Kako do kanadske iseljeničke vize?

• Začetnik teme Začetnik teme okano
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Srecni praznici svim kanadskim forumasima. Mi smo po novom procesu ispali iz seme, ali sad ponovo radimo na tome da udjemo u proceduru, nekako smo se snasli. Zelim svima sve naj, naj i da svi oni koji su se razocarali u decembru nadju novi nacin. z:hi:z:dm4::grudvanje:

Sto se tice situacije kod nas jos nije gasna kriza, posto mi nismo u devedestim, mi smo u pedesetim tako da se jos uvijek grijemo na sporet i drva, hi, hi. Takav je zivot.

Veliki pozdrav od kanadskog forumasa iz Republike Srpske.
z:bv::sanke::bob:z:dd:

Srecni praznici svim kanadskim forumasima. Mi smo po novom procesu ispali iz seme, ali sad ponovo radimo na tome da udjemo u proceduru, nekako smo se snasli. Zelim svima sve naj, naj i da svi oni koji su se razocarali u decembru nadju novi nacin. z:hi:z:dm4::grudvanje:

Sto se tice situacije kod nas jos nije gasna kriza, posto mi nismo u devedestim, mi smo u pedesetim tako da se jos uvijek grijemo na sporet i drva, hi, hi. Takav je zivot.

Veliki pozdrav od kanadskog forumasa iz Republike Srpske.
z:bv::sanke::bob:z:dd:

Srecni praznici svim forumasima!!!z:bv:
I mi smo se razocarali u decembru kad smo shvatili da nismo na listi!Drago mi je sto ste se snasli da li ste dobijali job offer i na koji nacin?z:dm2:

Postovani forumasi molim vas za savet.Dobio sam pismo od kanadskog poslodavca vezano za posao vozaca kamiona u Kanadi.Izmedju ostalog ima jedna recenica pa ako neko zna da mi odgovori na nju.Please let me know how you make out and how long it will take for you to get a work visa after you get a work agreement from Canada?

Srecna Nova godina i sve najbolje u istoj...

imam jedno pitanje vezano za education... znam, znam... znam da je vec pitano po sto puta, ali planiram da apliciram krajem januara, pa mi je stoga neophodna sigurna informacija... ukoliko je iko ima....

naime, imam Bachelor diplomu (3 godine studija, 15 godina skolovanja, kada se sve preracuna - osnovna skola 8 + srednja 4 + studije 3 god.), po ovom novom zakono o visokom obrazovanju....

da li mogu da racunam na:
"Obtained a three-year diploma, trade certificate or apprenticeship (other than university) and completed at least 15 years of full-time or full-time equivalent studies"

ili je to ipak

"Obtained a university degree of two years or more at the bachelor’s level and completed at least 14 years of full-time or full-time equivalent studies"

trebalo bi da bude ovo prvo, ali zaista nisam sigurna...
mozda misle, za ovo prvo, na 3-year diploma + trade certificate i 15 godina skolovanja ili misle 3-year diploma ili certificate i 15 godina skolovanja ...

i na sta se misli sa "trade certificate or apprenticeship (other than university)"

unapred zahvaljujem na svim odgovorima..

pozz i srecno svima :)

Ako si vec dosla/o dotle da odlazis,sto se mene tice,bolje vecinu novca ponesi u evrima.Naravno trebaju ti i neki kanadjani,ali to ne vise od 20%,30%. ukupne sume.Posto je trenutno odnos evro dolar odlican u korist evra,svaki put kad dodje taj "talas" mozes da razmenis.A u Srbiji ce te pokidati sa ugradjivanjem...

Drustvo, sta preporucujete:

prenos EUR u Kanadu pa kupovina CAD tamo ili
konverzija EUR-> CAD u Srbiji?

Grandic, kako si ti resio tu dilemu? Da li je isplativije nositi tamo EUR ili...?

