Kako se izgubilo srpstvo u Crnoj Gori?

Напротив, да си икад читао српске средњовековне списе у оригиналу, схватио би да је источнохерцеговачки дијалекат јако далеко од тог језика.
На питање о српском стандарду сам ти одговорио, али ме ниси разумео. За стандардни српски језик је требало узети језик оног подручја које је било најмногољудније, и економски и културно најразвијеније. То је у 19. веку несумњиво била Шумадија и део онога што данас зовемо Војводином, требало је узети језик грађанских слојева тог подручја за стандардни, тим пре што је постојао солидан основ за то, граждански правопис Захарија Орфелина, дела Венцловића итд...

Што се тиче Деспота Стефана ниси у праву, ово што сам ти цитирао није језик цркве, већ језик који је деспот користио свакодневно...

Ti si baš sa despotom vino pio , pa znaš kako je on govorio svakodnevno, a kako je pisao. Ne lupetaj, boga ti. Ja sam ti zato i postirao mišljenje lingvista, ne svoje sopstveno mišljenje.
A u 19. vijeku Šumadija i Vojvodina nikako nisu bile isto i kakav crni građanski sloj u Šumadiji kad je i sam Karađorđe bio trgovac svinjama i kakve veze imaju Venclović i Orfelin sa Šumadijom. Očigledno si se puno napalio na staroslovenski, ali bi ga nekako protegnuo i na svoj rodni kraj... Ako si sa zlatiborskog Ljubiša, baš me zanima kako su ti djedovi govorili ekavicom ili ijekavicom.
Uostalom zar nisu unijeli balkanizme u srpski standardni jezik uvođenjem ekavice i drugih elemenata kao što je : ja ću da čitam umjesto srpskog čitaću ili ja ću čitati. Prema tome, nije baš ostalo sasvim na istočnohercegovačkom.

Ti si baš sa despotom vino pio , pa znaš kako je on govorio svakodnevno, a kako je pisao. Ne lupetaj, boga ti. Ja sam ti zato i postirao mišljenje lingvista, ne svoje sopstveno mišljenje.
A u 19. vijeku Šumadija i Vojvodina nikako nisu bile isto i kakav crni građanski sloj u Šumadiji kad je i sam Karađorđe bio trgovac svinjama i kakve veze imaju Venclović i Orfelin sa Šumadijom. Očigledno si se puno napalio na staroslovenski, ali bi ga nekako protegnuo i na svoj rodni kraj... Ako si sa zlatiborskog Ljubiša, baš me zanima kako su ti djedovi govorili ekavicom ili ijekavicom.
Uostalom zar nisu unijeli balkanizme u srpski standardni jezik uvođenjem ekavice i drugih elemenata kao što je : ja ću da čitam umjesto srpskog čitaću ili ja ću čitati. Prema tome, nije baš ostalo sasvim na istočnohercegovačkom.

Ја ти поставио стихове деспота, а ти и даље лапрдај о Србима из 7. века и њиховом источнохерцеговачком дијалекту који се није мењао вековима (?!?!?)
Којих лингвиста, ових што нас деценијама, тачније више од века убеђују да нам је језик српскохрватски?
А шта је трговац (макар и свињама), ако не грађански слој?
И зар ти мислиш да ја морам да размишљам као Вук, па да фаворизујем говор свог села, смешно...

Uzgred, mislim da ovo zaista nije tema o jeziku već o rasrbljavanju Crne Gore, pa predlažem da se tema o jeziku prebaci na neko drugo mjesto.

Па ова расправа показује да је расрбљена и Србија, а камоли Црна Гора, управо је у томе поента.
Овде сам чуо да су се неки чудили и згражавали јер се ето Горски Вијенац пресловљава на новоцрногорски правопис, а није им ни на крај памети да је пре 150 година урађено исто то, Горски Вијенац је пресловљен на Вуков правопис.
Али ето, такав смо народ, без мрве колективног памћења, а зна се да онај ко не научи ништа из историје осуђен је да је понавља..

Да, само што "пресловљавање на Вуков правопис" није значило да се ГВ штампа на новом језику него се знало да је то српски. А ово се ради у циљу пребацивања Његоша на тзв. црногорски. Онда је имало културну димензију и смисао избора између две ортографије. Сада има искључиво политичку.
Узгред, технологија штампе у време излажења "Горског вијенца" је била таква да је на њу више утицаја имао словослагач него Његош. То не мора да има и нема везе са Његошевим ставом о Вуковој азбуци.

