Kako protiv mobinga na poslu?

mekflaj

Poznat
Poruka
8.291
Trpite li mobing na poslu i kako se borite sa tim?

Ukoliko ste „poštenjak” koji je otkrio nepravilnosti u poslovanju rukovodstva, pripravnik ili osoba pred penzijom, ako ste različiti i ekscentrični, ili, pak, fizički invalidi, ili višak radne snage – spadate među one koji mogu da postanu žrtve mobinga.

Mobing je, prema definiciji, psihičko maltretiranje na radnom mestu koje podrazumeva: davanje ponižavajućih poslova radniku, ogovaranje, stalne kontrole i kritike od strane kolega i rukovodstva, napade...

http://www.politika.rs/rubrike/Posao/Mobing-na-poslu.lt.html

Ja imam posla s jednim psihopatom koji će uskoro da mi postane pretpostavljeni, tako da očekujem da krene u ofanzivu na mene jer sam mu se ranije suprostavio i kritikovao njegovo nasilno i napadno ponašanje u kontaktu, dok mu se ostali sklanjaju i nekako ga trpe, njega i njegov klan.
Imamo li u društvu neke efikasne mehanizme protiv mobinga pretpostavljenih?

kod nas se stvari rešavaju tet a tete iliti pesnica na pesnicu
izadji više iz te uloge krhke i povučene prirode, mnogo će ti lakše biti
šta tebe boli uvo njegovo drkanje ako ti nije baš nad glavom
ako nije lično usmereno onda jedino možeš da menjaš tim

Skupljaj dokaze,pa cekaj malo da vidis kako ide,cuti trpi i smeskaj se.Pa opet skupljaj dokaze,snimaj, registruj,skupljaj svedoke,stvori tvoj klan itd.
Onda kod advokata i tuziz ga.
U stvari slusaj sta ti advokat kaze,mozda prvo zvanicno pismo gazdi, firme pa onda tuzba.
Zakon protiv mobinga postoji.
Taj majmun rizikuje posao a i pare ako se naljutis pa ti se "narusi zdravlje" i padnes u "depresiju".Ima da ti debelo plati za fizicke i psihicke posledice.A mozda i sprecavanje napredovanja na poslu.

Ukoliko ste „poštenjak” koji je otkrio nepravilnosti u poslovanju rukovodstva, pripravnik ili osoba pred penzijom, ako ste različiti i ekscentrični, ili, pak, fizički invalidi, ili višak radne snage – spadate među one koji mogu da postanu žrtve mobinga.

Mobing je, prema definiciji, psihičko maltretiranje na radnom mestu koje podrazumeva: davanje ponižavajućih poslova radniku, ogovaranje, stalne kontrole i kritike od strane kolega i rukovodstva, napade...

Ja imam posla s jednim psihopatom koji će uskoro da mi postane pretpostavljeni, tako da očekujem da krene u ofanzivu na mene jer sam mu se ranije suprostavio i kritikovao njegovo nasilno i napadno ponašanje u kontaktu, dok mu se ostali sklanjaju i nekako ga trpe, njega i njegov klan.

Laskaj mu do iznemoglosti, čak i kad ukapira da ga za*ebavaš. Kad te napada, odgovori mu uz širok osmeh...

Да смо нормална држава, такви би били на принудним психотерапијама далеко од било каквог колектива.
Имам и ја једног дркаџију на послу.
Међутим, заштићен је као бели медвед.
Трудим се да не долазим с њим у контакт ако баш не морам.
А кад морам, комуникација сасвим сведена. На урлање и драње углавном оћутим али било је и ситуација кад нисам па ми је првом приликом вратио мило за драго.
Све у свему

samo mu sanes na uvce da znas de zivi i de su osiguraci za svetlo

Ovde bi trebalo dati konkretan odgovor....prošetaj po sajtovima na tu temu.....mada je jako teško izgurati priču i isterati istinu....jer istina ima dva kraja....klanjaj ga se koliko možeš....radi dok radiš..traži drugi posao u međuvremenu, ako se ikako i to može....i ako nađeš sledeći posao...šta vidiš ne vidiš, šta čuješ ne čuješ...dok ne ojačaš i postaneš otporan na surovosti na poslu, a i u životu...mobing mu dođe ko kaljenje čelika....odvratno ali je tako...

Имала сам такву ситуацију на послу пре доста година, у питању је био рад на одређено време са некаквом перспективом да прерасте у сталан радни однос.
Неко се ту препао за своје позиције изгледа, не могу то друкчије да објасним, јер оно што се мени догађало је било нешто најгоре што сам икад од људи доживела.
Углавном, све се неславно завршило, по мене наравно. Успели су у својим настојањима и осујетили моје запошљавање.
Поука: - бежите колико вас ноге носе, свакодневни стрес и секирација могу озбиљно да угрозе ваше здравље.

Ja bih probala da kontrolisem situaciju preko nekog viseg rukovodioca (ko je menadzer tom liku, ili menadzer njegovog menadzera, da li sa njima imas ok odnose?). Ako su visi rukovodioci ok, verovatno bi mogli da minimizuju kontakt izmedju tog lika i tebe. Ako u toj firmi nema ok menadzera, ili je hijerarhija takva da ne mozes prici ni jednom menadzeru, onda je ta firma njesra i toplo preporucujem promenu posla.

