Kako resiti stambeno pitanje u Srbiji i okruzenju?

Mi smo se preselili na Mirijevski venac. Stan od 42 kvadrata, prilično lep, svetao, nameštaj je relativno nov ili nov, uglavnom malo skuplji. Ispred zgrade se nalazi autobuska stanica i taj deo ne bih nazvala lepim, ali stan je okrenut ka dvorištu koje je prepuno zelenila. Terasa je isto jako lepa, sva u zelenilu.

Nas su zanimale sasvim druge lokacije u blizini šume i staza za trčanje, sa toplovodom, veći stanovi, ali nismo uspeli da nađemo ništa slično tome, jer je pet friendly stan sa novim nameštajem skoro pa nemoguće naći.

Spremačice smo platili skoro 100 EUR 😀 jer nam je stan izdat ne baš uredan.

Cena zakupa je 250 EUR. Da li je to realna cena spram ostalog što se nudi ili smo dobro prošli?

Mi smo se preselili na Mirijevski venac. Stan od 42 kvadrata, prilično lep, svetao, nameštaj je relativno nov ili nov, uglavnom malo skuplji. Ispred zgrade se nalazi autobuska stanica i taj deo ne bih nazvala lepim, ali stan je okrenut ka dvorištu koje je prepuno zelenila. Terasa je isto jako lepa, sva u zelenilu.

Nas su zanimale sasvim druge lokacije u blizini šume i staza za trčanje, sa toplovodom, veći stanovi, ali nismo uspeli da nađemo ništa slično tome, jer je pet friendly stan sa novim nameštajem skoro pa nemoguće naći.

Spremačice smo platili skoro 100 EUR 😀 jer nam je stan izdat ne baš uredan.

Cena zakupa je 250 EUR. Da li je to realna cena spram ostalog što se nudi ili smo dobro prošli?
Prošli ste odlično, posebno ako je nameštaj u redu, kuhinja i kupatilo čisti itd. Mirijevo je dobra lokacija, povezana sa svim delovima grada, i vazduh je čistiji.

Prošli ste odlično, posebno ako je nameštaj u redu, kuhinja i kupatilo čisti itd. Mirijevo je dobra lokacija, povezana sa svim delovima grada, i vazduh je čistiji.
Hvala ti🍄🦋🐢🍀

Toliki smo baksuzi bili sa prethodnim stanodavcima, u prethodna dva stana smo mnogo uložili, a oba stanodavca su nas prevarila za rok izdavanja i mnogo šta drugo. Ukupno tri selidbe za godinu i po dana. Stanodavci lažu na tone pre nego što uopšte pogledaš stan.

Kuhinju ne bih nazvala čistom prilikom useljenja, ali je sve novo i skuplje (nije nameštaj od iverice i nisu jeftini uređaji). Dosta novca i truda smo uložili da se sve to detaljno oriba i dovede u pristojno stanje. I sa novim stanodavcem smo imali dogovor da angažuje spremačicu za čišćenje stana, a mi ćemo platiti, što se naravno, nije desilo. Iako tvrdi suprotno, spremačica ili nije dolazila, ili je neka koja nema veze sa vezom, ali pre bih rekla da je ovo prvo u pitanju. Glavno, ubili smo se od čišćenja i potrage za spremačicama, ali je stan stvarno dobar.

Svaka selidba podrazumeva vanredno stanje bar jedno dve nedelje. Zato je velika povoljnost ako možeš računati na isti stan godinama.

Imamo i ugovor na godinu dana u kome stoji da svaka strana ima pravo da otkaže stan kad god želi, a otkazni rok je tri meseca. Stoji i da se cena zakupa može menjati po dogovoru.

Čemu onda uopšte služi taj rok od godinu dana kad otkaz može da da bilo kada?

