Kako se odbraniti od sekti?

Pozdravljam čuvare kule stražare na istoku!

Moći vazduha i pronalazaka.

Saslušajte nas!

Pozdravljam čuvare kule stražare na jugu!

Moći vatre i osećanja!

Saslušajte nas!

Pozdravljam čuvare kule stražare na zapadu!

Moći vode i intuicije,

saslušajte nas!

Pozdravljam čuvare kule stražare na severu!

Moći majke Zemlje,

saslušajte nas!

Neka naša magija uspe u ovo majsko veče!

Zmije ove zemlje,

Vladaru dubina!

Čuvaru dubokog mora,

pokaži nam svoju slavu!

Pokaži nam svoju moć!

Molimo ti se! Molimo ti se!

Prizivamo te!

O, Sveti, saslušaj naš poziv!

Saslušaj naš poziv!

Ti mudri,

pokaži svoj put!

Mi smo te uznemirile!

Pozajmi nam tvoju moć,

pokaži nam tvoju slavu.

Mi te prizivamo! Prizivamo te!

Pojedinci legalne Crkve koje deluju u Srbiji nazivaju sektama i da one kao ispiraju mozgove, i da treba zbraniti sve osim SPC.
Ja samo mogu da zamislim kakva bi sloboda i demokratija zavladale kada bi SPC dosla na vlast u Srbiji. Tobi bilo vrhunac demokratije gde bi se vodio jedan neposredni dijalog, svaki covek bi posta slobodni mislilac koji bi mogao da kaze sta misli i da kritikuje. Zvladala bi ravnopravnost medju polovima, a zene bi dobile jos vece slobode...nema ispiranje mozga.
Cudim se da SPC jos nije dobila Nobelovu nagradu za mir zbog svoga humanitarnog anganzovanja u rat u predhodnoj Jugoslaviji.

Cudim se da SPC jos nije dobila Nobelovu nagradu za mir zbog svoga humanitarnog anganzovanja u rat u predhodnoj Jugoslaviji.

malo poznajes crkve da znas ciji je lobi imao interes u ratu na prostoru bivse Jugoslavije i koja hriscanska organizacija je profitirala na zrtvama i naoruzanju koje se moralo negde iskoristiti

to ne cudi jer si odrastala na CNN i gledala Mikija i Silju a nisi videla oznake aviona koje su nosili

Pojedinci legalne Crkve koje deluju u Srbiji nazivaju sektama i da one kao ispiraju mozgove, i da treba zbraniti sve osim SPC.
Ja samo mogu da zamislim kakva bi sloboda i demokratija zavladale kada bi SPC dosla na vlast u Srbiji. Tobi bilo vrhunac demokratije gde bi se vodio jedan neposredni dijalog, svaki covek bi posta slobodni mislilac koji bi mogao da kaze sta misli i da kritikuje. Zvladala bi ravnopravnost medju polovima, a zene bi dobile jos vece slobode...nema ispiranje mozga.
Inace,religija i demokratija su ko prst i nokat!:zper:

malo poznajes crkve da znas ciji je lobi imao interes u ratu na prostoru bivse Jugoslavije i koja hriscanska organizacija je profitirala na zrtvama i naoruzanju koje se moralo negde iskoristiti

to ne cudi jer si odrastala na CNN i gledala Mikija i Silju a nisi videla oznake aviona koje su nosili
Znaci SPC nije dala blagoslov Mladicu,Karadzicu,Arkanu, nije se zalagala za veliku srbiju....ne cudi mi da jer si odrastao na rts i citao mirka i slavka

Je li Isus bio los kada je fariseje nazvao budalama?

Ako ćeš tako izvlačiti biblijeske citate, samo zato da opravdaš manjak kulture komunikacije, onda te taj pravac razmišljanja može odvesti u krajnost.

Tako možemo uzeti stih kada je Isus prevrtao štandove trgovcima, i slobodno se uputiti u razna svetišta drugih religija, te isto činiti tamošnjim ljudima koji prodaju vjerske predmete.

Ili možemo uzeti bić i ganjati ljude po tim svetištima, normalno uz svakojake riječi.

Kako bi razumio zašto je to Isus činio, i imao pravo na to, a zašto mi to ne činimo te zašto nemamo pravo na to, trebaš poznavati malo više Pisma.

Isus je ispunjavao proročanstva, i kao Božji Sin i Stvoriteljev zastupnik na Zemlji imao je apsolutno pravo činiti te i sve ostale postupke.

Rimljania 2:16 - Sve će se to očitovati u dan u koji će Bog preko Krista Isusa suditi...

