Како је настао црногорски језик?

Ne znam zašto uopšte elaborišete o tome, kada je reč o lapsusu koji je forumaš @darinko napravio. Pogrešno je pročitao i razumeo prikaz; ništa dalje od toga nema.
Nije napravio lapsus.
Forumaš Darinko pokušava da ospori srpsko ime na Balkanu iako si, između ostalih i ti, poginuo kačeci ovdje izvore u kojima se Srbi pominju po Bosni, Crnoj Gori, Hercegovini itd.

Svi ti izvori stoje na ovom potforumu Darinku pred nosom ali njemu je teško da otvori teme gdje je to postavljeno.
To implicira da bi na svakoj otvorenoj temi trebalo postavljati jedno te isto kao da ljudi nemaju pametnija posla.

Darinko dokazuje da su pravoslavci zapadno od Drine Vlasi, a čim se ta rijeka pređe pravoslavci istog jezika najednom postaju Srbi.
Eto, to je to.

Da, znam za taj prikaz, ali ne deluje da su ga ti razumeo. Pročitaj još jednom šta sam ja napisao u citatu i šta si ti tvrdio.

Nisi me demantovao.

On uopšte nije izvore ni prevodi; objavio ih je integralno, u originalu, bez nekakvog modifikovanja.

Nemam knjigu pred sobom da znam kako je pisana, imam recenziju Mile Bogovića koji kaže da Marko Jačov prevodi te izvore na svoj način(U svojim natuknicama ispred teksta dokumenta.. u Jačovljevu prijevodu) isto tako kaže da umeće neke svoje informacije(Navest ću još samo neke spise u kojima je pridjev "srpski" čisto dodan), pretpostavljam da iste dodaje u primarne izvore s obzirom da nisu na srpskom jeziku. ( "archimandrita serbo" 20, 25; "diocesi serba di Marča" 189, 620; "igumeno serbo" 242,388, 409, 410; "metropolita serbo"...itd)

Nije napravio lapsus.
Forumaš Darinko pokušava da ospori srpsko ime na Balkanu iako si, između ostalih i ti, poginuo kačeci ovdje izvore u kojima se Srbi pominju po Bosni, Crnoj Gori, Hercegovini itd.

Svi ti izvori stoje na ovom potforumu Darinku pred nosom ali njemu je teško da otvori teme gdje je to postavljeno.
To implicira da bi na svakoj otvorenoj temi trebalo postavljati jedno te isto kao da ljudi nemaju pametnija posla.

Darinko dokazuje da su pravoslavci zapadno od Drine Vlasi, a čim se ta rijeka pređe pravoslavci istog jezika najednom postaju Srbi.
Eto, to je to.

Ne razumeš. On nije otvorio knjigu Jačova i loše je pročitao prikaz koji je postavio Mate Bogović, zapravo verovatno čitajući samo jedan deo prikaza.

On misli da je Jačov objavio izvore u prevodu, a da je Bogović otišao do arhiva i proverio da u rukopisu ne piše ono što je Jačov preveo. Niti je Bogović to učinio, niti se to po sredi, a to bi znao da je sa razumevanjem pročitao prikaz i, još bitnije, da je otvorio samu knjigu, koju nije previše teško pronaći na internetu.

Nemam knjigu pred sobom da znam kako je pisana, imam recenziju Mile Bogovića koji kaže da Marko Jačov prevodi te izvore na svoj način(U svojim natuknicama ispred teksta dokumenta.. u Jačovljevu prijevodu) isto tako kaže da umeće neke svoje informacije(Navest ću još samo neke spise u kojima je pridjev "srpski" čisto dodan)

Ispred dokumenata, tačno. Jačov objavljuje izvor, a u zaglavlju sažeto prepričava neke njegove delove, na srpskom jeziku. To što je nešto prepričano, uz to obojeno Jačovljevim tumačenjima, nema nikakvog uticaja na to kako je priređen sam tekst izvora.