А шта је трговац (макар и свињама), ако не грађански слој?

Pa ono jest...Prvo proda dva nerasta, pa trk u pozorište...O bavljenju jezikom da ne govorimo. Pa 80 % te iste Šumadije je još u 18. i 19. vijeku živjelo u Crnoj Gori i Hercegovini, uključujući i dedove tog istog Karađorđa, Vuka Karadžića, Miloša Obrenovića, Mateje Nenadovića, sve samih vođa Srba u Šumadiji. I o čemu ti onda govoriš? O kojim kulturnim Šumadincima? Možda misliš na pretke Alije Izetbegovića Beogradlića sa Dorćola. Što jest, jest čovjek ulazi u krug dvojke...

Да, само што "пресловљавање на Вуков правопис" није значило да се ГВ штампа на новом језику него се знало да је то српски. А ово се ради у циљу пребацивања Његоша на тзв. црногорски. Онда је имало културну димензију и смисао избора између две ортографије. Сада има искључиво политичку.
Узгред, технологија штампе у време излажења "Горског вијенца" је била таква да је на њу више утицаја имао словослагач него Његош. То не мора да има и нема везе са Његошевим ставом о Вуковој азбуци.

Богами неће бити. Узми прочитај текст Бечког договора, потписао га Вук Караџић, аутор новог правописа, па ћеш видети да се тамо говори о једном језику, али се име језика не помиње, мислим да се само помиње као "наш" језик. Расрбљавање српског језика које је тада почело се наставило до дана данашњег, од кованица "хрватски или српски језик" (Ђура Даничић), преко српско-хрватско-словеначког, па све до српскохрватског језика данас.
Тако Његоша пресловисмо са српског на српскохрватски језик, и још неки измислише како је рекао да су српски, хрватски, босански и црногорски језик листићи једнога цв(иј)ета. па му још уместо капеле (како доликује српском владици) саградише маузолеј као да је био фараон...
Али тако ти је то, све се може радити са народом мувљег памћења..

Pa ono jest...Prvo proda dva nerasta, pa trk u pozorište...O bavljenju jezikom da ne govorimo. Pa 80 % te iste Šumadije je još u 18. i 19. vijeku živjelo u Crnoj Gori i Hercegovini, uključujući i dedove tog istog Karađorđa, Vuka Karadžića, Miloša Obrenovića, Mateje Nenadovića, sve samih vođa Srba u Šumadiji. I o čemu ti onda govoriš? O kojim kulturnim Šumadincima? Možda misliš na pretke Alije Izetbegovića Beogradlića sa Dorćola. Što jest, jest čovjek ulazi u krug dvojke...

Ма него шта, још ћеш да нас убедиш да су Срби уствари Црногорци... Поготово ови успешни, као Карађорђе, Милош Обреновић итд. Да не заборавимо данашње руководиоце, директоре, судије и тужиоце по земљи Србији...

Ма него шта, још ћеш да нас убедиш да су Срби уствари Црногорци... Поготово ови успешни, као Карађорђе, Милош Обреновић итд. Да не заборавимо данашње руководиоце, директоре, судије и тужиоце по земљи Србији...

A to li je znači...Načepio direktor Crnogorac, pa sad ajd da dokažem da ja i on nemamo ništa zajedničko...Pa ne ide to tako. Nekad su vjerovatno i tvoji preci bili direktori u zemlji Srbiji, ali se razmekšalo od dobre zemlje i vazduha, a sad sa kamena stigle nove snage i gaze. E pa to ti je evolucija, šta da ti kažem...

A to li je znači...Načepio direktor Crnogorac, pa sad ajd da dokažem da ja i on nemamo ništa zajedničko...Pa ne ide to tako. Nekad su vjerovatno i tvoji preci bili direktori u zemlji Srbiji, ali se razmekšalo od dobre zemlje i vazduha, a sad sa kamena stigle nove snage i gaze. E pa to ti je evolucija, šta da ti kažem...
Видео сам ја одмах да си начепљен у главу, али сам покушао да те опасуљим на леп начин...

neće dok ne dođe u hercegovinu,a i hrvatski u njoj može da poduhvati.
Hrvatski? U Hercegovini? Da, da čuo sam za tu fantastičnu zemlju, mislim da je Škutorija nazivaju, gdje žive oni Srbi što prodaše vjeru za večeru i što se sada nazivaju Hrvatima. No jezik im vazda osta srpski, tako da možda ima i istine u tome što govoriš.