Dok ljudi, koji su Kristovi sljedbenici, imaju drugačiju zapovijed od strane svoga Učitelja, a to je da tvore mir u svakoj situaciji i pogledu, pošto presudu ne izvršavaju ljudi, nego Bog.

Rimljanima 12:19 - Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta srdžbi Božjoj, jer je pisano: “Moja je osveta, ja ću uzvratiti, kaže Jehova.”

I zato, ne možeš uzimati za sebe stihove koji ti pašu, a zanemarivati smisao i ostali dio Biblije, samo da bi udovoljio svojoj želji za dokazivanjem kroz ponos.

nisam primetio da me jos neko savetovao ovde na forumu

ps upozorava sto srbina mrzi da nauci barem osnove pravoslavlja.
pa zato po srbiji imas: samozvane teologe koji se razumeju bolje u pravoslavlje no patrijarh i svih teologa koji su godine proveli proucavajuci pravoslavnu dogmu, imas pravoslavne zilote, imas hrastovnika koji je bogumil samo to on drugacije naziva, a o farmerskim hriscanima i da ne govorim - cuvare boga.
miroljub, iskreno da ti kazem ne znam ni ko je taj covek ni cime se bavi, cuo sam za njega, a jel on pravoslavac?

Ал' сам ја приметио да питам једног корисника са зацрњеним именом, а одговара ми други, активи, са односом броја препорука и постова 10:1 :lol:
Но ајде, рецимо да нема везе :roll:
Нећемо сад ни о петерналистичком односу СПЦ према својој пастви (што и не чуди ако је синоним за исто стадо) који каткада подсећа на оно рахметли председника Милошевића "Неки опозиционари се понашају као јањичари, а јањичари су да објасним..." Значи, он своје људе је видео као такве тутубане који не знају шта су то били јањичари :neutral:
Него, помињеш некакве теологе, шта мислип о Мирољубу Петровићу... ето да се приближимо теми :per:

I biće posla za sve:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:
Neee... neće tamo biti smaranja sa poslom i bilo kakvim obavezama.... rajskim rekama će teći med i mleko, a svaki muškarac će dobiti po 40 devica da ih razdeviči, i niko neće imati problema sa potencijom međ' tolikim napaljenim cicama. Svaka žena će moći da pipka Mela Gibsona, pošto Bred Pit fakat neće završiti u raju. Ne znam šta posle biva, ali uvod obećava.

Ne moramo da pretpostavljamo, Biblija JE nastala Bozanskim uplivom, spominje se to izmedju ostalog u jednom stihu u poslanici Timoteju...Ne znam sta nije u redu sto se tice starosti planete, osim ako ne zastupas teoriju da je Zemlja stara 300 miliona milijardi hiljada stotina milijardi godina (cesto se pitam da li bi ti mucenici-naucnici znali da napisu taj broj za koji misle da je broj godina planete), takodje ne znam ni sta je problem sa Suncevim sistemom?
Sta znaci da je sekularizam posledica protestantizma?! Odakle uopste takve ideje? I ko smislja te "mudre" fraze i floskule koje veze sa zivotom nemaju?
Biblija je uglavnom nelogicna onima koji joj pristupaju sa gardom i zeljom da je ismeju i "dokazu" kako je ona nelogicna, ostalima je, uz manje ili vise proucavanja i zelje da razumeju u pravom svetlu sve, potpuno logicna.

