Kako resiti stambeno pitanje u Srbiji i okruzenju?

Do deložacije se dolazi tek kada se iscrpe sve druge mogućnosti za naplatu duga. Digao si kredit vraćaj ga. Ljudi uzimaju kredite ne samo za stanove ili kuće nego nenamjenske kredite za budalaštine tipa mobiteli, ljetovanja, zimovanja. Postoje neki biseri koji i ne znaju koji su instrumenti za naplatu kredita ukoliko dužnik nije solventan.
pa koji su, i u kojim to zemljama? vi ste pod turcima garant, ti instrumenti su garant ilegalni na zapadu
A u ugovoru piše da ukoliko se kredit ne bude otplaćivao uredno banka ima pravo da mu uzme kuću ili stan. Onda se desi da ljudi ostanu bez posla, ne mogu se otplaćivat krediti, banka ovrši kuću i svi su drugi krivi samo taj što je uzeo kredit je jadan nevin
uzmes kredit za letovanje i ne placas ga, pa ostanes bez stana?
banka moze da uzme samo ono sto finansira:
ako mi finansira auto, onda samo njega moze da mi capi
ako kucu onda samo nju
ako letovanje, moze da me povuce za q.

u americi nema zabran na platu! nema teorije da jedna banka blokira racun duzniku u drugoj banci, ILI DA IZVRSITELJI ULAZE U MOJU GARAZU CAK I AKO NECU DA PLACAM AUTO NA KREDU, vec mgu samo na prevaru da ga maznu dok spavam, ako je ispred kuce!

Poslednja izmena:
U Zapadnoj Evropi vlastiti krov nad glavom ima samo 10 do 30% prilegovanih
Naprimer devedesetih u bivsim sovjetskim satelitima kao Poljska ,Istocna Njemacka,CehoSlovacka itd 90% stanovnika je imalo vlastito ognjiste ,taj broj je danas pao na ispod 70% posle 25 god
Isto ocekuje Srbiju ako se nastave evroatalntske integracije i Srbije udje u EU vecina Srba ce ostati bez krova nad glavom,izgubice kuce zbog duznickog ropstva ili zbog visokog poreza na nekretnine nece se prosjecnom covjeku isplatiti posjedovati vlastitu nekretninu itd
Vecina ce se Srba raseliti ,prodati ono sto posjeduje i otici na drugi kraj Evrope kako bi prezivjeli trbuhom za lebom itd

Posjedovanje kuce ,stana zemlje je bila privilegija socijalizma
Wow, kakvo rusogyzno lupetanje.

Svako je imao krov nad glavom, jer je cela porodica sa tri generacije zivela pod jednim krovom.

Sada se deca ranije odvoje od roditelja, pa zive privarno, i to ti je vec 2 odvojena domacinstva, i to tako da jedno domacinstvo ima svoj krov nad glavom, a drugo (njihovo dete koje je npr. U dvadesetim i jos nema svoj krov nad glavom) nema svoj krov jos uvek.

A ako porodica ima dvoje dece, oba deteta se odvoje od roditelja i zive pod kirijom sa deckom, devojkom, iki sami ili su nasli posao u drugom gradu... ili.. ili... ima 1000 zivotnih situacija, umesto jedne gde su na sedamnaestom spratu solitera ziveli i baba i pokojni deda i roditelji i deca, pa, eto, svi oni imali svoj krov nad glavom.
Ako se dvoje dece odvoji od roditelja, to je vec 3 razlicita domacinstva gde dva domacinstva nemaju jos uvek krov nad glavom.

