Zašto nećeš čitati?
http://biblija.biblija-govori.hr/index.php?textv=Jahv&prijevod=stvarnost
-----------------------------------------------------------------------------------------
POSTANAK 4,26
Šetu se rodi sin, komu on nadjenu ime Enoš. Tada se počelo zazivati ime Jahvino.
POSTANAK 12,8
Odatle prijeđe u brdoviti kraj, na istok od Betela. Svoj šator postavi između Betela na zapadu i Aja na istoku. Ondje podigne žrtvenik Jahvi i zazva ime Jahvino.
POSTANAK 13,4
do mjesta na kojem je bio postavio šator, između Betela i Aja, gdje je prije podigao žrtvenik. Tu je Abram zazivao ime Jahvino.
POSTANAK 21,33
Abraham zasadi kod Beer Šebe tamarisku i ondje zazove ime Jahve - Boga Vječnoga.
POSTANAK 26,25
Izak tu podigne žrtvenik i zazove Jahvu po imenu; postavi ondje svoj šator, a njegove sluge počnu kopati bunar.
…………………………………………………………………………………..
IZLAZAK 3,13
Nato Mojsije reče Bogu: "Ako dođem k Izraelcima pa im kažem: `Bog otaca vaših poslao me k vama, i oni me zapitaju: `KAKO MU JE IME? - što ću im odgovoriti?
IZLAZAK 3,15
Dalje je Bog Mojsiju rekao: "Kaži Izraelcima ovako: JAHVE, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama.` TO MI JE IME DOVIJEKA, TAKO ĆE ME ZVATI OD KOLJENA DO KOLJENA..
...................................................................................................................
IZLAZAK 6,3
Abrahamu, Izaku i Jakovu objavljivao sam se kao El Šadaj. Ali njima se nisam očitovao pod svojim imenom - Jahve.
IZLAZAK 15,3
Jahve je ratnik hrabar, Jahve je ime njegovo.
IZLAZAK 20,7
Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.
IZLAZAK 33,19
"Dopustit ću da ispred tebe prođe sav moj sjaj", odgovori, "i pred tobom ću izustiti svoje ime Jahve. Bit ću milostiv kome hoću da milostiv budem; smilovat ću se komu hoću da se smilujem.
IZLAZAK 34,5
Jahve se spusti u liku oblaka, a on stade preda nj i zazva Ime: "Jahve!
IZLAZAK 34,14
Jer ne smiješ se klanjati drugome bogu. Ta Jahve - ime mu je Ljubomorni - Bog je ljubomoran.
LEVITSKI ZAKONIK 18,21
Ne smiješ dopuštati da koje tvoje dijete bude žrtvovano Moleku; ne smiješ tako obeščašćivati ime Boga svoga. Ja sam Jahve!
LEVITSKI ZAKONIK 19,12
Nemojte se krivo kleti mojim imenom i tako oskvrnjivati ime svoga Boga. Ja sam Jahve!
- - - - - - - - - -
Prevod - to je ljudska tvorevina.
U Bibliji nema jasno rečeno - Jahve znači to i to.
Nema.
Znači - tko što kaže - to je samo njegovo razmišljanje,
a ne i istina.