Kako se zasluzuje status ne debila?

Uspela sam da pročitam ovu temu na preskok. Razumem u potpunosti kako se Aca_Banovani oseća, jer sam i ja bila u sličnoj situaciji. Moj otac je imao tako neki stav - Ja te izdržavam, zbog toga moraš poštuješ i mene i moja pravila. Jednog dana više nisam mogla da izdržim, rekla sam mu da mi više ne treba njegov novac i da od tada počinjem da izdržavam samu sebe. Imala sam 20godina. Usledio je finansijski jako težak period za mene, sama sam morala da zarađujem novac za stan, hranu, odeću, plus da idem u školu, ali se nikada nisam pokajala zbog svoje odluke, i nikada više ni dinara nisam uzela od njega. Nisam mnogo starija od tebe, Aco, nekih godinu dana, žao mi je što imaš taj problem, jer znam koliko je za mene bila mučna ta situacija. Međutim, mislim da su to neki problemi koje ljudi rešavaju u ranim 20tim, neki i ranije. Između svoje slobode i finansijske sigurnosti, ja sam izabrala slobodu. Meni se čini, da si ti izabrao ovo drugo, finansijsku sigurnost koju ti roditelji pružaju, čistu sobu, spremljen ručak, opran veš, a pritom želiš da te smatraju samostalnim i odgovornim čovekom Svi bi mi hteli da imamo savršene roditelje, ali to nije moguće. Takvi ljudi, kao što je moj ili tvoj otac, dešavaju se mnogima, ali svako mora da se izbori za sebe na svoj način, a ne da svoje očeve krivi za sve loše stvari u svom životu. Još mi je fascinantnija činjenica, da ti ove ljude ovde gnjaviš ovim problemom već 3 godine (kao što je neko napisao) Sam si napravio svoj izbor, i sam si odgovoran za situaciju u kojoj si se našao. Ili preseci i poči da preuzimaš odgovornost za svoje postupke, ili prekini da se žališ i smaraš sve okolo.

Е, ти си мој човек.
Тако сам и ја прогласила аутономију оног тренутка кад су почеле уцене.
Нису сви родитељи савршени, а ја моје ценим и поред тога што ме нису често разумели.

Mislim da ima puno pravo da pruzi svojoj deci vise jer je to posteno zaradio.

Ацо, можда има ПРАВО, али нема ОБAВЕЗУ!!!

Узгред, ма колико пара да имам ја не бих својој деци у материјалном смислу приуштила ништа много више од онога што имају друга деца...

Види, пре неки дан дошао је неки мали луна-парк близу наше зграде. Моје ћерке су добиле од баке свака по 500 динара да се возају... Мала је мало потрошила, мало сачувала, а старија је све спискала прво вече...
Синоћ долази да ми каже да иде са другарицама у луна-парк и тражи од мене 200 динара. Наравно да имам толико и да ми тих 200 динара не значи ништа, али НИСАМ ЈОЈ ДАЛА, дала сам јој само 100!
А ти ми сад реци шта мислиш зашто????
И да ли би ти свом детету тада дао колико год да је затражило?

Узгред, ма колико пара да имам ја не бих својој деци у материјалном смислу приуштила ништа много више од онога што имају друга деца...

Види, пре неки дан дошао је неки мали луна-парк близу наше зграде. Моје ћерке су добиле од баке свака по 500 динара да се возају... Мала је мало потрошила, мало сачувала, а старија је све спискала прво вече...
Синоћ долази да ми каже да иде са другарицама у луна-парк и тражи од мене 200 динара. Наравно да имам толико и да ми тих 200 динара не значи ништа, али НИСАМ ЈОЈ ДАЛА, дала сам јој само 100!
Ja bih razmislila da li da joj dam i tih 100dinara. ;) Ja bih tek bila odvratan roditelj.
Mada, ja nemam decu, pa ne znam kako je. Možda bih se ipak sažalila. U svakom slučaju, sigurno joj ne bih dala onoliko koliko je tražila.
Međutim, iz iskustva znam, da uvek treba da tražiš više nego što ti treba, jer ti onda roditelji daju manje, a to je taman onoliko koliko ti treba. Možda je to bila i njena taktika. ;)

