mozak

Mislis da je drugosrbijanska ideologija posljedica toga sto je Beograd bio glavni grad Jugoslavije pa se u njega sljevalo i stanovnistvo drugih naroda usljed cega je doslo do mjesanja naroda i da su drugosrbijanci ustvari posljedica komunizma i mjesanih brakova

Ja mislim da je drugosrbijanska ideologija posledica specijalnog rata koga je zapad vodio protiv Srba devedesetih
Osnovano je bezbroj tih NVO u Srbiji koje su propagirali tu idologiju.Kolovodje svih tih NVO su jako dobro placeni
A ta ideologija je usla u narod propagandom
Jos za vrijeme Milosevica osnovani su strani porpagandni servisi tv ,radio stanice,casopisi itd koji su suberzivno djelovali
Naprimjer b92 ostao je upamcen kao gebelsovski servis preko koga je nevidjenom propagandom narodu ispiran mozak
Чињеница јесте да су пљувачи ове државе или маторе комуњаре или деца тих маторих комуњара. Довољно је погледати биографије тих особа, и деведесет посто тих пљувача имају неку везу са комунизмом. На овај или онај начин. Е сад да ли се то зове првосрбијанац или другосрбијанац не знам, ја то зовем пљувачима сопствене државе!

Како је настао израз „друга Србија“?​

Пише: Слободан Антонић

Данас су речи као што су „друга Србија“ и „другосрбијанци“ постале прилично непривлачне налепнице. Са друге стране, постоји погрешно схватање, које се раширило нарочито код млађих коментатора, по ком је назив „друга Србија“ новијег датума. Њега су, наводно, измислили „српски националисти“ како би дезавуисали критичке гласове који долазе из „Пешчаника“, „Е-новина“, „Хелсиншке повеље“, „Данаса“… Чак сам и сâм, не једном, био оптуживан да сам измислио овај термин и да њиме само уносим „поделу у Србију“.

Израз „друга Србија“ настао је на основу књиге Друга Србија коју су приредили Иван Чоловић и Аљоша Мимица, а издали Београдски круг и Центар за антиратну акцију, 1992. године, у Београду. Она представља збирку од 80 говора са десет јавних трибина држаних сваке суботе, од 11. априла до 20. јуна 1992, у великој сали Студентског културног центра.

Исти круг интелектуалаца наставио је да се окупља и говори у Дому омладине, од 3. октобра 1992. до 20. фебруара 1993, такође у десет наврата. Говори су објављени у књизи Интелектуалци и рат (1993). Године 2002. обе књиге, обједињене називом Друга Србија – десет година после (1992-2002), објавио је Хелсиншки одбор за људска права. Те трибине, током 1992. и 1993, биле су протест једног дела српских интелектуалаца против национализма, ауторитаризма и рата.

Када је 2007. године покренут сајт „Пешчаника“, на њему је формирана и рубрика која је названа „Друга Србија“. Аутори, који су сврставани у ту рубрику, на сајту су описани као „интелектуалци грађанске оријентације“, у које су експлиците увршћени: Војин Димитријевић, Биљана Ковачевић Вучо, Срђа Поповић, Иван Чоловић, Мирко Ђорђевић, Дубравка Стојановић, Весна Пешић, Владимир Глигоров, Милутин Петровић, Миљенко Дерета, Петар Луковић, Теофил Панчић, Никола Самарџић, Надежда Миленковић, Биљана Србљановић, Србијанка Турајлић, Латинка Перовић, Весна Ракић Водинелић, Љубиша Рајић, Светлана Слапшак, Ласло Вегел, Марко Видојковић и други.

Назив „Друга Србија“ критичари су убрзо, са „Пешчаника“, проширили и на друге, идеолошки и политички блиске групације: на ЛДП (као на страначки израз овога покрета), на Хелсиншки одбор за људска права и цео „људскоправашки“ НВО сектор (као на „народнофронтовску“ подршку ЛДП), и, најзад, на Е-новине, „Данас“ и Б92 (који су медијска основа целога пројекта).

