Kako ste dali ime detetu?

Moja ćera se rodila pre nedelju dana :lol: :lol: :lol: . Dali smo joj ime Simona, na moj predlog (to mi je uvek bilo omiljeno ime, mada bih najviše volela kada bih mogla nju da pitam da li joj se svidja :lol: ) Moj muž je hteo Sofija, ali kada ju je ugledao, odmah je rekao-Biće Simona. Nismo hteli da dajemo detetu ime po nekome, mada nemam ništa protiv davanja deci imena po pretcima ako je ime lepo i ako je to bio neko koga smo voleli, cenili itd.

Žena mog brata je još pre prve trudnoće smislila (i izjavila) da će se žensko dete zvati Jana, a muško - Dmitrij.
Bila je već u devetom mesecu trudnoće kada je brat na mamino pitanje: "Hoće li se stvarno (eventualni) sin zvati Dmitrij?" samo odmahuo rukom i rekao: "Ma... to ona fantazira!"
Sledeće jutro je došao i rekao kako su se najzad dogovorili i kako će se dete zvati Aleksa (moj brat kod prvog deteta nije dopuštao mogućnost da bude ćerka :evil: ).
Ja sam jako želela devojčicu, ali sam upravo došla sa letovanja gde sam puno vremena provodila sa tada jednogodišnjim sinom moje dobre drugarice (pravo malo neodoljivo spadalo!) koji se zove Aleksa - i baš mi je to ime nekako "leglo", tako da nisam bila (mnogo) razočarana kad se Aleksa rodio.
Kod drugog deteta je snajka rekla da ovog puta ona bira ime i znali smo da je dečak, tako da smo očekivali Dmitrija. Brat je bio oduševljen kada mu je iz bolnice poručila da je malog prijavila pod imenom Toma, tim pre što je naš tata bio Tomislav...
Iako sam davnih dana rekla da volim svoje roditelje ali da se moja deca neće zvati ni po jednom (ne dopadaju mi se imena), sad mi ni "Toma" ne zvuči loše, naprotiv!
Još jedan dokaz da se imena vezuju za ljude...

Cestitkama se pridruzujem i ja! Sestra od tetke ima Simonu koja je pravi secerko! Mislim da je Simona prelepo kao i Sofija i da niste pogresili!

ps: Kad se moja sestra porodila 12.04 tog dana se rodilo 6 devojcica i tetkin medic mali,sto su ovi odmah prokomentarisali: Tako mali a vec uziva! Kao u Haremu! :shock: :D

cekajuci red kod frizera moj muz je otvorio novine, pogledao i rekao "andjelija, bas lepo ime". za musko ime imamo sukob interesa, meni se svidja djordje ali avaj, to je ime njeogovg oca sa kojim se ne trpi, tako da ce biti kompromisa. mesto vr. 2 mi je veljko.
videcemo, imamo jos par meseci :lol:

mama modesty:
CESTITAM LYRA! Sve naj,naj Simoni i tebi! Bas mi je lepo ime Simona. Kako si prosla na porodjaju?

Moja malena mi je tek sad dozvolila da se ponovo ''prikačim'' na net. Hvala svima na čestitkama.
Što se tiče porodjaja, pa prošao je O.K. trajao oko 12 sati (od samog početka), ali je za mene to bilo prilično traumatično iskustvo, sve dok nisam ugledala Simonu (valjda imam nizak prag bola, a bol je mnogo jači nego što sam ja zamišljala), tako da sam se pokajala što sam odustala od epiduralne anestezije :roll: i rekla sam mužu još za vreme porodjaja da ne pomišlja da ćemo imati još dece :oops: . On je na to rekao: Zaboravićeš ti sve ovo, a uostalom sledeći put ćeš se poradjati sa anesezijom. :lol: :lol: :lol:

lyra:
mama modesty:
CESTITAM LYRA! Sve naj,naj Simoni i tebi! Bas mi je lepo ime Simona. Kako si prosla na porodjaju?

Moja malena mi je tek sad dozvolila da se ponovo ''prikačim'' na net. Hvala svima na čestitkama.
Što se tiče porodjaja, pa prošao je O.K. trajao oko 12 sati (od samog početka), ali je za mene to bilo prilično traumatično iskustvo, sve dok nisam ugledala Simonu (valjda imam nizak prag bola, a bol je mnogo jači nego što sam ja zamišljala), tako da sam se pokajala što sam odustala od epiduralne anestezije :roll: i rekla sam mužu još za vreme porodjaja da ne pomišlja da ćemo imati još dece :oops: . On je na to rekao: Zaboravićeš ti sve ovo, a uostalom sledeći put ćeš se poradjati sa anesezijom. :lol: :lol: :lol:

:lol: :lol: :lol:
Mislim da nema na svetu zene koja na porodjaju nije pomislila "Sta mi je ovo trebalo !!!" Pogotovo ako je ko ja bila jos i sivena i uzduz i popreko (kao da sam bila pod singer masinom). Za nepoverovati je kojom se brzinom sve to zaboravi.
Uzivaj sa Simonom! Ma nema nista lepse od mazenja sa detetom! :D :D :D

mama modesty:
Mislim da nema na svetu zene koja na porodjaju nije pomislila "Sta mi je ovo trebalo !!!"
hahhahaha! moja drugarica je muzu na porodjaju rekla...zivotinjo jedna,da me nisi pipnuo! nikada vise,razvescu se!
sestro! izbacite ovog idiota ne mogu da podnesem njegovo prisustvo!!
i ko zna sta jos...ali kada se porodila rekla mu je...vidi kako je lepa ! :P :P :P :P

U osnovnoj skoli moj najbolji drug se zvao Srboljub i imao je mnogo vise "uspeha" kod devojcica nego ja,cime nisam bio bas odusevljen.Analizirajici zasto je to tako dosao sam do (epohalnog) zakljucka da ima "lepse" ime od mene!!?I,resio sam da ako nekada budem imao sina zvace se Srboljub i volece ga devojcice!Na moje veliko zadovoljstvo ispunile su mi se obe zelje.