...a ako ne moze da promeni posao,shta onda...onda ostaje kao mogucnost dosta losha da se nosi sa time kako zna i ume...ranije do direktora nisi mogao da pridjesh ni na lopati...msm da je tako i sada...znam jer imam takvo iskustvo...sindroim praznog stola,pa sindrom pretrpanog pa rokovi...kad nakraju sve uradish onda kontrola u smislu trazenja dlake u jajetu...a kad je nema onda bude izmishljena...teshko bude zaista...ali jak mentalni sklop i odluchnost na borbu su me bukvalno odrzali...e kad bi stigla kuci onda potok suza,ali tako to kod zena...na koncu mi je bilo zao shto tog kretena moj muz nije istamburao,a lepo mi reko ma daj da ga sredim:zloca:

Ja sam, nazalost, tip koji ne moze da trpi pritisak, zlostavljanje i sl. Imala sam iskustva sa mobingom, jako kratko trpela , a onda pukla, oterala doticne u ***** i dala otkaz. Posle bila gladna, ali opet mi je bilo lakse nego rak od stresa da dobijem i da trpim bol u stomaku svako jutro kad treba da idem na poso.Tako da, sve u principu mogu lakse da podnesem i gomilu posla i prekovremen rad,sve sve, ali psihicko zlostavljanje nema sanse.

Ja sam, nazalost, tip koji ne moze da trpi pritisak, zlostavljanje i sl. Imala sam iskustva sa mobingom, jako kratko trpela , a onda pukla, oterala doticne u ***** i dala otkaz. Posle bila gladna, ali opet mi je bilo lakse nego rak od stresa da dobijem i da trpim bol u stomaku svako jutro kad treba da idem na poso.Tako da, sve u principu mogu lakse da podnesem i gomilu posla i prekovremen rad,sve sve, ali psihicko zlostavljanje nema sanse.

Potpuno isto, samo eto nisam posle otkaza bila gladna, vise onako bez svog dinara, ali nije mi bila ugrozena egzistencija a i da jeste mislim da bih isto postupila.

Da sam bila sama,uradila bih potpuno isto...a pre toga bi krelcu sa zadovljsvom rekla svashta da ni pas sa maslom ne bi pojeo...nazalost uveliko sam imala dvoje dece...a i mm je bio u istoj firmi tako da smo oboje trpeli mobing:sad2:njemu je pucao film a ja ga smirivala rechima,nismo sami misli na decu...

Ja ne znam kako preživeh prošlu godinu.....istrpeh i osta živa...nije uopšte za pohvalu, jednostavno nisam imala izbora...sada je situacija ok., ali bez obzira, pamtim, ne vraćam, ne mrzim jer me mrzi da mrzim....ali mi je muka od nekih likova, koje svaki dan moram da gleeeedam, fuj...

Trpeti mobing na poslu je jako tesko a pomoci uglavnom nema jer zakon je na papiru mozda i dobar a u praksi tesko ces izaci kao pobednik.
Ja sam godinama trpela pritisak na poslu i bukvalno maltretiranje jer nisam imala izbora: dvoje dece je trebalo hraniti i skolovati a muz 11 godina nije uspevao da nadje nikakav posao. I razbolela sam se ... A onda sam i otkaz dobila i dve godine sam se tuzila, dobila sam sud: da me vrate na posao, isplate zaradu za te dve godine i uplate radni staz. I znate kako je zavrsilo: proslo je osam godina od zavrsetka spora a pare jos nisam dobila, staz mi uplatili za godinu dana. Srecom muz mi se zaposlio i cerka je zavrsila fakultet pa se i ona zaposlila i na njihov nagovor nisam se vratila na taj posao, verujem da bi maltretiranja bila nastavljena. Ali nasla sam posao na drugom mestu i radila oko cetiri godine. Sad ne radim, na zalost .
Najbolje bi bilo ako mozes da nadjes neki drugi posao ili da probas " da ne ispravljas krive drine" i da ocutis svaku provokaciju, valjda ce se vremenom umoriti i ostaviti te na miru

Moj muz i ja nismo imali izbor...oboje smo bili u istoj firmi i pri tom tu imali zavidan staz...i onda je kretenchina imala prliku da lechi komplekse:evil:i josh je pri tom imao podrshku direktora...sad kad setim zao mki je shto ga mm nije negde u mraku razbucao...potpuno zasluzeno

...a ako ne moze da promeni posao,shta onda...onda ostaje kao mogucnost dosta losha da se nosi sa time kako zna i ume...ranije do direktora nisi mogao da pridjesh ni na lopati...msm da je tako i sada...znam jer imam takvo iskustvo...sindroim praznog stola,pa sindrom pretrpanog pa rokovi...kad nakraju sve uradish onda kontrola u smislu trazenja dlake u jajetu...a kad je nema onda bude izmishljena...teshko bude zaista...ali jak mentalni sklop i odluchnost na borbu su me bukvalno odrzali...e kad bi stigla kuci onda potok suza,ali tako to kod zena...na koncu mi je bilo zao shto tog kretena moj muz nije istamburao,a lepo mi reko ma daj da ga sredim:zloca:

ovo je najčešće jedino rešenje sa stokom kao što su rukovodioci...

Back