Da je naucis da cuva pare. OK.
Zavisi za sta. Dao bi svom detetu ali ne bi dozvolio razbacivanje. Ali smatram da skola i sport nemaju cenu u ravoju. Skola daje onaj intelektuali element a sport oslobadja stresa. Nisu dzabe deca koja se bave sportom bolji ucenici i sigurnija u sebe. Ne mora da bude vrhunski sportista ali neka trenira bilo sta bolje da se izduva na nekom fudbalu, pivanju, kosarci, u nekom fitnes centru nego da mi pijanci do 5 ujutru i da ne zna gde je bio kad se vrati kuci. Da ne pricam kad malo poraste pa lepo gradjen od sporta, pa se skine na plazi 16 17 godina, pa devojcice, pa mnogo redovniji seks od njegovih ortaka trutova. Znaci takve stvari kad su u pitanju intelektualni i fizicki razvoj deteta to nema svoju cenu. Ako budem imao dosta kinte SKOLA I SPORT NEMAJU CENU!!!

E sada igracke to je druga prica. To ne bi pruzao tek tako. Ali bi pruzao u nekoj razumnoj meri. Nasao bi neku zlatnu sredinu. Naravno svaki uspeh bi se nagradjivao necim a svaki neuspeh kaznjavao. Ali nista preterano cisto da dobije neki signal da je nesto dobro a nesto lose. Naravno za svaki neuspeh svog deteta cu da preispitam i samog sebe pa vidim da i ja ne gresim negde kao roditelj. Cak sam spreman da konsultujem i strucnjaka ako nisam siguran.

Znam coveka koji ima troj fenomenalne dece, svi sportisti, dobri ucenici. Kad recimo dobiju dobru ocenu u koli, vecina droditelja bi zabranla treninge, ukinla sport, zakovala dete za stolicu. A STA ON COVEK KAZE NA TO: Ja ih tek onda nateram da treniraju. I ja se tu slazem. Ako dete popusti u skoli dobije neku losu ocenu, sport sigurno ne moze da bude razlog toga, razlog je nesto drugo. Da li nije ucilo? Da li se zbunilo? Da li mu se nesto lose desava a nece da kaze? itd itd itd.

harmoni...pa od nasledstva će da živi....ša znam.......ali ovo za potrošene pare u loona parku...ja sam od te dece šo bi odmah sve potrošio......ako bi mu se nešo dopalo....nisam pito ša košta.....pa nisam imao posle za bioskop...al brat mi je dao..svoj deo za bioskop....... hehe..........naravno kad je meni baba dala....a njemu nije jer je veliki...onda sam mu ja dao da izvede ribu u bioskop...........neke stvari se reše bez roditelja.... ( :

koncept škola -sport....nemaju cenu je odličan koncept....e, ja ću da školoojem klince u roođer boškoviču.....ako boodem imao da im platim godišnje 7.000 e.....a sport...samo ako su izrazito talentovana........nema potrebe forsirati decu ako nisu zainteresovana......nek rade ša vole.... a ne zbog mene.......

Vaspitavanje je mnogo složenije od onoga što ti o tome misliš, ali pošto još nemaš decu normalno je što to ne možeš da znaš.

Problem je što ti samog sebe smatraš detetom, tako se ponašaš, tako te tretiraju i nemoj da se ljutiš, ali i ja imam osećaj da se obraćam detetu, a ne osobi od 26 godina.

Odgovor Aci

harmoni...pa od nasledstva će da živi.
Valjda je poenta u tome da bude sposoban da zarađuje. Nasledstvo je ok, ali da bi neko rukovodio bilo čime mora da ima osećaj za odgovornost inače nema tog nasledstva koje se ne može potrošiti i ostati bez para.