Ukradi bakici tasku,potrudi se da dobijes dve kuke , marljivo treniraj a mozda i pronadjes ljubav svog zivota
Kamp-prikolica ili cak auto su kakva-takva resenja, u autu mozes imati i struju a u kamp-prikolici ti treba agregat ili mozda cak i postoji neka opcija elektrodistribucije da ti isporucuje struju u takvim slucajevima. Nije udobno ali sta ces, nemas mogucnost za bolje, nije udobno i razmisljati da li neces imati da platis ratu za kredit ili kiriju. Vodu dovlacis sa cesmi ili koristis preciscavace za vodu, nekada je bio i ritual "ici navodu", postoji cak i pravo na vodu da ti cisterna donese ako je nemas, samo moras da imas bure, toga je bilo u nekom selu gde su presusili bunari, mada sada je tu dosao vodovod iako je pitanje da li je to stvarno voda za pice ili je tehnicka voda ali pije se. Jos moram da naucim o tim detaljima ali snalaze se ljudi tako po raznim delovima sveta. Cemu toliko veliki izdaci za prostor ogranicen nekim glupavim cvrstim materijalima, cak je verovatno to i bezbednije u slucaju zemljotresa jer je manje kruta gradja. Kamp-prikolica je cvrst prostor kao i svaki drugi. Ako su razni nomadski narodi ziveli tako, cak i u satorima na velikim minusima, moze da se prezivi, od njih treba uciti. Samo, ludost je onda imati decu a u ovakvom drustvu si i posmatran kao neko ko nije bas sam svoj i nemas s kim ni da se udruzis u istoj muci da ti bude lakse, dok realnost tera na takav nacin zivota. Ogromna prednost je sto nisi dugogodisnji duznik banci ili sto nemas neizvesnost da ako ostanes bez posla da postanes beskucnik gde ces svakako i morati tako da zivis cak i bukvalno pod otvorenim nebom, neizvesnost unistava mentalno zdravlje, a nije ni lepo da neko uziva na tvoj racun dok se ti patis, nemas nikakve rizike i mirno spavas, za neke to nema cenu. Za to vreme mozes i da ustedis i da mozda i dodjes do nekog konvencionalnijeg resenja, kako ces kao podstanar uopste i nesto ustedeti i izaci iz takvog stanja, stambeni kredit ne mogu svi ni da imaju jer postoje neka ogranicenja iako je to manje zlo od podstanarstva. Jako puno sam razmisljao o takvim situacijama i volim sto dajem ideje za razmisljanje za kakav-takav jedan vid izlaza iz sadasnje nepravedne situacije, izlaza uvek ima samo pitanje je sta je kome prioritet.

Ako se dvoje dece odvoji od roditelja, to je vec 3 razlicita domacinstva gde dva domacinstva nemaju jos uvek krov nad glavom.
zive u satorima kao ovaj

bezimeni1

indijanac?
vid izlaza iz sadasnje nepravedne situacije
ko te uveo, kako si usao u tu situaciju?
a izlaza nemas, cuti i trpi, umesto sto ludujes
Ako su razni nomadski narodi ziveli tako, cak i u satorima na velikim minusima, moze da se prezivi, od njih treba uciti.
Kamp-prikolica ili cak auto su kakva-takva resenja
jel znas ti koliko kosta auto, a kamoli kamp prikolica?
jel si se upitao kako to zive na ulici u njima samo u kaliforniji, gde nema zime?
ja mislim ipak, da ti nas samo lozis

Poslednja izmena:
zive u satorima kao ovaj

bezimeni1

indijanac?

ko te uveo, kako si usao u tu situaciju?
a izlaza nemas, cuti i trpi, umesto sto ludujes

