Kako je nastala generacija Z?

nastavljam sa intervjuom koji chitam

>>Ima mnogo slobodnih radnih mesta, ali mladih koji traže posao, sa ili bez obuke, nedostaju. Iznova i iznova se nađu pred novim šefom koji kaže: „Hej, trebaš nam, dođi kod nas. To je zaista sjajno za nas.” Možete sebi priuštiti da kažete: „Voleo bih da radim taj posao, ali zimi je hladno pa ne mogu da radim.“ To se desilo maloj vodovodnoj kompaniji. Šef je bio potpuno šokiran. Ako im nešto ne odgovara i nađu nešto bolje, idu dalje.<<

----------------------------------------------------------------------------------

ovde zhelim da pitam da li nama u zhivotu uvek bash sve mora da odgovara? i gde je nestalo ono stisni zube ?
Али, они су млади, наравно да ће тражити боље, што би стискали зубе?
То је више одлика нас маторих, и то не баш за похвалу.

Мислила сам на опхођење са људима, на ту врсту доброг укуса и пристојности.
A, to.. ma za to ne brini.. To si obavila odavno.

Meni je samo super bilo što sam na vreme primetila da nisam sposobna da
ih savetujem. Tako krenu sa pitanjima ''Šta bi bilo fer da tražim?'' Vidim da
su mi u glavi samo gluposti i ograničenja, strahovi.. I onda kažem. Nemam
vam ja pojma. Radite po osećaju. A tatu tek ni slučajno ne pitajte ništa.. :lol:
I ispalo je dobro..

Molim ja tebe radnici su ovde zaštićeni i da imaju dobre uslove za to se pobrinjava Verdi i ostali

manje rada više para ok i opet nisu zadovoljni
Taj sektor ima velikih problema sa besmislenim formalnim regulacijama oko formalne skole.

Jako, jako je tesko naci vredne radnike kada si vec u startu ogranicena na one koje ispunjavaju formalne uslove, za rad koji je u sustini uglavnom fizicki rad i odgovornost.

Da, postoje fenomenalne medicinske sestre, koje vrede za 10 radnika, i zasluzuju 10 puta vecu platu.

Ali postoje one ciji rad ne vredi ni 100 dinara.

Gledam i ne verujem, očevi i majke koji ništa, ali ništa niti znaju niti mogu sad bi kao da im deca rade ko što su radili očevi za njih. Jedna cela generacija lenčuga i pri tome nepismenih očekuje da ceo život neko radi za njih. A deca hoće da rade, ali da i matori rade s njima...a ne da im naredjuju i kao pokazuju kako treba.
Po meni deca su u pravu, videli folirante i kažu "radimo za iste pare, pa radi i ti sa mnom..."

vidis u tome i jeste problem
dupliraj satnicu i videces da ce se promeniti profil onih koji apliciraju.
docice ti iz drugih ustanova kvalifikovani, vredni i spremni za taj posao
ali je problem sto ti nemas nameru da dupliras satnicu i onda se bunis sto nemas dobar kadar.

logika je jasna
dobri su se vec ubacili tamo gde im odgovara i njih mozes pridobiti samo dobrim uslovima.

zato je za tebe najbolje da malo poboljsas uslove a od kukolja nadjes dva zrna zita, das im dobre uslove i napravis dobre radnike..
ali zapamti jednu stvar da ti tab kaze....bio sam u gomili firmi sluzbeno, video sam sve i svasta...samo zadovoljan radnik donosi dobro firmi.

To nije ekonomsko razmišljanje

Osnov mog prihoda je obračun sa zdravstvenim osiguranjem

Ugovorom između zdravstvenog osiguranja i strukovnog udruženja reguliše se koliko košta usluga

Nije mi dozvoljeno da povećavam ili snižavam cenu!

Plate su regulisani tarifnom ugovoru

Али, они су млади, наравно да ће тражити боље, што би стискали зубе?
То је више одлика нас маторих, и то не баш за похвалу.