Thanks

Ja sam doneo EUR ovde, pa sam zamenio za CA.
U principu je skoro svejedno, jedini razlog zasto sam tako uradio je taj sto nisam mogao naci dovoljnu kolicinu CAD u Krusevcu. Sa sobom smo poneli samo manju kolicinu CA da imamo za prvu pomoc :) .
Ovde u Torontu u svakoj banci mozes promeniti EUR za CA, ja sam kad sam otvarao racun ovde, polozio evre i rekao im da ih odmah pretvore u CA i kurs je bio prilicno povoljan mogu ti reci.
Ali svejedno je , manje-vise.
Uradi kako ti je lakse. Meni je bilo lakse ovako a i povoljno.

Pozdrav.

Molio bih nekoga da mi odgovori - kako mu je sudski prevodilac preveo zaglavlje diplome:
"Diploma o stecenom visokom obrazovanju"?
Mojim prijateljima je to prevedeno sa B.Sc. DEGREE.
Radi se o diplomi 4-godisnjeg fakulteta, po starom programu (ne po Bolonji).
Ovo mi se ne cini u redu. Sta vi kazete?

Srecna Nova godina i sve najbolje u istoj...

imam jedno pitanje vezano za education... znam, znam... znam da je vec pitano po sto puta, ali planiram da apliciram krajem januara, pa mi je stoga neophodna sigurna informacija... ukoliko je iko ima....

naime, imam Bachelor diplomu (3 godine studija, 15 godina skolovanja, kada se sve preracuna - osnovna skola 8 + srednja 4 + studije 3 god.), po ovom novom zakono o visokom obrazovanju....

da li mogu da racunam na:
"Obtained a three-year diploma, trade certificate or apprenticeship (other than university) and completed at least 15 years of full-time or full-time equivalent studies"

ili je to ipak

"Obtained a university degree of two years or more at the bachelor’s level and completed at least 14 years of full-time or full-time equivalent studies"

trebalo bi da bude ovo prvo, ali zaista nisam sigurna...
mozda misle, za ovo prvo, na 3-year diploma + trade certificate i 15 godina skolovanja ili misle 3-year diploma ili certificate i 15 godina skolovanja ...

i na sta se misli sa "trade certificate or apprenticeship (other than university)"

unapred zahvaljujem na svim odgovorima..

pozz i srecno svima :)

ovo je tvoja kategorija btained a university degree of two years or more at the bachelor’s level and completed at least 14 years of full-time or full-time equivalent studies"

a trade cert of apprent su ti diplome za zanatlije... bilo kiji zanat... oni nose isto dosta poena...

Srecni praznici svim forumasima!!!z:bv:
I mi smo se razocarali u decembru kad smo shvatili da nismo na listi!Drago mi je sto ste se snasli da li ste dobijali job offer i na koji nacin?z:dm2:

Nismo dobili job offer, ali sam uspjela da se preorjentisem. Naime, ja sam zavrsila spoljnu trgovinu i medjunarodne finansije i radim kao asistent na fakultetu, a na spisku toga nema. Medjutim, u medjuvremenu sam ja upisala postdiplomske studije iz oblasti menadzmenta u turizmu, sad pisem magistarski rad,` pa smo mi odlucuili zakupiti lokal i poceti raditi sa malim kafeom u nasem gradu.
Kroz godinu dana ja se mogu prijaviti kao food and beverage manager, cini mi se da ga tamo tako nazivaju (ja cu biti registrovana kao vlasnik, tako mogu da ostanem na piu i socijalnom na faksu), a poena imam dovoljno i sa jednom godinom radnog iskustva i eto...
Sve to srecom se poklapa sa ovim novim obrazovanjem.
Nisam imala drugog izbora, muz mi je sales manager, ja asistent, a u Kanadi nemamo bukvalno nikoga ko bih nas pogurao za ponudu za posao. Ja bih i promjenila zanimanje, nasla novi posao koji se uklapa u semu, ali sam trudna, tako da nema opcije...
Dobar savjet je da dobro procesljate zanimanja i unutar njih procitate sta sve spada u njih. Nikad se ne zna sta mozete pronaci.

Molio bih nekoga da mi odgovori - kako mu je sudski prevodilac preveo zaglavlje diplome:
"Diploma o stecenom visokom obrazovanju"?
Mojim prijateljima je to prevedeno sa B.Sc. DEGREE.
Radi se o diplomi 4-godisnjeg fakulteta, po starom programu (ne po Bolonji).
Ovo mi se ne cini u redu. Sta vi kazete?