jel znas ti koliko kosta auto, a kamoli kamp prikolica?
jel si se upitao kako to zive na ulici u njima samo u kaliforniji, gde nema zime?
ja mislim ipak, da ti nas samo lozis
Sto bi bilo lozenje, samo dajem opcije kako izbeci sadasnji poredak po svaku cenu, misljenje razlicito od vecinskog koje argumentujem. Ako neces da zivis kao Indijanac onda pusti da te eksploatisu i zivi u neizvesnosti i sa mogucnoscu da zavrsis na ulici nespreman. U nepravednu situaciju usao rodjenjem u kapitalizmu i zivotom sa svim njenim carima ali sto bi to neko trpeo ako ima veliku odbojnost prema tome? Najjeftinije kamp-prikolice kostaju 1000-2000 € (jedino ako njihove cene nisu visestruko skocile za godinu dana sto ne verujem), ne treba ti nikakav luksuz, polovna krsina od auta kosta i manje, jedan rodjak nasao polovnu krsinu u voznom stanju za 700 €, sve je to mnogo pristupacnije i od najjeftinije kuce u nekom dalekom selu. Satora ima i za 2000 dinara, pa lepo odatle stedi za auto ili kamp-prikolicu, ili budi privremeno podstanar u najgorim uslovima i pristupacnom cenom (ako nesto sa minimalnim uslovima uopste i postoji) pa ustedi i pobegni, pruzi se koliko si dug. Inace, u ovakvom sistemu i mora da se stedi, nesigurni su i poslovi i stanovanje. Koje je drugo resenje a da neces da budes podstanar ili da imas stambeni kredit a nemas nista svoje? Jel lep zivot decenijama razmisljati da za par meseci mozes biti na ulici, i strahovati od poslodavca jer otkaz znaci odlazak na ulicu? A da je vise onih koji onako zive onda bi se mozda promenila stambena politika na bolje, to bi i trebalo da bude briga svake normalne drzave. Ja licno od svih luksuza jedino ne mogu bez interneta i minimuma struje.

Poslednja izmena:
pa koji su, i u kojim to zemljama? vi ste pod turcima garant, ti instrumenti su garant ilegalni na zapadu

uzmes kredit za letovanje i ne placas ga, pa ostanes bez stana?
banka moze da uzme samo ono sto finansira:
ako mi finansira auto, onda samo njega moze da mi capi
ako kucu onda samo nju
ako letovanje, moze da me povuce za q.

u americi nema zabran na platu! nema teorije da jedna banka blokira racun duzniku u drugoj banci, ILI DA IZVRSITELJI ULAZE U MOJU GARAZU CAK I AKO NECU DA PLACAM AUTO NA KREDU, vec mgu samo na prevaru da ga maznu dok spavam, ako je ispred kuce!
OMG u kom bablu ti živiš...

Ako nisi u mogućnosti da platiš bilo kakav kredit koji si uzeo od banke, banka podiže tužbu i sudskim putem se pleni bilo koja pokretna ili nepokretna imovina da bi se izmirio račun prema banci. To što je zaplenjeno ide na aukcijski prodaju gde se prodaje daleko ispod cene.

Ako klijent nije u mogućnosti da isplati stambeni kredit, ne samo da će mu banka oduzeti stan, već banci ostaje dužan dok god joj ne isplati sve ono što je napisano u ugovoru. Stan je prodat daleko ispod cene i nije moguće sa njim izmiriti sva dugovanja prema banci.

U Americi je drugačije. Tamo klijent koji nije u mogućnosti da plaća kredit, može u bilo koje doba da vrati banci i ključeve od stana i ne duguje joj više ništa. Ovde je vraćanje stana banci samo deo problema.

OMG u kom bablu ti živiš...

Ako nisi u mogućnosti da platiš bilo kakav kredit koji si uzeo od banke, banka podiže tužbu i sudskim putem se pleni bilo koja pokretna ili nepokretna imovina da bi se izmirio račun prema banci. To što je zaplenjeno ide na aukcijski prodaju gde se prodaje daleko ispod cene.

Ako klijent nije u mogućnosti da isplati stambeni kredit, ne samo da će mu banka oduzeti stan, već banci ostaje dužan dok god joj ne isplati sve ono što je napisano u ugovoru. Stan je prodat daleko ispod cene i nije moguće sa njim izmiriti sva dugovanja prema banci.