Čemu onda uopšte služi taj rok od godinu dana kad otkaz može da da bilo kada?
To je pitanje za advokata, zavisi kako je definisano u ugovoru. Ja tumacim da time sto imate ugovor na godinu dana da on recimo ne moze npr. jednostrano da digne cenu kirije, nego mora dogovor. A i ako zeli da podigne kiriju, a vi se sa tim ne slazete, vi imate pravo da zivite jos 3 meseca u stanu nakon sto vam on otkaze stan jer se ne slazete sa tim. Takodje, i sa druge strane, ako vi otkazete stan, morate da mu placate kiriju jos 3 meseca (imate i pravo da zivite u stanu jos 3 meseca) da bi on imao vremena da nadje nove stanare. Ja to tako tumacim, ali pitanje da li je tako definisano ugovorom.

To je pitanje za advokata, zavisi kako je definisano u ugovoru. Ja tumacim da time sto imate ugovor na godinu dana da on recimo ne moze npr. jednostrano da digne cenu kirije, nego mora dogovor. A i ako zeli da podigne kiriju, a vi se sa tim ne slazete, vi imate pravo da zivite jos 3 meseca u stanu nakon sto vam on otkaze stan jer se ne slazete sa tim. Takodje, i sa druge strane, ako vi otkazete stan, morate da mu placate kiriju jos 3 meseca (imate i pravo da zivite u stanu jos 3 meseca) da bi on imao vremena da nadje nove stanare. Ja to tako tumacim, ali pitanje da li je tako definisano ugovorom.
Nije baš tako. Naime, radi se o tome da je vlasnik stana, je li, vlasnik stana. Podstanari su, plaćanjem kirije i depozita ušli u posed predmetne nekretnine u kojoj žive. Dakle, oni su u posedu stana/kuće i samim tim vlasnik ne sme da ulazi sam kad oni nisu tu, mora da se najavi, mora da najavi svaku promenu/popravku itd, ali ima diskreciono pravo da kao vlasnik7 raskine ugovor pre isteka istog, uz poštovanje prethodno dogovorenog i u ugovor o izdavanju unesenog otkaznog roka. Tako mi kaže advokat.

Nije baš tako. Naime, radi se o tome da je vlasnik stana, je li, vlasnik stana. Podstanari su, plaćanjem kirije i depozita ušli u posed predmetne nekretnine u kojoj žive. Dakle, oni su u posedu stana/kuće i samim tim vlasnik ne sme da ulazi sam kad oni nisu tu, mora da se najavi, mora da najavi svaku promenu/popravku itd, ali ima diskreciono pravo da kao vlasnik7 raskine ugovor pre isteka istog, uz poštovanje prethodno dogovorenog i u ugovor o izdavanju unesenog otkaznog roka. Tako mi kaže advokat.
Thanks.

Ako u toku tih godinu dana hoće da poveća kiriju, mora li to da najavi 3 m unapred, koliko traje otkazni rok, ili ne mora?

Čemu onda ugovor na godinu dana, ako može da ga raskine kad hoće i promeni cenu kad hoće?

@PAWLLE Bukvalno, na drugom forumu sam izneo detaljne cene sa linkovima koliko kosta stan u Stokholmu. Nisu mi verovali dok im nisam na kraju dao sve te linkove.
Ukratko, na sasvim pristojnoj lokaciji na 15min autom od samog cetra Stokholma, najjeftiniji kvadrat koji sam na brzinu uspeo da nadjem ide i oko 2400e/m2.
Evo ko hoce neka prelista
https://www.hemnet.se/bostader?location_ids[]=473447

Ovo je lokacija na google mapi
https://www.google.com/maps/@59.2888718,18.0332269,227m/data=!3m1!1e3?authuser=0

Moram da naglasim da je kraj miran, bez hordi migranata koji lutaju kao zombi i napadaju ljude na ulici jer su se javljali neki da to navedu kao problem i razlog tako niske cene.