Bogovic1.png

Iznad, Jačovljev sažetak, na srpskom jeziku. Tu Jačov ponekad napiše srpski npr. umesto direktne reči koja stoji u izvoru odmah ispod, zato što je to prepričavanje koje je obojeno njegovom interpretacijom.

Tvrditi da je dotično tendenciozno je preuveličavanje, zato što bukvalno svako može da pomeri svoje oko malčice dole i vidi šta piše u izvoru koji Jačov prepričava.

pretpostavljam da iste dodaje u primarne izvore s obzirom da nisu na srpskom jeziku. ( "archimandrita serbo" 20, 25; "diocesi serba di Marča" 189, 620; "igumeno serbo" 242,388, 409, 410; "metropolita serbo"...itd)

Loše pretpostavljaš. Reč je o naslovima pojedinačnih odrednica. Delo je dvojezično, na srpskom i italijanskom jeziku. To kako je Jačov naslovio pojedinačni segment, na današnjem italijanskom jeziku.

Lose1.png

To nema veze sa onim što je sadržaj samog izvora. To je ono što mu je Bogović zamerio.

Ti si Bogovićev prikaz toliko krivo razumeo, da si pomislio da je, bukvalno, Jačov tu nešto čak falsifikovao. :D

Poslednja izmena:
Ne razumeš. On nije otvorio knjigu Jačova i loše je pročitao prikaz koji je postavio Mate Bogović, zapravo verovatno čitajući samo jedan deo prikaza.

On misli da je Jačov objavio izvore u prevodu, a da je Bogović otišao do arhiva i proverio da u rukopisu ne piše ono što je Jačov preveo. Niti je Bogović to učinio, niti se to po sredi, a to bi znao da je sa razumevanjem pročitao prikaz i, još bitnije, da je otvorio samu knjigu, koju nije previše teško pronaći na internetu.
Ne misli on da ne piše ono što je Jačov preveo, nego želi da ne piše ono što je Jačov preveo.

Gubiš vrijeme, ali ko sam ja da ti na to ukazujem.

Наводно су се за Србе користили разни називи у прошлости. То ме је одувек занимало како историчари успеју да установе на кога се односио који назив. У том неком вакууму и хаосу, дешава се да свако својата оно што му одговара.
Pozovi me na pripadajuću temu pa možemo o tome diskutirati ako te nešto zanima. Za Srbe, Hrvate itd su se upotrebljavali razni nazivi ali da bi rekli da je netko Srbin, Hrvat itd, možemo samo govoriti o nekom području gdje isti borave duži period, gdje postoji neka država vlast, kmetovi itd. Recimo ako Bunjevci za koje se smatra da su Hrvati migriraju prema Vojvodini, Mađarskoj a u izvorima ne piše da su Hrvati, ili imamo malo podataka, ne možemo samo reći da su Bunjevci drugo ime za Hrvate ili da je to jedno od imena Hrvata. Isto tako je i prema Hrvatskoj gdje dolaze masovne Vlaške migracije, ne možemo sada reći da je to jedno ime za Hrvate ili Srbe. Napokon o tome i povjesničari govore kada spominju Vlahe.

Pozovi me na pripadajuću temu pa možemo o tome diskutirati ako te nešto zanima. Za Srbe, Hrvate itd su se upotrebljavali razni nazivi ali da bi rekli da je netko Srbin, Hrvat itd, možemo samo govoriti o nekom području gdje isti borave duži period, gdje postoji neka država vlast, kmetovi itd. Recimo ako Bunjevci za koje se smatra da su Hrvati migriraju prema Vojvodini, Mađarskoj a u izvorima ne piše da su Hrvati, ili imamo malo podataka, ne možemo samo reći da su Bunjevci drugo ime za Hrvate ili da je to jedno od imena Hrvata. Isto tako je i prema Hrvatskoj gdje dolaze masovne Vlaške migracije, ne možemo sada reći da je to jedno ime za Hrvate ili Srbe. Napokon o tome i povjesničari govore kada spominju Vlahe.
Тема је језик.