U Americi je drugačije. Tamo klijent koji nije u mogućnosti da plaća kredit, može u bilo koje doba da vrati banci i ključeve od stana i ne duguje joj više ništa. Ovde je vraćanje stana banci samo deo problema.
pa zasto se onda ne borite da to promenite, a ne "sam pao sam se ubio"?
ne, tebi je vazno da dokazes da su cene naduvane, a za duznicko ropstvo te nije briga - ne znam kako mislite da izadjete iz krize, a ja zivim u usa, kada covek bankrotira, nema vise dugovanja prema bankama,, ne robuje im vise, ne plene mu platu ili njen deo... ako je covek pogresio, sta sad, da postane rob?

Kako bi ta borba trebalo da izgleda?
kako - kako? agencije ako su na strani banaka, a ne klijenata, propascete svi.
Po njenim rečima, ljudi su podigli novac iz banke i sada zovu, ne znajući šta da rade sa tim novcem.
kako je ovo [bilo] moguce? zar ne postoje faze, predodobrenost, pa bancina garancija da ce nekog da finansira, a novac ide prodavcu po kupo-prodaji?

ma lozis nas ili sebe prodajes za botovanje, stednja, jer su krediiti presusili

da vise zaradjujes

sedi di si, ni za di si nisi
Botovanje protiv nepravde, to da. To da treba vise da zaradjujes, to normalno skroz stoji, ali treba se snaci za takvu priliku i to ne zavisi samo od tebe. I poslovi su nesigurni, moras da imas neku zaledjinu u vidu ustedjevine za slucaj da izgubis posao ili da ne mozes da nadjes novi posao, inace si veoma ranjiv. Pre cu onako da zivim nego sto cu negde da budem duznik, kad si u kreditu ti nisi na nuli nego si u debelom minusu. Nekom drugom mozda ne smeta toliko puno da bude na kreditu ili da bude podstanar, razliciti smo ljudi.

malopre videh jednosoban stan u skojevskom naselju koji prodaju ni manje ni više po ceni od 3.300 EUR po kvadratu ! pa nije čak ni renoviran, već samo malo sređen.

Zvučii neverovatno jer je u pitanju teška Nedođija u kojoj je do skoro kvadrat bio 1.000 do 1.100 EUR .

Sad mene zanima da li Agencije za nekretnine izmišljaju ovakve stanove i ovakve sulude cene, kako bi potencijalne kupce uplašili od novog povećanja cena i nagovorili na kupovinu ?

ili je neko stvarno toliko lud pa misli da kvadrat na toj lokaciji može da košta kao kvadrat u strogom centru grada ?

@tema

Sacekaj novu ekonomsku krizu ili rat tj. slom cena i svega.
Do tada lovu drzi u zlatu.

Druga opcija je da gledas razvojni plan, npr. kupi zemlju gde jeftino izmedju BG i NS, a blizu zeleznicke stanice brze pruge … zivis u miru i prirodi van guzve a kad kupis mesecnu kartu na obe strane si za 15-20min udobne voznje.
Kriza nam ne gine, a rat ne daj Bože !

Verujem da ima neko mesto između Beograda i Novog Sada koje je sasvim Ok za život, a nije udaljeno od velikih gradova.

Evo šta nama treba:

- zelenilo, parkovi, mesto za rekreaciju
- solidna infrastruktura
- dostava namirnica
- toplovod jer mrzim bojlere

Za sad sam procenila da najviše odgovaraju periferija Beograda ili Novog Sada (Cerak Vidikovac Skojevsko naselje), ali je tamo kvadrat i dalje jezivo skup i daleko od mogućnosti. Čekamo da padne kvadrat na 1.300 EUR.

Verujem da ima neko mesto između Beograda i Novog Sada koje je sasvim Ok za život, a nije udaljeno od velikih gradova.

