Kako je Hrvatima od kad su ušli u EU i NATO?

Vidim da ima dosta članova iz Hrvatske, bilo bi korisno čuti utiske.
Pa iskreno, evo meni osobno nikad bolje.
Kao prvo, plaće su jako narasle, istina to sad ovih 4-5 godina, jer naravno ne može to da se desi preko noći. Kad gledaš i slušaš iskustva drugih država koje su ušle u EU, isto im je trebalo neko vrije da počnu osjećati boljitak, većinom između 5-7 godina. Što se tiče cijena to je tak-tak. Ima svega. Nešto skuplje, nešto isto, a nešto je sad i jeftinije.
Evo par primjera, svinjsko meso sad možeš naći za oko 3.5€ po kilogramu (a ima i niže). To je 26.37kn. Tako je bilo i pred 12 godina.
Evo katalog pred 12 godina pa ćeš vidjeti o čemu pričam.
https://issuu.com/catalog.hr/docs/plodine_katalog_broj_38
Ili gorivo npr. evo pred točno 12 godina:
Benzin: 10.53kn
Dizel: 10.13kn
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/od-ponoci-nove-cijene-goriva-20130916
A cijene sad:
Benzin: 1.45€ (10.93kn)
Dizel: 1.37€ (10.32kn)
S tim da sad skoro svatko ima aplikaciju gdje dobiješ po 2-3 centa jeftinije gorivo.
1kWh struje je pred 12 godina bio 1.05kn, a sad je oko 0.166€ ili 1.255kn, s tim da od 01.10.struja ide gore za oko 10%. Ne samo struja nego i plin, a s tim i grijanje na toplanu..
Uglavnom standard je sad neuporedivo bolji nego pred 12 godina kad smo ušli u EU.
Pa evo prosječna neto plaća za 2013. je bila 5515kn, a u prvoj polovici ove godine je 1432€ ili 10790kn neto. To je oko 95% povećanje.
Minimalna plaća je od 01.06 2013. povećana na 2985kn bruto ili 2388kn neto. Minimalna plaća za 2025. iznosi 970€ bruto (7308kn) ili 760€ (5726kn) neto. To je povećanje minimalne plaće za 140% od ulaska u EU.
Ili gledaj ovako, otkako smo ušli u EU u plusu smo za nekih 15-16 milijardi eura.
Po SKM (AIC) indeksu 2013 smo bili na 61%, a sad smo na 78% prosjeka EU.
Na sve strane se radi, gradi, obnavlja novcem koji daje EU.
Jednostavno puno nam je bolje, to je činjenica.
Plus, uskladili smo i zakone sa EU što je također veliki plus.

Što se tiče NATO-a isto smatram da je prava stvar što smo ušli jer nam je to omogućilo da se osjećamo sigurnije i zaštićenije, a samim tim i razvoj društva.

Eto neka moja mišljenja o tome.

Jesu veća primanja ali i veći rashodi tako da se svede na isto.
SranJe i tu i ovde, samo drugo pakovanje.

Što pre budeš svestan toga, manje ćeš da se puvaš besmislicama.
Jel možeš to malo da detaljnije pojasniš i objasniš? Na što točno misliš? Nekakav izračun, konkretne brojke, a ne "ja znam da je tako", pa da usporedimo? Koji su to konkretno veći rashodi?

U pravu je, ja sam bila u Vrsaru kao i skoro svake godine i nisam naišla ni na jednog od naših u tim uslužnim delatnostima.

Možda su skoncentrisani više oko Splita i Dubrovnika ali gore na severu slabo da ih ima.
U Senju sam na dva mjesta na njih naišao, u restoranu u središtu Zadra je posluživala žena vjerojatno iz Vojvodine jer je baš razvlačila.

https://www.danas.rs/vesti/ekonomija/prosecna-plata-rumunija-bugarska/

Deset godina kasnije, 2022. godine, prosečna neto plata u Srbiji iznosila je 638 evra. Za deceniju povećana je za 64 odsto. Sjajan rezultat, pošto je to dvostruko veće povećanje nego u Sloveniji, recimo, a skoro dvostruko veće nego u Hrvatskoj.