Ти можеш да будеш Србин, а да говориш на Хрватском, је л да? Или је српски језик резервисан само за Србе? Ја могу да будем Мађар, а да говорим само српским и да ми српски буде матерњи, зар не?

Едит:

Као што сам већ рекао, о језику се најмање говори.

Ne misli on da ne piše ono što je Jačov preveo, nego želi da ne piše ono što je Jačov preveo.

Gubiš vrijeme, ali ko sam ja da ti na to ukazujem.

Ogromna većina nesporazuma proizlazi od nerazumevanja, odnosno u ogromnoj većini nenamernih grešaka koje su posledice neznanja ili nemara, a koje pogrešno biva sa druge strane rastumačeno kao nekakva malicioznost.

Ti si Bogovićev prikaz toliko krivo razumeo, da si pomislio da je, bukvalno, Jačov tu nešto čak falsifikovao. :D

"Lako se može uočiti da je pridjev "srpski" stavljan na mjesto gdje je pisalo: Vlah, Morlak, šizmatik, Grk, pravoslavac, ili je jednostavno dodan, umetnut. Tu praksu Jačovne stvara, nego je samo nastavlja. Tako su već pisali Aleksa Ivić, Nikodim Milaš, Jovan Radonoć - da spomenem samo neke."

Koristio sam ovaj kontekst Mile Bogovića odnosno primjer falsificiranja od strane Alekse Ivića. Koristio sam i dodatni primjer recenzije Lovore Čolarić "Slijedi opis ratnih zbivanja na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine te je i ovdje kao i kroz cijelu knjigu primjetno razdvajanje pojmova Morlaci jednako Srbi čime se većina ratnih zasluga pripisuje Morlacima tj. po tumačenju Marka Jačova isključivo Srbima. U uvodnom dijelu knjige Marko Jačov tvrdi da su svi Morlaci Srbi"
Marko Jačov, Le guerre veneto-turche del XVII. secolo in Dalmazia, Atti e memorie della Società di storia patria, volume XX, Venezia 1991,
Lovorka Čoralić
https://hrcak.srce.hr/55587

"Lako se može uočiti da je pridjev "srpski" stavljan na mjesto gdje je pisalo: Vlah, Morlak, šizmatik, Grk, pravoslavac, ili je jednostavno dodan, umetnut. Tu praksu Jačovne stvara, nego je samo nastavlja. Tako su već pisali Aleksa Ivić, Nikodim Milaš, Jovan Radonoć - da spomenem samo neke."

Koristio sam ovaj kontekst Mie Bogovića odnosno primjer falsificiranja od strane Alekse Ivića. Koristio sam i dodatni primjer recenzije Lovore Čolarić "Slijedi opis ratnih zbivanja na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine te je i ovdje kao i kroz cijelu knjigu primjetno razdvajanje pojmova Morlaci jednako Srbi čime se većina ratnih zasluga pripisuje Morlacima tj. po tumačenju Marka Jačova isključivo Srbima. U uvodnom dijelu knjige Marko Jačov tvrdi da su svi Morlaci Srbi"
Marko Jačov, Le guerre veneto-turche del XVII. secolo in Dalmazia, Atti e memorie della Società di storia patria, volume XX, Venezia 1991,
Lovorka Čoralić

To je nešto sasvim drugo. Tu je reč o tumačenju izvora, a ne o falsifikovanju citata. Ti si pomešao te dve stvari. Ni Aleksa Ivić nije falsifikovao izvore.

Oko tumačenja može biti sporenja, ali ono što je prosto činjenica jeste da dotično ne umanjuje sakupljački značaj tj. priređivanje samih izvora.

Koristio sam ovaj kontekst Mile Bogovića odnosno primjer falsificiranja od strane Alekse Ivića. Koristio sam i dodatni primjer recenzije Lovore Čolarić "Slijedi opis ratnih zbivanja na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine te je i ovdje kao i kroz cijelu knjigu primjetno razdvajanje pojmova Morlaci jednako Srbi čime se većina ratnih zasluga pripisuje Morlacima tj. po tumačenju Marka Jačova isključivo Srbima. U uvodnom dijelu knjige Marko Jačov tvrdi da su svi Morlaci Srbi"
Lovorka Čoralić
Sve u skladu s raison d’être hrvatske historiografije: osporavanja i negiranja i samog postojanja Srba zapadno od Drine.

