Možda jesam najgora majka na svetu ali.......

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nije baš ni tako. U tinejdžerskim godinama mozak deteta u velikoj meri oblikuje okolina, pogotovo društvo. Bratanac tražio od roditelja pare da izlazi na splav s drugarima iako ga ne zanima apsolutno ni to smeće od muzike ni taj gaserski stil života i način ponašanja, ali hoće da izlazi sa svojim društvom i društvo hoće tamo. Brat i snaja su iz totalno druge priče, kao uostalom i većina familije.
U pravu si, može se dogoditi i tako, ali ipak mislim u rjeđim slučajevima.

Nisam.mislila.na tebe, jer delujes ko da si se dobro provodio, q ead se malo kqjes :D mislim na ljude koji ne treba ni da piju nit ista ni sa 15, ni sa 25, jer nisu psihički tačni, pa postanu zavisni.
Razumeo sam o kome pričaš ali mi delovalo kao da si me svrstala među njih. O zavisnosti tek nisam ni pričao, to je još krupniji problem. Poenta mi je bila višestruko veće oštećenje organizma, pogotovo mozga u razvoju, koje se zanemaruje zbog "samo probanja" ili tinejdžerskog glupiranja. Ne postoje bezbedne doze, pogotovo ne za decu. Takvi ljudi najčešće nemaju dobru moć prosuđivanja i samokontrole i često reaguju impulsivno, burno, kao koleginica malopre, dok istovremeno i osuđuje i vređa i samouvereno o sagovorniku iznosi neosnovane tvrdnje. To gledamo svakodnevno oko nas.

Razumeo sam o kome pričaš ali mi delovalo kao da si me svrstala među njih. O zavisnosti tek nisam ni pričao, to je još krupniji problem. Poenta mi je bila višestruko veće oštećenje organizma, pogotovo mozga u razvoju, koje se zanemaruje zbog "samo probanja" ili tinejdžerskog glupiranja. Ne postoje bezbedne doze, pogotovo ne za decu. Takvi ljudi najčešće nemaju dobru moć prosuđivanja i samokontrole i često reaguju impulsivno, burno, kao koleginica malopre, dok istovremeno i osuđuje i vređa i samouvereno o sagovorniku iznosi neosnovane tvrdnje. To gledamo svakodnevno oko nas.

Ne bih rekla , i za to imam brojne primere ljudi koji u životu ništa okusili nisu, a itekako su impulsivni , agresivni. S druge strane, ima nas puno koji jesmo svasta probali , a poprilično smo pacifisti , ako mogu tako da se izrazim, osim ovih carkica na forumu, u suštini sam sve, samo ne svadjalica , još manje impulsivna . Mislim da te osobine, pod dejstvom neke supstance, mogu samo da budu eksplozivnije. Neko ko je u glavi i duši miran, sigurno neće postati problematican zbog buksne

Udružili se protiv mene i ja sada kriva i neopisivo glupa.
Tu tvoju ispovjest znaju svi forumi na kojima si bio. Misliš da je to nešto interesantno, pogotovo što pripovjedaš sve na način kao da se ponosiš time!?
Dosadan si i naporan s tim. I naravno, posljednji ovdje koji može i treba da prenosi iskustvo koje si imao.

Ne bih rekla , i za to imam brojne primere ljudi koji u životu ništa okusili nisu, a itekako su impulsivni , agresivni. S druge strane, ima nas puno koji jesmo svasta probali , a poprilično smo pacifisti , ako mogu tako da se izrazim, osim ovih carkica na forumu, u suštini sam sve, samo ne svadjalica , još manje impulsivna . Mislim da te osobine, pod dejstvom neke supstance, mogu samo da budu eksplozivnije. Neko ko je u glavi i duši miran, sigurno neće postati problematican zbog buksne
Zbog jedne neće, neće ni svi, daleko od toga da iko to tvrdi ili da je uzrok samo jedan. Ali opet kažem, tema nije o "sako probanju", zadovoljavanju znatiželje, čašici viskija ili jednoj buksni. I ne pričam o ponašanju pod dejstvom, nego o ponašanju kao posledici psihofizičkog oštećenja mladog organizma u razvoju.

