Možda jesam najgora majka na svetu ali.......

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kod nas je bilo.U vecini.Ne kazem sto posto i svugdje.
U osnovnoj skoli niko nije izlazio.Sa izlascima se pocinjalo u prvom srednje,sa 15 godina ...kad smo imali 17,18 vec je bio rat i izlasci su bili prilicno opasni.Bilo je svakakvih likova,naoruzanih,malo malo,neko baci suzavac...
Sto ne znaci da nismo stigli na sve moguce zurke,zabave,i slicno.Jednostavno,sam se cuvas kad znas razliku izmedju dobrog i loseg.
Sjecam se,jednoj mojoj drugarici su roditelji zabranjivali izlaske,ona je naravno,krisom izlazila i upadala u neke opasne situacije bas zato sto nije izlazila sa svojim uobicajenim drustvom,s kim se inace druzi i u vrijeme kad svi izlaze.Zato djeci treba pustiti...ako svi izlaze,izlazi i ti.Ako svi idu na zurku,idi i ti.
Ako svi ostaju do ne znam kog vremena,ostani i ti.
Ali ne i ako svi probaju drogu,probaj i ti.
Postoje stvari koje ne moras probati i neces biti ni u cemu uskracen.
Dobro sad, puno toga ovisi i o sredini.
Ja sam od desete do petnaeste živjeo u selu na krajnjem sjeverozapadu Njemačke, tamo mi se puno nije moglo ni dogoditi.
Ono što je meni u uvodnom zaparalo oči je djeca u noćnom klubu kako izigravaju klaune u separeu i umišljaju si da su gangsta.

Meni mama bila učiteljica , nisam imala ograničenje izlazaka ali sa 15 nije primereno bilo da tražim pare za viski. I nisam dolazila kući pijana.
Ne postoji žurka koju sam propustila , popila sam i ja koju , ali cirkanje mi nikad nije leglo niti vidim i sada smisao provoda u cirkanju.
Drugo , mora da se zna neki red , a detetu sa 15 može i svašta da se čini da jeste ok, a uloga roditelja je ipak u tome da jasno kaže i pokaže šta je ok, a šta nije, ne da glumi hipika i carstvo drugarstvo.

Nije nikakav problem da se detetu ukaže sta je ok, ali je činjenica da od zabrane moze samo da se izrodi inat. Gledam i po mom mužu, kad je bio klinac kao engleski, muzička škola folklor , samo ga opterecivali obavezama i kad je prešao 18 godina, sve mu dosadilo, od svega odustao i do 25 godina samo izlazio i tukao sa društvom, za svoje pare svakako, ali je nadoknadjivao zezanje koje je propustio kao tinejdzer. Prošlo ga je i to, ali poenta da je strogoca i nametanje obaveza bilo kontraproduktivno i da na kraju iz svega ima odredjena znanja, ali nije istrajao. A sve su to radili da ga kao sklone da ne izlazi i slično. Inopet ponavljam, mali koji bi da poručuje viski, sigurno da ima odličan primer roditelja kako živeti na visokoj nozi, to je sve superdry kultura i neki lažni glamur. Devojčice u odeljenju moje ćerke ne dolaze peške u skolu , samo kolima, počele su da je zadirkuju što nikada nije bila u Grčkoj (?) , ja šokirana ,ima tu razne dece , koja će nastaviti i kasnije da se ponašaju tako da drugoj deci nabijaju neke komplekse

Nije nikakav problem da se detetu ukaže sta je ok, ali je činjenica da od zabrane moze samo da se izrodi inat. Gledam i po mom mužu, kad je bio klinac kao engleski, muzička škola folklor , samo ga opterecivali obavezama i kad je prešao 18 godina, sve mu dosadilo, od svega odustao i do 25 godina samo izlazio i tukao sa društvom, za svoje pare svakako, ali je nadoknadjivao zezanje koje je propustio kao tinejdzer. Prošlo ga je i to, ali poenta da je strogoca i nametanje obaveza bilo kontraproduktivno i da na kraju iz svega ima odredjena znanja, ali nije istrajao. A sve su to radili da ga kao sklone da ne izlazi i slično. Inopet ponavljam, mali koji bi da poručuje viski, sigurno da ima odličan primer roditelja kako živeti na visokoj nozi, to je sve superdry kultura i neki lažni glamur. Devojčice u odeljenju moje ćerke ne dolaze peške u skolu , samo kolima, počele su da je zadirkuju što nikada nije bila u Grčkoj (?) , ja šokirana ,ima tu razne dece , koja će nastaviti i kasnije da se ponašaju tako da drugoj deci nabijaju neke komplekse
Nisi dete vodila u Grčku? Strašno!
Nema tu pravila. Koliko porodica znam da su iz iste šerpe jeli, pa djeca potpuno različita po načinu odrastanja. Svi nešto pametuju, ali formule za odgojiti dijete nema. Roditelji bili strogi ili popustljivi ono će ići kroz odrastanje ,,po svome,,

Nisi dete vodila u Grčku? Strašno!
Nema tu pravila. Koliko porodica znam da su iz iste šerpe jeli, pa djeca potpuno različita po načinu odrastanja. Svi nešto pametuju, ali formule za odgojiti dijete nema. Roditelji bili strogi ili popustljivi ono će ići kroz odrastanje ,,po svome,,
Ma i ja mislim da se svi radjaju sa nekim određenim osobinama i nema tu puno "popravke". Možemo da ih učimo i da pričamo, ali svako će na kraju kad malo odraste, raditi neke stvari kako želi. Ne može niko da mi kaze da su Kostini roditelji učili dete da jednog dana uleti u skolu i napravi masakr. To što je išao u streljani, nema veze ni sa čim, nekada su deca imala časove odbrane na Bubanj potoku i svi su učili kako se rukuje oruzjem od malih nogu. Prosto, neke stvari ne možemo da predvidimo

Pa jeste , do deteta je , do vaspitanja , do uzora, do snalaženja. Ja razumem o čemu pričaš - da zabrane nisu dobre tipa terora i kad ukidaš prilike za druženje i tu se slažem. On će probati , to svi znamo - ali ja nekako ne bih mogla da dam zeleno svetlo tom stilu iz priče.
Nekom detetu se i moraju zabraniti neke stvari , a drugo jednostavno nije sklono nevoljama.

Back