kako se osloboditi treme i napada stidljivosti kada treba nesto da se uradi pred mnostvom ljudi? konkretno prezentacije seminarskog rada na faxu.
Prvo moras da se zapitas zasto ti se to desava ! Ja sam kao student drzao govor/izlaganje ispred 60 doktora nauka i super sam prosao, a jednom doktoru nauka se osusilo grlo i morao je da pije vodu na sred govora od treme....E onda ide uzrocno posledicna veza, pa se od tog "sramotnog dogadjaja" kos vise "pokocio" pa mu se susilo grlo jos 2 puta , i poceo je da kaslje i da mu drhti glas......
Nasa najstrozija asistentkinja koaj je vazila za autoritet isto cvrc, glas podrhtava, mi nismo moglid a verujemo, totalno se izgubila.
A sta mislis zasto sam ja prosao najbolje i bez treme, iako sam se i ja tripovao da li cu "zadovoljiti" 60 doktora nauka svojim izlaganjem?
Evo u cemu se radi - podsvesno smo svi znali sta se od nas trazi..... Svi smo morali da glumimo ono sto trebamo da predstavljamo.....Znaci ja sam |dobio najlaksi posao" - da glumim studenta i da pricam na nivou studenta..... Prema tome moj teret je bio najmanji jer se od mene i najmanje ocekivalo, a najvise od najboljeg doktora nauka, zato meni nije bilo nista a on se ukocio. Tj mnogo manji pritisak je bio na meni nego na njemu.
Kada je covek neki autoritet ili pretenduje da u situaciji bude autoritet - njegova savest mu nalaze da mora da uradi nesto 110% od svijih mogunosti, onda realni deo nas se brine da se to i ostvari i TAKO NASTAJE TREMA - BRIGA DA LI CEMO MOCI ODGLUMETI ONO STO NISMO, ILI STO TADA JOS NE UMEMO PRIRODNO DA URADIMO. Kada se covek trudi da to uradi vestacki ili se prikaze u boljem svetlu on POSTAJE ANKSIOZAN.
Pogledaj sebe kada odgovaras na ispitu a dosao si samo da vidis pitanja (pomirio si se da ces da padnes , dosao si samo onako, bez veze, da probas "na srecu" ) tada si najopusteniji i nema treme zar ne? A kada dooobro naucis imas 3 puta veci tremu ?
Znas za onu foru - uvek kukaju oni ucenici i djaci koji najbolje nauce i koji uvek dobiju 5 u skoli odnosno 9, 10 na fakultetu. I posle ih uvek svi zezaju - "Kako bre lazes i foliras se, sve vreme kukas, a ovamo si najbolje prosla/prosao" .
Poznato zar ne? A mi koji smo popadali, dobili lose ocene, bili smo ladni kao spricer.....
Tako ti je i ovo.... Ovo je "vanredna" situacija, "prezentacija rada na faxu" koja se ne desava stalno (bar ne u moje vreme) ne pricas jednom coveku - profesoru, nego svima, ne gleda te samo profesor nego te gleda 500 OCIJU . Sve je to drugacije i ti nemas dovoljno tog iskustava, kao sto se brucos plasi pred prvi ispit.....Pa pred drugi malo manje, pa kada padne prvi - propast sveta, a kada popada jedno 15 komada, e posle je ladan kao spricer.
SAVETI ZA TEBE KOJI CE OBAVEZNO DA TI UPLAE:
1) - NE MENJAJ DIKCIJU, NAGLASAK, BOJU GLASA, VISINU , DUBINU I SLICNO dok pricas.... Ako se trudis da budes nesto sto nisi i prikazes sebe U BOLJEM SVETLU NEGO STO JESI NEMINOVNO CE TI SE JAVITI ANKSIOZNOST, jer se podsvesno javlja strah - Jao da li cu uspeti da ih sve prevarim da sam ja bolji nego sto jesam, i onda to tvoj mozak dozivi kao pretnju po zivot i naredi ti da postanes anskiozan.
