Tutorijal Како у Линукс терминалу да испишете само директоријуме (фолдере)?

Pa izgleda da nemamo.Ja imam izvorni,a ti si promenio,sve sto se promeniti moze,a ja to necu.

To sto si video jeste ubuntu koji moze da izgleda kao sto si prikazao (sve default) a mozda i da bude ocigledno vrlo razlicit - a uzgred budi receno imamo potpuno istu veriziju ubuntua koja se zove jelly-fish - obojca. Isti izvorni u22. Samo sto ti nisi nesto mnogo menjao i podesavao. A ja jesam.

I da tacno je - ovo je customizovani desktop kod mene, zato sto mi tako pomaze da radim brze i efikasnije i sa puno prozora, cak i na TV-u (jer ova slika je skinuta sa TVa, a ne sa monitora)

Naravno ispod toga je zapravo isti linux, isto radi, samo su aplikacije razlicite

Ono sto hocu ovde da kazem i sto je poenta price - totalna razlicitost je samo customizacija. I mint je customizacija. I sve one dolaze u nekom default izgledu ali naravno za razliku od windowsa gde su neke stvari donekle zakucane lepota linux-ovih gui-ja je generalno imaju puno fleksibilnosti da se naprave kako ti najvise odgovara.

A ono sto ti najvise odgovara se menja vremenom. Radis, nesto ti smeta, cusnes na jednu stranu, nesto drugo ti smeta cusnes na drugu stranu, nesto dodas, nesto oduzmes. Sve zavisi sta radis. Ja radim puno razlicitih stvari odjednom i logicno je da customizacija prilagodjena mojim potrebama.

Mozda moj desktop nije mnogo lep. Ali mi je vrlo koristan i efikasan u odlazenju na mesto ili aktiviranju necega gde mi i sta treba.

ja i nisam nesto mnogo menjao zapravo

Ja sam tebi napisao da ja necu da menjam,jer mi ne treba jos windowsa,pored 2.Hocu da bude kako jeste po difoltu.Sem sto sam na Mintu zamenio sliku,jer je crna original pozadina,a to me nervira.T mislis da ja ne znam da to sve moze da se ispremesta.Pa procitao sam toliko toga pre nego sto sam instalirao Ubuntu,a njega imam o 14.04 verzije,a Mint sam skoro nabacio.Lako je biti pametan,treba procitati sta ti se napise.
Niko te ne tera da menjas sto ne zelis, samo su poruke malo zbunjujuce jer linux je amorfan i zavisi od odluke korisnika. A to nije jednoznacno. Nego perspektiva.

To sto si video jeste ubuntu koji moze da izgleda kao sto si prikazao (sve default) a mozda i da bude ocigledno vrlo razlicit - a uzgred budi receno imamo potpuno istu veriziju ubuntua koja se zove jelly-fish - obojca. Isti izvorni u22. Samo sto ti nisi nesto mnogo menjao i podesavao. A ja jesam.

I da tacno je - ovo je customizovani desktop kod mene, zato sto mi tako pomaze da radim brze i efikasnije i sa puno prozora, cak i na TV-u (jer ova slika je skinuta sa TVa, a ne sa monitora)

Naravno ispod toga je zapravo isti linux, isto radi, samo su aplikacije razlicite

Ono sto hocu ovde da kazem i sto je poenta price - totalna razlicitost je samo customizacija. I mint je customizacija. I sve one dolaze u nekom default izgledu ali naravno za razliku od windowsa gde su neke stvari donekle zakucane lepota linux-ovih gui-ja je generalno imaju puno fleksibilnosti da se naprave kako ti najvise odgovara.

A ono sto ti najvise odgovara se menja vremenom. Radis, nesto ti smeta, cusnes na jednu stranu, nesto drugo ti smeta cusnes na drugu stranu, nesto dodas, nesto oduzmes. Sve zavisi sta radis. Ja radim puno razlicitih stvari odjednom i logicno je da customizacija prilagodjena mojim potrebama.