Nisam siguran sta da odgovorim jer ne znam koji je tacno fakultet u pitanju. Mada ako je završen univerzitet onda ne bi smeoli da to prevedu sa B.Sc. DEGREE. Ja sam zavrsio masinski fakultet u Bgu. Meni je prevodilac preveo diplomu kao The University Degree a zvanje diplomirani inženjer mašinstva kao Graduate Mechanical Engineer. E sad po ovom novom ovo zvanje je definisano kao Master. Nadam se da u ambasadi to znaju inace cu morati da im dostavljam zakon o visokom obrazovanju i tako dokazujem. Ima li neko neki drugi predlog.

da li neko ima iskustva sa TEF-om... sto se tice neophodnog znanja.. tj, koliko je znanje potrebno za Basic Proficiency iz francuskog jezika...

ja sam ucila jedno 6 meseci francuski i ne znam ga bas najbolje... ono pocetnicki...
da se to nauciti bolje, jasno, ali cisto me interesuje da znam koji je stepen znanja potreban da se zadovolji Basic Proficiency... da l' da se uopste muchim da izlazim na polaganje ili da dignem ruke :)

pretpostavljam da moraju da se polazu svi ovi nabrojani modulli za TEF.. lepo pise na sajtu:
"• emigriranje u Kanadu: sveukupne provere"

a to znaci:
Tri obavezne provere
• pismeno razumevanje
• usmeno razumevanje
• leksika i struktura (2h 10)

Dve fakultativne provere
• pismeno izražavanje (1h)
• usmeno izražavanje (35mn)

bre, brate, ko ce da parla 35 minuta na francuskom.. mnogo...

steta sto ima negativnih poena... damn, da je kao IELTS, mogli bi smo na srecu da ubodemo bar neki poen, pa da dobijemo bar neku ocenicu :) he-he.. just kidding ...

koliko obicno ima termina za polaganje TEF-a u toku jedne godine..
na sajtu (http://www.ccf.org.yu/srp/04d.htm) su pomenuta samo 2 termina - sreda 25. februar i sreda 29. maj 2009.

da li neko zna ili ima iskustva, da li ima i dodatnih ispitnih rokova u toku godine ili su to samo ta dva i kraj balade....

da li neko ima neki link za download materijala za pripremu TEF-a.. neko je, cinimi se, spomenuo to ranije, ali nije objavio link...

jos jednom, unapred zahvaljujem na svim odgovorima :)
znam da sam izbombardovala pitanjima :) sorry .....

p.s. kome god trebaju informacje vezano za polaganje IELTS-a, rada sam da pomognem, ali pustite PM da ne davimo detaljima narod na thread-u :)

Poslednja izmena:
da li neko ima iskustva sa TEF-om... sto se tice neophodnog znanja.. tj, koliko je znanje potrebno za Basic Proficiency iz francuskog jezika...

ja sam ucila jedno 6 meseci francuski i ne znam ga bas najbolje... ono pocetnicki...
da se to nauciti bolje, jasno, ali cisto me interesuje da znam koji je stepen znanja potreban da se zadovolji Basic Proficiency... da l' da se uopste muchim da izlazim na polaganje ili da dignem ruke :)

pretpostavljam da moraju da se polazu svi ovi nabrojani modulli za TEF.. lepo pise na sajtu:
"• emigriranje u Kanadu: sveukupne provere"

a to znaci:
Tri obavezne provere
• pismeno razumevanje
• usmeno razumevanje
• leksika i struktura (2h 10)

Dve fakultativne provere
• pismeno izražavanje (1h)
• usmeno izražavanje (35mn)

bre, brate, ko ce da parla 35 minuta na francuskom.. mnogo...

steta sto ima negativnih poena... damn, da je kao IELTS, mogli bi smo na srecu da ubodemo bar neki poen, pa da dobijemo bar neku ocenicu :) he-he.. just kidding ...

koliko obicno ima termina za polaganje TEF-a u toku jedne godine..
na sajtu (http://www.ccf.org.yu/srp/04d.htm) su pomenuta samo 2 termina - sreda 25. februar i sreda 29. maj 2009.