Uostalom, trebalo bi roditelji da se zapitaju , jer kupuju deci patike od po 10k , što je meni van pameti, nailazim često na podsmeh što svojoj deci kupujem polovno i što ih ucim da im ne treba nikakav statusni simbol , da bi vredeli, ne idem sa njima na luksuzna mesta, pa se neću začuditi ako budu cirnuli pivce u parku u tinejdzerykim danma , ali ne odgajam ih tako da požele skupo pice u elitnom klubu. S druge strane, mislim da sam ja na exitu bila 2005., imala sam 16 godina ili 2004 ***** li ga. Nisam se vratila kući ni pijana , ni drogirana, ali jesam imala upalu mišića, jer je Carl Cox pokidao tu noć, tako da se neću čuditi ako mi budu tražili karte za exit ili love fest :D
Pa isti ti rasplodni organ ako ti deca cimaju alkohol u parku ili u skupom klubu, sa pedagoske strane. Sa finansijske nije ali ne pisemo o finansijama nego o vaspitanju dece sudeci po komentarima ostalih. Bitno je da se klinci ne naviknu da alkohol koriste redovno i u pogresne svrhe, pa je jedna flasa piva ili jedno pice u skupom lokalu sasvim OK ali da se svakog vikenda vrati kuci pijano i da povraca po coskovima je vec problem koji treba leciti/spreciti.

No, zivotno iskustvo (na srecu drugih oko mene) kaze da onaj ko u svojoj glavi ima kocnicu ili nema potrebu za opijatima nece podleci tim navikama a oni koji su slabi ce na kraju zavrsiti sa casom. I kad pogledam medju rodjacima, poznanicima i kolegama iz Srbije taj % medju muskarcima je bas zamasan...

Ovde bilo jednom , tamo non stop. Vidimo sad da je nasa omladina top, sa sve tim alkoholom kud i kamo. Dok mladji menjaju sistem, stariji se sekiraju da li će da popije neku u zemlji gde je glavna kultura da se od malih nogu gazi grožđe za vino, peče rakija i obavezno popije svako jutro po jedna orahovaca, za cirkulaciju. . Licemerje. Nek su deca živa i zdrava . Više me ovi matorci brinu.
Matorci daju deci malo alkohola jos dok dok su bebe
Neki obicaji

U tim fensi kafićima je separe sa viskijem je 100-200e a možda i više.

Šta će petnaestogodisnjaku te pare?

Ti klinci dele pare i više se isprosipa nego što popila i većina izraste u sasvim normalne ljude. Ko ima žicu da mu to predje u naviku, ne treba mu ni separe , ni flaša viskija . Taj će da se zadovolji vinjakom na nekoj stanici. Nema tu pravila. Moja braća su, recimo, sportisti , ne piju ni gazirana, ali znali su tako sa društvom da izadju kao mladji , klubovi , gas, popiju par pica. Prošlo ih , evo imaju 22 i 23 godine. Obojica devojke, posao , normala , i dan danas ne piju sokove , ne jedu šećer, sta znam loze se nešto na proteine i fudbal. Ali su momci normalni, a imali su taj momenat trajalo koju godinu i proslo.

Udružili se protiv mene i ja sada kriva i neopisivo glupa.
Tu tvoju ispovjest znaju svi forumi na kojima si bio. Misliš da je to nešto interesantno, pogotovo što pripovjedaš sve na način kao da se ponosiš time!?
Jeste, jako si bitna pa se udružuju protiv tebe. Niko ti nije rekao, čak ni insinuirao da si glupa. Ne glumi da me poznaješ jer ne znaš ništa o meni izuzev ovoga što ovde napišem o sebi, a već si se prilično nalupetala.

Dosadan si i naporan s tim. I naravno, posljednji ovdje koji može i treba da prenosi iskustvo koje si imao.
Niko te nije pitao za mišljenje niti za dozvolu. Zapovedaj u svojoj kući ako imaš kome.

Jeste, jako si bitna pa se udružuju protiv tebe. Niko ti nije rekao, čak ni insinuirao da si glupa. Ne glumi da me poznaješ jer ne znaš ništa o meni izuzev ovoga što ovde napišem o sebi, a već si se prilično nalupetala.

Niko te nije pitao za mišljenje niti za dozvolu. Zapovedaj u svojoj kući ako imaš kome.
Ha,stari švaleri.

Dadoh ćerki ime Ekatarina zbog benda Ekatarina velika, 16 godina kasnije ona mi traži pare za Cecin koncert. E, nećeš Ekatarina boga mi :D
Slusace kasnije EKV.🙂
Ja se sjecam tinejdzerskog doba kad sam ja slusala "Crvenu jabuku" i sl.moj otac slusao Zvonka Bogdana.
Meni je tada ta muzika bila nekako zastarjela,kao neki dinosaurusi...ko jos to slusa?🙂
A sada,kad su prosle godine,slusam skoro sve sto je slusao moj otac...imam skoro isti muzicki ukus.
Sve je to i do trenda. U vrijeme moje mladosti niko nije slusao narodnjake.