Evo šta nama treba:

- solidna infrastruktura
- dostava namirnica

Za sad sam procenila da najviše odgovaraju periferija Beograda ili Novog Sada (Cerak Vidikovac Skojevsko naselje), ali je tamo kvadrat i dalje jezivo skup i daleko od mogućnosti. Čekamo da padne kvadrat na 1.300 EUR.
Računaj da će najpovoljniji kvadrat uskoro koštati 40,000 evra

Evo šta nama treba:

- solidna infrastruktura
- dostava namirnica

Onda ti je bolja Subotica, fin gradic na granici sa EU, a nije neka propala nedodjija.
Cene su sada super zbog privremene krize, koja mora da prodje, ako ona YU stoka iz Bg ne zeli da im ovi ljudi gore pokazu srednji prst i zastitu zatraze od Budimpeste.

Twin Konza, ja pojma nemam ni ko si, nit me zanima, nego su mi malo bzvz gluposti koje pišeš, a ko velim, ima dosta agencijskih botova po forumima, pokušavaju i dalje da navuku neku naivnu ovčicu na dizanje kredita...

Isto što i sada desilo se i u Usa 2008-9te, naduvali cene rentanja, i kvadratnog metra, narod uzeo kredite, kada narod nije mogao da placa,pukle banke,cene pale za 200%,a narod u kamp kućice.

Twin Konza, ja pojma nemam ni ko si, nit me zanima, nego su mi malo bzvz gluposti koje pišeš, a ko velim, ima dosta agencijskih botova po forumima, pokušavaju i dalje da navuku neku naivnu ovčicu na dizanje kredita...

Isto što i sada desilo se i u Usa 2008-9te, naduvali cene rentanja, i kvadratnog metra, narod uzeo kredite, kada narod nije mogao da placa,pukle banke,cene pale za 200%,a narod u kamp kućice.
Meni se čini da ti Nemaš Para, i onda kao: "Joj, pa kako ću da dođem do kuće od 200,000 evra?"

Ali u realnosti nekretnine beleže dugoročni rast. Tako da, ne znam koja je trenutno cena u Beogradu, ali biće viša 2033. godine

Meni se čini da ti Nemaš Para, i onda kao: "Joj, pa kako ću da dođem do kuće od 200,000 evra?"

Ali u realnosti nekretnine beleže dugoročni rast. Tako da, ne znam koja je trenutno cena u Beogradu, ali biće viša 2033. godine
Meni se čini da pucaš od zlobe i loših namera🙂, ali šta ćeš, dotle možeš da dobaciš.

Imamo jedan manji stan koji izdajemo i solidan štek za drugi, samo nismo budale da častimo građevinsku mafiju 50.000 EUR 😀

Sačekaćemo godinu dana, nigde ne žurimo. Solidno nam ide logika, pa znamo da kada kredite praktično niko ne diže, drastično pada prodaja stanova, pa se to itekako odrazi na cene.

Drugarica radi na kreditnom odeljenju u banci, pa je upoznata sa tim.

Cene stanova svugde u svetu ozbiljno padaju, Isto će se desiti i u Srbiji.

Zavisi od lokacije, recimo ko tebi brani da se Skućiš u zabiti

"Ali ja hoću adresu na Terazijama broj 1A, i to besplatno," primetiš ti.

Kako cena nečega može pasti za 200 % ?

Meni se čini da pucaš od zlobe i loših namera🙂, ali šta ćeš, dotle možeš da dobaciš.

Imamo jedan manji stan koji izdajemo i solidan štek za drugi, samo nismo budale da častimo građevinsku mafiju 50.000 EUR 😀

Sačekaćemo godinu dana, nigde ne žurimo. Solidno nam ide logika, pa znamo da kada kredite praktično niko ne diže, drastično pada prodaja stanova, pa se to itekako odrazi na cene.

Drugarica radi na kreditnom odeljenju u banci, pa je upoznata sa tim.

Cene stanova svugde u svetu ozbiljno padaju, Isto će se desiti i u Srbiji.
samo strpljivo, a pusti tvin konzu, jer da ona ima stan u spaniji, kao sto kaze, ne bi smrduckala ovde sa 10 nickova i mastala o eu papirima

Back