Не заступам него прихватам теорију да је Универзум настао пре 10 до 20 милијарди година, која је сасвим логична. Земља је планета, у принципу као и друге. Планете настају мало после звезда. Постоје звезде које су удаљене преко 10 милијарди светлосних година. Светлост за годину пређе једну светлостну годину (путовање кроз простор је и путовање кроз време). Што нам говори да је Универзум толико стар. Старост Сунца се процењује на око 5 милијарди година, што не мора бити тачно... Ко докаже другачије, добиће Нобелову награду и ја ћу стати у рад да му честитам. Немо' само да ми говориш о завери масона-комуниста-хазара-темплара-мирмидонаца и наравно бициклиста. Никад не веруј мушкарцу у тесним гаћама! Ето, да и ја карикирам.
Што се тиче Библије она је много мање надахнута него Веде, Упанишаде или Тао Те Чинг. Као прво, сматра да је Бог личност (сличан човеку?!?) што је сулудо бесмислено у оваквом Универзуму. Као што рече онај Грк да жирафе имају руке цртале би Бога као жирафу. Обратити пажњу - за разлику од 'ришћана Грци нису толико озбиљно схватали своје митове да због истих спаљују на ломачи и да све што је другачије сматрају сатанским. Уосталом, права знања о античким религијама су у њиховој езотерији. Но, претпостављам да су за тебе то шпанска села, ако не сатанизам... Као друго, знаш колики је дан Браме?! Па баш толики коликим сматрају старост Универзума модерни научници - иначе углавном хришћани, Јевреји или атеисти пореклом из јудео-хришћанске цивилизације (Индуси имају кликер за математику, ал' нема баш епохално много физичара и космолога оданде...). Таква поклапања мене веома занимају. Иначе има поклапања и са јудео-хришћанским Постањем, зато дозвољавам да је надахнуто...
Тачно је, имам гард. Зато што ми се "мало" гади хришћански морал, од кад сам читао Ничеа. Не сматрам себе делом стада, то ти је... Па ево да ударим из гарда - пише да је Бог убио неке људе, да ли је он тако морао?! Ако је морао, није могао другачије, ерго није свемогућ. Ако је хтео, онда је малициозни убица који убија из спорта... Немој ми само рећи како их је он створио, јер онда подржаваш и да сваки ћале може убити своје дете, осим ако га је створио комшија... Истина, велики 'ришћанин Слуга Његов рече овде како би пустио да му дете умре од излечиве болести. Ваљда су му лекари сатански, шта га знам :roll:

Ja samo mogu da zamislim kakva bi sloboda i demokratija zavladale kada bi SPC dosla na vlast u Srbiji. Tobi bilo vrhunac demokratije gde bi se vodio jedan neposredni dijalog....
Ja samo mogu da zamislim kakva bi demokratija zavladala u US da dođe tvoj omiljeni prebogati tajkun Mitt Romney na vlast i ispuni svoje obećanje o bombardovanju Irana i njihovih nuklearnih centrala.

Ma milina jedna... jer ako Iran neće Romnijevu demokratiju, ima da je popase na silu i da pita jel' treba još.

E to je demokratija... SPC barem nema nuklearno naoružanje, za razliku od ove nafatirane budaletine koju držiš u potpisu samo zato što je Mormon.

И да
Sta znaci da je sekularizam posledica protestantizma?!

То је врло просто објаснити.
Некада је већина становника била неписмена. Штавише, Библија а посебно богослужење нису били на говорном језику. Тако да си имао посредника.
У православљу посредник је сама заједница верника (консензус, што би рекао Шпенглер), дакле то се све види органски кроз литургију, молитву пред иконом и слично... Код католика је посредник црква као хијерархија од теоретски безгрешног папе до локалног свештеника који има улогу савременог психића и може да опрости грехе (веома проблематично!)...
Ако протестанти имају посредника, то је људски разум... Можда је имао протестантизам и добре стране. Када је Лутер превео Библију практично је створио немачки језик (и данас звучи доста вештачки). Да би се читала Библија ширила се писменост (мада долазак штампе из Кине би свеједно то покренуо)... Па ако су добри буржоаски национализам и образовање широких маса, то је онда допринос протестаната (иначе нисам апсолутно сигуран у оба)...
Е сад, разум као посредник између човека и Библије има два проблема:
1) Сам по себи није неспоран. Читати мало Фројда, Јунга... па ће се видети. Није разум аутомат, њиме владају мрачне силе афеката - подвест, коективно несвесно, Ид, Сенка... постоје различити називи.
2) Ипак постоји математичка логика која је углавном конвенција, мада могло би се разговарати о платонизму (могућности да њене истине постоје стварно у свету идеја)... Ерго, кад текст Библије (или рецимо Оче наш) проведемо кроз апарат такве логике излећу бројне контрадикције. Доста тога сам овде ја износио, још више има на теми Библија шта знамо о њој... или како се већ зове.

п.с. Ако се поента сама не намеће, могу је изнети. Како човеку Библија није логична, он се окреће другим облицима духовности или недостатку исте. Како Библија нуди веома мало, он још од Шекспира инспирацију тражи у античком. Како савременија тумачења "слободне воље" (која иначе код Лутера углавном не постоји) кажу да човек има могућност, он је користи и не верује више у библијског бога... Најзад, како се хришћанским сматра само оно што пише у Библији, човек постаје протестантски фанатик (чак и ако се представља рецимо као православац - чика Мирољуб), паган, декларисани атеиста или најчешће практично атеиста (секуларизовани верник коме је религија само неко покриће)...

