Kako je nastao vazelin

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
341.508
vazelin(1).jpg

Krajem pedestih godina 19. veka radnici na jednoj naftnoj bušotini u Pensilvaniji primetili su da jedan od sporednih proizvoda u preradi nafte zaceljuje rane i opekotine kad se nanese na kožu. Nazvali su ga petroleumski gel. To nije promaklo mladom hemičaru Robertu Čizbrou koji je uzorke tog gela podvrgao brojnim laboratorijskim analizama i prečišćavanjima. Čizbro otkirva da parafinski čep zaista ima lekovito svojstvo.

Posle mnogo rada stvorio je lagan i proziran gel koji izvanredno štiti kožu. 1870. pokazuje apotekama proizvod, ali su oni mislili da je on samo još jedan nadrilekar i prevarant. Razočaran i frustriran zbog svoje očajne situacije spreman je na sve kako bi dokazao da ima novi izum. Nadahnut taktikom uličnih prodavača, išao je od grada do grada i prezentovao proizvod na ulici izazivajući vrisku prolaznika, pošto je sekao ruke i mazao gel. Ipak ljudi su oduševljeni koliko rane brzo zarastaju. Davao im je besplatne primerke. Vest o delotvornosti leka se širi i 1872. patentirao je proizvod pod imenom vazelin (od nemačke reči za vodu i grčke za mast). Ubrzo je postao milioner. Vazelin je i danas tu kao i podsećanje na čoveka koji je žrtvovao sve, čak i svoju krv da bi dokazao da je to pravi lek za brzo zarastanje opekotina i rana.

Vazelin je mešavina prirodnih voskova i mineralnih ulja, a dobija se trostrukim prečišćavanjem petroleuma. Hemijski je inertan, sličan mastima a u farmaciji i kozmetici koristi se kao baza za lekovite masti i kreme. Ovakav sastav mu omogućuje da deluje zaštitno kada se nanese na kožu. Ne sadrži aditive i mirise, pa je mala verovatnoća da će na koži izazvati iritaciju.

36508056_1767875556654701_6948202460003434496_n.jpg
 

Back
Top