Током 2007. и 2008. године ова нова и радикална „Друга Србија“ дала је недвосмислену подршку сецесији Косова. Тако је „Друга Србија“ из 2008. дошла на позицију да захтева легализацију ратног освајања и етничког чишћења извршеног током рата. То је, мора се приметити, у потпуном нескладу са идеалима изворне Друге Србије, из 1992, који су подразумевали одбацивање сваког „закона топуза“ и решавање сукоба договором. Или је закон топуза (тј. „начело реализма“) неприхватљив само онда када је топуз у српским рукама, а савршено плаузибилан када је он, рецимо, у рукама САД?

Најпогубнији утицај, међутим, „Друга Србија“ је имала на ширење нетрпељивости, искључивости, па и просташтва у јавном простору Србије. Њени аутори су прогласили као врлину начело да се у емисије не зове нико ко мисли другачије, јер, „зашто бисте звали некога од кога, по вашем схватању, ништа истинито, тачно ни паметно не можете чути?“. Они су јавно заступали став да чак ни у медијима који су у државном власништву „не сме да цвета хиљаду цветова“. Они су не само све своје противнике назвали „фашистима“, већ су их засули изразима који су се раније могли наћи само на вратима станичног клозета (види примере наведене у тексту „Псовачка страна ’друге Србије‘“, у овој књизи).

Оснивачи „Друге Србије“, с почетка деведесетих, били су углавном угледни универзитетск професори, пристојни, озбиљни и сталожени људи. Данас, неки од њених најистакнутијих представника, просто се такмиче у вулгарностима, увредама, цинизму и сексуално-вербалном егзибиционизму. Заиста жалосна деволуција.

На крају, посебно лицемерну, па и нечасну улогу, „Друга Србија“ је одиграла када је реч о „суочавању“ Србије са ратним злочинима. Она се састојала у систематском релативизовању ратних злочина чињених према Србима – од Книна до Косова, и од Клечке до Добровољачке, као и у некрофилској апсолутизацији злочина које су чинили Срби и у проширивању одговорности за те злочине на све Србе – укључујући чак и на још нерођену децу („У Србији само камен није крив!“ – Павел Домоњи, шеф канцеларије Хелсиншког одбора за Војводину, на Округлом столу „Шта блокира процес суочавања у Србији“, Београд, 5. децембар 2006).

Финале тог пројекта требало би да буде најављена резолуција Скупштине Србије којом се признаје „геноцид“ у Сребреници и тиме, практично, даје коначна легитимација НАТО агресији на Србију, 1999. године (која је и предузета с оправдањем да се њоме спречавају Срби да почине још један „геноцид“). Ако имамо у виду да је „Друга Србија“ данас на челу кампање за улазак Србије у НАТО, онда другосрбијански пројекат „суочавања“ Срба са својом „геноцидном“ прошлошћу добија свој јасан стратешко-политички контекст.

Тако ће деволуцијски круг бити завршен. Некадашње пацифистичко супротстављање употреби силе у решавању конфликата, окончава се у апологетици милитаристичке машинерије једне Империје и у пропагандном убеђивању својих сународника да нема алтернативе безусловном прихватању свега што нам је та Империја чинила у прошлости или што нам чини данас. „Бела река“ постала је „Борска река“. Чиста планинска вода постала је отровни колектор. И треба ли сада у Србији икоме замерити што из такве реке више неће да пије воду?

(одломак из књиге „Вишијевска Србија“)

Drugosrbijanci su reakcija na tupave srpske ultranacionaliste 90-ih koji su rusili SFRJ. Vatra s vatrom.

Толика реакција на двадесет људи? Ма хајде.

А где је реакција на стотине хиљада еуроронациста који су на западу уствари радили то о чему пишеш?

Back