Kako je nastala generacija Z?

Nista.Ko misli i zna da moze bolje,treba uvijek da ide dalje.
Ali meni se cini da je ona govorila o onim koji nece da rade ni to za sta su placeni.
Inace,u poslu ne mozemo bas uvijek tjerati mak na konac.
Nije se meni uvijek radilo kad je trebalo ostati prekovremeno,niti me je ko mogao natjerati na to,ali ako su sefovi i kolege korektni prema tebi i ako neki posao treba zavrsiti,naravno da ces ostati.

Ne, govorila je o tome zasto ljudi menjaju cesto poslodavce i o tome sto imaju rupe u CV-u (imaju period kada niisu radili).

Što je nebuloza govoriti o tome jer svako treba da živi onako kako želi.

Prema rečima rukovodilaca, performanse generacije Z su razočaravajuće, a saradnja je komplikovana, prema nedavnom istraživanju ResumeBuilder-a.

Sukob generacija nastavlja napredovati. Većini menadžera rad s mladima posebno ide na živce. Takve se uvijek kritizira. Međutim, zbog demografskih promjena i tržišta kandidata, kojim će u budućnosti dominirati mlađi zaposlenici, mladi radnici i mladi talenti uživaju poseban položaj: uvijek se mogu nametnuti svojim uvjetima i zahtjevima zbog nedostatka kvalificiranih radnika.No, kritike na njihov račun sve su glasnije.

Stalno se govori da nisu spremni za sebe, da su lijeni i da su razmažena generacija. Procjena se ne odnosi samo na opće ponašanje mladih, već i na njihov razvoj u svijetu rada. Sukladno tome, zaposlenici Generacije Z (rođeni 1995./1997. do 2012.) nisu dovoljno motivirani te ne pokazuju dovoljno predanosti poslu. Ovo je bio rezultat nedavnog istraživanja ResumeBuildera s više od 1340 menadžera.

U brojkama: ovako loše stoje stvari za generaciju Z u svijetu rada

Bilo opravdano ili ne, čak se govori o tome da se mladi ljudi u generaciji Z osjećaju superiorno i da "misle da su bolji od vas", kao što je izvršni direktor SGK Global Shipping Services citiran u izvješću. Istraživanje pokazuje da postoje temeljni problemi između zaposlenika mlade generacije Z i njihovih nadređenih. Brojke na prvi pogled:

65 posto ispitanih menadžera dalo je zaposlenicima generacije Z otkaz, češće nego zaposlenicima drugih generacija.
36 posto ispitanih kritizira komunikacijske vještine generacije Z.
37 posto kritizira nedostatak motivacije za posao.

Mogu da menjaju zato sto ne brinu o tome od cega ce ziveti.
Samo osoba koja ima finansijsku stabilnost iza sebe I 0 odgovornosti moze da skakuce sa posla na posao I da ne razmislja da ce biti mesec, dva bez istog.
Ja imam razlicite iskustva sa njima.
Ima vrednih a ima I onih koji su mi histerisali zato sto im je obrisan Instagram profil a dozivela sam I da mi jedan kaze kako ne moze da dodje da radi zato sto pada kisa.

Generacija Z izostaje s posla zbog psihičkog stresa

Studija je također pokazala da je u mnogim slučajevima razlog povećane odsutnosti mentalna bolest. Psiholog Rüdiger Maas s Instituta za generacijska istraživanja za ovaj razvoj krivi vanjske faktore kao što su radni svijet koji se brzo mijenja te ekonomska i politička neizvjesnost.

Generacija Z misli da ima pravo na bolovanje

Međutim, Maas vidi druge razloge povećanog broja prijava bolovanja. Prema njegovim riječima, mlađi zaposlenici ponekad misle da imaju pravo na bolovanje kao slobodne dane: “Ako su mladi u prosjeku bolesni 30 dana, a osoba je bolovala samo deset dana, onda ponekad misle da imaju pravo na bolovanje. još 20 dana. Ovo je potpuno novo.” On je kritičan prema ovakvom stavu. Dugoročno gledano, to bi moglo još više opteretiti psihu: "Takve negativne misli vas ne čine sretnijima jer općenito gledate na posao na negativniji način."

Razvoj predstavlja novi izazov za kompanije. Generacija Z ne samo da je često bolesna, nego i mijenja poslove češće nego bilo koja generacija prije njih. Zaposlenici u ovoj dobnoj skupini osjećaju malu ili nikakvu povezanost sa svojim poslodavcem.