To je posledica veceg stepena kapitalizma, i broja firmi danas u odnosu na SFRJ vreme.

Danas imas mnogo vise firmi, pa mozes vise da biras kao radnik.

U SFRJ vreme si jos uvek imao ono, odes na pijac, pa tamo mozes da nadjes radnike koje traze fizicki posao.

Danas ne mozes da nadjes radnika ni za najprostackiji fizicki posao, cak ne ni za neki VKV majstorski, nego obicnog fizikalca ne mozes da nadjes.

To nije ekonomsko razmišljanje

Osnov mog prihoda je obračun sa zdravstvenim osiguranjem

Ugovorom između zdravstvenog osiguranja i strukovnog udruženja reguliše se koliko košta usluga

Nije mi dozvoljeno da povećavam ili snižavam cenu!

Plate su regulisani tarifnom ugovoru
Ma pusti ga, on zivi u svom IT staklenom zvonu, pa misli da je sve isto kao tamo.

Odrastanje uz Internet i društvene mreže.
"Hvatanje krivina", neodgovornost, nepoštovanje autoriteta, neodlučnost i nesposobnost za samostalan život.
Kubirim sa mojima,...pa te razumem.
Kad im lepo objasniš,...da život nije samo "daj", nego mnogo toga moraš sam uraditi i zaslužiti, to im je život po najgoroj kazni!
Sve mogu da razumem,...ali najviše krivim "matore", koji im povlađuju od malih nogu.
Žive prebrzo, pa im sve brzo dosadi. To je nedostatak produhovljenosti kod mladih ljudi u eri koja je posledica modernih tehnologija. Pametni jesu,...ali samouvereni, istrajni i odgovorni,..nisu!
P.S. Polupismeni by the way,...ne znaju ni da napišu normalan CV.

Odrastanje uz Internet i društvene mreže.
"Hvatanje krivina", neodgovornost, nepoštovanje autoriteta, neodlučnost i nesposobnost za samostalan život.
Kubirim sa mojima,...pa te razumem.
Kad im lepo objasniš,...da život nije samo "daj", nego mnogo toga moraš sam uraditi i zaslužiti, to im je život po najgoroj kazni.
Sve mogu da razumem,...ali najviše krivim "matore", koji im povlađuju od malih nogu.
Žive prebrzo, sve im brzo dosadi. To je nedostatak produhovljenosti kod mladih ljudi u eri koja je posledica modernih tehnologija.

bravo :)

priblizhavamo se raspletu

I dalje ne odgovaras na konkretno pitanje.

Upravo zato i beze radnici od takvih poslodavaca.

Odgovorila sam ti da si ti sam za sebe radnik i da nemaš radnike sa kojima radiš 8 sati svaki dan

Zatim nemaš namjeru da se upustiš u priču i brigu većine poslodavaca već kuražno upreš u jedno te isto nemajući namjeru da priznas da nema idealnog poslodavca na tržištu i da je svagde nešto sto nam se u potpunosti ne dopada ali prevaga upravo to sto nam se svidja a šta je to, to svaki radnik za sebe odlučuje generacija Z su upravo razmazeni egoisti i to ih pokreće da svako malo traže nešto drugo

Све је то почело када је укинут дечји рад у рудницима.
Deciji rad je u istoriji postojao oduvek, i deca su crncila po najgorem suncu po poljima, oduvek.

