Tema povuci-potegni.
OK, koliko bi vas forumaša amenovalo da vam se djeca od 14 godina + nadalje tu i tamo napiju (recimo i žestice pa da nakon toga nad WC-školjkom plaču - joj, joj, samo da me pusti, neću više majkemi!) i u prosijeku dvaput godišnje zapale marihuanu (uzdižući to malo mrvica upitne kvalitete kao Krista)?
Ili bi vam bilo milije da u tim godinama zakupe separe u noćnom klubu uz Chivas?
Nijedno,ni drugo.
Zasto bi uopste iko sa 15 morao da se napije ili proba marihuanu i da se to racuna za normalno u tom periodu odrastanja?
Ili da narucuje viski u separeu?
Za taj uzrast mi je normalno da tek pocinje da izlazi sa drustvom,i to ne posle ponoci,da pije neke sokice,da se druze uz muziku koju vole,da su neoptereceni nicim.
Kasnije,kad se vec budi radoznalost za svim i svacim,normalno mi je da proba alkohol,poneku cigaretu.
(Ne i da pije ko smuk i bahati se sa narudzbama.)
Marihuanu i slicno uopste ne mora da proba nikad i nista mu nece faliti.
To bi bilo normalno.A posto danas nista nije normalno,znam da je to utopija.
Takodje,normalno je dopustiti djeci da izlaze,da se druze sa vrsnjacima,da zive taj neki tinejdzerski zivot,bilo kakve zabrane su kontraproduktivne,ali i da znaju granice dolaska iz provoda,a ne da ih roditelji citavu noc cekaju i ne znaju ni gdje su,ni s kim,ni kad ce doci.
I sto je najgore,ne smiju ni da ih pitaju gdje su bili i sta su radili.
Nikad nisam bila za zabrane bilo cega.Svako ljudsko bice zeli slobodu.I ako mu je uskratis,naci ce drugi,cesto losiji nacin,da dodje do tog sto je zamislio.
Dakle,stroga sam u smislu da moraju da postoje neka pravila jer ti si roditelj njemu,a ne on tebi ..i tvoje je da mu objasnjavas,pricas i da razumijes njegove potrebe,ali ne da mu zabranjujes izlaske i druzenje.