Tema povuci-potegni.

OK, koliko bi vas forumaša amenovalo da vam se djeca od 14 godina + nadalje tu i tamo napiju (recimo i žestice pa da nakon toga nad WC-školjkom plaču - joj, joj, samo da me pusti, neću više majkemi!) i u prosijeku dvaput godišnje zapale marihuanu (uzdižući to malo mrvica upitne kvalitete kao Krista)?

Ili bi vam bilo milije da u tim godinama zakupe separe u noćnom klubu uz Chivas?

Verovala ili ne, jesam. Mama mi je bila sankerica 30 godina po svim tim gradskim klubovima i mestima i da sam htela nisam mogla da je prevarim. Nikada nisam.lagala roditelje , pa nisu mentoli, ne idem sigurno da pijem ice tea uveče kad izadjem.
Meni mama bila učiteljica , nisam imala ograničenje izlazaka ali sa 15 nije primereno bilo da tražim pare za viski. I nisam dolazila kući pijana.
Ne postoji žurka koju sam propustila , popila sam i ja koju , ali cirkanje mi nikad nije leglo niti vidim i sada smisao provoda u cirkanju.
Drugo , mora da se zna neki red , a detetu sa 15 može i svašta da se čini da jeste ok, a uloga roditelja je ipak u tome da jasno kaže i pokaže šta je ok, a šta nije, ne da glumi hipika i carstvo drugarstvo.

Ti klinci dele pare i više se isprosipa nego što popila i većina izraste u sasvim normalne ljude. Ko ima žicu da mu to predje u naviku, ne treba mu ni separe , ni flaša viskija . Taj će da se zadovolji vinjakom na nekoj stanici. Nema tu pravila. Moja braća su, recimo, sportisti , ne piju ni gazirana, ali znali su tako sa društvom da izadju kao mladji , klubovi , gas, popiju par pica. Prošlo ih , evo imaju 22 i 23 godine. Obojica devojke, posao , normala , i dan danas ne piju sokove , ne jedu šećer, sta znam loze se nešto na proteine i fudbal. Ali su momci normalni, a imali su taj momenat trajalo koju godinu i proslo.
Pda, kada će ako neće kao mladi malo da se provedu.
Ali šta znam ovo mi je ipak preterano za 15 god , da je bar 17, a i ako su neki full buržuju to im je sića.

Slusace kasnije EKV.🙂
Ja se sjecam tinejdzerskog doba kad sam ja slusala "Crvenu jabuku" i sl.moj otac slusao Zvonka Bogdana.
Meni je tada ta muzika bila nekako zastarjela,kao neki dinosaurusi...ko jos to slusa?🙂
A sada,kad su prosle godine,slusam skoro sve sto je slusao moj otac...imam skoro isti muzicki ukus.
Sve je to i do trenda. U vrijeme moje mladosti niko nije slusao narodnjake.
U osnovnoj svi slušaju isto, kasnije u srednjoj se dele u grupice,
jedino što je meni sad sva ova nova muzika polusranje, letnji hitovi i ćao. :mrgreen:

Tema povuci-potegni.

OK, koliko bi vas forumaša amenovalo da vam se djeca od 14 godina + nadalje tu i tamo napiju (recimo i žestice pa da nakon toga nad WC-školjkom plaču - joj, joj, samo da me pusti, neću više majkemi!) i u prosijeku dvaput godišnje zapale marihuanu (uzdižući to malo mrvica upitne kvalitete kao Krista)?

