Kako sa nevaspitanim roditeljima?

iščitah svu temu u ove sitne sate...pa da i ja nešto dodam...:)
ne znam zašto ste se okomili na autorku,kad je djevojka sasvim u pravu...svo vrijeme predlažete neke miroljubive ideje,a ona je već u prvoj poruci rekla da je već pokušala da stvar riješi "milom" i da nije uspjela...za kulturni dijalog su ipak potrebne dvije strane,i mislim da to nije bilo ovaj put...i da nije problem u djeci,već u majci samo jedne djevojčice,koja joj ne dozvoljava da se makne dalje od (tuđeg)prozora...ako su se ta djeca prije igrala u parku i nije im ništa falilo,ne vidim razlog da se i dalje ne igraju,tim prije što ulica nije baš adekvatno mjesto za igru...i čini mi se da je autorka u više navrata izjavila da joj ne smeta "normalna" buka,i da je svašta pretrpjela zarad mira u kući,ali vjerovatno je sve već prešlo granice tolerancije...i ne možemo je zato proglasiti netrpeljivom,zlom ili mrziteljkom djece...svako može istrpjeti da tako kažem "jednokratnu"buku,ali konstantno ponavljanje...sumnjam da bi trpjeli čak i ovi zagovarači "nenasilja"...:) ne znači,da sam ja za nasilje,da ne bude nesporazuma...:)
ja živim u mirnom i tihom kraju ,i u ulici je uvijek bilo mnogo djece koja su se igrala i nikome nisu smetala...međutim,nedavno su se doselili ljudi sa troje djece ,otprilike uzrasta 6,8,10-tak godina...i roditelji su im kupili one male motoriće (kao pravi,samo mali)i oni su jedno vrijeme ,bukvalno non stop ih vozali gore-dole niz ulicu,bez prestanka...(ne ispred svoje kuće)...i to je baš bilo nepodnošljivo,da ne kažem i opasno...ali nisu djeca kriva,već roditelji koji su im to dozvolili...dijete sjede na onaj motorić,i ne vidiš ga kad izleti iza ugla...i posle neko kriv kad se dogodi nesreća,ne daj bože...
mislim,da mi ,kao narod imamo veoma malo kulture i ponašmo se prilično bahato ,naročito prema zajedničkoj imovini i suživotu...djeca jesu djeca i treba da se igraju,ali ne treba im baš sve dozvoliti ...:roll: vjerujem da bi se mama od te djevojčice prva bunila,kad bi buka bila pod njenim prozorom...
i da,još ovo da dodam,ali nemam namjeru ulaziti u raspravu...:)...helen,ovaj put nisi u pravu...dobar sastav,ali baš si,što bi rekli nastavnici "promašila temu"...bez ljutnje...:wink:

Kazem ti ja - zovi pandure u nedogled. Na kraju ce prestati tu da se skupljaju jer ce unapred znati da ce ih panduri terari pre ili kasnije.
Prema tome look - legni malo na telefon i broj 92, pa da vidis kako ce se stvari srediti.

A u kom to kraju/gradu panduri dolaze ako se deca igraju na ulici u pola tri popodne?...
Sem ako ta igra nije obijanje kola/kioska... (BTW, jedva se uzdrzavam da pitanje postavim sa gomilom smajlija... iako te ozbiljno pitam...)
U prostorijama zgrade su duzni da odrzavaju red (mada ces ih mozda samo motkom naterati da ti dodju preko dana tamo)... ali, NA ULICI ISPRED ZGRADE?!?... :confused:...

@Tema

Samo ne znam sto ti tu pudlu malo ne usmeris ispred njenih vrata, par puta, kad niko ne vidi?... Mislim, zasto ici cak do parka, razumes?... :twisted:
Tesko da ces time ispraviti krivu Drinu... takve komsinice "zive za fajt"... al' ce ti biti malo lakse... 8-)

Pa ako lepim ne ide, zovi pandure, pa mozda i upali. Problem je sto su to starija deca, pa sto neko rece mozes da navuces njihov bes na sebe, i zamisli situaciju: dodju panduri, opomenu ih da je vreme odmora od 14-17 a oni jedva docekaju tih 17 pa krenu jos goru buku da prave, u inat tebi. Zajebani su danasnji tinejdzeri. Gledam ih u busu svakog dana kako su bahati i nevaspitani.

Dogovorite se vas nekoliko kojima najvise smeta galama,da razgovarate sa tom zenom,da regulise tu buku.Imali smo mi slican slucaj,mada meni najmanje deca smetaju,sto se mene tice samo neka se igraju i vicu........ali znam da je ova ekipa iz zgrade kojoj je buka smetala otisla kod roditelja tog klinca koji je okupljao drustvo ,i trazili su da oni to malo pocnu da kontrolisu,da ako nista drugo postuju bar neki osnovni bon ton(vreme odmora,itd)I pripretili su policijom naravno........mislim da je posle sve bil ok.Ja te klince vise nisam cula da se jurcaju oko zgrade i po zgradi........ali meni oni zaista nisu smetali,koliko mi smetaju neke matore budale.