Hrvatski? U Hercegovini? Da, da čuo sam za tu fantastičnu zemlju, mislim da je Škutorija nazivaju, gdje žive oni Srbi što prodaše vjeru za večeru i što se sada nazivaju Hrvatima. No jezik im vazda osta srpski, tako da možda ima i istine u tome što govoriš.

nemoj tako,nevrijeđaj hercegovinu,u njoj su uvijek živjeli i srbi i hrvati i to ponajbolji,i jezik što ga vuk uze iz istočne hercegovine je i srpski i hrvatski u stvari jezik stanovništva tog kraja a tu je živjelo i dosta hrvata dok ih ne protjeraše ili vjeru promjeniše isto kao što je u zapadnoj hercegovini živjelo dosta srba dok ih ne pobiše,protjeraše i vjeru promjeniše,pusti propagandu nego dođi u hercegovinu pa o tome nešto nauči a nemoj da se razbacuješ uvredama jer bog zna da smo većinom svi iz hercegovine potekli ma kako danas sebe nazivali.

nemoj tako,nevrijeđaj hercegovinu,u njoj su uvijek živjeli i srbi i hrvati i to ponajbolji,i jezik što ga vuk uze iz istočne hercegovine je i srpski i hrvatski u stvari jezik stanovništva tog kraja a tu je živjelo i dosta hrvata dok ih ne protjeraše ili vjeru promjeniše isto kao što je u zapadnoj hercegovini živjelo dosta srba dok ih ne pobiše,protjeraše i vjeru promjeniše,pusti propagandu nego dođi u hercegovinu pa o tome nešto nauči a nemoj da se razbacuješ uvredama jer bog zna da smo većinom svi iz hercegovine potekli ma kako danas sebe nazivali.

Једно је како ми себе данас називамо, а друго за шта су се наши преци сматрали. Људи су превише неопрезни у изједначавању те две ствари.

Једно је како ми себе данас називамо, а друго за шта су се наши преци сматрали. Људи су превише неопрезни у изједначавању те две ствари.

o tome ti ja i pričam,jer ja i ti najbolje znamo za šta su se naši preci smatrali,a ako i neznamo tu su fratri i popovi pa će nas oni posavjetovati.

Kad ovo sve pročitam, čovjek bi zaključio, da Njegoš uopšte nije znao ni govoriti ni pisati niti je znao, šta je to jezik!
Ko zna? možda Crnogorci uopšte nijesu znali ni govoriti?z:lol:
Istina je i to, da je Miloš Obrenović platio prvo štampanje GV u Beču 1847g a lektor je bio Slovenac Jernej Kopitar i Franc Miklošič koji je i odobrio štampanje.
U zaključku je napisao da odobrava štampanje jer je djelo napisano sa visokom umnom zrelošću.

bice da jesu,vi smatrate njegosa za Boga,on je smatrao da je Srbin pa izvolte vratite se korenima

Vjerovatno potičemo od istog naroda (i ne samo Srbi i Crnogorci) ali CG živi odvojeno na ovim prostorima na svom kamenu ali slobodnom evo oko 1000 godina.

Sveti Petar Cetinjski - vladar crnogorski je na samrti rekao:

Zbogom slobodne crnogorske gore,
i ne uvela vi slava, doklen je vijeka i svijeta.

Vjerovatno potičemo od istog naroda (i ne samo Srbi i Crnogorci) ali CG živi odvojeno na ovim prostorima na svom kamenu ali slobodnom evo oko 1000 godina.

Sveti Petar Cetinjski - vladar crnogorski je na samrti rekao:

Zbogom slobodne crnogorske gore,
i ne uvela vi slava, doklen je vijeka i svijeta.

Прича о 1000 година слободе је мит светских размера, прича о 1000 година константне борбе за слободу би била већ нешто друго.

А то да је рекао Свети Петар Цетињски му дође као оно исто што је рекао краљ Александар Карађорђевић на самрти - Чувајте ми Југославију... Мит и само мит.

Back