Kako ste odlucili koju srednju da upisete?

Ivano... To je onako kako bi trebalo da bude. teorija i praksa nisu isto. Vec smo se slozili da ima puno losih gimnazija i losih djaka koji (ne znam zasto) upisuju gimnazije, iako im se niti uci u srednjoj skoli, niti im se studira. Isto tako ima ambiciozne decicce koja idu u srednje strucne skole... Pa nemojte mi reci da je, npr. Tesla losa skola (bar nije bila kada sam ja upisivala, 1996. godine).

Statistike pokazuju da velika vecina ljudi koja zavrsi srednju skoli ide dalje, bilo na vise skole ili fakultete, i to iz mnogih razloga. Neki zaista zele da se dalje obrazuju, a neki prosto ne znaju sta ce sa sobom. Proslo je vreme kada su mturanti sa 18 god. bili vec zreli i odrasli ljudi koji mogu da pocnu da rade na stalnom zaposlenju... Danas si sa 18 godina balavac koga izdrzavaju mama i tata, nisi sposoban da nosis odgovornost "odraslog zivota", pa mnogi umesto da se zapolse posle srednje, odu na neki faks. Naravno, ima i drugacijih primera, ali i ovo se desava.

Zaista, srednja strucna skola ti nije prepreka za faks! Sve ako si i zavrsio neku srednju posle koje ne mozes da upises zeljeni faks, ti mozes uvek da se prekvalifikujes i za godinu dana imas diplomu sa kojom mozes da upises zeljeni faks. Jedna moja drugarica je tako posle ekonomske skole se prekvalifikovala za medicinsku pa je upisala medicinski faks. Dakle- nista nije nemoguce, ni sa cim s niste zacementirali, samo ako hocete da se borite.

Meni se prevrće želudac kada vidim ovakve netrpeljivosti i netolerancije na forumu, koji bi trebalo da posluži kao upoznavanje sa različitim mišljenjima i uvažavanjem istog! :roll:
Ono što nekome odgovara to će upisati.
S jedne strane, ne mora svako u fakultet, možda neko neće, tako da mu je gimn. nesigurna, jer nemaš nikakvo zvanje, dok ti srednja škola to omogućava, i plus dodatno zvanje ako i upišeš fakultet, ali zato ti srednja da najbolje opšte obrazovanje, pritom ti daje fore za još premišljanje na koji ćeš fax..
Ma, to sve zavisi od ličnog izbora KOJI SE MORA POŠTOVATI!
Nekolektivno je reći. gimn je sranje ili srednja je sranje!
To je stvar ličnog izbora i želja u životu! ;)

milanfan:
ja se dvoumim izmedju prve ekonomske i XIII, ali izgleda da cu ipak XIII... :|

Joj, nemoj 'leba ti. Mozda su se izmenili od mog vremena, ali ipak, ja vucem zesce traume odatle. Doduse, drustveni smer je uvek bio ok, a jedna smena cela dobra, tako da se mozda i "izvuces".

Sto se tice teme... Mislim da je ovde cilj da se cuje sto vise razlicitih iskustava srednjoskolaca i starijih, koji bi mogli da daju eventualno neke savete buducim srednjoskolcima. Ne vidim kakve veze ima rat gimnazija i srednjih strucnih...

PS-Ivano Destroyer, zbog takvog stava mnogi ljudi i ne vole gimnazijalce. Sa druge strane, znam mnoge gimnazijalce koji pisu dali, nemogu i sl. Ok, ti si iz filoloske, svaka cast... I svaka cast za veterinu, to je sjajno zanimanje, hajde zavrsi i nauci nesto o glodarima, da imamo bar jednog veterinara koji se razume u hrcke, morske prasice i zeceve (mi koji smo vlasnici tih zivotinja muku mucimo sa veterinarima, jer u glavnom znaju samo kako da lece kuce, mace i kravice). Pozdrav!

Nemo' mi vredjas prirodni smer da ne bi bilo problema ovde! ;)
Sto se tice glodara, zavrsis lepo veterinu, uzmes taj predmet, lecis ti i kuce i amce, to je sve fino i OK, ali citas strucne knjige o glodarima i onda znas kada ti neko donese hrcka, morsko prase, zeku, kako da postupis. I koliko god mislio da ne znas oko ovih zivotinja, znaces vise od vecine kolega u zemlji! :)

Ja sam se za filoloshq odluchila jer su samo jezici teshki, a ostalo je laganica. A tamo imash prilike da chujesh dota stwari iz opshte kulture.
Ipak, ukoliko niste spremni na shkolu sa tr dechaka u odeljenju i na wechito smaranje na chasowima, ne bih wam preporuchila da je upishete.
A, da, profesori su weoma korektni.

Marge:
He, he, ubedi u to moju kevu... Ili caleta, koji tvrdi da sam ja rodjena za elektrotehniku, a ja umetnicka dusa... Moje roditelje na sve strane ubedjuju da mogu te dve skole zajedno da se upisu, onda dodje neki profa iz muzicke i kaze im da je bolje da ne idem u obe skole, a oni ne veruju...

e vidis nisam znala da je u tome problem....onda je vrlo zeznuto jer znam kakvi su matorci kad nesto naume za svoju "dragu cerkicu"....ako smislim neki predlog za escape :arrow: ,reci cu ti... :grin: :grin: :grin: :grin: :grin: :grin:

Back