Mozda moj desktop nije mnogo lep. Ali mi je vrlo koristan i efikasan u odlazenju na mesto ili aktiviranju necega gde mi i sta treba.

ja i nisam nesto mnogo menjao zapravo
Razumem ja tebe i to dobro.Svako radi kako mu odgovara,a meni bas dobro dodje da se odmorim od izgleda Windowsa i zato nisam zeleo nista da menjam.Doduse na desktopu Ubuntu-a mi je slika unuka,samo je nisam namestio,jer sam skoro radio nesto na svim OS-ima.Nista meni nije strano iake je na ocigled sve drugacije.

Na windowsima radim samo profesionalno, poslednji put kad sam radio sa windowsima na poslu je pre jedno 5-6 godina. Iskljucivo windows okruzenje sa ponekom linux server aplikacijom koje nema na windowsima. Ja sam jako srecan sto sad radim na mestu gde je linux predominantan, tako da sam se odmorio od windowsa itekako. A i od OSX-a takodje. Mada i dalje ima tu i tamo poneki windows, pa se prisetim 'starih' dana :) pre par dana sam namestao neki oracle na windowsima sto mi je pobudilo neka draga secanja.

zavisi sta mislis pod isto i razlicito. Jos uvek cekam da naucim kako terminal razlicito radi. Ali ja ne volim da smaram osim sto predugacko pisem ponekad (ili cesce :) )
Pa napisao sam ti.Vecina komandi na Ubuntu ide sa "Sudo app".Dok na mintu sasvim drugacije idu komande u terminal,ako zelis nesto da instaliras,ili odradis u terminalu.

Pa napisao sam ti.Vecina komandi na Ubuntu ide sa "Sudo app".Dok na mintu sasvim drugacije idu komande u terminal,ako zelis nesto da instaliras,ili odradis u terminalu.
sudo je komanda za privilegovano izvrsavanje. Ako nije potreban sudo, ne koristi se. Zasto ti mislis da sve mora da se radi sa sudo nije mi bas najjasnije.

Ma nisu isti za rad ni blizu.Nemoj me ubedjivati kada imam oba.

Исто ти је. Само је другачијe графичко окружање. Графичко окружење можеш да бираш а и можеш да инсталираш Ubuntu Cinnamon. Такође разлику можеш да обришеш и да ти буду исти.

https://ubuntucinnamon.org/

ja sam vec pisao ranije da je meni na ubuntu task bar desno (originalno task bar jeste levo po defaultu ali ne mora da bude - podesava se kako zelis), imam i gomilu ikona na desktopu za razne 'skracenice' (a ima i ikona koje postavi OS automatski ako imas takva podesavanja i situaciju - na primer mountujes udaljeni file system), dakle i dalje ne vidim razliku - i jedan i drugi moze da se namesti po zelji i potrebama.

Na terminalu ide ono sto treba, da li je sudo ili nije sudo zavisi od toga sta se radi u terminalu (a svasta nesto se radi na komandnoj liniji - kome sta treba da uradi - a kad radi sa serverima jos vise trazi ono sto moze da uradi sa komandne linije jer serveri i nemaju graficku okolinu generalno govoreci). Zapravo ne znam da li mintu uopste ima server verziju ili je samo gui razlicit? @Dr.Jackson ?

Ja nisam primetio da je terminal nesto razlicit na mintu i ubuntu i imam i jedan i drugi i jos poneki ima kod kolege na poslu - on voli mint. I dalje nije jasno sta je to 'potpuno' drugacije? Jer manje vise svi su slicni, mozda malo dizajn tj look and feel OSX or Windowsy or retro or gnomy :) i mozda ovde ili onde poneka retka specificnost...
GUI је небитан јер ти можеш да инсталираш Gnome System Monitor (тај task manager на Ubuntu) на сваком GUI-у.

Zato sto vecinom sta sam radio je ta komanda na pocetku.
OK mozda si koristio terminal da uradis nesto.

na primer update sa komandne linije

sudo apt update

tu treba sudo jer si na ubuntu (pa i u drugim) u 'user' modu.

A recimo

pwd

ili

ls -la

ne treba ti sudo...