To je nešto sasvim drugo. Tu je reč o tumačenju izvora, a ne o falsifikovanju citata. Ti si pomešao te dve stvari. Ni Aleksa Ivić nije falsifikovao izvore.

Oko tumačenja može biti sporenja, ali ono što je prosto činjenica jeste da dotično ne umanjuje sakupljački značaj tj. priređivanje samih izvora.
"Falsifikatima takve vrste vrvi svaka stranica Ivićeve knjige. Ovdje su gotovo nasumce izabrani samo neki primjeri." str. 18

O etničkom korijenu hrvatskih bosanskih Srba
Mirko Valentić
https://hrcak.srce.hr/clanak/307682

"Falsifikatima takve vrste vrvi svaka stranica Ivićeve knjige. Ovdje su gotovo nasumce izabrani samo neki primjeri." str. 18

Mirko Valentić

Nisam pročitao taj tekst, tako da ne mogu znati o čemu je tačno reč, ali sudim da se verovatno radi o sličnoj kritici prevoda i tumačenja, te da nije odista reč o falsifikovanju izvora. Reč 'falsifikat' u dotičnom citatu odnosi se najverovatnije na pojam 'istorijski falsifikat'.

No, ne vidim svrhu pominjanja ovoga, niti zadržavanja na istom. Niko ni ne konsultuje Jačova uopšte zbog toga što je on napisao, već zbog izvora; čitaj lepo izvore, a ne njegove reči, koje su, realno, i potpuno irelevantne.

Nisam pročitao taj tekst, tako da ne mogu znati o čemu je tačno reč, ali sudim da se verovatno radi o sličnoj kritici prevoda i tumačenja, te da nije odista reč o falsifikovanju izvora. Reč 'falsifikat' u dotičnom citatu odnosi se najverovatnije na pojam 'istorijski falsifikat'.

No, ne vidim svrhu pominjanja ovoga, niti zadržavanja na istom. Niko ni ne konsultuje Jačova uopšte zbog toga što je on napisao, već zbog izvora; čitaj lepo izvore, a ne njegove reči, koje su, realno, i potpuno irelevantne.
Ne znam koji je kontekst u knjizi Alekse Ivića. Jedino imam tu kritiku.

@darinko inače, pretpostavljam da si ovako nešto tražio. Štampar Božidar Vuković Podgoričanin Zećanin od Crne Gore i Pahomije od Crne Gore, u Veneciji; zapis u pogovoru molitvenika iz 1536. godine:

Screenshot_2023-11-14-20-46-50-738_com.android.chrome-edit.jpg

Odlučiše po uzoru na mnoge druge štamparije, da u Veneciji pokrenu i srpsku. Specifično kažu „naša“.

Ta je grupica iz Crne Gore pokrenula u Veneciji jednu od najstarijih poznatih srpskih štamparija.

Mirko Valentić
Usporite malo, i Kajkavci su kroatizovani tek početkom XIX veka, a kroztizacija Srba-katolika je dovršena tek u Jugoslaviji.

Vezano za Bogovićev prikaz Jačova, on nije uopšte osporio nikada autentičnost priređenih citata. Štaviše, pisao je pohvalno u tom kontekstu; s kraja njegovog prikaza.

Screenshot_2023-11-14-22-10-32-187_com.google.android.apps.docs-edit.jpg

Preko dve i po hiljade stranica izvora. Štaviše, primetio sam da ga i hrvatska istoriografija nekad citira, što je i razumljivo zato što se radi o monumentalnom poduhvatu velikog značaja.

Potrebno je razdvojiti priređivanje izvora od neke obojenosti. Primera radi, iako je danas uglavnom potpuno beskoristan, niko nije osporavao značaj koji je svojevremeno imao Dominik Mandić. Ne zbog toga što je sam pisao, već što je radio na pronalaženju i prikupljanju izvora, čak i kad ih je vrlo selektivno i tendenciozno tumačio (nekada čak i debelo seckao).