...ša znam.......ali ovo za potrošene pare u loona parku...ja sam od te dece šo bi odmah sve potrošio......ako bi mu se nešo dopalo....nisam pito ša košta.....pa nisam imao posle za bioskop...al brat mi je dao..svoj deo za bioskop....... hehe..........naravno kad je meni baba dala....a njemu nije jer je veliki...onda sam mu ja dao da izvede ribu u bioskop...........neke stvari se reše bez roditelja.... ( :
Takav odnos zahteva spremnost da se nekada odloži svoje zadovoljstvo da bi se dalo drugome kao i da to bude uzajamno i to je divno. Koliko imaš godina i od čega živiš sada kao odrasla osoba?

koncept škola -sport....nemaju cenu je odličan koncept....e, ja ću da školoojem klince u roođer boškoviču.....ako boodem imao da im platim godišnje 7.000 e.....a sport...samo ako su izrazito talentovana........nema potrebe forsirati decu ako nisu zainteresovana......nek rade ša vole....ne zbog mene...nego stvari treba da rade zbog sebe....
Aca misli na rekreativni sport koji dete želi i to je ok.

Takav odnos zahteva spremnost da se nekada odloži svoje zadovoljstvo da bi se dalo drugome kao i da to bude uzajamno i to je divno. Koliko imaš godina i od čega živiš sada kao odrasla osoba?
a..???
al kad si dete...misim do negde kraja osnovne škole...ili god-dve ranije na razmišljaš o odloženom zadovoljstvu......pogotovu ako ti je brat 10 god. stariji..... ( :........misim, ša će njemu igrice...... odavno sam poonoletan i od skoro živim od plate.......a znam i još nešo da radim..... u stvari ja sam od onih šo su vrlo brzo tu i tamo umeli da doprinose......al samostalan sam uslovno od skoro....
a je l ti radiš u policiji..?? ša će sad da boode sa mnom..?? ( :

e to za sport nisam sve razoomeo...uglavnom..danas došla neka tamo...i ćerkica se bavial baletom a sada hoće tenis...i ispisali su je i upisali na tenis..........misim., meni je grozno to bavljenje bilo čime šo je rezooltat pomodnog trenootka......

harmoni...pa od nasledstva će da živi....ša znam.......ali ovo za potrošene pare u loona parku...ja sam od te dece šo bi odmah sve potrošio......ako bi mu se nešo dopalo....nisam pito ša košta.....pa nisam imao posle za bioskop...al brat mi je dao..svoj deo za bioskop....... hehe..........naravno kad je meni baba dala....a njemu nije jer je veliki...onda sam mu ja dao da izvede ribu u bioskop...........neke stvari se reše bez roditelja.... ( :

koncept škola -sport....nemaju cenu je odličan koncept....e, ja ću da školoojem klince u roođer boškoviču.....ako boodem imao da im platim godišnje 7.000 e.....a sport...samo ako su izrazito talentovana........nema potrebe forsirati decu ako nisu zainteresovana......nek rade ša vole.... a ne zbog mene.......

Naravno da ih ni ja necu forsirati, ne moraju da budu vrhunski niti da osvajaju neka tahmicenja ali neka se bave sportom. Sutra ce imati mnogo benificija od toga. Bolje da ja izdvojim 20-30 eura mesecno za sport nego da mi se sutra nabijaju u nekom haustoru sa lokalnim dripcima da se vracaju u 5 ujutru kuci, da budu debeli trutovi.

Od posla koji radim i sada samo sto ce tada ceo posao biti moj pa ce biti i mnogo vise para.
Da li to znači da željno isčekuješ trenutak kada će ti roditelji umreti, pa da naslediš taj biznis? A to će biti kada... kad budeš imao 45-50 minumum? A do tada ćeš da ih slušaš i zavisiš od njih i finansijski i na svaki drugi način? I smarati svakave nepoznate ljude o svojim problemima. Ni jedno nasledstvo, niti kakav novac nije vredan toga. I pričaš ovde vaspitanju dece, a kako uopšte planiraš da nađeš ženu tako neodgovoran i infantilan?

