Kako popraviti užasno sporu virtuelizaciju na Win11

Krivoslavna

Početnik
Poruka
25
Od kada sam krenula da koristim Windows 11, primetila sam nešto. Iako su mi je u Windows Security-u ugašena "Memory Integrity" opcija (po defaultu upaljena na Win11 ali ne na 10), primetila sam da mi povremeno VirtualBox postaje jako spor iz vedra neba (obično posle update-ova). Ako ste pogođeni ovim problemom, verovatno ste primetili stvari poput užasno slabih performansi i male zele kornjače umesto "V" simbola u listi indikatora u donjem desnom delu VM prozora. Da biste rešili ovaj problem, otvorite adminstratorsku komandnu liniju i ukucajte sledeće:

Kod:
bcdedit /set hypervisorlaunchtype off

Ovo je neophodno čak iako ste posebno uklonili Hyper-V ili kao ja koristite Win11 Home verziju. Nakon određenih update-a, tj. kod nekih od manjih kao i nakon 22H2 build update-a, moraćete isti postupak ponoviti ako imate problema sa sporom virtuelizacijom. Neću ulaziti preterano u tehničke detalje ali ovo ima veze s tim da je VBS (Virtualization based security) omogućen po defaultu i Microsoft gura uporno razne komponente toga čak iako imate onu opciju u Windows Security-u ugašenu.
 
Host mašina ima Ryzen 7 6800H

Kada je Hypervisor ulkljucen on koristi Ryzen AMD-V tehnologiju za virtualizaciju. Ako instaliras jos neku virtuelnu masinu tipa Oracle ili VMware u tom slucaju i Hyper-v i Vmware/Vbox koriste isti hardver i prave konfuziju pa samim tim dolazi do sporijih performansi. To je najveci razlog zasto sve radi brze kada ga iskljucis, nema veze sa memorijom.
 
Jesi li ga iskljucila iz "Windows Optional Features"?

Cudno mi je da Windows "Home" uopste insistira na ovome :lol:
1671984673410.png


Kod mene je hypervisor platform deinstaliran i ne nudi Hyper-V jer je Home verzija.
 
Mozes da probas i iskljucis ga direktno iz DISM-a, DISM pored ostalih stvari odredjuje i koje image komponente se instaliraju preko Win Update-a.

Trebalo bi da bude: Dism /online /disable-feature /featurename:Microsoft-Hyper-V
1671985425337.png


Windows Home je stvarno prokleta stvar ponekad... Windows je kod nekih sitnica teže naštelovati od Arch-baziranih Linux distribucija.
Inače, pre narednog restarta ću ugasiti i virtual machine platform mada u prošlosti to nije rešavalo problem koliko se sećam, ali možda je ipak dobra ideja ako je verovati ovoj stanici.
 

Back
Top