Za kraj bih samo podsetio ko je bio Mile Bogović, autor prikaza Jakovljeve knjige. To je ustaški apologeta koji se identifikovao sa NDH i držao kontroverzne molebane, usled čega je bio i od strane Vatikana umirovljen. On je svakakve srbomrzačke izjave izdavao, tvrdio da su žrtve strane koju otvoreno favorizuje (nacifašističku) posledica građanskog rata i oružane pobune protiv svoje zakonite države, NDH, a ne nekakvog terora, svašta je mislio i o Jasenovcu, itd.

Takođe on je bio zastupnik pseudoistorijskih tumačenja; po njemu Hrvati su apostolski narod koji je ovde živeo i pre doseljavanja Slovena u VII stoleću, njima je pripadao i standardizator Biblije (Vulgate) Sveti Jeronim, koji je napravio i hrvatsko nacionalno pismo, glagoljicu, još u IV stoleću. Ukratko rečeno, potpuni, stoprocentni, nacional-romantičar (možemo reći i ultranationalista).

Ovo nisu stvari koje su preterano bitne zato ih nisam ranije pominjao, ali važno je imati ih na umu dok se čita Bogovićev prikaz. Neke stvari koje je napomenuo Bogović jesu kao konstruktivna kritika i na mestu; istoričari bi generalno trebalo da budu privrženiji izvorima, ali značajan deo kritike je poprilično besmislen (uzeo je italijanski prevod srpskih reči da neko ko ne čita sa razumevanjem i pažnjom, kao što je to bilo učinjeno sa forumašem darunko, može biti doveden u zabludu da je Jačov, tobože, vršio nekakve interpolacije ili falsifikovao samu građu) i on se (njegovi motivi) bolje razume ukoliko se posmatraju biografske crte autora prikaza, koji objašnjava zbog čega tolika tendencioznost (s jedne strane, a sa druge, govori nam da Mile Bogović nije meritoran da upućuje takve kritike Marku Jačovu, na datu temu, bez obzira na to što objektivno govoreći ima neke kompetencije na polju crkvene istorije...istoriografsku metodologiju ne razume, a izrazito kontroverzni stavovi vezano za Drugi svetski rat i specifično Bač Srbe, diskvalifikuju ga kao nekog ko bi bio u mogućnosti da iznese objektivan sud vezano za Srbe u Hrvatskoj i BiH).

P. S. Krajnje je licemerno da Bogović upućuje srpskim naučnicima neke kritike, dok je on upravo predstavnik, da kažemo, frankovačke Hrvatske, koja zbog značajnog uticaja Crkve u Hrvatskoj parazitira na društvu, lažno se infiltrirajući pod šinjel tobožnje nauke, dok joj je u stvarnosti jedina svrha politički aktivizam (na spektru krajnje desnice).

Poslednja izmena:
Мислим да се овде скреће са теме. Прво, поново долази до некаквог правдања. Друго, више се расправља о етничком пореклу, него о самом језику. Треће, нико не говори о граматици, правопису, творби речи, самим речима, писму итд.

Мислим да се овде скреће са теме. Прво, поново долази до некаквог правдања. Друго, више се расправља о етничком пореклу, него о самом језику. Треће, нико не говори о граматици, правопису, творби речи, самим речима, писму итд.
Problem je u tome što bi rasprava o samoj temi značila zalaženje u dijalektologiju i istoriju jezika a tema je postavljena na pdf istorija - istorija se takvim stvarima uopšte ne bavi, samo dijalektologija i istorija jezika. Kako da istorija odgovori na filološko pitanje?

Jedino na šta istpričari mogu nekada da odgovore je utvrđivanje činjenica u vezi donošenja Đukanovićeve odluke o proglašenju crnogorskog jezika. Razvoj govora Crne Gore je uskostručno pitanje za neke druge.

Back