Onda, sa pojavom kapitalizma, kada su ljudi pobegli u gradove, deca su radila 3 puta lakse poslove po fabrikama, nego sto su bili ti po poljima, u zlim Oliver Tvist kapitalizmima

Nego, racuna li se u deciji rad omladinske radne akcije za 0 dinara u komunistickim drzavama? :think: Ili mu to vise dodje kao robovski rad? :think:

Odgovorila sam ti da si ti sam za sebe radnik i da nemaš radnike sa kojima radiš 8 sati svaki dan
Ne, ja imam radnike, ali ih tretiram drugacije.
Zatim nemaš namjeru da se upustiš u priču i brigu većine poslodavaca
Ja sam poslodavac.
Znam o cemu pricam.
već kuražno upreš u jedno te isto nemajući namjeru da priznas da nema idealnog poslodavca na tržištu i da je svagde nešto sto nam se u potpunosti ne dopada ali prevaga upravo to sto nam se svidja a šta je to, to svaki radnik za sebe odlučuje generacija Z su upravo razmazeni egoisti i to ih pokreće da svako malo traže nešto drugo

Nema idealnog, upravo zato treba menjati.

A kako ti svoje tretiraš ? Pričaj nam o tome, bas me zanima

Ako nema idealnog zašto onda stalno menja ? Poenta je da su sposobni da stave sve u plus i minus i šta prevaga to je putokaz
Pusti ih,...kao poslodavac imaš prava da zaposliš koga hoćeš ( ko ti odgovara).
Ako mogu da dam jedan savet,...ako dozvoljiš da manipulišu tobom ( u tome su jako vešti, jer to rade i kod kuće sa roditeljima), nadrljala si.😐

Koji flame war.

Ljudi, zivot je jedan, nemojte biti prikucani za zemlju, nista nije zauvek nista nije vecno, zasto bi onda neko radio neki posao na kom ce da ga dribla kao malog majmuna 8 sati 6 dana u nedelji za 60-70k?

Nemojte nikad dozvoliti taj mentalitet “ćuti moze i gore” jer ti dok cutis oni ce samo malo po malo da te kecaju dok ne vide gde je granica.

Naravno da nece da rade za 60-70k jer sa tom platom nemaju ni ambicije. Ljudi vi ne razumete da kod nas nema kompeticije, samo ugovoreni monopol. Predsednik Šida je dolazio u Bosch 2023 da moli tadasnjeg direktora sektora (Jorg Krecmar-a) da ne zaposljavaju ljude iz Šida jer pazi ovo “Nema ko da nam radi”

A u Boschu takodje kukaju kako nema ko da im radi, dok na tebe gledaju kao na nizu rasu i zaista se covek oseca kao da je u Auschwitz-u a ne da je dosao da radi za platu. Do kraja prosle godine ukinuli su im i regres i bonuse tako da sada rade u tri smene za 60-75k.

I sad zamisli kako je u Šidu gde su pojedini ljudi pod takvom mukom da moraju da putuju ukupno skoro dva ipo sata gore i dole do Šimanovaca da rade u konc logoru jer su plate u Šidu maks 50-55k.

Nije ni neka tajna da plate ne smeju u opstinama da “izbijaju van proseka” kako bi svi imali izrabljivacku klasu.

Takodje nije isto neka tajna da drzava ne samo sto da privatnicima iz inostranstva zemlju, nego ih i plate po glavi radnika da nas zaposle, sto znaci da si ti skoro efektivno besplatna radna snaga nekoliko meseci pa mozda i koju godinu.

I stvarno kad sagledas ugovorene plate jeste tako. Bc group magacioner 73k. Logistar isto 73k Atlantic isto, mada malo nize, 70k. Znaci na tebi je da biras koji ce da te tovari za iste pare.

Ne kazem sad da osobe bez ikakvog iskustva treba da imaju 2000 eur platu i sve benificije nekog ko je radio tu 15 god ali neki ljudi jednostavno ne razumeju da je danas 60-70k nista, i da to treba da bude minimalac a ne 47k.

I sta, ja sam radio u Boschu, stekao iskustvo radio kao i operater i setter (fensi naziv za majstora za sitne mehanicke zastoje) i bio sam najbolji magarac i za to sam dobio tapsaj po ramenu.

Nek me pljuje ko hoce boli me patka, ali vi ste uprkos ratovima i inflacijom 90ih imali bolje uslove za samostalnost nego danasnja nova radna snaga u novim 20-tim.

Back