Mogu da menjaju zato sto ne brinu o tome od cega ce ziveti.
Samo osoba koja ima finansijsku stabilnost iza sebe I 0 odgovornosti moze da skakuce sa posla na posao
I da ne razmislja da ce biti mesec, dva bez istog.
Ja imam razlicite iskustva sa njima.
Ima vrednih a ima I onih koji su mi histerisali zato sto im je obrisan Instagram profil a dozivela sam I da mi jedan kaze kako ne moze da dodje da radi zato sto pada kisa.

finaciska stabilnost znachi vechinom roditelji

finaciska stabilnost znachi vechinom roditelji
Roditelji su i napravili takvu razmazenu generaciju.
Zasto bi radio,ako isto moze zivjeti,a da ne radi?
Nece ga niko ganjati za racune,kiriju itd.
Ovde se izjednacava nepristajanje na svakakve uslove,sa nepristajanjem na "de lux"uslove.
Naravno da neko ne treba da radi za dzabe,da ga poslodavac iskoristava,maltretira itd.
Ali ne moze ni kao pocetnik zahtijevati da odmah ima bas sve kao da je toj firmi ne znam sta doprineo,a nije jos ni poceo raditi.

Roditelji su i napravili takvu razmazenu generaciju.
Zasto bi radio,ako isto moze zivjeti,a da ne radi?
Nece ga niko ganjati za racune,kiriju itd.
Ovde se izjednacava nepristajanje na svakakve uslove,sa nepristajanjem na "de lux"uslove.
Naravno da neko ne treba da radi za dzabe,da ga poslodavac iskoristava,maltretira itd.
Ali ne moze ni kao pocetnik zahtijevati da odmah ima bas sve kao da je toj firmi ne znam sta doprineo,a nije jos ni poceo raditi.

ovo stoji i tachno je

Pitanje koje me i dalje brine je koliko je efikasna i prilagodljiva generacija Z ?

Preduzeće koje radi u 3 smene i gde je jasno regulisano kada odgovarajuće smena počinje i kada se završava treba da planira promenljivu smenu u skladu sa afinitetima generacije Z. Leti generacija Z može da ustane rano jer rano svane , zimi moraju duže da spavaju. Morate da promenite celokupne procese vaše kompanije da biste mogli da dođete do mladih ljudi koji tada imaju visoku stopu izostajanja (npr.bolovanje), a zatim napuste kompaniju jer nije dovoljno zabavno

Okej, ali je malo glupo celu jednu generaciju prozivati ovde zbog toga.
Isto tako, nema nikakvo pravo da se zali da joj kvarim temu ako nisam saglasan sa tim njenim prozivanjem cele jedne generacije.
Problem oko generacije Z je očit i odavno je stigao u svet rada
kao drugo zamoljavam da prestanes da me prezentujesh u svetlu kome tebi odgovara a koje nema veze sa mnom

Okej, ali je malo glupo celu jednu generaciju prozivati ovde zbog toga.
Isto tako, nema nikakvo pravo da se zali da joj kvarim temu ako nisam saglasan sa tim njenim prozivanjem cele jedne generacije.
Naravno da se ne moze generalizovati,ali i ja sam cula da se mnoge firme zale na mladju generaciju kako nece da rade,kako izvolijevaju,kako ne znaju ni dobar dan da kazu kolegama itd.
Inace,smatram da bez mladih nema napretka.
Mlad covjek moze mnogo da postigne,ako zeli i hoce.Pri tom ne treba da odbacuje ni znanje i iskustvo starijih u nekom poslu.
Dobitna kombinacija je da stariji prenose to znanje mladima,a da oni zele i hoce to da usvoje.
A ne da se brecaju i prave pametni da oni sve znaju u startu i bolje od onog koji radi te poslove godinama.
Ima nekih poslova u kojima su mladji superiorniji,it sektor i sl.Ali opet ne trebas biti nadobudan prema drugima.
Mladi daju svjezinu i ne treba da se ponasaju kao penzioneri ili da im je tesko ici na posao kad pada kisa i slicno.
Ima djece i vrijedne i vaspitane,nije da nema.
Uvijek isticem primjer kojim sam bila odusevljena.
Isla sam na neki kurs njemackog koji je drzala mlada djevojka,mladja od mene dvadesetak godina.
Priznajem da sam na pocetku mislila kako ce ona samo otaljavati posao i biti nezainteresovana za isti jer je i mlada,a i niko joj ne bi imao prigovarati kako god da radi.
Ali ona se toliko posvetila,imala je tako dobru metodiku,imala je vrhunsko znanje da sve objasni kako treba,imala je strpljenja za sve,nista nije bilo forme radi ili da samo otalja.
Ja sam bila odusevljena,jer malo kad sam srela tako posvecenog nastavnika.
A takvu osobu,nazalost,nisu primili da radi u skoli,da predaje djeci,iako je konkurisala i radila neko odredjeno vrijeme.Bila bi vrhunski nastavnik,iako je mlada.Ali nama takvi izgleda ne trebaju.
Sad je,naravno,u inostranstvu.

Back