Kako se računa narodnost?

Franci su bili samo vladajića klasa su dosta manjim delom učestvovali u stvaranju francuskog etnosa ostavivši mu čak i ime. Nešto slično kao Prabugari i današnji Bugari.

Tačno. Sve ima svog uticaja.

Jedan od osnovnih stubova francuskog identiteta je republikanizam. To nije postojalo pre kraja XVIII stoleća, ali tako je danas. Potpuno je neraskidivo govoriti o Francuzi i ne o Republici.

Nijedna kultura nema neki specifični dan svog nastajanja, već je ona skup celokupnog todašanjeg iskustva. Svođenje Francuza na jedan period, npr. rimsku dijecezu Galiju, neosnovano bi bilo, jer to nije ono što sačinjava današnjeg Francuza. Sačinjavalo jeste stanovnika Galije pre jednog i po milenijuma, ali ne i današnjeg stanovnika Francuske Pete republike.

Francuzi su ponosni na svoje galske pretke. Vercingetoriks je francuski nacionalni heroj. Kako se mogu uzeti Galoromani, etnija koja je nastala nakon brutalnih masovnih istrebljenja i pokolja koje je izvršio Julije Kajsar? Smrtonosni neprijatelji onoga koga Francuzi idealizuju kao svog drevnog junaka? Većina Francuza stare Rimljane smatra osvajačima njihove zemlje i ne identifikuje se sa njima. Njihovi idoli su Asteriks, Obeliks i keltski paganski druidi. Iako je to jedna potpuna ironija.

Poslednja izmena:
Тако што је општепознато да сте сви Срби. Ови без индетитета би рекли да смо старији од диносауруса, ја бих рекао следеће, и њих смо истребили. Дакле, сви смо ми Срби.

Pa romanizovani Gali su Gali koji su poprimili romanski jezik a Romani su se manjim delom stopili sa njima a Galoromano su mešavina Gal i Rimljana u određenim većim procentima.

Galoroman je termin koji se odnosi na romansko stanovništvo Galije, bez obzira na poreklo. Da li je neko potomak doseljenih vojnika iz Germanije ili Španije, ili sćasimilovsnih starosedelaca.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Gallo-Roman_culture

Francuski jezik jeste nastao na temelju lokalnog galoromanskog dijalekta.

Galloroman je termin koji se odnosi na romansko stanovništvo Galije, bez obzira na poreklo. Da li je neko potomak doseljenih vojnika iz Germanije ili Španije, ili sćasimilovsnih starosedelaca.
Htio sam reći da su romanizovani Gali sigurno u najvećoj meri učestvovali u izgradnji francuskog etnosa. Recimo Srbi i Hrvati su došli na ove prostore i asimovali su romanizovane stanovnike Balkana, ali se oni ne dmatraju precima današnjih Srba iako jednom deli današnjih Srba jesu sigurno.

Htio sam reći da su romanizovani Gali sigurno u najvećoj meri učestvovali u izgradnji francuskog etnosa. Recimo Srbi i Hrvati su došli na ove prostore i asimovali su romanizovane stanovnike Balkana, ali se oni ne dmatraju precima današnjih Srba iako jednom deli današnjih Srba jesu sigurno.

Kako misliš to da se ne smatraju precima današnjih Srba?

Ko ih ne smatra precima Srba? Ti?

Tako računaju Jevreji ;)
I Azijati.
I Rimljani u antici.
Talijani mislim isto.
Što je uostalom i logično, dok je na Balkanu sve shizofreno.
Uostalom, znaš i sama onu sentencu iz Rimskog prava - mater in iure semper certa est; zato što ćaća može biti i poštar.
Da ne pričam o tome da nas je mater devet mjeseci nosila, dok nas je ćaća samo ispalio.
Tako da ni kod Židova nije baš sve naopako.

Pa ja ne znam odakle ti to. Uči se, itekako.
Pa niko od Srba sebe ne poistovećuje sa Ilirma nego sa slovenskom kulturom. Svi podsvesno znaju da među Srbima ima i njihovih potomaka ali se to zanemaruje. Isto dosta Germana je asimilovalo Kelte u početku širenja Germana u srednjoj Evropi pa se Nemci ne poistovećuju sa Keltima. To je neki isti princip kao i u slučaju Srba i Ilira.

Meni je to u jednom periodu života bio problem.

50% ne znam šta sam jer ne poznajem oca.
ostalih 50% su negde oko 12.5% srpskog porekla, 12.5% hrvatskog, 12.5% mađarskog i 12.5% slovačkog.
Međutim, negde od moje 30. godine sam digla ruke od teme i izjašnjavam se na popisu kao srpkinja jer živim ovde. :D
Mada, ponekad razmišljam da se prijavim za neki od ovih pasoša ;), no suviše su sitni procenti :D
Najviše bih mogla možda hrvatski ili mađarski.. tu mi teško da se odlučim :D

Koje je narodnosti je dete ako je iz mešovitog braka, odnosno ako su roditelji različitih narodnosti/nacionalnosti? Da li je moguće reći da je neko 25% posto Nemac/Nemkinja, 25% Srbin/Srpkinja, 25% Portugalac/Portugalka i 25% Italijan/Italijanka? Šta mislite po ovom pitanju?
kolko mi je poznato, narodnost "vezuje" za oca................sto potvrdjuje i prezime deteta.
Ako je majka albanka sa prezime Jasari, a otac srbin Petrovic, dete se zove Bardulj al ima prezime od majke Jasari, ..........dakle, dali je, u ovom slucaju, Bardulj Jasari albanac ili srbin ? Svi ce reci da je albanac. Dakle, prezime odredjuje nacionalnost a ono je najcesce ocevo prezime.

kolko mi je poznato, narodnost "vezuje" za oca................sto potvrdjuje i prezime deteta.
Ako je majka albanka sa prezime Jasari, a otac srbin Petrovic, dete se zove Bardulj al ima prezime od majke Jasari, ..........dakle, dali je, u ovom slucaju, Bardulj Jasari albanac ili srbin ? Svi ce reci da je albanac. Dakle, prezime odredjuje nacionalnost a ono je najcesce ocevo prezime.
Da, ali na primer u slučaju kada otac živi u zemlji iz koje je majka dete će vrlo verovatno usvojiti narodnost svoje majke.

Da, ali na primer u slučaju kada otac živi u zemlji iz koje je majka dete će vrlo verovatno usvojiti narodnost svoje majke.
ako si ozenjen sa francuskinjom, vase dete ce uvek pripadati tvom nacionalnom korpusu i , verovatno, prezivace se po tebi...........iako mu je maternji jezik francuski, iako je rodjen u francuskoj, iako mu je majka francuskinja.................Zilijen Petrovic nikada ne moze biti francuz. Sluzbeno da, ali etnicki, ne.
Ne znam zasto al mislim da je tako.

ako si ozenjen sa francuskinjom, vase dete ce uvek pripadati tvom nacionalnom korpusu i , verovatno, prezivace se po tebi...........iako mu je maternji jezik francuski, iako je rodjen u francuskoj, iako mu je majka francuskinja.................Zilijen Petrovic nikada ne moze biti francuz. Sluzbeno da, ali etnicki, ne.
Ne znam zasto al mislim da je tako.
Ali ako dete nema dodirnih tačaka sa kulturom očevog naroda dete će usvojiti nacionalnost/narodnost majke. Možda ti za sebe misliš da si pripadnik nekog naroda a u suštini si možda nešto sasvim drugo. Ako dete sačuva nacionalnu svest od oca omda da, ali ako me sačuva usvojiće nacionalnost od majke.

Back