da li neko zna ili ima iskustva, da li ima i dodatnih ispitnih rokova u toku godine ili su to samo ta dva i kraj balade....

da li neko ima neki link za download materijala za pripremu TEF-a.. neko je, cinimi se, spomenuo to ranije, ali nije objavio link...

jos jednom, unapred zahvaljujem na svim odgovorima :)
znam da sam izbombardovala pitanjima :) sorry .....

p.s. kome god trebaju informacje vezano za polaganje IELTS-a, rada sam da pomognem, ali pustite PM da ne davimo detaljima narod na thread-u :)

Il faut apprendre le français

Cao

Nema na zalost materijala za TEF kao za IELTS.Ne mozes nigde nista da skines sa NET-a jer je materijal manje aktuelan za postavljanje na Internet.Za inf. o ispitima mozes da pozoves CCF i trazis gospodju Brigitte Mladenovic.Ona ce ti dati dodatne informacije vezano za termine ali koliko znam TEF se odrzava samo nekoliko puta godisnje.Ovo sto ima sajtu je sigurno prava informacija jer ce na jesen verovatno biti jos dva termina.Sta da ti kazem kada je nas na ispitu bilo 5.Ko ce da organizuje jos termina za tako malo ljudi.

Moras da polazes sve ono sto je navedeno tj. sve provere.Posto si pocetnik tj. imas francuski staz od nekoliko meseci nisam bas siguran da li da izlazis na ispit u Februaru.To je individualna stvar.Da li si u stanju da razumes jednostavne tekstove, i da komuniciras o osnovnim temama iz svakodnevnog zivota.Ne mora to da bude nesto super ali da se sluzis prostim recenicama u razgovoru.Koliko mozes da razumes kada ti neko postavi pitanje i da das odgovor na pitanje ne koristeci samo DA ili NE.

Nemoj pogresno da me shvatis , ali TEF je daleko teze smuvati nego IELTS jer koriste negativne poene pa i ono malo sto znas mozes skroz da upropastis.

Ako hoces da izlazis na ispit moras makar malo da razumes bilo koji tekst jer nikada ne znas sta ce ti upasti.Tekstovi za Basic su lagani ,ali ponavljam, moras imati makar neki vokabular.

Da sam na tvom mestu ja bih prionuo na rad i do 29.05 se spremio i prebrodio to bez problema.Moras da radis svaki dan.Uclani se u CCF i uzmi iz Medijateke materijale za TEF i TCF.Takodje tu imas gomilu knjiga za srednji nivo.Uzmi i prevodi lagane tekstove i prepricavaj u kratkim recenicama.Imas diskove i video kasete uz knjige pa polako vezbaj slusanje.Malo se pomuci i u Maju dobijas siguran rezultat.

Nadam se da sam malo pomogao a sada ajde brzo na ucenje.Vreme ti vec tece.

Poslednja izmena:
Pomalo pratim ovaj forum i posebno mi je drago sto dosta ljudi zeli da ide u Kvebek,medjutim jedno mi nije jasno-sto se ljudi mucite sa francuskim kad i druge provincije imaju svoje imigracione programe,Saskacuan,Manitoba,npr,da li iko pokusava tamo da ode?
ps.Sale 59 imas pm

Ne muce se sa francuskim.To ti je jezik kao i engleski ,samo malo drugaciji.z:lol:
Ljudi samo pokusavaju da namaknu koji poen za federal.

Mozes da mi posaljes private na Krstarici.