A u kom to kraju/gradu panduri dolaze ako se deca igraju na ulici u pola tri popodne?...
Sem ako ta igra nije obijanje kola/kioska... (BTW, jedva se uzdrzavam da pitanje postavim sa gomilom smajlija... iako te ozbiljno pitam...)
U prostorijama zgrade su duzni da odrzavaju red (mada ces ih mozda samo motkom naterati da ti dodju preko dana tamo)... ali, NA ULICI ISPRED ZGRADE?!?... :confused:...

U svakom kraju.
To se prijavljuje kao narusavanje reda i mira.

Баба А из моје приче је више пута у тридесетогодишњој децемрзилачкој каријери звала полицију - и увек су били на страни деце! Утата! :razz:
Рекли су јој да право на улицу имају сви, и да простор испод њеног прозора није њено власништво и да не може она да одређује ко ће ту да борави а ко не!

U zgradi u kojoj sam ja odrasla imali smo jako dobar kucni savet. Itekako se znalo sta se sme a sta ne sme raditi i u zgradi i ispred zgrade. Ali stanari su bili jako slozni (sto je prava retkost) i za bahatost i nevaspitanje nije bilo prostora.

Nisam bas pazljivo sve citala ali kontam da nisi jedina kojoj ta buka smeta. Mozda da se udruzite svi, da joj zajedno zapretite sa policijom (iako od toga nema vajde ali ajd)...
Ako ne, onda vata u usi, nemas druge : )

kad vec pomenusmo nevaspitane roditelje................ima jedna koja svakog, ali bukvalno svakog dana (pred ruchak, doruchak i vecheru) sa 12 sprata viche: vladooooooo.......vladoooooooooo.......vladoooooooooo.....vladooooooooo........vladoooooo i tako po pola sata, tri puta dnevno, godinama unazad :roll:
a vlado naravno nikad ne dodje posle prvog poziva :-?

U svakom kraju.
To se prijavljuje kao narusavanje reda i mira.

Nije tacno. Prijavi, pa ces videti. Ne brkaj VANDALIZAM (tad moraju doci) i DECIJU IGRU (kad ih bas zabole, pa ce se uglavnom i zajebavati sa onim ko zove)... Nije bas da ce skoknuti kad tebi dune... "Halo? Dobar dan gosn policajac, znate, ja bas sela da ucim, a ovde se neka deca glasno igraju pod mojim prozorom, pa ako biste mogli da ih rasterate (suzavcem :roll:)"... :lol: ... Narusavanje reda i mira je posle 22h, tad zovi... Nije ulica tvoje dvoriste, to je poenta, razumes?...
Uostalom, i Hellen ti je nesto slicno napisala... Da se razumemo, ne slazem se s njom po pitanju toga da su oni "mali andjelcici", ali je ovde 100% u pravu... I meni nekad dodje da ih pospem vrelom vodom, ali sta da se radi... Lepo neko rece, nisu deca kriva, roditelji su, UVEK...

Tema je o nevaspitanim roditeljima. To se ne prijavljuje gos-n policajcu nego sudiji za prekršaje i to ne protiv DECE nego protiv roditelja.

Blago tim roditeljima koji tako (ne)vaspitavaju svoju DECU.

I ta deca će uostalom vrlo brzo biti neke "tetke i strine" kojima će smetati divljaštvo, izvinjavam se igrica i to dečija.

Sipaj im vodu na glavu,a ako to ne uspe onda izadji sa kratezom...mozda onda shvate tvoju potrebu za mirom?!!?......pretpostavljam da ces ti biti jedna od onih mama koja idu namontirane trznim centrom i samaraju svoje dete,jer ono ,gle cuda place, pa ti remete imidz....pusti decu da se igraju,to je bolja buka od one koju trenutno po ulici pravi gradjevinska mafija.I ovako kao nacija izumiremo.Podsecas me na jednu babu u mojoj zgradi kojoj smeta sto joj deca ponekad izgaze cvece pa je sad ogradila i prisvojila deo ispred zgrade.A tu majku razumem sto se plasi,a doslo je i kod nas takvo vreme da decu ne smes da ispustas iz vidnog polja...ti sigurno ne znas da su skoro pokusali jedno dete iz Merkator-igraonice da ukradu, pa su svi izlazi bili blokirani dok ga nisu nasli u toaletu sa flasterom na ustima( mada mozda je vristalo pa ga je neka slicna tebi malo ucutkala??!!).Nemoj sve da shvatas licno,to svuda postoji:ili deca galame,ili babe zalivaju cvece po tvom vesu, ili ispod tvog prozora tinejdzeri petinguju,ili se parovi svadjaju u kasne sate...iskuliraj.Ko se svadja sa decom,gori je od njih..Pozdrav!