Pogledajte samo izgled tih stanova, deluju skoro kao novi, a zidano kad i nas nbg. Cena kvadrata bukvalno ista kao blok70. Pogledajte malo streetview kako izgledaju te zgrade i oko njih, ocuvane fasade, trava svuda uvek pod konac. Da ne pricamo o profesionalnosti agenata, imas tacnu adresu stana i gomilu profesionalnih slika.

Ovo je za plakanje kada vidimo sta se nudi kod nas, a sta se dobija u Stokholmu. I posle neka neko kaze da su ove nase cene opravdane.

Thanks.

Ako u toku tih godinu dana hoće da poveća kiriju, mora li to da najavi 3 m unapred, koliko traje otkazni rok, ili ne mora?

Čemu onda ugovor na godinu dana, ako može da ga raskine kad hoće i promeni cenu kad hoće?
Dizanje kirije mora da najavi mesec dana unapred.
Jedna od mnogih nelogičnosti menažerije Srbija.

Da li si pravnik?
Ne, ali sa advokatom sam se bavio renoviranjem i kupoprodajom nekretnina 12 godina. Sve ovo što sam ti naveo rekao mi je advokat.
Problem je što se u Srbiji ne poštuju zakoni, pa tako ni zakon o stanovanju. U suštini sve zavisi od vlasnika stana i dogovora sa njim. Ne postoji neka institucija kojoj bi mogli da se obrate za zaštitu ni vlasnik ni zakupac.

@PAWLLE Bukvalno, na drugom forumu sam izneo detaljne cene sa linkovima koliko kosta stan u Stokholmu. Nisu mi verovali dok im nisam na kraju dao sve te linkove.
Ukratko, na sasvim pristojnoj lokaciji na 15min autom od samog cetra Stokholma, najjeftiniji kvadrat koji sam na brzinu uspeo da nadjem ide i oko 2400e/m2.
Evo ko hoce neka prelista
https://www.hemnet.se/bostader?location_ids[]=473447

Ovo je lokacija na google mapi
https://www.google.com/maps/@59.2888718,18.0332269,227m/data=!3m1!1e3?authuser=0

Moram da naglasim da je kraj miran, bez hordi migranata koji lutaju kao zombi i napadaju ljude na ulici jer su se javljali neki da to navedu kao problem i razlog tako niske cene.

Pogledajte samo izgled tih stanova, deluju skoro kao novi, a zidano kad i nas nbg. Cena kvadrata bukvalno ista kao blok70. Pogledajte malo streetview kako izgledaju te zgrade i oko njih, ocuvane fasade, trava svuda uvek pod konac. Da ne pricamo o profesionalnosti agenata, imas tacnu adresu stana i gomilu profesionalnih slika.

Ovo je za plakanje kada vidimo sta se nudi kod nas, a sta se dobija u Stokholmu. I posle neka neko kaze da su ove nase cene opravdane.
Сјајно и после годину дана живота човеку дође да се самоубије јер после пет поподне нема живе душе на улици, а емоције размењују на годишњем нивоу мање него наш просечан човек с возачем таксија у десетоминутној вожњи.
Хвала лепо.

Preporucujem ti da prosetas nekada po centru Stokholma, bukvalno vrvi od ljudi.
Nije lako promeniti grad, a kamoli drzavu u kojoj je dosta toga drugacije, od jezika, kulture, istorije... Sve je potpuno do tebe koliko si socijalna jer naravno tamo nemas familiju niti drugare koje si upoznala silom prilika tokom odrastanja. Ako odes sam/a, a nikog ne poznajes normalno je da ces da dozivis sok i bices usamljena dok se ne snadjes. Da je tako lako otici, otisli bi svi. Medjutim razumem da nije ni Svedska za svakog, niti treba svi da se presele tamo makar delili stanove za dzabe.
Ono sto sam ja naveo je cena kvadrata koja je bukvalno ista u ovom delu blizu centra kao i cena kvadrata u bloku 70.

Back