Исто ти је. Само је другачијe графичко окружање. Графичко окружење можеш да бираш а и можеш да инсталираш Ubuntu Cinnamon. Такође разлику можеш да обришеш и да ти буду исти.

https://ubuntucinnamon.org/
Ama ja necu da budu isti.Koliko puta treba da napisem.I nisu i necu da budu isti.Ako bas hoces.na Ubuntu pise Ubuntu,a na Linux Mintu LM.

OK mozda si koristio terminal da uradis nesto.

na primer update sa komandne linije

sudo apt update

tu treba sudo jer si na ubuntu (pa i u drugim) u 'user' modu.

A recimo

pwd

ili

ls -la

ne treba ti sudo...
Raznba podesavanja i instalacija mnogih programa ide sa "Sudo".

Raznba podesavanja i instalacija mnogih programa ide sa "Sudo".
moze ali ne mora da bude, zavisi od 'aplikacije' da li ide na sistemski nivo ili ne

primer:

instaliras recimo rust kompajler (znam da to neces raditi).
Rust kompajler je perfektno napravljen da radi u user rezimu. Sve se instalira lokalno u tvoj user. I sudo nigde ne figurira u komandama. A efektivno instaliras ceo program sa mnogo delova.

Ama ja necu da budu isti.Koliko puta treba da napisem.I nisu i necu da budu isti.Ako bas hoces.na Ubuntu pise Ubuntu,a na Linux Mintu LM.

Али ти не разумеш да можеш на сваком Линуксу да ставиш други GUI и онда онај који ти одговора да ставиш тај. Рецимо ако волиш више Ubuntu али ти се свиђа изглед Linut Mint Cinnanmon-a онда је Ubuntu Cinnamon одличан избор.

Flatpak-ове можеш да убациш у било који Линукс.

Али ти не разумеш да можеш на сваком Линуксу да ставиш други GUI и онда онај који ти одговора да ставиш тај. Рецимо ако волиш више Ubuntu али ти се свиђа изглед Linut Mint Cinnanmon-a онда је Ubuntu Cinnamon одличан избор.

Flatpak-ове можеш да убациш у било који Линукс.

Covek nece da ide dalje od onog sto je dato. Tu se oseca dobro i razlicito od windowsa.

@Dr.Jackson

Pitanje, da li mint koristi gnome terminal ili neki drugi (KDE) ??
To je ono sto sam hteo da saznam od @jolemisa ali nikako da mi odgovori na to pitanje, ali ti mozes :) I garant znas.
da ne zakacinjem disk sa mintom samo da bih ustanovio tu cinjenicu

Користи gnome-terminal мада увек можеш да инсталираш било који. :D

@jolemisa Овако изгледа Ubuntu Cinnamom. Ако желиш да провериш на ком дистроу је нека дистро заснован најлакше је да прочиташ /etc/os-release фајл. Linux Mint користи исте репозорије као Ubuntu са додатком своје репозиторије са додатним пакетима који се углавном његови алати...

Такође у случају свих Debian базираних дистроа (ID_LIKE) можеш да видиш и репозиторије у /etc/apt/source.list и /etc/apt/source.list.d/ одакле повлачи пакете...

1730926353887.png

Poslednja izmena:
Користи gnome-terminal мада увек можеш да инсталираш било који. :D

Ma znam da mogu bilo koji (i imam ih vise al nekako taj default najvise koristim). Nije to bilo pitanje.

Jolemisa kaze da je terminal drugaciji pa sam se zapitao (posto mint zaista ne koristim regularno) da li je progam za terminal (po defaultu) isti kao na ubuntu. Koliko se secam isti je, ali benefit of the doubt :)
hvala na potvrdi

Ma znam da mogu bilo koji (i imam ih vise al nekako taj default najvise koristim). Nije to bilo pitanje.

Jolemisa kaze da je terminal drugaciji pa sam se zapitao (posto mint zaista ne koristim regularno) da li je progam za terminal (po defaultu) isti kao na ubuntu. Koliko se secam isti je, ali benefit of the doubt :)
hvala na potvrdi

Користи gnome-terminal али мало старију верзију што неће да представља проблем.

Back