Za Anu smo odmah znali da je Ana cim smo je videli: delovala je sva filigranski, kao iz ruskih romana....kao Ana Karenjina.....A sa Igorom je bilo komplikacija: kao, ajde nek se zove Aleksandar - e ne moze, tako se zove mali od ujaka; dobro, neka bude Filip - e nece, pa da ga zovu Fica, ko auto, fuj! PA onda, ajde Luka, ni to ne valja, tako se zove mali od prvog komsije, i kako cemo kad ih viknemo sa terase - ima obojica da se odazivaju! Tako u nedogled brate - do sto i nazad. Najzad ispade Igor - e tako se ne zove ni jedno dete u rodbini, niko od komsijske dece i dece prijatelja, slaze se sa prezimenom, nece ga zvati nadimkom u skoli......Obradujem se ja tu, kad...Pogadjate: prvo ga u familiji :roll: prozvali Bebule ('bebo, bebane...bebule!')i do skoro ga tako zvali, a u vrticu Igi..... :shock: :?

Sve mi je jasno.... iste muke su i nas mucile... Meni je sestra dala ime. U to vreme joj se jako dopadala "Snezana i sedam patuljaka" i kad su je moji pitali kako da ti se zove sestra, kao iz topa je odgovorila Snezana (sto je rece jedan moj drugar: Smezurana i sedam patrljaka - pfujj!).

sanja:
cekajuci red kod frizera moj muz je otvorio novine, pogledao i rekao "andjelija, bas lepo ime". za musko ime imamo sukob interesa, meni se svidja djordje ali avaj, to je ime njeogovg oca sa kojim se ne trpi, tako da ce biti kompromisa. mesto vr. 2 mi je veljko.
videcemo, imamo jos par meseci :lol:

Sin moga brata se zove Veljko, mada je snajina zelja bila Strahinja. Ali je ime Veljko ipak pobedilo, jer se tako zvao nas deda, a i prelepo je ime. Sada ocekuju jos jednu prinovu, pa ako bude devojcica bice Dorotea mada se mojoj snaji jako svidja Sofija (ali se moja mama tako zove)tako da otpada, a ako bude decak bice Strahinja.
A moja je zelja da mi se devojcica zove Larisa, a za musko Kristjan.

Ali ipak je najbitnije da se rode zivi i zdravi :wink: , a imena i nisu toliko vazna. :D

xpajamacax:
mama modesty:
Mislim da nema na svetu zene koja na porodjaju nije pomislila "Sta mi je ovo trebalo !!!"
hahhahaha! moja drugarica je muzu na porodjaju rekla...zivotinjo jedna,da me nisi pipnuo! nikada vise,razvescu se!
sestro! izbacite ovog idiota ne mogu da podnesem njegovo prisustvo!!
i ko zna sta jos...ali kada se porodila rekla mu je...vidi kako je lepa ! :P :P :P :P

Ja sam znajuci svoju sposobnost da saspem u lice muzu svasta kad mi bude tesko, ukinula bilo kakvu mogucnost njegovog prisustva na porodjaju. Ako mi bude tesko, normalno da ce mi on biti prvi i jedini krivac...sigurno ce sve raditi onako kako `ja smatram` da ne treba da radi, itd itd
Ja , hvala Bogu prodjoh k`o bubreg u loju, a kad se usunjao kod mene u sobu nocu nakon porodjaja s` vrata me je pitao onako ppolupijan `Jel` me mnogo mrzis??` :lol:

Otkako smo saznali da sam u drugom stanju, moj muz je bio prosto ubedjen da cemo dobiti decaka, tako da smo jos u drugom mesecu trudnoce poceli bebu da oslovljavamo sa Dimitrije. Kad su lekari kasnije potvrdili da se zaista radi o decaku, bilo nam je zao da menjamo ime, mada smo se dvoumili oko Damjan i Djordje. Tako se rodio Dimitrije, a da se rodila devojcica, zvala bi se Masa ili Iva.

njicata:
Tako se rodio Dimitrije, a da se rodila devojcica, zvala bi se Masa ili Iva.
Ja sam prvo rodila devojcicu. Na spisku je bilo: Lola (tatina zelja), Andjela i Masa. Kada smo tek u osmom mesecu saznali pol doktor je pitao kako ce se zvati. Ja sam krenula da izdeklamujem spisak(gorepomenuti). Prvo sam rekla Masa na sta je doktor uzviknuo da i on ima cerku Masu. To je na neki nacin presudilo, a meni je to ime mnogo lepo za devojcice jos od detinjstva. Znate u bukvarima ona slatka devojca Masa obicno u drustvu decaka Mise. Kad je Masa imala 3 godine rodila sam joj brata. Spisak je bio: Petar, Djordje, Pavle i Dimitrije. Ovo poslednje smo lagano otpisivali jer imamo dugo prezime. Medjutim, Masa je neobicno insistirala na tom imenu, pa se cak kroz suze obratila batu: Bebo, bebo jel` tako da se ti zoves Dimitrije? I mi joj ispunismo zelju.

Mrs x, kako zovete vaseg Dimitrija? Meni jako smeta sto je svaki Dimitrije po automatizmu Mita. Mi smo naseg kad je bio jako mali zvali Mimi, pa je to postepeno preraslo u Mima. I bas mu lepo stoji. Mnogo bolje nego Mita.

Back