Znaci ne trebaju ti nikakvi lekovi, da te vestacki umire jer nisi resio problem a sobom, i dalje ces imati treme.
- Da li imas neki fizicki nedostatak? Da li si po prirodi povucen tj "depresivan" laicki receno? Jer samo odgovaranje i prezentacija kao prezentacija ne mora da ima veze sa tremom koliko NESIGURNOST U SEBE, SUBDEPRESIVNO STANJE, SLOBODNO LEBDECA ANSKIOZNOST. Odgovaranje i prezentacija je samo stres situacija koja zapocinje ove psihicke poremecaje.
- Da li ti se ovo desavalo i u nekim drugim situacijama, tipa kada udjes u autobus a svi pogledaju u tebe (tj u novog putnika koji ulazi u bus, kao sto pogledaju i u svakog sledece novog koji udje) ? Ako jeste onda moras da se informises i o socijalnoj fobiji tj socijalnom anksioznom poremecaju i ZAUSTAVIS GA NA VREME DOK NE UHVATI MAHA.
Ovo sve pisem jer si pored straha od preispitivanja da li si dobro naucio studentsko gradivo, nabrojao i "napada stidljivosti kada treba nesto da se uradi pred mnostvom ljudi" ! Ovo je simptom pocetka socijalne fobije.
Preispitaj sebe da li smes da jedes i pijes u kafeu restoranu i sl kada te drugi gledaju, tj ispred njih da jedes i pijes, da li te je strah od mnogo lepih zena ili zena uospte, da li te je stran i osecas nelagodnost kada saznas da je taj neko veeeeliki autoritet u odnosu na tebe i slicno..... Opisi sve cudne osecaje koje imas u sebi, mozda ti pomognem ne amo da lako izlozis seminarski na faxu nego i da poboljsas kvalitet svog socijalnog zivota.
2) Ne trudi se da postignes maksimalni moguci ucinak na izlaganju seminarskog. Znas i sam za krilaticu - Jaao bio je tako obecavajuc, aaa , a izgoreo je u svojoj zelji da ..... ( i totalno propao). A neko ko je bio 4 puta manje obecavajuci, taj je uspeo , bar donekle, ali bitnod a je vise od tebe..... To je kao ono - svi uvek znaju da ti uvek dobijes bar 9 ili 10 na ispitu, i ti odgovaras i od silne zelje da dodbijes 10 i naucis za deset ti se pokocis i dobijes 6, profesor ti sa nevericom upisuje 6 a neko ko je los student i 3 puta manje znao od tebe dobija 7 , sa nevericom u licu jer je naucio za izmedju 5 i 6, i njemu je cilj bio da ubode samo 6 PA JE BAS ZBOG TOGA USPEO DA DOBIJE 7 - NIJE SEBI DAO PREVISOKE CILJEVE KOJI STVARAJU ANSKIOZNOST - STRAH, STREPNJU I MENTALNO KOCENJE.
3) Ne misli da te ljudi slusaju kako bi ti trazili dlaku u jajetu i kako moras da delujes da si perfektan....perfektnost ne postoji.... Ako napravis gresku u reci, padezu i slicno, nemoj da te strah, to se desava svima....UVEK KAZI - PARDON - pa se ispravis i nastavis dalje. BITNO JE DA ZNAS DA JE TO NORMALNO I DA SE DESAVA SVIMA, CAK I NAJVECIM PROFESIONALCIMA U RETORICI - VODITELJIMA - eno pun je YouTube njihovih lapsusa.
4) Dok pricas koncentrisi se na izlaganje i na pricu a ne misli na to "Jao da li je dobro bilo do sad, jao a sto se onaj namrstio, da nisam nesto pogresio, jaaao onaj ima osmeh na licu, da li se smeje mzoda meni jer sam nesto smesno rekao, neeee, mozda smesno izgledam sad aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa " ! Ovakve misli ne smes da imas !