Poslednja izmena:
Ja samo mogu da zamislim kakva bi demokratija zavladala u US da dođe tvoj omiljeni prebogati tajkun Mitt Romney na vlast i ispuni svoje obećanje o bombardovanju Irana i njihovih nuklearnih centrala.

Ma milina jedna... jer ako Iran neće Romnijevu demokratiju, ima da je popase na silu i da pita jel' treba još.

E to je demokratija... SPC barem nema nuklearno naoružanje, za razliku od ove nafatirane budaletine koju držiš u potpisu samo zato što je Mormon.

Ма нек рокне већ једном, па да видимо чија мајка црну вуну преде :lol:
Нема СПЦ нулеарно наоружање, ал' га има овај православац.
putin_cold_warrior.png

Иначе, од-итински православни хришћани, као нпр. брат Владан ИПХ :lol: га нешто не воле...
Због чега све нешто патимо од болова :hahaha:

Neee... neće tamo biti smaranja sa poslom i bilo kakvim obavezama.... rajskim rekama će teći med i mleko, a svaki muškarac će dobiti po 40 devica da ih razdeviči, i niko neće imati problema sa potencijom međ' tolikim napaljenim cicama. Svaka žena će moći da pipka Mela Gibsona, pošto Bred Pit fakat neće završiti u raju. Ne znam šta posle biva, ali uvod obećava.
Jes. Uvod obećava.
A posle... četrdeset sredovečnih gospoja će sinhronizovano da čvanjka što nije pokošena trava i nije okrečena garaža, a četrdeset tašti će da dolazi dvaput mesečno i da daje uputstva gde treba prevući babin kredenac. Da ne pominjem fazu kad četres oštrokonđi zavapi "nemam šta da obučem".
Pa doebnici... Dok navataš četres komada i sa svakim samo popiješ po kafu, ima da ti popucaju kapilari u očima. z:shock:

Kod tebe postoji zesca fobija prema SPC, a ti valjda znas zasto. Ja bih ipak rekla da je to poslijedica ispranog mozka.
A sto se tice Nobelove nagrade za mir, nema potrebe puno da se cudis jer je ona rezervisana za cuvene mirotvorce i demokrate kao sto su Marti Ahtisari i Barak Obama,

kako telesni zivot na nebu??? Na nebu je nebeski zivot a na Zemlji telesni....

vecni

Pa sad, ranije si govorio večni telesni život na nebu, zajedno sa Isusom, koji će biti glavni na nebesima.
Dobro je da se desilo spuštanje na Zemlju, ostaje još da se reši dilema oko večnog telesnog života.
Nije sporan večni telesni život u množini, već je sporan večni telesni život u jednini.

Ал' сам ја приметио да питам једног корисника са зацрњеним именом, а одговара ми други, активи, са односом броја препорука и постова 10:1 :lol:
Но ајде, рецимо да нема везе :roll:
Нећемо сад ни о петерналистичком односу СПЦ према својој пастви (што и не чуди ако је синоним за исто стадо) који каткада подсећа на оно рахметли председника Милошевића "Неки опозиционари се понашају као јањичари, а јањичари су да објасним..." Значи, он своје људе је видео као такве тутубане који не знају шта су то били јањичари :neutral:
Него, помињеш некакве теологе, шта мислип о Мирољубу Петровићу... ето да се приближимо теми :per:

ajd ako je ikako moguce, barem kad samnom caskas da izostavljas druge korisnike sta su napisali i sta su mislili, to vidi sa njima.
sta da mislim o coveku koga ne znam:think:
nista ne mislim

Verovatno da imaju razlga zasto su tako gnevni (na vernike iveru) cim dolaze ovde. I umesto da se isprave i pravilno zive, oni i dalje opstaju u svojoj nerazumnosti, sto opet povlaci posledice u RL i tako u krug.

gnevni su zato sto se odricu sebe, primaju se kao kanarinkin pelcer na belosvetske funjare, osecaju valjda neko zadovoljstvo u svojoj netrpeljivosti prema vernicima narocito prema pravoslavnim.

gnevni su zato sto se odricu sebe, primaju se kao kanarinkin pelcer na belosvetske funjare, osecaju valjda neko zadovoljstvo u svojoj netrpeljivosti prema vernicima narocito prema pravoslavnim.

Pogledaj na svoju netrpeljivost prema onima koje pominješ, pa ćeš videti odakle i potiče to o čemu govoriš.
Jer to je zakon, koliko jakom silom udariš glavom o kamen, i kamen jednakom silom udari u glavu.
Fizičari to zovu zakon akcije i reakcije, a profesor neka me ispravi ako grešim.

Back