Problem je samo to što je u Sloveniji neto plata još 2013. godine bila skoro 1.000 evra, preciznije 985 evra. Prosečna neto plata u prošloj godini je dostigla 1.290 evra, a u oktobru ove godine 1.434 evra.

Slično je i sa Hrvatskom, mada je razlika nešto manja. Njihova početna pozicija 2013. godine bila je prosečna neto plata od 725 evra, da bi u 2022. stigla do 1.020 evra, što je rast za 37 odsto. U oktobru ove godine isplaćeno je neto 1.178 evra.

Hrvatska je bolja nego Srbija, ali kad to nije bila? Tako je bilo i u zajedničkoj državi.

Isto i Slovenija... oni su zapravo i izašli iz YU jer nisu hteli da finansiraju ostatak

Narativ kojim političari zaglupljuju narodne mase dok pune svoje džepove i gomilaju milione na Kanarskim ostrvima i sličnim mekama.

Dovoljno da pogledate slovenački film:" Slovenka" i ništa više vam nije potrebno da bi svima bilo jasno da je i kod njih isto sranje kao i u ostatku regiona , bivše Jugoslavije uostalom .

Narativ kojim političari zaglupljuju narodne mase dok pune svoje džepove i gomilaju milione na Kanarskim ostrvima i sličnim mekama.

Dovoljno da pogledate slovenački film:" Slovenka" i ništa više vam nije potrebno da bi svima bilo jasno da je i kod njih isto sranje kao i u ostatku regiona , bivše Jugoslavije uostalom .
Aha, eto ih trče da opet žive zajedno s vama.

Aha, eto ih trče da opet žive zajedno s vama.

Sa kojim nama?

Naravno da niko ne trči i ne treba.

Isuviše krvi je proliveno dok se rasturala bivša država da bi se to ponovo spajalo ali svi treba da budemo svesni da smo svi gubitnici.

Od jake i stabilne države smo došli do okupiranih zemljica, kolonija belosvetskih proždrljivaca koji na sve nas sada gledaju kao na porobljenu masu koju iskorišćavaju bez milosti bacajući nam tu I tamo mrvice da baš ne gladujemo, a da li ćemo i kako preživeti, savršeno ih zabole.

Bace tu i tamo neku kosku da se međusobno pokoljemo čisto da emocije mržnje ne otupe i na kraju pokupe kajmak.

Ako je to nekome bolje i dovoljno, ko sam ja da vas razuveravam ali to jesu činjenice.

Sa kojim nama?

Isuviše krvi je proliveno dok se rasturala bivša država da bi se to ponovo spajalo ali svi treba da budemo svesni da smo svi gubitnici.

Od jake i stabilne države smo došli do okupiranih zemljica, kolonija belosvetskih proždrljivaca koji na sve nas sada gledaju kao na porobljenu masu koju iskorišćavaju bez milosti bacajući nam tu I tamo mrvice da baš ne gladujemo, a da li ćemo i kako preživeti, savršeno ih zabole.

Bace tu i tamo neku kosku da se međusobno pokoljemo čisto da emocije mržnje ne otupe i na kraju pokupe kajmak.

Ako je to nekome bolje i dovoljno, ko sam ja da vas razuveravam ali to jesu činjenice.
Oprosti, ali ja smatram da Hrvatska nije gubitnik. Da nam je bolje sad nego da smo ostali s vama. Kažeš da je isto, ja mislim da nije. Opet kažem, daj nekakav račun pa da vidimo kako je to isto stanje u Hrvatskoj i Srbiji. Ne koje to točno rashode misliš i da se sve svodi na isto.

Daj nemoj zaj***vati čoveče😄 Ne smete tamo da prdnete dok ne dobijete dozvolu iz Brisela.
Pa pogledaj samo sankcije Rusiji,uništavate svoje ekonomije a niste ugroženi od Rusa,ali je tako naređeno od gore i nema priče.
Ne budali s tim priglupim floskulama, nego daj konkretan primjer: šta to želimo, ali nam Brisel ne da ni prdnuti?
Da nije možda da želimo uvoziti ruski gas, ali Brisel nam ne da? :lol:
Uništavamo svoju ekonomiju, pda, zato i postoji legendarna tema o bankrotu RH. :ok:

Sa kojim nama?

Jugoslavija je bila šupak Evrope po svim mogućim ekonomskim parametrima.

Back