5) Nemoj da pricas kao robot, ne budi strog prema sebi - ako se zbunis , slobodno reci Mmmmmmmmmmmmmm pa nastavis, ili kazes - samo da se setim kakao bese - a da ....., ako ti se kaslje, nakaslji se, stavi ruku na usta, kazi pardon, pa nastavi, nikako ne guraj na silu jer ces da se pokocis, te neke PSIHOSOMATSKE REAKCIJE CE SE JAVLJATI NESVESNO OD TVOJE ZELJE JER POTICU OD TVOJE NESIGURNOSTI U SEBE, ALI NEMOJ DA IH ODBACUJES I DA MISLIS O NJIMA, PRIHVATI IH I PUSTI IH DA SE DESAVAJU.....KADA SE DESE A TI IH PRIHVATIS I NE DAJES MOZGU SANSU DA TO ZAPAMTI KAO NESTO MNOGO OPASNO I UGROZAVAJUCE, TE REAKCIJE CE PRESTATI JER CE TVOJ MOZAK NAUCITI KLASICNIM USLOVLJAVANJEM DA TO NIJE UGROZAVAJUCE PO TEBE! Dok pricas, masi rukama (ne stezi ih i ne krij) pravi razne facijalne ekspresije - osmehuj se, krivi obrve, stezi celo ( a da ne ukocis lice i vrat pa da pocnes da osecas drhtavicu) Ako imas lap top i powerpoint prezentaciju, okreci se stalno prema platnu i pokazuj pokazivacem cinjenice, pa onda promenis p ase okreces prema publici - ovo manevrisanje i "mrdanje" ce te osloboditi treme i napetosti jer kada je covek napet on mora da se mrda, da radi nesto, a ako misli da mora biti ukocen onda pocne da se patoloski trese , a mzoe i da dozivi napad panike.
Zato i "normalni" ljudi koji su u publici udaraju prstima u klupu, klackaju nogu, prstima uvrcu kosu, ukljucuju i iskljucuju hemijsku olovku, moraju kljuceve po ruci, kobajagi proveravaju mobilni jer im se "ucinilo" da im stigla poruka, proveravaju ucestalo koliko je sati..... Sve se to radi jer smo svi manje ili vise anskiozni u nekoj situaciji. O poremecaju se govori kada to prevazilazi neke razmere da nam otezava psihicko, fizicko i socijalno funkcionisanje.
6) Kada se sve zavrsi i prodje - Ako prodje ok, ovo ti je veoma vazna "skola" da je upamtis i svesno kazes - ETO KAKO JE IPAK ISPALO OK, A JA SAM SE SEKIRAO I BRINUO. OVO DOBRO ZAPAMTI, I SLEDECI PUT KADA BUDES U SLICNOJ OVAKVOJ SITUACIJI, VIZUELIZIRAJ OVO STO SE DOGODILO DA CE BITI OPET TAKO, TJ RADUJ SE TOME I MISLI DA CE OPET LEPO I LAGODNO PROCI I DA JE TO NESTO PROSTO I LAKO URADITI A NE UZASAVAJUCE.
Ako pak ovo sada lose prodje u vecoj ili u manjoj meri, nemoj sebi da zameras, pogotovo ne stvaraj zacarani krug - eto znao sad da ce se ovo desiti i uve ce mis e ovo desiti sledeci put - AKO NAIDJES NA OVE MISLI OBAVEZNO IH BLOKIRAJ I KAZI - OVO NISU NORMALNE MISLI, OVO NIJE TACNO, OVO NIJE OBJEKTIVNO I REALNO, OVO JA IMAM LOSE MISLI KOJE NISU TACNE, OVO SU SUBDEPRESIVNE MISLI. Budi srecan i ako lose prodjes.....