Nema tu leka. Svakom je svoja muka precha, njoj dete a tebi mir. Sve shto mozes postici je da se posvadjash sa komshinicom, a problem ce ostati nereshiv. Imala sam isti problem kad je moja beba imala samo par meseci. Deci iz ulice je bilo zgodno da "zmure" na banderi ispod nashe spavace, pa to ti je! Molila sam ih, nekad poslushaju, nekad ne...Chak sam koristila i mito i korupciju( chokolade, zvake...)...Stidim se, ali bila sam hronichno neispavana. :) Jedne vecheri sam izashla da ih opomenem, bila sam sama sa bebom, a pod temperaturom. Na kraju sam pozvala majku devojchice "predvodnice", i objasnila joj, a ona mi se izbechila, optuzila me da im pretim, objasnila mi da je to normalno, i stavila do znanja da nece poduzeti nishta po tom pitanju.
Nema leka!

Nema tu leka. Svakom je svoja muka precha, njoj dete a tebi mir. Sve shto mozes postici je da se posvadjash sa komshinicom, a problem ce ostati nereshiv. Imala sam isti problem kad je moja beba imala samo par meseci. Deci iz ulice je bilo zgodno da "zmure" na banderi ispod nashe spavace, pa to ti je! Molila sam ih, nekad poslushaju, nekad ne...Chak sam koristila i mito i korupciju( chokolade, zvake...)...Stidim se, ali bila sam hronichno neispavana. :) Jedne vecheri sam izashla da ih opomenem, bila sam sama sa bebom, a pod temperaturom. Na kraju sam pozvala majku devojchice "predvodnice", i objasnila joj, a ona mi se izbechila, optuzila me da im pretim, objasnila mi da je to normalno, i stavila do znanja da nece poduzeti nishta po tom pitanju.
Nema leka!

Moja drugarica je bila u sličnoj situaciji. Išao muž da opominje i moli decu, pa išao da objašnjava i moli roditelje i svi kao na finjaka, "imaju razumevanja" ovo-ono...Prvi put, drugi put...x-ti put...ništa. A bepče im je na svu muku bilo extremno zeznuto po pitanju spavanja i plakanja.
Dok ona jednom nije prsla, pa onako ispijena, sa crnim podočnjacima, pomahnitala, pa je izletela napolje i "objasnila" deci šta će im se desiti ako joj još samo jednom probude bebu....pominjala je i bacanje u Dunav i slične akcije. Pa je grunula na vrata "finih" roditelja i ponovila terapiju. Kad su videli kako žena izgleda i čuli da će da kupi vazdušnu pušku, videli su valjda da je đavo odneo šalu...Posle su muža plašljivo startovali sa pitajnima "jao, pa vama bebica baš pravi probleme, evo recept za....jeste li probali ovo....?"

kad vec pomenusmo nevaspitane roditelje................ima jedna koja svakog, ali bukvalno svakog dana (pred ruchak, doruchak i vecheru) sa 12 sprata viche: vladooooooo.......vladoooooooooo.......vladoooooooooo.....vladooooooooo........vladoooooo i tako po pola sata, tri puta dnevno, godinama unazad :roll:
a vlado naravno nikad ne dodje posle prvog poziva :-?

Kod mene u parku ako mama sa terase drekne sincica Stefana, bar 15 njih podigne pogled ka prozorima....
Ustvari je najbolje kad mama sa 15. sprata baca loptu, a lopta ko raketa prsti po dvoristu, ma sta ima veze ima li koga, smeta li kome, hoce li nekog da ubije, vazno da je Stefa srecan :) a i mama, svi su ga primetili...

Sa decom se ne treba petljati, to je najopasnije po onog ko zeli mir. Deca su nemoguca kad se navrzu na onog za koga su culi da je zvao policiju, ili sto je jos gore, sasvim podivljaju i osmele se kad pocnes da vices na njih. Znaci, decu ignorisi maksimalno, a roditeljima zovi pandure svaki dan, redovno, i urodice plodom.

Ovo me podseca na period mog detinjstva, stalno smo se igrali ispred zgrade u kojoj smo ziveli,a majke su nas nadgledale sa prozora za ne daj boze.
Kad smo prevrsili svaku meru i granicu vike i cike miroljubiva komsinica je pocela redovno da nas zaliva vodom, uvece za vreme Dnevnika pustala strasno glasnu muziku, lupala o radijatore.
Na kraju je hladno na skupshtini stanara saopshtila da ce i dalje to raditi,jer i ona nema svoj mir od nashe galame,pa zashto bi roditelji nas dece to imali.
Vrlo brzo smo se igrali na drugom mestu.

E, podsetili ste me na dane studija...
Odem ja do jednog kolege iz Vranja, on je imao sobu u prizemlju, ali pola ukopana a pola iznad nivoa dvorišta...Kaže on meni da je iznerviran i ništa od učenja.Pitam ja njega zašto se toliko iznervirao, ne liči na njega uopšte..Kaže on meni:"samo što sam oprao prozore i seo da učim, čujem nešto napolju, pogledam kroz sveže opran prozor kad ono stoji klinja i klopa breskvu. Gledam ja njega, gleda on mene..Kad u jednom trenutku, uhvati on onu breskvu pa je prisloni uz prozor i krene da razmuje..Kada sam ga stigao, silom sam ga uvukao u stan, pa mu ugurao glavu u WC šolu i povukao vodu...Gledam je njega, evo i dan danas ne verejuem da je mogao tako nešto da uradi..Ali više nikad tu ne vidoh klince da se muvaju...

Back