Ili bi vam bilo milije da u tim godinama zakupe separe u noćnom klubu uz Chivas?
Nijedno,ni drugo.
Zasto bi uopste iko sa 15 morao da se napije ili proba marihuanu i da se to racuna za normalno u tom periodu odrastanja?
Ili da narucuje viski u separeu?
Za taj uzrast mi je normalno da tek pocinje da izlazi sa drustvom,i to ne posle ponoci,da pije neke sokice,da se druze uz muziku koju vole,da su neoptereceni nicim.
Kasnije,kad se vec budi radoznalost za svim i svacim,normalno mi je da proba alkohol,poneku cigaretu.
(Ne i da pije ko smuk i bahati se sa narudzbama.)
Marihuanu i slicno uopste ne mora da proba nikad i nista mu nece faliti.
To bi bilo normalno.A posto danas nista nije normalno,znam da je to utopija.
Takodje,normalno je dopustiti djeci da izlaze,da se druze sa vrsnjacima,da zive taj neki tinejdzerski zivot,bilo kakve zabrane su kontraproduktivne,ali i da znaju granice dolaska iz provoda,a ne da ih roditelji citavu noc cekaju i ne znaju ni gdje su,ni s kim,ni kad ce doci.
I sto je najgore,ne smiju ni da ih pitaju gdje su bili i sta su radili.
Nikad nisam bila za zabrane bilo cega.Svako ljudsko bice zeli slobodu.I ako mu je uskratis,naci ce drugi,cesto losiji nacin,da dodje do tog sto je zamislio.
Dakle,stroga sam u smislu da moraju da postoje neka pravila jer ti si roditelj njemu,a ne on tebi ..i tvoje je da mu objasnjavas,pricas i da razumijes njegove potrebe,ali ne da mu zabranjujes izlaske i druzenje.

Nijedno,ni drugo.
Zasto bi uopste iko sa 15 morao da se napije ili proba marihuanu i da se to racuna za normalno u tom periodu odrastanja?
Ili da narucuje viski u separeu?
Za taj uzrast mi je normalno da tek pocinje da izlazi sa drustvom,i to ne posle ponoci,da pije neke sokice,da se druze uz muziku koju vole,da su neoptereceni nicim.
Kasnije,kad se vec budi radoznalost za svim i svacim,normalno mi je da proba alkohol,poneku cigaretu.
(Ne i da pije ko smuk i bahati se sa narudzbama.)
Marihuanu i slicno uopste ne mora da proba nikad i nista mu nece faliti.
To bi bilo normalno.A posto danas nista nije normalno,znam da je to utopija.
Takodje,normalno je dopustiti djeci da izlaze,da se druze sa vrsnjacima,da zive taj neki tinejdzerski zivot,bilo kakve zabrane su kontraproduktivne,ali i da znaju granice dolaska iz provoda,a ne da ih roditelji citavu noc cekaju i ne znaju ni gdje su,ni s kim,ni kad ce doci.
I sto je najgore,ne smiju ni da ih pitaju gdje su bili i sta su radili.
Nikad nisam bila za zabrane bilo cega.Svako ljudsko bice zeli slobodu.I ako mu je uskratis,naci ce drugi,cesto losiji nacin,da dodje do tog sto je zamislio.
Dakle,stroga sam u smislu da moraju da postoje neka pravila jer ti si roditelj njemu,a ne on tebi ..i tvoje je da mu objasnjavas,pricas i da razumijes njegove potrebe,ali ne da mu zabranjujes izlaske i druzenje.
To kako ti pišeš nije bilo ni u doba mog ćaće.
Potajno su pušili u osnovnoj, a kada je krenuo u gimnaziju, bilo je i opijanja.

:mrgreen:

E sad, druga stvar ako ti se "posreći" da imaš starmalo dijete, ali i to je pitanje koliko je sreća.

E sad, druga stvar ako ti se "posreći" da imaš starmalo dijete, ali i to je pitanje koliko je sreća.
Kod nas je bilo.U vecini.Ne kazem sto posto i svugdje.
U osnovnoj skoli niko nije izlazio.Sa izlascima se pocinjalo u prvom srednje,sa 15 godina ...kad smo imali 17,18 vec je bio rat i izlasci su bili prilicno opasni.Bilo je svakakvih likova,naoruzanih,malo malo,neko baci suzavac...
Sto ne znaci da nismo stigli na sve moguce zurke,zabave,i slicno.Jednostavno,sam se cuvas kad znas razliku izmedju dobrog i loseg.
Sjecam se,jednoj mojoj drugarici su roditelji zabranjivali izlaske,ona je naravno,krisom izlazila i upadala u neke opasne situacije bas zato sto nije izlazila sa svojim uobicajenim drustvom,s kim se inace druzi i u vrijeme kad svi izlaze.Zato djeci treba pustiti...ako svi izlaze,izlazi i ti.Ako svi idu na zurku,idi i ti.
Ako svi ostaju do ne znam kog vremena,ostani i ti.
Ali ne i ako svi probaju drogu,probaj i ti.
Postoje stvari koje ne moras probati i neces biti ni u cemu uskracen.

Danas se skupljaju na gajbi navare se i igraju soni.

nema vinjaka oko poljskog WCa u šumi.......... :mrgreen:

Back