a naći ženu je sooština svega...??....možda nekome nije...kao šo je tebi bilo priorodno da grizeš i da se osamostaljooješ..prolaziš kroz nezainteresovanost roditelja kako ti je.......neko, eto...ne bi pristao na takav život...i to je njegovo legitimno pravo.......do 26 su roditelji doožni da izdržavaju dete....ako stoodira....a znaš ša...svako ima neku svoju priču...najlakše sad nađemo nekoga i razapinjemo ga ovde...ja mogu da kažem da si ti dosadna...i da nemam pojma ko će tebe da ženi....onda meni je bitno da mi je žena iz harmonične porodice...a ti to nisi.........ali reci ti meni...sa kojim pravom ja smem da soodim o tebi...??
pa ne smem ja tako...niti je to moja briga... ovo za ILO...ali da se ne naljooti...čisto nako....da smo različiti....

danas došla neka tamo...i ćerkica se bavial baletom a sada hoće tenis...i ispisali su je i upisali na tenis..........misim., meni je grozno to bavljenje bilo čime šo je rezooltat pomodnog trenootka......
A što bi bilo grozno ako dete želi da proba različite stvari pa makar bilo i pomodno? Ako se neće profesionalno baviti baletom nije nikakava šteta da obogati svoje iskustvo. Važno je da u tome uživa i da se pravilno razvija, a sad da li je pomodno ili ne manje-više nije bitno.

Da li to znači da željno isčekuješ trenutak kada će ti roditelji umreti, pa da naslediš taj biznis? A to će biti kada... kad budeš imao 45-50 minumum? A do tada ćeš da ih slušaš i zavisiš od njih i finansijski i na svaki drugi način? I smarati svakave nepoznate ljude o svojim problemima. Ni jedno nasledstvo, niti kakav novac nije vredan toga. I pričaš ovde vaspitanju dece, a kako uopšte planiraš da nađeš ženu tako neodgovoran i infantilan?

Imacu to kad zavrsim fakultet. Ako nisi svatila do sada. Cela stvar se vrti oko skole. Ja se ceo zivot odricem stvari zato sto postoji jedan panicni strah da ako budem radio bilo sta sem intelektualnih stvari da nikad necu zavrsiti fakultet. Oni su bolesno zaludjeni fakultetom. Tvrde kako je jedini dokaz zrelosti diploma fakulteta. OK I DA JESTE!!!! Da li to znaci da treba da rodjenom detetu treba da skaces po mozgu i frustriras ga zato sto ti smatras da je nezreo dok ne zavrsi fakultet. Pa tako sto ces da ga frustriras samo mozes da dovedes do toga da nikad ne zavrsi fakultet.

Mislim da se razmumemo volim ja taj posao, taj fakultet, ceka me dobra plata sve to stoji.Ali vlajda malo treba da imam i zivot pored toga devoju seks izlaske sport.

a naći ženu je sooština svega...??....možda nekome nije...kao šo je tebi bilo priorodno da grizeš i da se osamostaljooješ..prolaziš kroz nezainteresovanost roditelja kako ti je.......neko, eto...ne bi pristao na takav život...i to je njegovo legitimno pravo.......do 26 su roditelji doožni da izdržavaju dete....ako stoodira....a znaš ša...svako ima neku svoju priču...najlakše sad nađemo nekoga i razapinjemo ga ovde...ja mogu da kažem da si ti dosadna...i da nemam pojma ko će tebe da ženi....onda meni je bitno da mi je žena iz harmonične porodice...a ti to nisi.........ali reci ti meni...sa kojim pravom ja smem da soodim o tebi...??
pa ne smem ja tako...niti je to moja briga... ovo za ILO...ali da se ne naljooti...čisto nako....da smo različiti....
Mislila sam na ovo- da bi vi muškarci imali decu, morate da nađete ženu koja će biti voljna da vam ih rodi. (ženu, ne suprugu) Možda je to moje subjektivno mišljenje, ali samo sam htela da kažem da ja ne bih rađala decu nekome ko živi sa roditeljima, zavisi finansijski od njih i radi šta mu oni kažu.

Možda sam dosadna. Ne tražim muža. Ne moraš da me ženiš.

edit: prolaziš kroz nezainteresovanost roditelja kako ti je
To nisam ni jednom rekla. Niti mi je namera bila da ispadne da se žalim.

Back