Pomalo pratim ovaj forum i posebno mi je drago sto dosta ljudi zeli da ide u Kvebek,medjutim jedno mi nije jasno-sto se ljudi mucite sa francuskim kad i druge provincije imaju svoje imigracione programe,Saskacuan,Manitoba,npr,da li iko pokusava tamo da ode?
ps.Sale 59 imas pm

100 ljudi 100 cudi, zar ne? A slozices se da nije isto Quebec, Manitoba ili Saskecuan.....a i sta fali da nauce jos jedan jezik (kao npr. sto ja upravo radim)? Pozdrav svima

Slozicu se,da Kvebek i Manitoba nisu isto,medjutim Kanada je slobodna zemlja...covek moze da zivi gde hoce kad dodje,ako nije u provinciji za koju je aplicirao gubi neke prednosti ukoliko se odmah odatle iseli,ako medjutim ode posle 6 meseci [toliko se racuna da ti je potrebno da nadjes posao] zaista moze da ide gde hoce...niko tu ne pravi pitanje.I sami se Kanadjani puno sele.Nauciti jos jedan jezik je veliki posao,i ne treba to olako shvatiti-ali naravno,daleko od toga da nije moguce.Sve zavisi od volje i motivacije.Ipak smatram da je vazno da se covek dobro raspita gde bi najbolje odgovaralo da ide zbog poslovnih i porodicnih planova,pa da se onda odluci,a ne na slepo.Ionako kad se stekne kanadsko iskustvo [radno] ,mnogo je lakse zaposliti se tamo gde vam vise odgovara...

Slozicu se,da Kvebek i Manitoba nisu isto,medjutim Kanada je slobodna zemlja...covek moze da zivi gde hoce kad dodje,ako nije u provinciji za koju je aplicirao gubi neke prednosti ukoliko se odmah odatle iseli,ako medjutim ode posle 6 meseci [toliko se racuna da ti je potrebno da nadjes posao] zaista moze da ide gde hoce...niko tu ne pravi pitanje.I sami se Kanadjani puno sele.Nauciti jos jedan jezik je veliki posao,i ne treba to olako shvatiti-ali naravno,daleko od toga da nije moguce.Sve zavisi od volje i motivacije.Ipak smatram da je vazno da se covek dobro raspita gde bi najbolje odgovaralo da ide zbog poslovnih i porodicnih planova,pa da se onda odluci,a ne na slepo.Ionako kad se stekne kanadsko iskustvo [radno] ,mnogo je lakse zaposliti se tamo gde vam vise odgovara...

Potpuno si u pravu, cini se da imas iskustva sa CA, verovatno si tamo, a to je drugacije nego kad si udaljen kao mi! Ja eto, npr. nisam znao da posle 6 meseci nema posledica ako promenis provinciju....nego svi mi jedva cekamo da iskusimo i sami sve te stvari, naravno da svaka informacija znaci, hvala!!!!
Pozdrav

Pa dobro ti si jos tu.Najbolji sajt ti je kada odes kod muza i krenes u jezicku skolu.
Salim se.Ukucaj u Google LEARN ENGLISH i otvorice ti se gomila linkova.

z:) da,da jos sam tu jer neznamo sta nam se desilo sa uplatnicom sto smo ono uplatili i sada cekamo to jer ko zna ko je izgubio(posta ili ambasada),pa smo pisali juce molbu.viza je gotova i nemogu je dobiti dok se to neresi pa reko dok sam tu barem malo da ucim.

Molim vas moze li mi ko reci koliki je period dobijanja radne vize od momenta kad kanadski biro odobri posao?

Jel kao iseljenik? ili samo idesh na radnu dozvolu?

Ako idesh kao iseljenik i HRC odobri posao, od prilike 5meseci je potrebno da se sve zavrshi.. Znaci od trenutka kada HRC odobri posao , 5meseci traje period cekanja. Tako je bar kod mene slucaj.

Kod mene je sljedeca situacija,posto nemam nikog u Kanadi da mi ponudi posao ili pomogne da nadjem posao ja saljem sam e-mailove kanadskim firmama,posto sam zainteresovan da radim kao vozac kamiona.Probao sam preko agencije u Prijedoru ali ta je agencija propala i sada se snalazim sam.Problem je sto ce Kanadjani vrlo tesko da zaposle nekog na nevidjeno,vjeruj mi poslao sam preko 100 e-mailova a samo mi je 4 odgovorilo.Medju njima je i jedan poslodavac koga je to interesovalo,tj.u pismu je pisalo:Please let me know how you make out and how long it will take for you to get a work visa after you get a work agreementfrom Canada.Zahvaljujem se na tvojim informacijama i ako imas jos neke informacije molim te javi.Pozdrav

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back